Mateusz Purgał napisał(a):
No właśnie dlatego przemawia za mną m11... kupię od razu drugi odbiornik. A jak wyglądają te krzywe... I czy jest wiele sutawień kontroli trakcji??
A co do tego czy nie lepiej wydać pieniądze na inne rzeczy to ja większość z nich już zakupiłem. A wybór aparatury i tak bedzie caly czas przede mna...
znalazłem cos takiego
http://www.amainhobbies.com/product_inf ... s_id/15727i dodatkowo 2 odbiornik
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXSGA9&P=7pozdrawiam
Ja sie zdecydowalem na połaczenie M11 i spektrum ze wzgledu na telemetrie (no i w tym czasie nie bylo 2,4GHz Sanwy). Zastanow sie czy nie bedziesz chcial uzywac telemetrii spektrum i 2,4GHz Sanwy nie są kompatybilne...
Co do krzywych - mozesz ustawic sobie np: krzywą na skrecie (lewo, prawo osobno) oraz na gazie i hamulcu (też osobno) dla kazdego z tych działań mozesz dobrac inne parametry krzywej, polega to na tym ze np: w początkowej fazie skretu serwo pracuje z mniejszym wychyłem a nastepnie im bardziej skrecasz tym bardziej serwo sie wychyla lub na odwrót to zależy od tego czego potrzebujesz... wszystko w funkcji krzywej. Jest też funkcja "złamania" liniowego wychylania serwa czyli po pewnej wartości np dodawania gazu serwo zaczyna pracować szybciej ale liniowo - takie funkcje posiadaja tez inne aparatury (te lepsze) ale tutaj masz to przedstawione w formie graficznej i łatwiej dobierac te parametry. Dodatkowo funkcje te mozesz włączać i wyłaczać podczas jazdy wybranym przyciskiem na aparaturze podczas jazdy (przyciski mozesz praktycznie dowolnie programowac - tak aby Tobie bylo wygodnie) - starałem sie opisać to w miarę obrazowo wiec nie czepiac sie za lakoniczny opis

wiecej w instrukcji którą w koncu mozna
za darmo sciagnać ze strony airtronics/sanwa w wersji angielskiej...
Co do TrCtrl - ustawienia są praktycznie płynne w zależności od potrzeb ale należy powiedziec szczerze, że ta funkcja praktycznie tylko z nazwy jest kontrola trakcji ponieważ dziala jednostronnie czyli aparatura wysterowuje przepustnice wg założonych parametrow bez zwrotnych informacji z modelu wiec to takie patykiem po wodzie pisane TrCtrl używałem tego kilka razy w monsterze na sniego-lodzie i generalnie zdalo egzamin ale na zawodach tej funkcji akurat bym nie włączył

... w elektryku (DTMie) sie nie sprawdzila. Przydatna czasami na torach o malej strakcji jest funkcja ALB cos w formie ABS, ale musisz poczytac instrukcje bo duzo by tu o tej aparaturze pisac co ona może...