Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 5:30 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 19, 2006 8:34 pm 

ciekawe jak mamy rozgrywać zawody !!!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 19, 2006 8:37 pm 

Dobre pytanie do oficjalnego organizatora MP.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 19, 2006 8:53 pm 

To jest jedna sprawa (kanaly) a druga MOC nadajnika.
Ktora bardzo czesto jest przekraczana.

PS. Mariusz nie podam rozporzadzenia, bo nie mam zielonego pojecia. Sam myslalem ze sprawa sie uspokoila, ale jakis miesiac temu wyszla u nas na zebraniu areoklubu.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 10:06 pm 

czesc
w polsce mozna uzywac tylko czterech kanalow w czestotliwosci 40 MHz ???????
to jak chcecie pojezdzic w 8 albo 10 zawodnikow ??

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 10:27 pm 

Wyobraź sobie, że tylko nieliczni mają wątpliwości, reszcie to nie przeszkadza!
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=13661

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 10:44 pm 

Reszcie nie przeszkadza, a niektórym się nudzi i wywołuja takie tematy :D

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 11:56 pm 

no coz , glopota ludzka nie zna granic ( mam na mysli tych co wprowadzaja takie inteligentne ograniczenia , zasady ) szkoda tylko ze normalni zjadacze chleba zmuszani sa do lamania prawa

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N sty 22, 2006 8:34 am 

Panowie z pretensjami do odpowiedniego ministerstwa i do LOK'u jako jedynej i słusznej organizacji :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 1:35 am 

Trochę niezrozumienia jest w tym temacie i wielu im podobnych.
LOK ani żaden z organizatorów zawodów modelarskich nie jest organem uprawnionym do kontroli posiadanych przez modelarzy zezwoleń na aparatury do zdalnego sterowania. Co najwyżej może prowadzić kontrolę pasma radiowego, ale to wynika z zupełnie czego innego.
Nie ma też instrumentów prawnych ani delegacji ustawowej do tego, co jest mu imputowane. Może in gremio wystąpić (co było poruszane na CKM) o zbiorowe zezwolenie na częstotliwości "modelarskie", ale ustawodawca nie przewiduje takiej możliwości, bo organizator nie jest dystrybutorem ani posiadaczem aparatur.
Nadajnik jest własnością jego posiadacza i tym samym modelarza-użytkownika - i tylko na nim ciąży obowiązek uzyskania indywidualnej zgody od odpowiedniego organu na jego użytkowanie, jeśli przepis nie stanowi inaczej.
W przylinkowanym wcześniej rozporządzeniu, które rzekomo ma obowiazywać modelarzy, nie ma zakazu stosowania innych częstotliwości niż wymienione w zał. nr 8 - musi być on obwarowany odpowiednim przepisem penalizacyjnym, czyli musi zawierać hipotezę, dyspozycję i sankcję, np. kto, w celu...używa...bez zezwolenia...podlega karze...Jeśli tego nie ma, to możemy być co najwyżej ukarani.....mandatem za wykroczenie.....i to tylko przez PAR...bo żaden organ nie jest uprawniony do tego.
Z rozporzadzenia wynika natomiast, że wystarczy do odpowiedniego organu (PAR) złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na używanie aparatury do zdalnego sterowania modeli na częstotliwościach od-do, okazać aparaturę do zbadania (jeśli organ tego zażąda), ewentualnie licencję sportową (co bardzo pomaga), uiścić opłatę skarbową, poczekać na ew. sprawdzenie o niekaralności lub wizytę policjanta - i po problemie.
W postach o podobnej tematyce nie znalazłem, by choć jeden zawodnik napisał, że posiada zezwolenie.
Zezwolenie takie posiadam od wielu lat i chętnie podzielę się jego skanem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 10:36 am 

Cytuj:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych i nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia

Wiec juz na 40.815 musze miec pozwolenia :lol: i dlatego w zestawie z aparatura dostalem 40.675 :D

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 1:11 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Trochę niezrozumienia jest w tym temacie i wielu im podobnych.

Niezrozumienia jest bardzo dużo!

Cytuj:
LOK ani żaden z organizatorów zawodów modelarskich nie jest organem uprawnionym do kontroli posiadanych przez modelarzy zezwoleń na aparatury do zdalnego sterowania. Co najwyżej może prowadzić kontrolę pasma radiowego, ale to wynika z zupełnie czego innego.
Nie ma też instrumentów prawnych ani delegacji ustawowej do tego, co jest mu imputowane. Może in gremio wystąpić (co było poruszane na CKM) o zbiorowe zezwolenie na częstotliwości "modelarskie", ale ustawodawca nie przewiduje takiej możliwości, bo organizator nie jest dystrybutorem ani posiadaczem aparatur.
Nadajnik jest własnością jego posiadacza i tym samym modelarza-użytkownika - i tylko na nim ciąży obowiązek uzyskania indywidualnej zgody od odpowiedniego organu na jego użytkowanie, jeśli przepis nie stanowi inaczej.

Na chwilę obecną nie ma indywidualnych pozwoleń na używanie aparatur do zdalnego sterowania modeli (w naszym, tego słowa, znaczeniu). Te, które wydano straciły moc prawną.

Cytuj:
W przylinkowanym wcześniej rozporządzeniu, które rzekomo ma obowiazywać modelarzy, nie ma zakazu stosowania innych częstotliwości niż wymienione w zał. nr 8 - musi być on obwarowany odpowiednim przepisem penalizacyjnym, czyli musi zawierać hipotezę, dyspozycję i sankcję, np. kto, w celu...używa...bez zezwolenia...podlega karze...Jeśli tego nie ma, to możemy być co najwyżej ukarani.....mandatem za wykroczenie.....i to tylko przez PAR...bo żaden organ nie jest uprawniony do tego.

Czegoś takiego być nie musi, gdyż jest to tylko uściślenie szerszych regulacji prawnych.

Cytuj:
Z rozporzadzenia wynika natomiast, że wystarczy do odpowiedniego organu (PAR) złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na używanie aparatury do zdalnego sterowania modeli na częstotliwościach od-do, okazać aparaturę do zbadania (jeśli organ tego zażąda), ewentualnie licencję sportową (co bardzo pomaga), uiścić opłatę skarbową, poczekać na ew. sprawdzenie o niekaralności lub wizytę policjanta - i po problemie.

PAR już nie istnieje zastąpił go Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty a następnie Urząd Komunikacji Elektronicznej (dotyczy obowiązków z wydawaniem pozwoleń na używanie częstotliwości radiowych) który istnieć będzie do 13 kwietnia 2006 roku. Co będzie dalej tego nikt nie wie. Jeśli chodzi o pozwolenia to mogą być wydane tylko na częstotliwości spoza pasm uwolnionych, to znaczy takich jak np. 27,120 +- 0,6 % MHz oraz pasma 40 MHz.
Jednym słowem, na dzień dzisiejszy, żaden urząd nie wyda nam pozwolenia na częstotliwość 27,025 MHz bo nie ma takiego prawa.
Cytuj:
W postach o podobnej tematyce nie znalazłem, by choć jeden zawodnik napisał, że posiada zezwolenie.
Zezwolenie takie posiadam od wielu lat i chętnie podzielę się jego skanem.

Może je Pan oprawić w ramki i zachować na pamiątkę tak jak ja to zrobiłem.
Jednym słowem, Pan z właściwego urzędu poinformował mnie, że zgodnie z prawem na dzień dzisiejszy nie można używać innych urządzeń jak te, których parametry są wymienione w aneksie nr 8.
Co zrobić, aby taki stan rzeczy przerwać? Nie wiem.
Mamy swoich reprezentantów w postaci CKM LOK których to głos skierowany do odpowiednich instytucji mógłby coś zmienić. Trzeba by naświetlić nasze potrzeby, oraz odpowiednio je uzasadnić. W czasie mojej rozmowy z urzędem okazało się, że w czasie, gdy powstawał załącznik nr 8 odpowiedzialne za to osoby nie zdawały sobie sprawy z naszych potrzeb. Załącznik ten funkcjonuje już od paru ładnych lat i nikt nie wnosił żadnych uwag odnośnie takiego podziału częstotliwości.
Nazwisk moich rozmówców nie przytaczam ze względu na to, iż nie dopełniłem formalności i nie poprosiłem ich o zgodę na przytoczenie ich na forum.
Jeśli jednak ktoś będzie miał ochotę to mogę podać na priv nr telefonów, z którymi przeprowadziłem rozmowę.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 4:31 pm 

Jeszcze dwa lub trzy lata temu powyższa kwestia poruszana była na CKM przez wszystkich przedstawicieli modelarzy, którzy postulowali kompleksowe rozwiązanie wychodzące naprzeciw potrzebom modelarzy. Zobligowany do tego został ZG LOK, który poprzez kompetentny organ centralny winien nadać bieg sprawie - tu rola przedstawicieli modelarzy skończyła się.
Bardzo słusznie więc zauważyłeś, że:
Cytuj:
...Załącznik ten funkcjonuje już od paru ładnych lat i nikt nie wnosił żadnych uwag odnośnie takiego podziału częstotliwości...

ale "wtedy" upolitycznienie działalności publicznej, karuzela na najwyższych stanowiskach państwowych i wątpliwy poziom ustawodawstwa, zaskutkowały sytuacją taką, jaką mamy teraz. Róbmy więc swoje, bo nie ma o co kruszyć kopii w obecnym stanie prawnym, a w ramki to można wsadzić kolejne rozporządzenia, które nijak się mają do naszych oczekiwań.
Swoje zezwolenie okazałem parę lat temu urzednikowi PAR, ale powiedziano mi, że jest ono ważne, bo wydane na czas nieokreślony przez uprawniony organ zgodnie z obowiązującym prawem i powołano się na ogólną interpretację par. 2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dn. 6.08.2002 r. Dz.U. Nr 138 poz. 1162.
Aktualnie nie znam podstawy prawnej kategorycznie zakazującej mi pod rygorem kary używania aparatury - jeśli jestem w błędzie, to proszę o jej wskazanie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 4:40 pm 

podsumujmy caly watek, bedzie mozna jezdzic na zawodach na 75Mhz czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 23, 2006 6:51 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Swoje zezwolenie okazałem parę lat temu urzednikowi PAR, ale powiedziano mi, że jest ono ważne, bo wydane na czas nieokreślony przez uprawniony organ zgodnie z obowiązującym prawem i powołano się na ogólną interpretację par. 2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dn. 6.08.2002 r. Dz.U. Nr 138 poz. 1162.

Kilka lat temu może ono było ważne, ale w chwili obecnej rozporządzenie na które się Pan powołuje zostało zastąpione przez Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 r.
Cytuj:
Aktualnie nie znam podstawy prawnej kategorycznie zakazującej mi pod rygorem kary używania aparatury - jeśli jestem w błędzie, to proszę o jej wskazanie.

Wyżej wymienione przeze mnie rozporządzenie.
A musi być "kij”, aby przestrzegać prawa. Tego się uczy młodzież?
PS. Jaka będzie w tym świetle odpowiedź dla kolegi "Bugi"?
No i dopiął Pan swego, zdenerwowałem się!

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 8:01 pm 

Bonawentura napisał(a):
...rozporządzenie...zostało zastąpione przez Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 r.

Wiem o tym - mam oba dokumenty. Nie wynika z nich jednoznaczny zakaz używania aparatur. Z rozporządzenia wynika natomiast, że żadnych wyścigów modeli RC nie da się w kraju rozegrać - tylko 5 kanałów 27 MHz i tylko 4 kanały 40 MHz. Zapisy tam umieszczone są absurdalne, bo nie odpowiadają społecznym oczekiwaniom.
W Prawie Telekomunikacyjnym jest zapis w art. 208 "Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenie...podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.", a wcześniej w art. 148 p.4 "Minister właściwy do spraw łączności określi..rodzaje pozwoleń... - biorąc pod uwagę rodzaj posiadanego przez wnioskodawcę świadectwa operatora urządzeń radiowych w służbie radiokomunikacyjnej amatorskiej".
W PT nie jest napisane, że urząd nie ma prawa do wydania zezwolenia.
Z PT nie wynika jednoznacznie czy modelarz może lub musi uzyskać pozwolenie, a winien taki zapis istnieć, jeśli działanie modelarza ma nosić znamiona czynu spenalizowanego - jeśli tego nie ma, to mamy do czynienia z luką prawną, ponieważ modelarza sterującego modelem przy pomocy aparatury trudno nazwać "operatorem urządzeń radiowych w służbie radiokomunikacyjnej amatorskiej".
Wynika też z wykładni systemowej tego prawa, że reguluje ono stosunki między użytkownikami częstotliwości radiowych a podmiotami świadczącymi usługi telekomunikacyjne i czerpiącymi z nich dochody - co więc tu ma robić "modelarz".
Ponadto pozwolenie wydaje się na rzecz reglamentowaną, ale z Krajowej Tablicy Przeznaczeń Częstotliwości wynika, że są pasma 27, 40, 41 i 75 MHz oraz 2,4 GHz, jest podział ze względu na przeznaczenie (stałe, ruchome, amatorskie) i użytkowanie (cywilne, rządowe), ale brak też przypisania aparaturom do zdalnego sterowania modeli jakiegokolwiek elementu z w/w podziału poza częstotliwością.
Z analizy w/w aktów prawnych nie wynika jednoznacznie, by modelarz naruszał prawo, skoro jest ono niekompletne.
Nie wynika też wprost zakaz, bo treść prawa penalizującego określone w ustawie zachowania powinna być spójna tak w zakresie wykładni językowej (semantycznej), logicznej jak i systemowej, polegającej na ustaleniu normy ze względu na jej miejsce w systemie prawa i w związku z nim, a także - by w duchu procesowego oportunizmu nie zaniechać ścigania, jeśli jest ono uzasadnione.
O powyższym ustawodawcy zapomnieli - tak jak zapomnieli w aktualnym rozporządzeniu dopisać "resztę" modelarskich częstotliwości.
W sytuacji wątpliwości modelarze mogą stosować zasadę "quod lege non prohibitum, licitum est" — czego prawo nie zakazuje, jest dozwolone - oraz zasadę zbiorowego nieposłuszeństwa obywatelskiego.
========================
Co do pytania Bugi'ego - nie powiniem On mieć żadnych skrupułów - wielu modelarzy używa aparatur z pasmem 75 MHz (75,410-75,990) i figuruje ono w Krajowej Tablicy Przeznaczeń Częstotliwości.
========================
Co do zezwolenia wydanego przed 2000 rokiem na czas nieokreślony.
Jest ono ważne bo jest prawem nabytym zgodnie z ustawą czasu jego przyznania. Jego pozbawienie może nastąpić wyłącznie w drodze ustawy (sejm - organ ustawodawczy) a nie rozporządzenia (minister - organ wykonawczy).
W razie sporu (kolizja ustaw w czasie) można też powołać się na zasadę "lex retro agit" - obowiązywania ustawy względniejszej. Wynika to z art. 2. § 1. Kodeksu Wykroczeń, jak i z art. 4. § 1. Kodeksu Karnego.
========================
W powyższym miałem na celu jedynie wykazanie niekompetencji i niechlujstwa prawnego - negligentia iuris - po stronie ustawodawcy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona