Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 21, 2026 9:11 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: EHMP Zawadzkie
PostNapisane: Pn gru 12, 2011 10:15 am 

Witam,

Chciałbym podziękować w imieniu Mateusza oraz swoim za organizację, zaangażowanie wszystkim osobom, które przyczyniły się do tego. Pod tym względem z mojego punku widzenia trudno cokolwiek zarzucić.

Tak to już jest, że na zawodach sportowych solą jest rywalizacja sportowa a ta jest prowadzona przez sędziów. I w tym momencie zakończę ... (na razie).

Nie wsadzajmy mimo wszystko organizatora do tego samego worka co sędziów w cyklu LOK-owskim organizator nie ma zbyt dużego pola manewru.

Raz jeszcze dziękuję organizatorom w Zawadzkiem.

Pozdrawiam,

Ostatnio edytowano Pn gru 12, 2011 4:27 pm przez Grzegorz Ogonowski, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 1:45 pm 

Witam.

Nigdy nie lubiłem robić oceny zawodów, zresztą nie miałem takiej potrzeby. Zawodami jakie najczęściej odwiedzałem była Ścinawka, a ich oceniać nie trzeba bo jest tam wszystko dopracowane do perfekcji. Jednak tym razem doświadczyłem na włanej skórze prowadzenia zawodów przez lok-owskich działaczy. Choć z jednej strony jestem zdziwiony bo kilka razy byłem na zawodach w klasie IC8 buggy i było wszystko dobrze.

Wracając do oceny, to organizacja była naprawdę super. Chłopaki z KM Zawadzkie naprawdę się postarali. Tor był gładki jak stół i na bieżąco poprawiany. Darmowa kawa oraz przekąski w nieograniczonych ilościach sprawdziły się super. Dlatego pod względem organizacyjnym mogę powiedzieć, że było rewelacyjnie.

Natomiast co do prowadzenia zawodów to już odmienna kwestia. Bynajmniej jak dla mnie to totalna porażka. Poprzez uczestnistnictwo w zawodach w Ścinawce wyrobiłem sobie trochę inne pojęcie o rywalizacji. Natomiast na EHMP widzę, że jest zasada jak skosisz przeciwnika to masz szansę na wynik. Najlepsze w tym jest to, że wszystko pod "bacznym" i "czujnym" okiem sędziego, a dokładnie dwóch. Dlatego zrezygnowałem z dalszej jazdy już po pierwszym niedzielnym finale. Dodam tylko, że w sobotnich eliminacjach również było sporo "koszenia" i tak samo jak w finałach zostawało to bez odzewu. Najśmieszniejsze w tym jest , że dopiero po incydencie ze mna sędziowie zaczeli "wypełniać swoje obowiązki"- wygląda na to, że nadeszły czasy kiedy to zawodnicy sami muszą instruować sędziego co powinien robić. Zresztą mój przypadek nie jest odosobniony czego przykładem był trzeci finał klasy modi.

Po tych zawodach nauczyłem się dwóch rzeczy:
- wierszyk Pana Leszka zaczynający się od: "lewy silnik, kosa w ręce" sprawdził się w stu procentach ale do syna adresata tego wiersza i tylko ta druga część cytatu
- bezpośrednie wytknięcie błędów zarówno sędziemu jak i przewodniczącemu sekcji panu T. oraz postawienie zawodów w Ścinawce jako przykład umiejętności sędziowskich, powoduje przypięcie do "buntownika" jakim jest Pan Leszek oraz określenie mianem "posłańca", który; i teraz cytat " został nabuntowany przez Zarembe aby nam (czyli działaczom CKM) zaszkodzić". :lol:

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 4:10 pm 

Witam,

Zawody uważam za naprawdę super zorganizowane, wszystko było na miejscu.

z minusów:
-brak dyplomów dla wszystkich zawodników, zawsze milej wyjeżdża się nawet z dyplomem niż z niczym,
-Tor pozostawiał wiele do życzenia, o ile układ był (oczywiście w mojej ocenie) świetny, ponieważ lubię takie kręte i wąskie tory, to same bandy (przez które można było po prostu przejechać) i wykładzina (dokładniej jej stan) pozostawiał wiele do życzenia.
Tor to góry i doliny, niesamowicie połatany (jeszcze w finale e12 oderwała się tak niefortunnie wykładzina że modele latały). Szkoda że chłopaki nie odkurzyli jej po eliminacjach. Ale i tak koniec końców każdy miał takie same warunki, więc nie problem.

z plusów:
cała reszta, wszystko świetnie. Dużo miejsca serwisowego, kawka, herbatka, poczęstunek i co mi się niesamowicie podobało, łazienka gdzie (może nie zawsze ale prawie przez całe zawody) było mydło i ręczniki, czysto, przyjemnie.

Możliwość noclegu na hali - wielki plus!

Generalnie zawody oceniam organizacyjne 5 z plusem! Tor 3 z plusem za układ. Do sędziowania się nie doczepiam, tylko przy kontroli technicznej musi cały czas ktoś być, bo poprzedni bieg się kończył a nikt nie raczy sprawdzić modeli.

Pozdrawiam,
Łukasz Potępa.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 5:24 pm 

Łukasz Potępa napisał(a):
.... Do sędziowania się nie doczepiam ...

Czy ktoś mógłby mi przypomnieć wystąpienie sędziego głównego, które miało miejsce przed 3 finałem klasy Modified, było dość spore zamieszanie ale wtedy to sędzia główny wygłosił swoją mowę nt. dublowania w finałach.

Do dziś nie mogę dojść do siebie .....

Ostatnio edytowano Pn gru 12, 2011 5:55 pm przez Grzegorz Ogonowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 5:43 pm 

Tomasz Kilian napisał(a):
...
- bezpośrednie wytknięcie błędów zarówno sędziemu jak i przewodniczącemu sekcji panu T. oraz postawienie zawodów w Ścinawce jako przykład umiejętności sędziowskich, powoduje przypięcie do "buntownika" jakim jest Pan Leszek oraz określenie mianem "posłańca", który; i teraz cytat " został nabuntowany przez Zarembe aby nam (czyli działaczom CKM) zaszkodzić". :lol:
Pozdrawiam

Czy jest ktoś kto może bardziej tym Panom zaszkodzić niż oni sami sobie.Nawet chyba Zaremba nie ma takich umiejętności,bo:
1) w informatorze do zawodów w Zawadzkiem była informacja o sędziach:Jan Matukin -sędzia pomiarowy (czyli taka nasza Agata tylko bardziej stetryczała) i Sędzia Techniczny -Krzysztof Jamrozowicz ,pokorny uczeń mistrza.
Wg przepisów sportowych pkt.12.1.1 te zawody nie powinny być brane pod uwagę jako eliminacja MP.Kto był sędzią głównym,a gdzie byli sędziowie torowi.
Głupota podwójna "LOKodziałaczy":Pierwsza to głupie przepisy,które wymagają na takich zawodach jednego sędziego klasy I,dwóch sędziów klasy II i jednego sędziego klasy III.Wystarczy popatrzeć na "lokalizację" sędziów.Uprawnienia nadawane wg.lokalnego kolesiostwa .
Druga to olewanie tego co się samemu stworzyło.
2)Przewodniczący Trella -lewe silniczki i kozacka jazda jako przykład dla młodzieży.
3)Stosunek sędziego klasy I ,przewodniczącego kolegium J.Matukina do zawodników -to co słyszałem zakrawa na zawieszenie,albo samosąd w Kolegium.
4)Negatywny wpływ powyższych punktów na wysiłek organizatorów.
I tak można by jeszcze wymieniać bez końca...

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 6:09 pm 

Panie Lesławie temat dotyczy zawodów w Zawadzkim tak dla przypomnienia, a Pan o ile pamiętam w nich nie uczestniczył.

Zapraszam na stronę Tarnowskiego Klubu Modelarstwa Samochodowego

http://www.tkms-rc.pl

W galerii zdjęcia oraz (już za niedługo zostanie wrzucony na stronę) krótki film z zawodów (przepraszam za małą liczbę ujęć nie miałem czasu kręcić, mam nadzieje że na zawodach w Tarnowie znajdę jakiegoś kamerzystę, postaram się uchwycić wszystkich:)

Pozdrawiam

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 6:16 pm 

a da ktoś ten cytat ? o dublowaniu. Tak mniej więcej, by wiedzieć czego się spodziewać u Pana Mendzy na 3EHMP . :lol:
Patologia się zapowiada, bądź już jest . Zresztą jak co roku na MP ! :wink:

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 6:23 pm 

Łukasz Potępa napisał(a):
Panie Lesławie temat dotyczy zawodów w Zawadzkim tak dla przypomnienia, a Pan o ile pamiętam w nich nie uczestniczył....

Pozdrawiam

Łukasz nieraz widziałem na zawodach jak czytałeś książki,więc w tej kwestii nie masz chyba problemu.Dlatego przeczytaj jeszcze raz posta Tomka Kiliana to zobaczysz,że mój duch unosił się nad zawodami w Zawadzkiem... :D :D

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 6:32 pm 

Marek Gadomski napisał(a):
a da ktoś ten cytat ? o dublowaniu. Tak mniej więcej, by wiedzieć czego się spodziewać u Pana Mendzy na 3EHMP . :lol:
Patologia się zapowiada, bądź już jest . Zresztą jak co roku na MP ! :wink:

Marek wybacz, nie odważę się zacytować, tam każde słowo, które padło wprowadza "racing" w obszar na który, powiem szczerze, boję się wybierać. Może sam sędzia główny opowie nam o dublowaniu w finałach .... bedziemy wszyscy wiedzieć. Szczerze, lepiej nie wiedzieć i może dobrze, że było zamieszanie w tym czasie .....

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 7:20 pm 

Zawody bardzo udane minus mała ilość zawodników w F1 :) . Mam nadziej, że rozwinie się ta klasa. Przygotowanie bardzo pozytywne widać podobnie chociaż do Tarnowa daleko ale prawie tak jak tam było widać zaangażowanie całych rodzin w organizacje. To bardzo miłe i fajne, dorośli wspierający młodych organizatorów. Zawody z pozycji obserwatora bo raczej tak się mogę nazwać w mojej klasie tylko 3 zawodników ale mimo to sporo polatałem formułką. I popatrzyłem co do ataku na Pawła Trelle. Tomek nie do końca masz racje, nie bronie go absolutnie jednak gdzie ma się nauczyć jak oglądałem biegi w klasie kadet mocno deklasował przeciwników. Więc taktycznie kolejna klasa 540 w której startuje niestety może nie do końca wie jak ustąpić szybszemu ale momentami starał się nikt nie jest doskonały a już nie dziecko które tak jak my stare chłopy chciał by wygrać. Nie oszukujmy się wszyscy oprócz dobrej zabawy w głębi duszy chcemy wygrać no i u niego myślę jest podobnie. Faktycznie mógł dostać stop&go. Jednak to też jest oczywiste, że organizatora nie stać na taką ilość sędziów jaka powinna być a sam Jan Matukin nie jest w stanie ogarnąć całego toru. Oczywiście na tym cierpimy my zawodnicy więc pomyślmy może o wyłanianiu na zawody trzech zawodników jako sędziowie torowi którzy dostaną w rękę mikrofon i będą mieli pełne prawo do jego używania i upominania. Co do incydentów na torze sądzę, że sami musimy u siebie wprowadzić troszkę więcej dyscypliny i będzie naprawdę dobrze. A i jeszcze jedno na przyszłość tor na czas poprawiania powinien zostać bezwzględnie zamknięty. To pozwoli uniknąć sytuacji ze wspomnianego biegu modi. Oczywiście tego typu czynność należy ogłosić odpowiednio przed biegiem danej grupy. Z mojej strony GRATULUJE ORGANIZATOROWI pierwsze koty za płoty a naprawdę było dobrze.

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 7:56 pm 
Administrator forum

Przepraszam że się wtrącam, ale jak ktoś nie ogarnia toru to niech sobie da spokój z prowadzeniem zawodów. Dziecko dzieckiem - nie ukarane po takim incydencie będzie myślało że wszystko mu wolno.

Przepraszam jeszcze raz za odbiegnięcie od wątku oceny zawodów w Zawadzkiem

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 8:55 pm 

Wielkie podziękowania dla organizatorów za zorganizowanie zawodów na tak wysokim poziomie. Była to ich pierwsza impreza takiej rangi ,a pomimo tego wszystko poszło gładko. Gratulacje dla Rolanda i całego KM Zawadzkie. Niestety do beczki miodu wkradła się łyżka goryczy, a to za sprawą nie pełnej obsady sędziowskiej. Jest dla mnie nie zrozumiałe że na imprezie rangi mistrzostw polski zabrakło sędziego torowego, który mógł by skutecznie dyscyplinować walkę o pozycję za wszelką cenę. Niestety okrojony skład sędziowski w żaden sposób nie kontrolował poczynań niektórych zawodników na torze. Szkoda, ponieważ to skutecznie niwelowało przyjemność z jazdy i przeradzało całą zabawę w bitwę o pozycje. No cóż, może da to do myślenia działaczom LOK i na następne zawody zamienią węża z kieszeni na parę złotych za które będzie można wydelegować pełen skład sędziowski.

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 10:02 pm 

HMMMMMMMMMMM z tymi sędziami Jodła to miało być tak:

sędzia pomiarowy z klubu, sędzia torowy z klubu i komisja sportowa złożona z trzech najlepszych zawodników - doświadczonych która rozpatruje tylko skargi na piśmie ale nie płatne po 100 pln a za darmo

odpada nam żebranie o kasę na sędziów i mamy prządek na torze- konia z rzędem temu kto to przeforsuje i wprowadzi do przepisów sekcji:))))

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 10:29 pm 
Administrator forum

Konia z rzędem temu kto za kilka miesięcy będzie wiedział co to była sekcja :)

No chyba że sekcja zwłok :P

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Wt gru 13, 2011 7:33 am 

Krzysztof Skrzypiec napisał(a):
...

odpada nam żebranie o kasę na sędziów i mamy prządek na torze- konia z rzędem temu kto to przeforsuje i wprowadzi do przepisów sekcji:))))

Nikt nie przeforsuje bo o tym pomyśle wiele razy pisał Zaremba :D , monopol musi trwać... ,a i Sekcja straciła by na "wartości".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona