Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 8:42 am

Autor
PostNapisane: Śr sie 12, 2009 7:07 am 

Witam, myślałem że nie będę pierwszy, a jednak. Nie mogę się nie wypowiedzieć o tak fajnych zawodach na najlepszym asfaltowym torze w Polsce. Tor światowego formatu, zadaszone boxy serwisowe oraz super "trzymanie" i przyjemność z jazdy. Ze złej strony brak odprawy przed zawodami i ustalenia, że eliminacje jeździmy 7min. Po za tym super. Pozdrawiam.

GG 8022719

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 13, 2009 2:17 pm 

tor faktycznie najlepszy w polsce, bez wątpienia europejski format. Podest, strefa serwisowa. Nie ma się do czego przyczepić i na pewno n a nastęne GP przyjadę

Ale...Brak odprawy to bardzo duży minus, dodatkowo całość zepsuła ceremonia rozdania nagród i wyczytywania zwycięzców. Na zasadzie szybko i spier.... . Wyczytano tylko pierwsze trzy miejsca, pomijając zawodników poza pierwszą trójką. W klasie elektrycznej nawet nie wyczytano zawodnika, który wygrał finał B.

Co do odprawy, to faktycznie zawodnicy powinni znać przepisy wg, których odbywają się zawody. Na stronie było napisane, że obowiązują przepisy lok. Ale nikt nie przypuszczał, że lok jako chyba jedyna organizacja w Europie stosuje 7 min biegi, które w handbooku Efry są zalecane jedynie dla GP Efry i ME. Ale cóż nasza wina. Nie ma co dyskutować.

Ale czy mamy też pominąć milczeniem, że sędzia główny w ogóle nie zwracał uwagi na akcje w boksach i przy najmniej 50% mechaników tankowało modele nawet nie podnosząc ich z asfaltu, pozostałe 25% biegało po strefie tankowania podczas biegu, nie zważając na wjeżdżające modele. A kara stop&go chyba nie przechodziła przez gardło, choć przy najmniej 3 razy się należała.

Gdyby była odprawa przed zawodami może sędzia sam by sobie przypomniał o tym, że takich rzeczy robić nie wolno i nie musiałbym znów wytykać podstawowych wręcz naruszeń. A i gdyby powiedział o 7 minutowych eliminacjach to w ogóle nie byłoby tematu. A później w kuluarach słyszy się, że "debile z Kłodzka i Wrocławia" znów się czepiają.

Nie zabrakło lanserki w boksach w wykonaniu "tym razem zawodnika". czego to ludzie nie zrobią, żeby pozostać zauważanym. A jakie bzdury gadał... Szkoda słów.

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz sie 13, 2009 2:54 pm 

W ramach tych z Wrocławia.... Byli zawodnicy zagraniczni,którzy nie startują w cyklu LOK-owskich zawodów,a zawody w Pacanowie były GP.Chociażby ze względu na szacunek dla tych zagranicznych odprawa powinna się odbyć.No chyba,że sędzia uznał.."kurica nie ptica,Czechy nie zagranica..."

PostNapisane: N sie 30, 2009 9:29 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
Co do odprawy, to faktycznie zawodnicy powinni znać przepisy wg, których odbywają się zawody. Na stronie było napisane, że obowiązują przepisy lok. Ale nikt nie przypuszczał, że lok jako chyba jedyna organizacja w Europie stosuje 7 min biegi, które w handbooku Efry są zalecane jedynie dla GP Efry i ME. Ale cóż nasza wina. Nie ma co dyskutować.

Ale gdybyśmy jechali na 5 minut to były by krzyki i jęki dlaczego jedziemy 5 minut, a nie 7, skoro ME jada na 7, prawda?? :D:D:D

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

PostNapisane: N sie 30, 2009 11:20 pm 

Nie.

Wg handbooka Efry 7 minut jest zalecane tylko dla GP Efry i ME. Na tych zawodach poza granicami, na których byłem we wszystkich klasach ścigają się 5 minut w eliminacjach.

Jako przykład kolejnego beznadziejnego bełkotu i braku wiedzy odszukaj na forum linka, którego podał kol. Kopertowski dotyczący wypowiedzi P. Bernadego w telewizji nt różnic w ściganiu w Polsce i Europie. "Umiejętności są, ale brakuje nam sprzętu..." Jeżeli nie przeszkadzają ci takie żenujące wypowiedzi, które później przedkładają się na ogólnie pojętą odmienność, to ok. Dla ciebie właśnie są Mistrzostwa Polski organizowane przez LOK z przepisami, które są odmienne niż w Europie, bo skoro Efra zaleca, to niczego zabrania.

Na dzień dzisiejszy na halę zapowiada się, yyyyy, 3x Tarnów- eliminacje i yyyyy Tarnów- Finały. Chyba, że gdzieś przebudzi się głos ze wschodu. To, że dotychczasowi organizatorzy rezygnują z HMP może świadczyć tylko o przebudzeniu, do którego wszystkich zachęcam.

PostNapisane: N sie 30, 2009 11:37 pm 

Nie wiem na jakich zawodach byłeś poza granicą naszego wspaniałego kraju, ale osobiście uważam, że 7 minut Quali to najlepsza rzecz jaka mogła się znaleźć w przepisach na 2009 rok. Wiem, że zapewne usłyszę, że lubię jeździć długo i żebym pojechał na 24h do Andernach i w ogóle. Ale dlaczego niby na ME i GP Efry mają być inne reguły niż w pozostałych mistrzostwach?
Dlaczego EFRA nie zaleci wszystkim 7 minut?? Czekam na wyjaśnienia ;-)

Widziałem już link do wywiadu na UT.
Mnie też nie znajdziesz na Tarnowskiej hali (i żadnej innej w Polsce też nie), mimo, że Pan Brajowski odszedł z TKMS.

PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 6:58 am 

Kuba jako zawodnik mający predyspozycje na Mistrza Polski,startujący na zawodach LOK z pełną obsadą zawodników około 5,powinieneś znać "Biblię" modelarzy czyli Handbook EFRA na 2009 rok.
Ale pomogę Ci.Tam w Apendiksie nr 7 w punkcie 2 na stronie 141 jest opisana fornuła organizowania ME i GP Efra.W punkcie 2.4 jest mowa o 7 minutach.
Natomiast w punkcie 4.4.1 rozdziału 4 jest opisana procedura zawodów dla klas 1:10 (200 mm).I jest tam mowa o 5 minutach.
Kulisy wprowadzenia 7 minut są zupełnie inne niż te o których myślisz.Na ME byli zawodnicy ,którzy przejeżdżali 7 min.bez tankowania,ale byli też tacy,którzy "wynik"zawdzięczają serwisantowi tankującemu....

Ps.dla ułatwienia...: http://www.efra.ws/news/handbook/Handb09App7.pdf

PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 4:50 pm 

Wiem, rozumię całą sytuację, handbook już znam, a nawet mam na kazdych zawodach ze soba wraz z przepisami LOK...

Ale nadal nie wiem, czym jest spowodowana ta różnica, według mnie powinien być 1 przyjęty standard, taki sam dla MS, ME i M Kraju...

PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 7:56 pm 

Jakub Franek napisał(a):
... według mnie powinien być 1 przyjęty standard, taki sam dla MS, ME i M Kraju...

A według mnie Jan Matukin i Tadeusz Bernady nie powinni mieć wpływu na modelarstwo w Polsce bo robią wiochę nawet z europejskiego toru w Pacanowie.Ale na ile mamy na to wpływ...

PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 10:41 pm 

Jakub Franek napisał(a):
Wiem, rozumię całą sytuację, handbook już znam, a nawet mam na kazdych zawodach ze soba wraz z przepisami LOK...

Ale nadal nie wiem, czym jest spowodowana ta różnica, według mnie powinien być 1 przyjęty standard, taki sam dla MS, ME i M Kraju...

Szkoda, że gdy odpisywałem tobie na poprzedniego posta- rcauto się wysypało.

Było długo, teraz już mi się nie chce, więc w skrócie:

7 min było wprowadzone najpierw w klasie 1/8, później po konsultacji Efry z producentami i zawodnikami w 1/10. ME i GP Efry są raz w roku, więc zdecydowali się na taki krok, żeby wyraźnie odróżnić zawody lokalne i krajowe od tych gdzie zbiera się czołówka. Oczywiście w handbooku niczego nie zabronili ale nasze "wieśniaki" musiały być pierwsze pośród równymi i chyba jako jedyni w Europie w zawodach rangi w sumie żadnej, ale LOK to NARAZIE jedyna znana i zatwierdzona organizacja przez Efrę. Nieważne. Jako jedyna organizacja wprowadziła eliminacje 7 min, tradycyjnie nie zważając na zalecenia organizacji nadrzędnej, czyli jak zwykle mając wszystkich w du..

Ciągnąc dalej temat przepisów, na słusznej martwej stronie P. Matukin ostatnio lansując się w boksach jako zawodnik, zaproponował silniki bezszczotkowe do klasy 540! Co dalej? Li-Po 11,1 V w Kadecie?

Przykładów beznadziejności, braku wiedzy i totalnej ignorancji czegokolwiek miałeś ostatnio bardzo wiele.

Czy już teraz wiesz dlaczego wg przepisów LOK jeździsz 7 minut?

PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 10:59 pm 

Czy już teraz wiesz dlaczego wg przepisów LOK jeździsz 7 minut?

TAK !! :D

Natomiast nie zmieni to mojego zdania, ze 7 minut jest lepsze niż 5... ;)

PostNapisane: Śr wrz 02, 2009 6:27 am 

Jakub Franek napisał(a):
natomiast nie zmieni to mojego zdania, ze 7 minut jest lepsze niż 5... ;)

Lubisz jak wpływ na wynik ma osoba trzecia.... :D

...ale LOK to NARAZIE jedyna znana i zatwierdzona organizacja przez Efrę

EFRA,żadnej organizacji nie zatwierdza.Łyka to co dostanie na talerzu.Do niedawna byliśmy reprezentowani przez PKMS z Kol.Ciećwierzem na czele.Takie kuriozum to tylko w Polsce.LOK się zgłosił i jest...