Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 12:09 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn cze 06, 2011 6:05 pm 

Chciałbym dorzucić tylko kilka zdań ode mnie. Nie oszukujmy się w zawodach MP startują zazwyczaj bardziej doświadczeni zaowdnicy, którzy są już zazwyczaj sponsorowani i mają środki do jazdy zawodniczej modelami najwyższych klas. Z dojazdem, który w przypadku zawoników bez teamów to duży wydatek. Ja mieszkając w Częstochowie do takich miejscowości jak Łódź, czy Katowice nie mam daleko i z wielką chęcią jadę tam na zawody Modelcars/HPI. Wracając do kosztów nie dość, że dojazd na zawody w różnych miejscach w Polsce wiąże sie z bardzo dużymi kosztami, to zbudowanie modelu w pełni zgodnego z przepisami jest zazwyczaj sporo droższe z właszcza w modelach spalinowych. Nie rozumiem jedynie czemu osoby startujące w zaowdach "niższych rangą" mają być gorsze. Czy bycie mniej doświadczonym, czy osobą nie mającą środków do jazdy w MP jest gorsza od innych? Ja na zawody jeżdżę sprawdzić mój model, technikę jazdy, pogadać z innymi, a przede wszystkim dobrze się bawić i wydaje mi się, że z dobrym podejściem na każdych zawodach można cieszyć się jazdą tak samo, natomiast jeśli kręci kogoś tylko bycie pierwszym, a nic innego nie sprawia przyjemnści, to przynajmniej dla mnie mija się to z celem. Taka jest moja opinia, ale możliwe, że do czegoś jeszcze modelarsko "nie dojrzałem". Chciałbym jeszcze powiedzieć, że doceniam i podziwiam wszystkich zaowdników startujących w MP, ponieważ wydaje mi się, ze wiąże się to z wieloma wyrzeczeniami. :)
Pozdraiwam wszystkich zaowdników nie zaleznie od tego, gdzie startują !

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 6:17 pm 
Administrator forum

Mateusz Łukaszuk napisał(a):
Jeszcze jedno - nie widziałem, aby w jakichkolwiek zawodach na zachodzie jeździły modele MT :o

By zachować spójność historyczną ROAR organizowało mistrzostwa w MT. Gdy ja zaczynałem ze spalinami MT było wiodącą klasą na MP, a nasze przepisy opierały się właśnie na przepisach ROAR. Wielu z tych najbardziej doświadczonych zawodników buggy jakich możesz spotkać na MP właśnie od tej klasy zaczynało. Naturalną drogą ewolucji (jaka miała miejsce też w stanach) wszyscy ci co startowali monsterami przesiedli się w końcu na tragusy bądź bagusy.

Tyle odnośnie historii. ;)

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 6:29 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
...Myślę, że wtedy byłoby tylko słychać "MODEL KUR*A MODEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL" i skuteczne utrudnianie jazdy zawodnikom poprzez wychylanie się z podestu...

Serwis jest pomocą dla zawodnika.Zawodnik nie ma prawa do nikogo mieć pretensji za swój błąd.Za taki tekst powinna być dyskwalifikacja.Na zagranicznych zawodach to jest niedopuszczalne.Jak już pisałem często zawodnicy rezygnują z serwisu,a jego obowiązek wypełniają mechanicy.

A tak w ogóle to sprawa serwisu to też takie przyzwyczajenie naszych "mistrzów". Na GP EFRY (wprawdze on-road) w poprzedni weekend w Slavkovie w ogóle nie było serwisu i ... o dziwo, tak zadecydowali sami zawodnicy. Nie słyszałem żadnego słowa na K... z podestu - być może dlatego, że to zagraniczni zawodnicy byli i słownictwo u nich ubogie... nie wiadomo :)

Dołączam się do kolegi Mateusza Betko - dobra zabawa i wyrozumiałość dla innych, a poprzez to i dla samego siebie to cel i środek.

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 6:30 pm 

Maciej Nowak napisał(a):
Jeszcze jedno - nie widziałem, aby w jakichkolwiek zawodach na zachodzie jeździły modele MT :o

By zachować spójność historyczną ROAR organizowało mistrzostwa w MT. Gdy ja zaczynałem ze spalinami MT było wiodącą klasą na MP, a nasze przepisy opierały się właśnie na przepisach ROAR. Wielu z tych najbardziej doświadczonych zawodników buggy jakich możesz spotkać na MP właśnie od tej klasy zaczynało. Naturalną drogą ewolucji (jaka miała miejsce też w stanach) wszyscy ci co startowali monsterami przesiedli się w końcu na tragusy bądź bagusy.

Tyle odnośnie historii. ;)

Dzięki Macieju za sprostowanie i ciekawostkę. Z czystej ciekawości - jakie to były lata?

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 7:08 pm 
Administrator forum

Jeśli dobrze pamiętam 2004-2007 :)
Ostatnie zawody MT na jakich byłem (niestety przez rozwalenie silnika w roli mechanika) to puchar MG z 2006
Jeszcze można oglądać zdjęcia z tamtych czasów na od dawna zapomnianej stronce http://rc-wlkp.prv.pl/ (przy okazji zobaczyć jak wyglądał tor, gdy z prawej, pod płotem gdzie stoi teraz duża hopa była prosta). Pamiętam, że ostatni sezon w jakim jechało MT to był ten w którym pojawiły się TNX-y 5.2R 8) . W 2008 MT umarło.

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 7:43 pm 

Wszystko fajnie, ale większośc z nas zaczynała własnie na zawodach HPI co ja bardzo miło wspominam i nie zgodze się z tobą Mateusz ty też przypominam ci zaczynałeś swoją przygode od HPI oraz GS z modelarstwem, i kazdy powinien miec taką mozliwość startu bez takich imprez nie było by wogole nowych modelarzy jak RC WRÓBLIK HPI MODELCARS CZY SCINAWKA. A niema się co dziwić że organizator tak jak HPI robi ranking na podstawie swoich modeli BUSSINES niestety, ale nie wyklucza zawodników z innymi modelami. Takie przepychanki są nie potrzebne Ja też toczyłęm przysłowiową wojne z Panem Flisiakiem czy Panem Zarębą co do Pana Lesława mam jedną prosbe żeby nie obrażał innych może i ja nie jestem do końca normalny ale niech Pan nie określa wszystkich co jeżdzą na EMP, pajacem nie jestem może poprostu żle Pan zinterpretował słowa Maćka róznica pokoleń inny swiatopoglad i dlatego te całe niepotrzebne zamieszanie(Jednak przepisy sam Maciek powinien przeczytać z tym się zgodze). Mam wrażenie, że nie toleruje pan osób z Trójmista. Jak nie lubi Pan Pana Andrzeja Trelli nie znaczy że Macka trzeba gnoić. Z perspektywy czasu w wielu tematach rozumiem ich zachowanie. A LOK rozleci się i dobrze. Zobaczymy tylko jak będzie wtedy czy wszyscy nie przeproszą się z lokalnymi imprezami, żeby nie koszta nadal bym jezdził no i dla mnie fajnie by było żebyśmy wzajemnie do siebie jezdzili WRÓBLIK MODELCARS I HPI to by było naprawde fajne i mam nadzieje, że doczekam tego. A teraz wyluzujmy i będzie o niebo lepiej. A to czym kto jezdzi to niema znaczenia dobry driver pozamiata kazdym modelem jak widać można wygrywać wszystkim trzeba umieć ja nie umiem nie wygrywam za to super się tym bawie bo do tego to służy a nie spinania się. Takie imprezy pokazały i wykreowały wielu modelarzy z czołówki rankingu.

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:09 pm 

Jodełka dobrze prawisz. Prawda jest taka zanim się coś zacznie krytykować i wyśmiewać należy spojrzeć wstecz (tu bedę złośliwy troszke dalej niz maj 2009 rok.) ile dobrego dla Modelarstwa zrobiły te niezależne imprezy .

Pozdrawiam i myślę że ten temat nie jest odpowiednim miejscem do tego typu dyskusji , bo jak powszechnie wiadomo temat ten czyta bardzo wielu uczestników - zawodników tego cyklu i myslę ze niezbyt pochlebna opinie wyrabiaja sobie o co niektórych zawodnikach z czołówki M.P.

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:33 pm 

Hej.

1. Te przepisy, o ktorych napisalo kilka osob, ze ich nie znam, to nie zrozumieliscie za dobrze calego kontekstu moich zdan.
Od poczatku chodzilo mi tylko o nazwe cyklu zawodow ,, Mistrzostwa Polski HPI challenge " i chodzilo mi o przepis dot. nazwy zawodow czy aby napewno tak to sie moze nazywac, i o nic wiecej mi nie chodzilo, a rozpetala sie taka burza ze hej.
2. Napisalem, ze chcial bym byc Mistrzem Polski Hpi challenge, i znowu wasza zla interpretacja tego co powiedzialem. Chodzi o to ze chcialbym POWALCZYC o ten tytul. Jezeli ktos jezdzi na zawody i nie chce byc w nich najlepszy to jest co najmniej dziwny ?!? kazdy walczy o to samo, czyli wlasnie o to co napisalem.
3. Mateusz B. Czy ty naprawde myslisz ze ja jezdze na zawody zeby tylko wygrywac ? jezeli tak to jestes w bledzie. Ja tak samo jak wszyscy, dobrze sie bawie mam fun, ciesze sie. Czy ja napisalem, ze osoby startujace w HPI, Rcwroblik itp. itd. sa GORSZE ? Kolejny twoj blad, ja zaczynalem od pucharu 3miasta gdzie nas 4 wystartowalo :lol:
4. No o panu zarembie to juz nie bede sie wypowiadal, bo jak juz wielu z was zauwazylo on zawsze stara sie obrucic wszystko na odwrot, zeby tylko zgnoic mnie i Trelle (glownie) a pozostalych forumowiczow tez czesto.
No ale jego temat pozostawie ;]
5.Cala ta AFERA nie zostala zaczeta przeze mnie tylko, przez kilka osob, ktore sprobowaly na mnie pojezdzic, i niestety i tym razem nie wyszlo.
Mozliwe, ze zle sformulowalem pierwsze pytanie, ale mozecie mi wierzyc lub nie ale nie mialem zlych intencji.
6. Panie Jacku ja juz sam nie wiem, kto o kim zle tu powie, czy o mnie, ze staralem sie czegos kulturalnie dowiewiedziec, czy o innych osobach, ktore bez powodu zaczely wyzywac i probowac moja osobe obrazic.

Pozdrawiam

setup na sand http://imageshack.us/photo/my-images/641/img0026wx.jpg/

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:34 pm 

p.Jacku tu nie chodzi czy one maja byc czy nie to jest oczywiste takie zawody robią wiele dobrego dla młodzieży ale problem w tym że nazywają się Mistrzostwami Polski

one oczywiscie że mogą się tak nazywać ale W/g mnie tylko wtedy kiedy mamy wszyscy równe szanse a nie tylko tytuł dostaja ci z modelami HPI, Tamyia itd. to są zawody producenckie i można je nazwać HPI Challenge czy Kyosho Masters tak jak jest w innych krajach

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:37 pm 

Może podchodzę zbyt emocjonalnie,ale ponieważ w Ścinawce mamy kontakt z młodzieżą np.z Ludwikowic (pewnie Maciek nawet nie wie gdzie to jest),nóż się w kieszeni otwiera jak się czyta takie posty przepełnione pogardą.Znam wielu zawodników ze światowej czołówki i żaden z nich nigdy nie okazał nawet odrobiny zarozumialstwa.Nie można szydzić z małych regionów bo jak się okazuje modelarze to delikatna materia.Działania HPI czy Wróblika jak najbardziej są godne pochwały, gdyż pokazują prawidłowe działanie biznesu.Nie tak jak kiedyś, gdy inne Firmy chciały zawłaszczenia Ogólnopolskich Mistrzostw.Pewnie dzisiaj jeździli by wszyscy jedną marką modeli. Są też inicjatywy nie związane z biznesem.
Co do pajaców to jeśli doczytasz się to nie nazwałem wszystkich tylko stwierdziłem,że są.Są też i to w większości zawodnicy do których mam pełny szacunek,ale i jestem pewny,że nigdy by sobie nie pozwolili na takie teksty.
Ps.Jacek zawodnik z czołówki powinien być wzorem nie tylko na torze ale i w takich dyskusjach.Jeśli brak mu szacunku do innych to i będzie mu jego brakowało na torze podczas wyścigu.Jacku poza tym czy to dobrze,że taki gość jak Ty tłumaczy się w imieniu modelarzy przed chłopaczkiem,którego pewność siebie zbudowana jest na kasie taty...Czy dlatego Twój Kuba ma być gorszym,tym wieśniakiem?
Ps.

Ostatnio edytowano Pn cze 06, 2011 8:43 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:43 pm 

Maciek Brzozowski napisał(a):
...3. Mateusz B. Czy ty naprawde myslisz ze ja jezdze na zawody zeby tylko wygrywac ? jezeli tak to jestes w bledzie. Ja tak samo jak wszyscy, dobrze sie bawie mam fun, ciesze sie. Czy ja napisalem, ze osoby startujace w HPI, Rcwroblik itp. itd. sa GORSZE ? Kolejny twoj blad, ja zaczynalem od pucharu 3miasta gdzie nas 4 wystartowalo...

Chyba trochę źle zinterpretowałeś moją wypowiedź. Pisząc nie miałem na myśli Ciebie tylko ogólną dyskusję, w której w kilku miejscach odniosłem takie wrarzenia (może subjektywne). Również o "wygrywaniu" słów nie kierowałem do Ciebie, tylko chciałem wyrazić moją opinię. To co uważasz w mojej wypowiedzi za błąd uważał bym raczej za własne zdanie, a zaczynać każdy kiedyś musiał.
Pozdraiwam

Ostatnio edytowano Pn cze 06, 2011 8:48 pm przez Mateusz Betko, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:47 pm 

Maćku czytaj dokładnie ja w swoim poście napisałem maj 2009 a nie kwiecien 2009 .
pozdrawiam nie tłumacząc sie

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:54 pm 

Krzysztof Skrzypiec napisał(a):
... Kyosho Masters tak jak jest w innych krajach

Panie Krzysiu brawo potwierdził Pan,zaprzeczając własnemu zdaniu (taki paradoks Wałęsy nie chcem,ale muszem). Kyosho Masters w tłumaczeniu dokładnie oznacza Mistrzostwa Kyosho.
Firma Kyosho nadaje nawet tytuł Mistrza Świata Kyosho.Jedna z eliminacji Mistrzostw Świata Kyosho odbyła się niedawno w Kłodzku.W zeszłym roku finał odbył się w Lipsku ,a dwa lata temu w Sławkowie.
My po prostu z szacunku do Swojego języka nazywajmy zawody po Polsku...

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:56 pm 

Panie Zaremba caly czas pan ze mnie szydzi, co ma piernik do wiatraka ? Czy naprawde musze wiedziec gdzie jest miejscowosc Ludkowice ? :lol:
Co dopiero ja mam powiedziec z tym nozem jak czytam te pana posty przepelnione ironia, trwoga, brakiem kultury, i wlanie pogarda z pana strony ?
Kolejny raz pisze pan ze ja z czegos szydze i kolejny raz pan usilnie stara sie wmowic wszystkim klamstwo. Zeby to wszyscy mysleli ze ja jestem tym zlym ;]
A co panu do kasy mojego ojca ? Niech kazdy patrzy w swoj portfel.
Ciagle pan pokazuje swoja slabosc.

Pozdrawiam Maciek

setup na sand http://imageshack.us/photo/my-images/641/img0026wx.jpg/

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:59 pm 

Zapraszamy na zawody RC WRÓBLIK tam wszystko jest klasyfikowane. Mam nadzieje że team HPI/HB też wpadnie, można startować tylko w niedziele. Wy wpadniecie do nas My wpadniemy do Was moje słowo oczywiscie jak nie bedzie kolidowało z MP bo jako serwisant Kierowcy modelu ZCAR Pana Wiktora Sułka musze być na MP. 18-19 Maja br.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona