Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 9:34 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt cze 27, 2014 6:08 am 

Witajcie od jakiegoś czasu odkładam drobne pieniądze na kolejny samochodzik w kończu chciał bym kupić coś w skali 1/10 zamawiać będę z HK EU i chcę wydać 500 - 600zł (ma być w tym kompletny samochód + przynajmniej 1 pakiet lipo). Do rzeczy postanowiłem że nie chcę SCT tylko Buggy napęd 2WD czy 4WD nie gra roli nie będę się ścigał ani nić z tych rzeczy a do pojeżdżenia w parku to bez różnicy. Wytypowałem następujące pojazdy:

Turnigy 1/10 Brushless 2WD Desert Racing Buggy ARR (EU Warehouse)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... aff=560211
Quanum E-Guana 1/10 Brushless 2WD Desert Racing Buggy (ARR) (EU Warehouse)
lub taki zestaw
1/10 Quanum Vandal 4WD Electric Racing Buggy (KIT) (EU warehouse)
Turnigy TrackStar Waterproof 1/10 Brushless Power System 3000KV/80A (EU warehouse)
Corona DS339HV Digital Metal Gear Servo 5.1kg/ 32g/ 0.13 Sec (EU warehouse)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html

oczywiście pakiet lipo 2s 4000-5000mAh 20-30C
który z tych samochodów będzie najlepszy? czy w ostatnim zestawie wybrać inny silnik lub serwo skrętu? martwi mnie trochę ten zestaw silnik + ESC Turnigy TrackStar Waterproof bo czytałem że często trafiają się wadliwe sztuki :(
a może jednak pozostać przy SCT i kupić coś takiego
Turnigy SCT 2WD 1/10 Brushless Short Course Truck (ARR) (EU warehouse)
mam coś podobnego w skali 1/16 dlatego teraz chciałem popróbować z buggy.

Na plus za kupieniem kita i osobno silnika jest to że na pewno będzie on mocniejszy i lepszy niż te ze stockowych zestawów tylko pytanie czy nie za mocny żeby części za szybko sie nie zurzywały bo więm że silnik nie powinien być za mocny bo model konstrukcyjnie może tego nie wytrzymać. Dodatkowo w kicie jest napęd 4WD więc silnik jest "w środku" chroniony od kurzu i "bryzków" wody na minus że na pewno gorsze chłodzenie (a nie wiem czy zmieszczę tam radiator :(.

Ostatnio edytowano So sty 31, 2015 7:05 pm przez kiu86, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt cze 27, 2014 5:05 pm 

model za 500zł w dodatku z hk, pozdro 600 :lol: nie tędy droga kolego.

PostNapisane: Pt cze 27, 2014 5:21 pm 

Pewnie najlepiej kupić traxxas za 1200zł lub więcej? Nie od razu Rzym zbudowano. Nie stać mnie na taki model dlatego podałem przedział cenowy wiec proszę o pomoc. Po za tym nie chcę jeździć zawodniczo ani się ścigać to ma być jazda dla rekreacji po płaskim terenie (lekki szuterek). bez skakania itp. mam model SCT 1/16 z HK i jestem z niego zadowolony nie jest idealny ale wart swoich pieniędzy. chcę coś lepszego żeby dyferencjał miał metalowe zębatki no i żeby auto było ciut mocniejsze niż to co teraz mam. Wiec proszę o darowanie sobie komentarzy, że nie warto itp. Jeżeli jest coś lepszego w cenie 500- 600zł proszę o podpowiedzi jak nie to proszę o opinie spośród tych 3 samochodów może ktoś posiada któryś z tych modeli?

PostNapisane: Pt cze 27, 2014 5:30 pm 

Mam fajnego slasha w Twoim przedziale cenowym na zbyciu, jak jesteś zainteresowany to daj znać.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Tytuł:
PostNapisane: So cze 28, 2014 6:39 pm 

Kiu86 - nie martwi cię to że części są tylko w magazynie w Azji ?
Też oglądałem te modele, ale dostęp do części misi być. W HK chyba nie ma pewności czy za rok nadal będą części ?
Ja mam Asso, części czasem z USA ściągam, jak mi się spieszy to w PL kupuję.
Ale to model do którego są i będą części przez wieeele lat. (Sc10 i sc10.2).
Jesli kupisz coś z HK - daj znać jak ci się to spisuje, jestem ciekaw.

PostNapisane: N cze 29, 2014 7:04 am 

Prawdą jest, że nie każdy ma, może wydać 2- 3 tysie na model. Polecam lekturę tego porównania.
http://www.bigsquidrc.com/4wd-rtr-short-course-shootout/

PostNapisane: N cze 29, 2014 8:13 am 

o takie opinie mi właśnie chodzi. Wychodzi na to że największa bolączką modeli z HK jest to, że części są tylko w HK i to jeszcze w Chinach nie ma w magazynie europejskim. Na 99% zdecyduje się na zestaw
1/10 Quanum Vandal 4WD Electric Racing Buggy (KIT) (EU warehouse)
Turnigy TrackStar Waterproof 1/10 Brushless Power System 3000KV/80A (EU warehouse)
Corona DS339HV Digital Metal Gear Servo 5.1kg/ 32g/ 0.13 Sec (EU warehouse)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html

ma najwięcej części tuningowych (cała płyta wahacze itp.) wszystko można kupić w alu. Mam jeden samochód z HK i zawsze kupowałem podstawowe część na zapas (koła zębate oraz zębatki dyferencjału itp.) za grosze i wystarczało mi to do mojej jazdy, że nie miałem przestojów z powodu braku części. skoro komplet wahaczy kosztuje 1-3$ no to zawsze takie rzeczy bierze się w zapasie bo to nie majątek. Ja nie skaczę samochodami więc uszkodzenia mogą być jedynie od uderzenia (zahaczenia) na zakręcie o murek (wystająca kostka). 1/10 Quanum Vandal 4WD Electric Racing Buggy ma dobre opinie napęd 4WD, metalowe zębatki dyferencjału. Silnik, który wybrałem też chyba ma sporo mocy (będę próbował znaleźć ciut "szybszy" coś około 3500 -4000kV ale nad tym jeszcze się zastanowię. Ale wszelkie opinie dalej mile widziane.

PostNapisane: N cze 29, 2014 7:29 pm 

Cześć.
Nie mam żadnego z tych modeli mówię z góry ale trochę dziwi mnie podejście kolegów, parę lat do tyłu jak ja zaczynałem to bonzer za 500 zł i się śmigało...
Teraz czekam aż ktoś mi wmówi, że ten model (zakładam, że mówimy o tym quanum vantal 4wd) jest gorzej przemyślany czy wykonany od bonzera którego czasy się skończyły i to bez wątpienia a opieram to na tym, że na allegro już próżno szukać nowych egzemplarzy czy części zamiennych. Do bagusa za 2 wahacze 2,30 usd, wały cvd 6,60usd za dwa, wieżyczka nie cały dolar, zwrotnice 2 dolary o jakich kosztach tutaj mówimy ? Wydaje mi się, że jak na 1 model w większej skali jest co najmniej OK. Dla porównania dosyć popularne u nas b44 kolejno za wahacze 20 zł, wały 50 zł za sztukę , wieżyczka 60zł, zwrotnice 14 zł, przepraszam jest różnica ?
Pozwole sobie zacytować:
Cytuj:
My nigga always say, there's only two things a nigga can do for you
You either got time or money, can't have em both

I tu w Polsce mamy jak czarni w Ameryce, bardzo mało osób pracuje 8 godzin dziennie i zarabia godziwe pieniądze a każdy chce czerpać radość z życia i to możliwie jak najwięcej i poczeka kolega trochę czasu ale wyda "trochę" mniej pieniędzy.
Cytuj:
model za 500zł w dodatku z hk, pozdro 600 :lol: nie tędy droga kolego.

Nie umiesz popatrzeć dalej ?
Może być tak, że kolega Kiu86 kupując swoje buggy i zapas części w jednym zamówieniu, pojeździ pod domem, za jakiś czas zobaczy na forum post, że jest jakiś tor niedaleko jego okolicy albo spotkanie na jakimś torze kartingowym, w czasie zabawy ścigania łapie bakcyla i poluje na allegro na podwozie zawodnicze które można upolować tanio(np. na allegro b44 poszło za 330 zł), dodatkowe akumulatory i ściga się w zawodach? Może !
Może walnąć tym w kont albo wystawić na allegro za parę zł ? Może !
Skąd ma wiedzieć, że coś lubi jak nie próbował ?
A jak nie on to syn/córka/żona/dziewczyna/kuzyn to hobby dla mnie jest bardzo przyjemne i rozwijające(głownie język techniczny) i bardzo chętnie pokazuje swoje zabawki rodzinie/znajomym i paru ludzi już zaraziłem. A tu przychodzi gość, mówi, że chce się w to bawić ma budżet taki a nie inny i może pomóżmy mu wydać jego pieniążki w sposób możliwie najbardziej optymalny zamiast wysyłać go na drzewo ?

I co do budżetu to pomyśl, że człowiek A zarabiający 1200 zł może sobie pozwolić na więcej niż człowiek B zarabiający 3 tys zł.
Wystarczy, że człowiek A mieszka z rodzicami i kasę ma na kebaby, piwo i inne zachcianki a człowiek B płaci 1200 na mieszkanie, 300 za przedszkole dla dziecka, 400 na paliwo do pracy, 100 za telefony dla siebie i żony, coś muszą zjeść, w coś się ubrać i daj im boże zdrowie bo to też są koszta. Nie wspominam, że auto do którego leje paliwo musi ubezpieczyć i serwisować, pewnie chce gdzieś wyjechać na wakacje raz na jakiś czas, i każdego miesiąca są okazje w których komuś daje się prezent/prezenty.

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na komentarze !

Picasa : http://picasaweb.google.pl/NoVaKRC

Pozdrawiam Bartek.

PostNapisane: N cze 29, 2014 9:44 pm 

Nie wiem Assasin - spodziewasz się jakiegoś ataku ? Masz rację, ale nie do końca.
Nie ustosunkuję się do kolegi w kominiarce (chyba się nie obrazi), bo on zawsze tak prowadzi "rozmowę", reszta kolegów starała się przestrzec przed możliwymi kłopotami.
Ja nie mam nic przeciwko modelowi z HK, byle nie psuł się co chwila, bo na sprowadzenie jakiejkolwiek głupiej części można czekać miesiąc, a można się nie doczekać (tak jak ja).
Jeśli kupujący to akceptuje, to kupować !

PostNapisane: Pn cze 30, 2014 5:50 am 

Koledzy spokojnie to nie będzie mój pierwszy zakup w za granicą (mam za sobą wiele zakupów na HK i BG) wiem z czym to się wiąże mam micro heli z BG, samochód SCT 1/16 z HK i d tego całe wyposarzenie do swoich "latadeł" kupuje w Chinach. Co jakiś czas robię drobne zamówienie z częściami do modeli np. do auta zawsze miałem w zapasie zębatki ataku i odbioru, wachacze przednie i tylne oraz zębatki dyferencjału i ewentualnie 1 - 2 komplety całości układu skrętnego. Części są na tyle tanie że za 50-70zł mam taki zapas, że starczy mi na dość długo biorąc pod uwagę częstotliwość moich jazd.

Po za tym ja zdecydowałem się na zakup z HK myślałem tylko, że może któryś z kolegów ma jeden z tych 3 zaproponowanych prze zemnie samochodów i może powie mi coś więcej na temat tego auta albo że ktoś poda jakiś konkretny argument że np.2WD nie warto bo coś tak itp. jak by było mnie stać na zakup w Polsce Traxxasa to bym kupił a że mnie nie stać to radze sobie robiąc zakupy za granicą. Po za tym pamiętajcie, że nie każdy jeździ od razu zawodniczo.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 30, 2014 8:29 am 

Ja bym akurat Traxxasa nie kupił, nie mogę się do niego przekonać. Asso jest lżejsze i lepiej jeździ (mówię o 2wd).
Co do tych z HK, to zawsze 2wd będzie mniej się zużywało. Daje też więcej frajdy, o ile czerpie się przyjemność z nauki jazdy :-)
Osobiście wybrałbym kita SC, uwielbiam ten typ modeli. Mi się mój asso nie psue w sensie usterek, jest tylko zużycie budy, łożysk i dyfra kulkowego. Jeżdżę min. 3h tygodniowo od roku, SC10 kupiłem używane w dość kiepskim stanie, a działa całkiem dobrze.
Obecnie składam (od 2 miesięcy !) następcę tego modelu.
Żeby nie było że piszę nie na temat - tego SC10 kupiłem za 400zł, wersja Factory Team - z kilkoma kompletami opon, więc jest to niezła alternatywa dla chińczyka. Ale części nieco drogie, i śruby są calowe...

Ostatnio edytowano Pn cze 30, 2014 9:06 am przez HUBertPL, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn cze 30, 2014 9:05 am 

ja mam SCT 1/16 4x4 ten niebieski za 80$ i nie narzekam no oczywiście jak to chińczyk jest za lekki no i największa wada plastikowa imitacja dyferencjału (największa bolączka modelu). Ale przejeździł dużo nie miał ze mną łatwo a mimo wszystko jeździ czekam na dniach powinny przyjść nowe większe i szersze opony mama nadzieje, że przypasują (oryginał ma średnice 68mm a nowe 90mm i centymetr są szersze. Jak nie to wystawię na sprzedaż na forum. No 2WD do 2 razy wolniejsze zużycie opon i jeden dyferencjał mniej no i fajnie rzuca na zakrętach a ja lubię taką jazdę nie przeszkadza mi to. jedynie zastanawiam się ile sa warte te silnika i ESC montowane seryjnie w modelach HK. SCT Jest większy ale nie wiem chyba jednak wolałbym buggy wg mnie lepiej trzyma się drogi. Po za tym kit SCT 1/10 jest niedostępny na magazynie w EU. pomijając fakt, że gotowe budy są 2WD a kit 4WD to czy warto brać kit i silnik i ESC 3000-4000kV turnigy Trak Star? turnigy trak star ma silniki 3000-4000kV 35-45A i moc w okolicach 300-350W i ESC 80A natomiast te gotowe buggy maja ESC 35A wiec podejrzewam że silniki około 25A czy to nie za mało do bugyy 1/10?

PostNapisane: Pn cze 30, 2014 9:24 am 

30-35A w reglu to straszna bieda, nie ma się co oszukiwać. Ja mam świetne combo z HK, ma ono 60A i silnik sensorowy 4000kV. Nie grzeje się, pasuje idealnie do SC 2wd, no ale to koszt pod 300zł, w dodatku ciężko go dostać.
No i regiel 60A jest trochę na styk, obecnie ten silnik się sypie, będę próbował wymienić łożyska, ale czarno to widzę. I inne silniki wymagają odrobinę większego regla, dopiero 80A pozwala bez problemu wybierać w silniczkach.

PS: któraś z wersji tego małego SC ma chyba metalowe dyfry ? Pytam, bo z kumplami szykujemy się do zakupu któryś z tych maluszków :)

PostNapisane: Pn cze 30, 2014 9:28 am 

Większe koła na pewno przyczynią się do rozsypania przeniesienia napędu.
35A to nie tak strasznie, trzeba tylko poszukać dobry silnik do tego. Sam miałem kiedyś combo ezruna 35A z silnikiem 3000kv w brontosaurusie i nawet na 3s się zbytnio nie grzał, ale silnik padł bardzo szybko.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn cze 30, 2014 9:41 am 

no pytanie czy napewno bo oryginalne był silnik 4800kv a ja mam założony 3200kV dragbone powinny wytrzymać bez problemu jedynie nie wiem jak ten nieszczęśliwy dyferencjał a raczej przekazanie napędu na dyferencjał (ta mniejsza zębatka)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14212__Drive_Gears_1_set_118B_A2006_A2023T_and_A2035.html

po za tym silnik ma o około 1/3 mniejsze kV więc większe koła nie powinny znacząco obciążać przeniesienia napędu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona