Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 3:26 pm

Autor
PostNapisane: Cz maja 28, 2015 2:29 pm 

Witam wszystkich, w tym wątku będę umieszczać prace nad moim prywatnym pomysłem ;)
Od zawsze chciałem stworzyć model samochodu SUV, żeby jednocześnie radził sobie w błocie, ale i na twardej nawierzchni popier...
Więc użyłem do swojego projektu dyferencjałów od summita ze względu na zdalną blokadę, i skrzynię biegów od summita która posiada 2 biegi z dużą różnicą przełożeń. Lecz te podzespoły są duże, a niee przepraszam, one są WIELKIE i zmieścić to wszystko w karoserii 1/10 było by nie lada wyczynem.
Przeszukując google znalazłem karoserię w skali 1:6 hummera
Obrazek
Obrazek
(płyta CD ukazduje wielkość karoserii), która ładnie odwzorowuje oryginał 1:1, znaczy nie karoserię a zabawkę, którą kupiłem tylko dla karoserii, po rozebraniu zabawki i wyjęciu samej karoserii, położyłem ją na wagę z ciekawości, i wyskoczyło 1,4kg samej plastikowej karoserii :O
Po skompletowaniu dyferencjałów, skrzyni biegów
Obrazek przyszedł czas na pół ośki i zwrotnice, dodam że priorytetem są koła 2.2 wysokość ok 12-13cm na których karoseria wygląda idealnie na dowód zdj. znalezione gdzieś na forum z podobną karoserią
hummer chcę stworzyć coś podobnego lecz na wahaczach(na zdj stoi na mostach)
Po wielu godzinach spędzonych na google, zdecydowałem się na pół ośki od
integy 33 dolców za 2 szt za 4 szt zapłaciłem na ebaju 310zł z USA dodatkowo paczka trafiła na Cło i dodatkowo ok 75zł musiałem dopłacić :( zdecydowałem się na nie bo gdzieś coś przeczytałem że integy to dobra firma, do tego ta cena wskazuje że mają być meega mocne.
Dalej szukałem zwrotnic, żeby pół ośki pasowały i felgi 2.2 weszły na zwrotnice, zauważyłem że axial yeti posiada koła 2.2 i zwrotnica się mieści w środku, więc kilka kliknięć i donosiciel dostarczył na miejsce, po kilku przymiarkach zauważyłem że łożyska w zwrotnicy siędzą za blisko siebie i pół oś wypycha mniejsze łożysko
Obrazek
nawet po lekkim wytoczeniu skosu na półośce
Obrazek
dalej wypycha, dodatkowo wały są tak szerokie że ocierają o c-hub co mi nie pasuje ponieważ chcę uzyskać jak największy prześwit
Obrazek
Obrazek
Obrazek
to troszkę dremelem pod piłowałem c-hub ale to niewiele zmieniło
Obrazek a większe piłowanie osłabi zwrotnice, nie wiem też dlaczego zwrotnica jest zrobiona pod kątem co również ogranicza ruch półosi.
z płaczem szukam innych zwrotnic które będą pasować do półosi, kolega z forum ma mi dać znać czy felga 2.2 z zerowym offsetem wejdzie w zwrotnice od slasha 4x4, oczywiście mogę zastosować offset +3 lecz koła będą wystawać poza karoserię a tego nie chcę, a skracając wahacze i półośki skracam również skok zawieszenia co mi nie bardzo idzie na rękę.
Jak narazie prace stoją z braku $$$ lecz jak coś się zmieni wszystko zostanie zamieszczone w temacie :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt maja 29, 2015 8:11 am 

Hej,

Ta karoseria jest z lexanu? Pytam, bo napisałes, ze to karoseria od zabawki wiec w razie wywrotki ciezkiego modelu jaki budujesz karoseria ze zwyklego plastiku rozleci sie w pyl...
Dlaczego upierasz sie przy kolach 2,2"? Nie bedzie smiescznie wygladal? Ja bym jednak wlozyl kola 2,8".

PostNapisane: Pt maja 29, 2015 3:01 pm 

Karoseria jest z plastiku, i oczywiście ją będę wzmacniać aluminium w miejscach narażonych na udeżenia :) i mam nadzieję że za szybko się nie rozleci ;D, w razie czego co kropelka sklei sklei żaden dzwon nie rozklei ;D a z tymi kołami to mi teraz namieszałeś w głowie... tylko szerokość 7cm każda opona prawie ma w 2.8, hmm czy jak by trochę zwęzić felgę i dać większe wkładki to opona zejdzie się do 6cm? tak po moich obliczeniach to szerokość opony 6 cm wysokość 12,5cm off set -2 i by było jak w 1:1 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 29, 2015 7:22 pm 

Karoserie wzmocnij w ten sposób ze od wewnątrz cala smarujesz klejem do butow i wykladasz taka tasma:
[img]media.insidewoodworking.com/drywall-tape-a1-250x235.jpg[/img]