Witam wszystkich, w tym wątku będę umieszczać prace nad moim prywatnym pomysłem

Od zawsze chciałem stworzyć model samochodu SUV, żeby jednocześnie radził sobie w błocie, ale i na twardej nawierzchni popier...
Więc użyłem do swojego projektu dyferencjałów od summita ze względu na zdalną blokadę, i skrzynię biegów od summita która posiada 2 biegi z dużą różnicą przełożeń. Lecz te podzespoły są duże, a niee przepraszam, one są WIELKIE i zmieścić to wszystko w karoserii 1/10 było by nie lada wyczynem.
Przeszukując google znalazłem karoserię w skali 1:6 hummera
(płyta CD ukazduje wielkość karoserii), która ładnie odwzorowuje oryginał 1:1, znaczy nie karoserię a zabawkę, którą kupiłem tylko dla karoserii, po rozebraniu zabawki i wyjęciu samej karoserii, położyłem ją na wagę z ciekawości, i wyskoczyło 1,4kg samej plastikowej karoserii :O
Po skompletowaniu dyferencjałów, skrzyni biegów

przyszedł czas na pół ośki i zwrotnice, dodam że priorytetem są koła 2.2 wysokość ok 12-13cm na których karoseria wygląda idealnie na dowód zdj. znalezione gdzieś na forum z podobną karoserią
hummer chcę stworzyć coś podobnego lecz na wahaczach(na zdj stoi na mostach)
Po wielu godzinach spędzonych na google, zdecydowałem się na pół ośki od
integy 33 dolców za 2 szt za 4 szt zapłaciłem na ebaju 310zł z USA dodatkowo paczka trafiła na Cło i dodatkowo ok 75zł musiałem dopłacić

zdecydowałem się na nie bo gdzieś coś przeczytałem że integy to dobra firma, do tego ta cena wskazuje że mają być meega mocne.
Dalej szukałem zwrotnic, żeby pół ośki pasowały i felgi 2.2 weszły na zwrotnice, zauważyłem że axial yeti posiada koła 2.2 i zwrotnica się mieści w środku, więc kilka kliknięć i donosiciel dostarczył na miejsce, po kilku przymiarkach zauważyłem że łożyska w zwrotnicy siędzą za blisko siebie i pół oś wypycha mniejsze łożysko
nawet po lekkim wytoczeniu skosu na półośce

dalej wypycha, dodatkowo wały są tak szerokie że ocierają o c-hub co mi nie pasuje ponieważ chcę uzyskać jak największy prześwit

to troszkę dremelem pod piłowałem c-hub ale to niewiele zmieniło

a większe piłowanie osłabi zwrotnice, nie wiem też dlaczego zwrotnica jest zrobiona pod kątem co również ogranicza ruch półosi.
z płaczem szukam innych zwrotnic które będą pasować do półosi, kolega z forum ma mi dać znać czy felga 2.2 z zerowym offsetem wejdzie w zwrotnice od slasha 4x4, oczywiście mogę zastosować offset +3 lecz koła będą wystawać poza karoserię a tego nie chcę, a skracając wahacze i półośki skracam również skok zawieszenia co mi nie bardzo idzie na rękę.
Jak narazie prace stoją z braku $$$ lecz jak coś się zmieni wszystko zostanie zamieszczone w temacie