Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 06, 2026 11:29 pm

Autor
PostNapisane: Pn sie 19, 2013 8:41 pm 

Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj i od razu przechodzę do rzeczy.
Od kilku dni bawię się wspomnianym w temacie modelem. Radocha jest przednia, ale nasuwa mi się kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników. Szukałem odpowiedzi na forum ale niestety nie bardzo rozumiem to co przeczytam (to mój debiut w modelarstwie).
Zauważyłem, że zawieszenie mojego samochodziku jest hm dla mnie profesjonalne, ale wydaje się dość twarde i podczas jazdy (przynajmniej tak stwierdzam) nie pracuje. Jak naciska się je to poprawnie się ugina i amortyzuje ale czy podczas jazdy? Czy jest możliwość, że seryjnie jest po prostu za twarde?
Kolejna sprawa to pytanie o akumulator. Ja w swoim mam MBP-28 7,2V 800mAh Ni-MH. I starcza mi to na jakieś 20 minut zabawy. myślałem o (jak to tutaj nazywacie) Lipo. Przeszukałem forum i widzę, że są takie z moim napięciem ale o wiele bardziej pojemne. Czy wiąże się dokupienie takiego akumulatorka z jakimiś przeróbkami? Wspominacie o "Buzerach" wiem czym to jest (do sygnalizacji) ale po co dokładnie to? Montuje się to w aucie? Jeżeli to nie problem to prosił bym jakaś nazwę rzucić Lipo żebym wiedział czego mam szukać.
Po tych 20 minutach zabawy kiedy mój akumulator już jest na wyczerpaniu silnik jest dość ciepły. Po zamontowaniu akumulatora z większą pojemnością pewnie będzie trzeba robić przerwy, co?
I ostatnia sprawa ładowania, tego mojego akumulatorka. W dołączonej ładowarce jest lampka która jak podłącze do akumulatorka (jeszcze nie podłączając do gniazdka) pali się na zielono. W instrukcji jest żeby nie ładować dłużej niż 3h ale po tym czasie owa lampka nie zmienia koloru ani nie gaśnie czy to normalne? Kiedy czas ładowania dochodzi do tych 3h akumulator robi się ciepły wtedy go odłączam bo chyba wtedy już jest naładowany, dobrze postępuje? Może ta dioda zmieni kolor jak będzie naładowane? Może nie doładowuje go tak szybko odłączając?

Trochę czytania jest mam nadzieję, że jasno opisałem moje pytania. Liczę na pomoc z Waszej strony.
Przepraszam jeżeli gdzieś odpowiedź pojawiła się na forum ale naprawdę jestem bardzo początkujący w tych sprawach i nie wszystko rozumiem co piszecie.

Pozdrawiam TheBocios :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 19, 2013 9:05 pm 

Co do amorków jest to autko najtańsze i bardziej zabawkowe. Nie uzyskasz tu dobrych i zadowalających efektów.
Sprawdź czy masz w nich olej. Możliwe że wyciekł lub w ogóle go nie było.

Buzer stosuje się po to by zabezpieczyć pakiet przed zbyt dużym rozładowaniem ( nie można li po rozładowywać poniżej 3V).

Jak wsadzisz tam lipo to długo silnik nie pożyje. Większe napięcie większe prądy powodują szybsze zużycie szczotek.
Większa pojemność nie robi różnicy ale rzeczywiście trzeba robić przerwy by po prostu nie przegrzać wszystkiego.

Twoja ładowarka ma pseudo wskaźnik. Najlepiej ładować właśnie z ograniczeniem czasowym. Obliczysz ten czas: pojemność baterii / prąd ładowania.

PostNapisane: Pn sie 19, 2013 9:15 pm 

Michał Głąb napisał(a):
Buzer stosuje się po to by zabezpieczyć pakiet przed zbyt dużym rozładowaniem ( nie można li po rozładowywać poniżej 3V).
Jak wsadzisz tam lipo to długo silnik nie pożyje. Większe napięcie większe prądy powodują szybsze zużycie szczotek.

O na temat Buzera krótka i rzeczowa odpowiedz, bardzo dziękuje.

Czyli krótko nie ma co się bawić w rozbudowę tego tylko zbierać na coś konkretnego. A ile musiał bym przeznaczyć na coś nazwijmy to już nie zabawkę? Tylko minimalna cena mnie interesuje bo wiem, że górnej nie ma ;P

PostNapisane: Pn sie 19, 2013 9:28 pm 

Jaka skala ?

PostNapisane: Pn sie 19, 2013 9:38 pm 

Myślę, że 1/10. Spalinowe elektryczne? Pewnie przepaść w cenie miedzy nimi ale to już sobie doszukam chce tylko minimum cenowe ;)

PostNapisane: Pn sie 19, 2013 9:45 pm 

Myślę że elektryk bardziej. Całość by można było się dobrze pobawić to tak min 1500zł.

PostNapisane: Pn sie 19, 2013 9:47 pm 

Dzięki bardzo za pomoc i informacje, pozdrawiam :)

PostNapisane: Wt sie 20, 2013 4:37 pm 

Michał Głąb napisał(a):
Myślę że elektryk bardziej. Całość by można było się dobrze pobawić to tak min 1500zł.

Tylko że jak do Iona dołoży 300zł to też już będzie niezła rakieta.

Moim zdaniem warto w ten modelik parę zł dołożyć a odwdzięczy się naprawdę fajną zabawą.

PostNapisane: Wt sie 20, 2013 5:12 pm 

Dariusz Rząsa napisał(a):
Tylko że jak do Iona dołoży 300zł to też już będzie niezła rakieta.

Moim zdaniem warto w ten modelik parę zł dołożyć a odwdzięczy się naprawdę fajną zabawą.

A co byś zmienił? Ulepszył? Mnie się nim jako początkującemu bardzo fajnie jeździ. I pewnie będę użytkował go do oporu bo na taki z wyższej półki to trochę jeszcze za wcześnie.

PostNapisane: Wt sie 20, 2013 6:44 pm 

Dariusz zapewne myśli o napędzie bez szczotkowym. 300 zł to za sam napęd do tego min. 100 zł za ładowarkę i ok 150zł pakiety lipo.
Słyszałem że to podwozie wytrzyma bez szczotkę ale to są słowa innych ja w nim jej nie widzę i chciał bym zobaczyć to autko z takim napędem po jednym sezonie.

PostNapisane: Śr sie 21, 2013 7:06 am 

Michał Głąb napisał(a):
Dariusz zapewne myśli o napędzie bez szczotkowym. 300 zł to za sam napęd do tego min. 100 zł za ładowarkę i ok 150zł pakiety lipo.
Słyszałem że to podwozie wytrzyma bez szczotkę ale to są słowa innych ja w nim jej nie widzę i chciał bym zobaczyć to autko z takim napędem po jednym sezonie.

Nie no to już za dużo do dołożenia, to prawie nowy jest. Pobawię się tym co mam może jak złapie bakcyla pomyślę o czymś co pisałeś wcześniej Michał.