Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 4:08 am

Autor
PostNapisane: Pn lip 22, 2013 11:13 am 

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich!

Od prawie miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem VRX Spirit Buggy 1/10 bezszczotkowy i powiedzmy złapałem bakcyla :)
Model śmiga, aż miło i mam sporo radochy ale po prawie miesiącu użytkowania jest kilka pytań na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na forum.
Mam nadzieję, że mi rozświetlicie parę tematów:

1. Model nie rusza płynnie, tzn. nie da się nim jechać powolutku - przy wciskaniu gazu do pewnego momentu nic się nie dzieje, a potem rusza gwałtownie.
Wiem, że generalnie to nie jest model stworzony do wolnej jazdy tak jak crawlery ale widzialem na youtubie także bardzo szybkie modele, ktorymi ludzie jeździli powolutku przykładowo po stole. Żeby jechać powoli muszę stosować metodę "szarpania" co nie jest zbyt fajne.
Mój regulator to Ezrun 45A mający sporo ustawień konfiguracji - czy np. zmniejszenie "punch" coś pomoże? A może to kwestia aparatury albo jeszcze coś innego?
Czytałem też o coggingu na bezszczotkach ale to chyba nie to.

2. Gdy na aparaturze ograniczę maks. prędkość (żeby np. dać się dziecku pobawić) to nie działa hamulec - czy to normalne?

3. W manualu regulatora wyczytałem, że obsługuje lipo 3s ale trzeba wymienić wentylator na 12V - nie bardzo umiem znaleźć takie wentylatory i nie wiem gdzie go potem podłączyć, bo chyba nie w to samo gniazdo co stockowy wentylator?
Regulator mi sie nie grzeje to może mogę sobie tę przeróbkę odpuścić? za to silnik bywa gorący, więc może lepiej zainwestować w chłodzenie silnika?

4. Nie mam karty do programowania regulatora ale w instrukcji jest dość łopatologicznie opisane jak go ustawiać metodą "bipnięć". Wydaje mi się to dość proste ale może wcale tak nie jest prosto i lepiej tego nie ruszać?

Generalnie korci mnie parę przeróbek i udoskonaleń, stąd prośba o pomoc najpierw w tych tematach, potem pewnie zrodzą się kolejne pytania :)

Pozdrawiam, Marcin

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 12:14 pm 

1. Tak to jest to o czym napisałeś. Comba z sensorem już tego nie mają.
2. Tak normalne. Ogranicza Ci "wychylenie" w obie strony i najprawdopodobniej regulator już nie "widzi" że wciskasz hamulec. Zmiana aparatury z epa, to rozwiązanie.
3. Chodzi o to że wentylator jest podpięty pod pakiet bez pośrednio i gdy podłączysz 3S to go spalisz.
4. Jest to dość proste ale trzeba trochę nad tym posiedzieć. Napisać sobie najlepiej ile piknięć czy nawet lepiej mrugnięć jest przy czym. Jak byś miał problem to pisz.

Ten model ma wiele tuningowych części więc można sporo pozmieniać. Mimo tego pół osie w przodu są lipne i podejrzewam że będą Ci się często psuły.

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 4:56 pm 

Dziękuję za odpowiedź. Rozświetliło mi to trochę w głowie, lecz tak jak sądziłem wgłębianie się w temat rodzi kolejne pytania :)
1. Rozumiem więc, że bezsensorowe już tak mają i nic z tym nie da się zrobić. Szkoda. Wymiana na sensorowe combo w tym przypadku ze względu na koszty nie ma sensu. Czy szczotkowe silniki są pozbawione tej wady? Pytam ze względu na moje dziecko, bo może kupiłbym po prostu niedrogiego np. HSP Troian 1/16 szczotkowy dla dziecka do zabawy i wolnego jeżdżenia nawet po domu.
2. Coś w tym stylu na czuja sam wydedukowałem tłumacząc sobie, że przy zminimalizowanym dual rate (D/R) idzie za małe napięcie żeby zainicjować hamulec. Możecie to budzić śmiech ale teraz dopiero (czytając Twoją odpowiedź) odkryłem, że D/R to nie jest to samo co EPA ! Do tej pory myślałem, że mam w aparaturze EPA. Teraz jarzę tę subtelną różnicę :)
Czy wobec tego jeśli ustawię "initial brake force" na 0% to mam szansę na jakiś hamulec przy małym D/R ? dafaultowo jest to chyba na 10% ustawione.
3. Dzięki! nie miałem pojęcia - spaliłbym wentylator! Ale tu się zaczynam zastanawiać czy jeśli zamienię na 12 voltowy, a założę po staremu lipo 2s to czy wentylator 12V mając te 7,4V nie będzie się zbyt wolno kręcił i regiel się przegrzeje?
4. Zamierzam poeksperymentować. W manualu jest też podany prosty sposób na przywrócenie ustawień fabrycznych, więc nie powinno się to skończyć źle, mam nadzieję.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 5:05 pm 

1. Tak szczotkowe są pozbawione tego również w silnikach 4 polowych jest to zminimalizowane.
2. Musisz sprawdzić.
3. Zapewne tak się stanie tzn będzie się wolniej kręcił ale temperatura nie koniecznie będzie tak wysoka że się spali. Na dodatek większość regulatorów ma zabezpieczenie termiczne i nie spalisz regulatora. To że pisze na regulatorze że możesz użyć 3S nie znaczy że silnik też to obsłuży. Trzeba też dodać że nim większe napięcie tym większy prąd i krótsza jazda.
4. Powodzenia. Uważaj tylko Timingiem jeśli masz. Sprawdzaj temperaturę regulatora i silnika. Dobrze jak byś miał pirometr.

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 7:30 pm 

jak znika Ci hamulec przy małym Dual rate to raczej zwiększ initial brake force, zamiast zmniejszać. Initial brake force to jest siła hamulca działająca od minimalnego wciśniecią go, tzn jeśli wciśniesz np 5% hamulca a initial brake force masz ustawione na 30%, to silnik zacznie hamować z właśnie taką siłą(30%).