Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 6:56 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sie 01, 2012 8:43 pm 

Witam wszystkich!
Przedstawiam mój mały projekcik który się "trochę" przeciągnął:

- model to Savage 25 przerobiony na XL z bezszczotką Xerun 150A + 4274SL
- wywalona została skrzynia biegów która wg mnie w przypadku bezszczotki nie spełna żadnej (pozytywnej) roli. Zamiast niej wstawiony centralny dyferencjał od Losi 8ight-t. Mocowanie zaprojektowane i wykonane przez kolegę z forum torque3 - wielkie dzięki, solidny kawał amelinium :)
http://tomekh.smugmug.com/Other/RC/i-r5 ... 206-X3.jpg
http://tomekh.smugmug.com/Other/RC/i-Z3 ... 207-X3.jpg

- wyrzucone zostały boczne koszyki na lipole. Dzięki wyrzuceniu oryginalnej skrzyni i radio boxa lipole zmieściły się pomiędzy TVP przed centralnym dyfrem (mocuje je za pomocą "trytytek"). Pomiędzy nimi biegnie wał napędowy z Alza-Racing
http://tomekh.smugmug.com/Other/RC/i-TJ ... 209-X3.jpg
http://tomekh.smugmug.com/Other/RC/i-8j ... 214-X3.jpg

- oryginalny radio box wymieniony na wodoszczelny od Traxxasa i umieszczony obok serwa nad lipolami.
http://tomekh.smugmug.com/Other/RC/i-PN ... 208-X3.jpg

- rozmieszczenie masy przód-tył wynosi niemal idealnie 50-50
- klatka została wykonana z prętów poliamidowych (nylon) o średnicy 12mm. Miałem już dość wydawania kasy na karoserie które w przypadku bashu długo nie wytrzymywały.
http://tomekh.smugmug.com/Other/RC/i-H9 ... 708-X3.jpg
http://tomekh.smugmug.com/Other/RC/i-j8 ... d-1-X3.jpg

do zrobienia:
- nowy silnik o niższym KV. Prawdopodobnie leopard 5682 1360kv
- nowe koła od Baja 5B (bieżnik Knobby) już do mnie lecą... ;)
- jeśli takie ustawienie się sprawdzi to pewnie trzeba będzie wykonać nowe TVP - bo ta rama już dużo nie pociągnie jako że używałem jej do innych eksperymentów i jest dość mocno podziurawiona...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 02, 2012 10:41 pm 

Kawał dobrej roboty. Czekam na filmik z efektem tych prac.

PostNapisane: Cz sie 02, 2012 11:04 pm 

No super :D
Filmik obowiązkowy :mrgreen:
Centralny dyfer skutecznie hamuje zapędy combo ?

PostNapisane: So sie 04, 2012 12:13 am 

Przyanam ze naprawde Ciekawie Ci to wyszlo - podoba mi sie bardzo to rozwiazani z lipolami:) w srodku chowaj asie super.Jakie to lipole ? 2 x 3 s? wał nie ociera o obudowe lipola? mozna to ladnie zabezpieczyc z blachy aluminiuum 1 mm tak ze w przekroju poprzecznym zrobic- taki koszyk ___I--I___ a pod kreskami przerywanymi wał idzie :) aha i powiedz gdzie kupiles te rurki poliamidowe i jak je wygiales ? wrzucfilmik koniecznie .Tez mam zamiar zrobic klatke tylko do mta-4 mialem wycinac z aluminium ale nie bedzie to praktyczne - za twardy material

jak chcesz zrobic konkretna rame - zrob rysunek z wymiarami - moge ciac naprawde grubo - tanio Ci wytne rame:) tak konkret po 6 -8 mm z kazdej strony:powinno wystarczyc - a co do silnika to idealny bedzie leopard 4092 - 1370 kv

jak dla mnie bajka no chyba ze jestes ograniczony dlugoscia silnika

no i do tych silnikow juz ten regiel xerun Ci go raczej nie pociagnie
ja pod mojego leo razem z kolega z tego forum bedziemy robic regle customy ze wzgledu na to ze mam dosc juz upalajacych sie regulatorow ''dobrych firm'':) tzn zrobimy wlasne plytki(pcb) z trnzystorami - najpierw wytrawimy zrobimy sciezki potem wlozymy mosfety nie takie zwykle w dpaku 75a(jak masz w hobbywingu 150a) :) tylko takie do 30 v 400a :) dzieki czemu beda one wieksze mocniejsze etc :) jak chcesz mozesz sie podpiac ale to dopiero w zime - te wszystkie xeruny hk posluza na dawcow czesci a dokladnie sterowania - najwazniejsza jest koncowka mocy najpierw ona pada potem sterowanie stad ten pomysl .no i taki regiel bedzie malo kosztowac taki porzadny mosfet 30 v 300a kosztuje 10 15 zł wiec powinno wyjsc ze wszystkim w granicach 300 zł:) do tego bede robic obudiwy lexanowe z kierunkowym chlodzeniem na bazie malej turbinki:) ale to pokaze jeszcze :P

czyli beda 600 amperowe regle :twisted: nawet nigdzie takiego nie widzialem max 500 ale taki regiel w sklepie kosztuje grubo ponad 300 euro

PostNapisane: So sie 04, 2012 3:26 pm 

Dzięki za odpowiedzi - jakiś filmik na pewno nakręcę jak wrócę z urlopu.
Pakiety na zdjęciu to są 2x2s w hardcase - 2x3s również wejdą, ale bez twardej obudowy. Póki co zabezpieczenie plastikowymi opaskami wydaje się wystarczające, jeśli jednak nie to pomyślę o innym rozwiązaniu. Po umieszczeniu pakietów i zabezpieczeniu ich opaskami, wał jest ok. 1mm od opaski. Tym się zbytnio nie martwię, nawet jeśli wał trochę obetrze opaskę to nic nie powinno się stać. Planowałem większy odstęp ale wał jest naprawdę masywny ;)
Kiedy planowałem całość to przewidziałem miejsce dla silnika o długości 92mm ;) Myślę że 5682 będzie miał większy moment od 4092, i teoretycznie Xerun powinien sobie dać z nim radę, bo będę jeździł na max 6s. To jeszcze do przemyślenia, na razie nie ma pośpiechu. Ale gdybyś robił regle 600A to ja jak najbardziej byłbym chętny - jako dawca mógłby być HK 80A?

Pręty poliamidowe kupiłem tutaj: http://sklep.hart-metale.pl/prety-poliamidowe,154.html o grubości 12mm. Można je obrabiać ciepłem (ja to robiłem opalarką) ale trudno zrobić to dobrze... Szczególnie jeśli chcesz uzyskać identyczny kształt na np. równoległych kawałkach klatki. Trzeba trochę potrenować :)

PostNapisane: So sie 04, 2012 8:52 pm 

jako dawca tak ale do 4s bys mial te 600 amper . Wiec lepiej kupic jakas 150 pisz na priv to Ci wystlumacze wszystko a co do poliamidu to jest sposob na to zeby rowno wychodzilo:) zrobic giecia na wyginarce cnc i bedzie okej tak jak wyginam amelinium

a co do silnika 5682 to napewno upali Ci hobbywinga 150 100 %:) silnik bierze
http://www.himodel.com/electric/LEOPARD ... 82_2Y.html

152a pradu nominalnie:D wiec w mocnym piku będzie brał może 170
ja obeznie mam leo 4282 2000 kv i spalił mi wlasnie regiel 150 hk (na duzej zebatce ) ,a niby bierze 120 a z z tym ze te wszyskie regulatory to taka ściema trochę bo te 150 a to raczej na papierze jest:) przy 120a potrafi cynę na łączeniach baterii stopić . Poza tym do takiego silnika musisz pomyslec od pojemniejszych bateriach poniewaz skroci Ci sie dlugosc jazdy o okolo 25-30% nie mowiac juz o tym ze będziesz miał za dużo mocy , to trzeba wzmacniać dyfry poloski etc :)

5682 to juz raczej silnik do skali 1:5 lepszy bedzie 4092 bo to przedluzona wersja 4282 czyli podobne moce ale wieksza puszka dzieki czemu temperatura jest mniejsza i jest mniej podatny na przgrzanie , zwarcie

porownaj wage tez 5682 jest o 250 gram ceizszy - do tego nie zastosujesz juz bateri w szerregu 2 x 3 s raczej rownolegle 2 x 6s no chyba ze masz super pojemne baterie a co waznidejsze wydajne zebys pojezdzil 40 minut na tym silniku potrzebujesz bateri 10000 mah czyli najlepiej 2 x 6s 5000 po 30 c kazda i bedzie okej no ale waga tez wzrosnie - a wzrost wagi to spadek wytrzymalosci ;) dlatego nop e revo jest takie mocne- jest lekkie i z dobrych kompozytowcyh materialow

PostNapisane: Pn sie 06, 2012 11:59 pm 

zobacz co znalazlem na hk :twisted: nowe silniki
dla mnie bajka :twisted:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html

6 kw mocy ;) i 430 gram wagi :shock: niewiem co oni tam do srodka włozyli ale z checia bym pogrzebal przy nim jeslite moce to prawda to ten silnik to majstersztyk
wał 8 mm wiec nie do zajechania łozyska :twisted: (przygotowane pod 6 kw)

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... n_5kw.html

5 kw

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... r_4kw.html

to mi sie podoba wkoncu zaczynaja robic pozadne silniki i MasterB zobacz wage tego sprzetu!!!! a przedwszystkim na cene 100 $ za tkai silnik to naprawde nie jest duzo chyba leopard moj 4282 wskocz do bagus :twisted: a takiego do mta a włoze

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 9:51 am 

Widziałem te silniki - ciekawe ale mam pewne wątpliwości:
- 1740kv przy 44.4v? Chyba trochę zbyt optymistycznie...
- wolę nie montować silników z otworami do samochodów. Pytanie jak będzie się grzał przy zasłoniętych otworach?

Trzeba poczekać na pierwsze recenzje :)

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 5:23 pm 

łożyska sa duże wiec powinny wytrzymac ;) tylko one nie sa robieralne :/ to tak jak dla mnie bez sensu taki silnik robic nierozbieralny - lozysko padnie i co po silniku:D glupota , stad ta cena .poczekamy na jakas opinie i moze na filmik na youtubie

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 5:55 pm 

torque3 napisał(a):
e revo jest takie mocne- jest lekkie i z dobrych kompozytowcyh materialow

E-revo mimo, że plastikowe to i tak waży tyle co przeciętny tragus 1:8.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 6:13 pm 

Ralf2107 napisał(a):
torque3 napisał(a):
e revo jest takie mocne- jest lekkie i z dobrych kompozytowcyh materialow

E-revo mimo, że plastikowe to i tak waży tyle co przeciętny tragus 1:8.

http://www.rctrax.pl/product/Traxxas-E- ... 110/?id=15
3,82 kg wazy model

:) np moje mta wazy 7kg to roznica jest delikatna

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 7:19 pm 

To jest waga bez pakietów, a i tak coś mało... A co do mta to niezły kloc :)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 8:14 pm 

Dzisiaj jeździłem przez godzinkę - coś wspaniałego :D Nigdy wcześniej tak dobrze mi się nie jeździło savem - mimo tego że jeździłem na badziewnych oponach GT2 to nie udało mi się go przewrócić na zakręcie. Dużo lepsza kontrola przy starcie, mniejsza nadsterowność...
Przy obecnym przełożeniu 13/50 jest trochę za szybki nawet na 4s - będę musiał zmienić przełożenie albo włożyć inny silnik o niższym kv jeśli mam jeździć na kołach od Baji.

Klatka - jedno słowo: BAJKA :)
Próbowałem mocno się rozbijać przy max prędkościach (jeździłem po zagajniku) i nie zrobiło to na niej żadnego wrażenia. Nie było co prawda lądowań "na żółwika" z większej wysokości ale podejrzewam że to również nie będzie stanowić problemu. Klatka jest na tyle mocna że mogę na niej stanąć (a ważę blisko 90kg).

Jest to zdecydowanie najlepsza modyfikacja Sava od czasu jak przerobiłem go na bezszczotkę :mrgreen:

p.s. skoro mówimy o wagach - mój w chwili obecnej gotowy do jazdy z pakietami waży 5.8kg. Z kołami od Baji będzie to około 6.6kg

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 9:28 pm 

a silnik daje rade ? jakie temperatury lapie? ja juz zamowilem material na klatke ale pobawie sie znia tak ze bedzie w ksztalcie obudowy tak zebym mogl jej uzywac , klatka bedzie pod obudowa:)

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 9:43 pm 

Temperatura doszła do 60 stopni, timing mam ustawiony na najniższy. Podejrzewam że na 6s by się zagotował...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona