Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 9:20 am

Autor
 Tytuł: Projekt czołg
PostNapisane: Pn cze 18, 2012 5:19 pm 

Cześć chciałbym przedstawić wam mój pomysł na zbudowanie czołga. stalowa rama, 2 silniki wraz z całą przekładnią od wkrętarek 9,6v. I mam pytanie dotyczące aparatury która będzie podawać prąd raz na lewe gąsienice raz na prawe i na obie(jazda do przodu), i drugie pytanie jaką baterią a może akumulatorem musi być napędzane 2x 9,6v. Trzecie pytanie jaką aparaturą powinno być to napędzane tak aby nic się nie popaliło. Proszę o pomoc i podanie jakichś konkretnych przykładów owej aparatury może być używana.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn cze 18, 2012 6:07 pm 

Pakiet sprawa prosta - zalutować w szeregu 8 akumulatorków AA (paluszków) i ew wielokrotność równolegle aby zwiększyć pojemność pakietu. Co do sterowania to czołgi mają własny mikro kontroler http://www.toys.warez.pl/18032-plyta-gl ... =4_112_116, Byc może udało by się dobrą aparaturą mixować kanały, ale dużo taniej Cie wyjdzie kupno gotowca
http://modele.germanrc.pl/pl/c/CZOLGI-RC/11 i ew tuning ;)

PostNapisane: Pn cze 18, 2012 8:09 pm 

ja mam gotowa aparature i płyte z czołgu do sprzedania troche pobijany nadajnik i antena złamana i brak orginalnej pokrywy na baterie ale działa i nie majatek chce jak co to pisz pw
a co juz silnik spalinowy z piły nie wypalił?

PostNapisane: Pn cze 18, 2012 10:52 pm 

Wiem że łatwiej kupić gotowca bo mam taki czołg z firmy Heng Long ale stoi na półce(jest tak tandetny i delikatny że strach jeździć). przysłałeś mi płytę główną która obsłuży 2x 9,6v ???bawiłem się czymś takim wiele razy i zawsze płytki się paliły, po drugie jak to podłączyć silniki z tą płytą i jaki do tego nadajnik.

Morelo o spalinowym modelu z piłą też myślę ale jest w nim wiele elementów których kompletnie nie wiem jak zrobić ani z czego, nigdzie nie ma takich informacji.

zdjęcia stalowej ramy do czołga i silników podam jutro.

proszę o więcej przykładów aparatury nadajników i odbiorników(zwykłych prostych które coś takiego obsłużą).

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 7:56 am 

mam taki czołg http://www.gimmik.pl/german-tiger-pro-p-1377.html tylko bez pro i powiem ci ze nic w nim nie wymieniłem po za paroma ogniwami gasienic to standard pekaja dzieciak zarypał 2 pakiety 4000mah i od roku na nosramie 5000mah smigał tera mu przeszło i siedzi w piwnicy. przekładnia jak nowa one chyba sie nie psuja lub ja mam wyjatek.
Co do twojego pytania płyta z czołgu gotowiec tylko do silników kable wlutowac zasilanie to 1x 7.2V

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 8:08 am 

ja mam takiego http://allegro.pl/rc-czolg-snow-leopard ... 14705.html tylko nie PRO, i jadąc tylko po trawie która wkręca się w koło i strzela przekładnia. 7,2v da rade napędzić 2 silniki 9,6v ???? i czy płytka główna nie spali się przez te silniki ??? nie chcę być stratny.

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 8:18 am 

skoro masz taki czołgo to wymontuj z niego i masz płyte i nadajnik a czy sie spali na 9.6V nie wiem musisz sprawdzic na pewno jak podłaczysz silniki np 12V a zasilanie dasz 7,2V to nic sie nie stanie

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 2:50 pm 

Nie mogę wyjąć z mojego czołga płyty bo ma być nie ruszany, ale nadajnik i aku 7,2v mogę wziąć. Czyli 2 silniki po 9,6v nie spaliły by tej płytki gdybym podłączył 7,2v ??

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 3:22 pm 

Niższym napieciem nie spalisz, ale jeszcze kwestia ile prądu biorą te silniki 9,6

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 7:46 pm 

PrYmEk napisał(a):
Niższym napieciem nie spalisz, ale jeszcze kwestia ile prądu biorą te silniki 9,6

te silniki z wkretarek to taki jak blaszak 540 wiem bo mam taka przekładnie z silnikiem i cos wam powiem.
Wsadziłem do tej przekładni bezszczotke 3300kv i na 3s pusciłem z 3 minuki to tak sie zagrzała ze w rekach nie dało sie utrzymac smar sie zrobił jak woda.
Te planetarne przekładnie sa nie do zdarcia bdb ale opory tarcia takie duże ze mój projekt poległ