Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 12:06 pm

Autor
PostNapisane: N sie 14, 2011 6:15 pm 

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jakieś dwa miesiące temu wkurzony bebraniem sie z nitro,regulacjami,temperaturami,luzujacymi sie silnikami postanowiłem spróbować pobawić sie elektrykami.W dobie tak rozwinietej technologii bezszczotkowej wybór mógłbym tylko jeden,będziemy szukać jakiejś konwersji do dziadka który stoi na półce czyli Jamnika X1 Cr.Przeznaczenie to zabranie modelu w plecak i pośmiganie po boiskach,trawnikach,delikatnie asfaltach ot tak w przerwach od domu i pracy gdy nie ma czasu zaciągnać baji za miasto.
Założenia są takie:
-baza Jamnik,zamówione ze stanów nowe wałki napędowe + troszke serwisu typu dyfer,kielichy mysłe ze sie przydadzą
-konwersja z Rc Martu -Jest
-Mamba Monster 2200Kv- Kupuje sie w USandA
-CC Blower do MM -Jest
-pakiety ??? hmm raczej 4S,myślę że na poczatek pod bagusa to i tak bedzie ogień -trzeba kupić
-przełożenia,zębatki jeszcze nie kupione będe prosił szanownych kolegów o pomoc w wyborze.

Pierwszym krokiem jest serwisjamnika,który został juz rozłożony,wymyty i czeka na złozenie.
I teraz mam problem dotyczący olejów do dyfrów i amorków??
Dyfry miałem zalane 7-10-3 średnio mi sie jeździło ,gdzyż za słabo spinało mi tył i teraz mam pytanko jakich olejów używacie i jak zalać dyfry zeby mocniej spinało tył?

A drugie pytanie to jakich olejów używacie do amorków??

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 18, 2011 7:34 pm 

Jak na bagusa to zle zalane dyfry masz, zacznij od 5-10-5 to std do baggy, dalej już trzeba kombinować. Ja w tragusie jezdze na 7-10-2 i jest dobrze, własnie zmieniłem na elektryka kupując konwersje tekno i wsadziłem combo Mambe monster z motorem 2650kv, zasilam 4S. Śmiga się na tych lejach tak samo jak w spalinie więc nie zmieniam. Co do ojejów do amorków to ja mam 50wt przód, 40 tył. w amorkach BB 16mm, ty pewnie masz amorki 13mm ale to raczej wiele nie zmienia wiec sobie zalej podobnie i bedzie gites. Ogółem przejscie ze spaliny na elektryka to ciekawe przezycie, przy spalinie trzeba nosić ze sobą w pyte inwentarza, starter, piliwo, grzałke, świece, butelke, śróbokręt do regulacji i bóg wie ile jeszcze gratów. A tutaj wlasnie jest jak mowisz, bierzesz model i apke, pstrykasz ON i jedziesz;) W pewnym momencie myslisz kurde nudno jest hehe bo w spalinie nie było to takie pstryk i jedziesz:) Ale ogółem jak na razie mi sie elektryk podoba, mimo ze wsadziłem tyle kasy w to to jestem zadowolony bo teraz przy elektryku jest wiecej zabawy niż dłubania a chyba o to chodzi.

PostNapisane: Cz sie 18, 2011 11:44 pm 

VlodY napisał(a):
ja mam 50wt przód, 40 tył. w amorkach BB 16mm, ty pewnie masz amorki 13mm ale to raczej wiele nie zmienia wiec sobie zalej podobnie i bedzie gites.

całkiem niezła bzdura.
Nie tylko śrdnica tłoczka, ale również ilość otworów, jak i ich średnica mają bardzo duzy wpływ na to, jak sie zachowuje amortyzator, przy konkretnej gęstości oleju.
16mm bigbore zalany 50wt ma sie nijak do tego jak sie zachowa 13mm na tym samym oleju. Tak samo jak bigbore z otowrami 1,2mm do tego z 1,4mm.

PostNapisane: Pt sie 19, 2011 7:34 am 

Uwielbiam takie odpowiedzi nic nie wnoszące;) Przemo A w instrukcji nie masz napisane czym zalewać amorki?

PostNapisane: Pt sie 19, 2011 8:57 am 

13mm zalany 50wt będzie chodził dość cięzko w lekkim bagusie.
Polecam poszukać w necie setupy zawodników i na poczatek tym sie podpierać, porównując setup z torem, na którym był uzywany.
VlodY napisał(a):
Ogółem przejscie ze spaliny na elektryka to ciekawe przezycie, przy spalinie trzeba nosić ze sobą w pyte inwentarza, starter, piliwo, grzałke, świece, butelke, śróbokręt do regulacji i bóg wie ile jeszcze gratów. A tutaj wlasnie jest jak mowisz, bierzesz model i apke, pstrykasz ON i jedziesz;) W pewnym momencie myslisz kurde nudno jest hehe bo w spalinie nie było to takie pstryk i jedziesz:) Ale ogółem jak na razie mi sie elektryk podoba, mimo ze wsadziłem tyle kasy w to to jestem zadowolony bo teraz przy elektryku jest wiecej zabawy niż dłubania a chyba o to chodzi.

Faktycznie, wnisołeś ogrom wiedzy do tego wątku :)

PostNapisane: Pt sie 19, 2011 6:05 pm 

vic_firth napisał(a):
13mm zalany 50wt będzie chodził dość cięzko w lekkim bagusie.
Polecam poszukać w necie setupy zawodników i na poczatek tym sie podpierać, porównując setup z torem, na którym był uzywany.
VlodY napisał(a):
Ogółem przejscie ze spaliny na elektryka to ciekawe przezycie, przy spalinie trzeba nosić ze sobą w pyte inwentarza, starter, piliwo, grzałke, świece, butelke, śróbokręt do regulacji i bóg wie ile jeszcze gratów. A tutaj wlasnie jest jak mowisz, bierzesz model i apke, pstrykasz ON i jedziesz;) W pewnym momencie myslisz kurde nudno jest hehe bo w spalinie nie było to takie pstryk i jedziesz:) Ale ogółem jak na razie mi sie elektryk podoba, mimo ze wsadziłem tyle kasy w to to jestem zadowolony bo teraz przy elektryku jest wiecej zabawy niż dłubania a chyba o to chodzi.

Faktycznie, wnisołeś ogrom wiedzy do tego wątku :)

Jakoś u mnie ciężko nie chodzą na oleju HYPER pelikana 500cps. Ale dobra co ja tam wiem. Z resztą nikomu nie każe niczego robić, wypowiadam się co o tym myślę a chyba o to tutaj chodzi. A skoro jesteś już taki Mistrz i wyczuwasz każdy wt w pracującym amorku to byś coś doradził konkretnego zamiast sie czepiać i tłumaczyć innym na czym polega praca amortyzatora i jakie możemy w nich zastosować tłoczki, z iloma dziurkami i jakiej średnicy te dziurki. Założe się że chłopak ma std tłoczek więc po co tyle szumu i czepiania się nie rozumiem.

PostNapisane: Pt sie 19, 2011 7:33 pm 

Vlody - nie chodzi mi o to, żeby sie z Tobą spierać , bo w zasadzie nie ma o co. Kazdy ustawia model pod siebie. Uważam po prostu, że błedem jest podawanie gęstości oleju z tragusa, twierdząc, że bedzie zachowywał się podobnie w buggy, który jest o kilogram lżejszy.
Miałem w poprzednim tragusie 13mm jamminy i 50wt mozna już było zaliczyc do tych cięższych wartości.
VlodY napisał(a):
A skoro jesteś już taki Mistrz i wyczuwasz każdy wt w pracującym amorku to byś coś doradził konkretnego

vic_firth napisał(a):

Nie jestem mistrzem, a moja pierwsza wypowiedź wniosła tyle, że autor sie zastonowi dwa razy, zanim uzyje setup'u z tragusa do buggy

Wracajać jeszcze do tematu, kolega sam sprawdzi, jak zawieszenie zachowa się po konwersji, bo może się tez okazać, że np spręzyny, które świetnie spisywały sie w nitro, w elektro juz do niczego sie nie nadają.
Ja swój prawie offtop kończę i pozdrawiam.