Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 5:05 am

Autor
PostNapisane: Cz maja 13, 2010 11:12 pm 

Witam

Myślę, że temat sprecyzowałem na tyle dokładnie, że wiadomo o co zapytam :)

Obniżyłem sobie zawieszenie, żeby samochód lepiej trzymał się toru. Najpierw wyciągnąłem dystanse 5mm, potem jeszcze te 4mm (mam standardowe amortyzatory plastikowe). No i faktycznie autko zaczęło się znacznie lepiej trzymać drogi, zakręty można było pokonywać z większymi prędkościami.

Przyszedł następny tor i zostawiłem to ustawienie i niby wszystko OK, ale tym razem na torze (w Łodzi) było więcej hopek - w szczególności takie podwójne, które chyba najlepiej było przeskoczyć na raz, albo przejechać bez skakania. Tym razem jeździło mi się źle. Samochód odbijał się po skoku jak piłka, każde minimalnie zepsute lądowanie było od razu karane wywrotką, czy to w przód, czy na plecy. Niezależnie czy lądowałem za blisko, czy za daleko, karą był upadek. Nawet z pozoru dobre lądowania kończyły się w wielu wypadkach niedobrze.

Pooglądałem sobie to wszystko na filmach i stwierdziłem, że prawdopodobnie olej amortyzatorach stawiał za mały opór i pozwalał sprężynom wybijać model do góry. Wróciłem do domu, pojechałem na tor rowerowy z różnego rodzaju hopkami. Zauważyłem wtedy dodatkowo, że model często dobijał do ziemi - co jak myślę było jedną z przyczyn tego, że źle znosił skakanie. Dołożyłem wtedy maksymalne dystanse do amortyzatorów i znowu Flux zaczął latać jak nowy. Wybaczał błędy - nie wywracał się niezależnie od tego czy spadał na przód czy na tył. No ale niestety przez podniesienie wymagał mniejszej prędkości na zakrętach.

Wiem... Monster to nie bagus. Ale mam akurat taki model, sprawia mi on sporo frajdy i na razie innego na zawody nie będę kupował, ale chciałbym jednak lepiej go przystosować do rywalizacji.

No i teraz pytanie, do bardziej doświadczonych kolegów:

Jak zrobić, żeby z jednej strony go nieco obniżyć, a z drugiej żeby sprawnie lądował po skokach?

Wymyśliłem, że obniżę model (może nie na maximum, ale wyciągnę część dystansów), ale żeby nie doprowadzać do uderzenia ramą o ziemię, dam gęstszy olej. Oryginalnie mam tam 30kę, myślałem o 50ce albo 70ce - nie wiem czy nie będzie za gęsty, a sprężyny zostawię narazie takie jakie mam (z przodu średnią, z tyłu twardą). Wyszedłem z założenia, że gęsty olej pochłonie energię upadku, a z drugiej strony nie pozwoli sprężynom na odbicie modelu od ziemi.

Zastanawiałem się, że gdybym zrobił odwrotnie, czyli zostawił olej 30kę, a dał twardsze sprężyny to wyglądałoby to tak, że energię upadku przejęłyby sprężyny, ale potem nie mając
oporu wybijałyby model jeszcze bardziej niż to się dzieje teraz.

Tylko pytanie - czy zbyt gęsty olej nie spowoduje, że podczas upadku ośki amortyzatorów będą się łamały kiedy nagle siła upadku zostanie zblokowana przez duży opór gęstego oleju? Tym bardziej, że jeśli usunę dystanse, to w początkowej fazie bardzo mała ilość energii pójdzie na sprężyny, bo te ledwo dotykają talerzyków kiedy model leci w powietrzu.

Proszę o porady, które nakierują mnie we właściwą stronę. Mam nadzieję, że pozwolicie mi zaoszczędzić nieco kosztów, bo o ile eksperymenty ze zmianą sprężyny nic nie kosztują i można je
na miejscu szybko przeprowadzić, to zamiana oleju to już bardziej kosztowny eksperyment. (a przy okazji - czy jeżdżony olej z amortyzatorów - można zlewać i używać ponownie? - pytam bo już zastanawiam się ile i jakich gęstości na eksperymenty muszę kupić)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 11:34 am 

Istotną zaletą modeli Monster Truck to, że można dostosować go do różnych warunków drogowych. Zawieszone nisko lub wysoko pozostają stabilne na ostrych łukach pomimo opinii jakie często słyszymy na forum. :wink:
Wystarczy jedynie wiedzieć jak wykorzystać możliwości konfiguracji modelu.

Oryginalnie po wyjęciu z pudełka Savage ustawiony jest wysoko a dokładając podkładki pod sprężyny można go podnieść jeszcze nieco wyżej i przystosować do wysokich skoków, lub jazdy po bardzo nierównym terenie.

Aby ustawić model do agresywnego szybkiego wyścigu i pokonywania zakrętów można wykonać kilka prostych operacji:

1. Rozkręcić amortyzator i na jego trzpień wewnątrz komory amortyzatora nałożyć krótki odcinek silikonowego wężyka paliwowego o długości, jaką uznacie za stosowną. Nie wyjaśnię tego szczegółowo bez zdjęć, ale po rozebraniu amortyzatora szybko zrozumiecie co mam n myśli.
Wężyk ma zapobiegać wysuwaniu się amortyzatora na jego max długość. W ten sposób skraca się skok (zakres pracy) amortyzatora, zachowując jednocześnie wszystkie jego walory.

2. Kolejny zabieg, który należy wykonać stosując oryginalne koła to korekcja kątów zawieszenia kół w płaszczyźnie pionowej. Robimy to za pomocą regulowanych górnych wahaczy. 85066 - ADJUSTABLE UPPER ARM SET http://www.hpi.pl/sklep/advanced_search ... 66&x=0&y=0
Dla czego to robimy ?
Oryginalne koła w monsterze mają oponę o wysokim profilu z miękką pianką. To wyposażenie jest dedykowane do wysokich skoków i jazdy w trudnym terenie gdzie opona dodatkowo skutecznie amortyzuje upadki pochłaniając znaczną część energii i wspomagając pracę amortyzatorów.
W wyścigach na torze stanowi to problem gdyż duża opona z miękką pianką bardzo ugina się na zakrętach, co w przypadku wysokiego modelu dodatkowo utrudnia zakręcanie i pojawia się tendencja do wywracania.
Te właściwości zmieniają się na korzyść, jeśli w płaszczyźnie pionowej górną część kół skierujemy do wnętrza modelu skracając górny wahacz. Wówczas jeździmy na tych samych kołach a model jest mniej wywrotny.

3. W przypadku standardowych kół a dokładnie opon warto również od środka wykleić oponę samoprzylepną taśmą wzmacniającą (wzmocniona taśma w srebrnym kolorze). Unikamy wówczas niepożądanego efektu balonowania przy większych prędkościach na prostej.

4. Każde koło powinno być dokładnie sklejone z felgą z kilku oczywistych powodów.
Jednym z nich jest dostający się do wnętrza koła piach, który przy większych prędkościach powoduje bicie koła. Poza starannym sklejeniem opony z felgą warto w oponie wykonać mały otwór średnicy 2-3mm po środku szerokości opony w przestrzeni z bieżnikiem. Ma on na celu odprowadzenie piachu, który ewentualnie dostał się już do wnętrza koła. Odbywa się to samoczynnie w czasie jazdy modelu, siła odśrodkowa wyrzuca piach przez otwór na zewnątrz :) .

5. Każdy zawodnik powinien mieć dwa komplety kół choćby na ewentualność awarii w czasie zawodów. Wówczas polecamy zakup kół z twardą pianką lub kół z oponami nisko-profilowymi. Przy zakupie warto zwrócić uwagę też na offset felgi – im większy offset tym model będzie miał szerzej rozstawione koła.

Ostatnio edytowano So maja 15, 2010 6:43 am przez HPI Polska, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 4:06 pm 

Panie Darku, uprzejmie dziękuję za wypowiedź. Na pewno zamontuję te regulowane górne wahacze, szczerze mówiąc to jedyne co mnie dotychczas od tego powstrzymywało, to niesłuszne przekonanie
że regulacja jest dostępna tylko w drogich wahaczach aluminiowych.

Co do kół, mam drugi komplet kół 4925 i 4926 - niestety nie mogłem kupić w jednym kolorze, bo zawsze na stanie była tylko jedna para :(

Jak jesteśmy przy kołach - to słyszałem już kiedyś tę radę żeby podkleić oryginalne koła "super taśmą" ale pytanie jest - jak je zdjąć z felg? Oryginalne klejenie wydaje się niezniszczalne. (następne pytanie byłoby jak to potem tak porządnie skleić? )

Na koniec najważniejsze moje pytanie - w żaden sposób nie nawiązał Pan do moich trzech kolorowych pytań. Czy to znaczy, że mam sobie dać spokój z poszukiwaniem innej gęstości oleju i wymianą sprężyn?

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 5:15 pm 

Chrószcz Sławomir napisał(a):
Jak jesteśmy przy kołach - to słyszałem już kiedyś tę radę żeby podkleić oryginalne koła "super taśmą" ale pytanie jest - jak je zdjąć z felg?

Niestety, ale nie słyszałem o innym sposobie jak gotowanie kół :D
Co jest dosyć ryzykowne i możliwe, że ani opona, ani felga nadawać do ponownej jazdy się nie będą :(
Poczytaj na forum jak to jest z tym gotowaniem.
Ale jeżeli chcesz podklejać koła taśmą, to rozumiem, że przy dużych prędkościach Ci balonują kółka?

Co do klejenia:
http://www.stormdust.net/rc/pl/gluing/tips.html

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 7:44 pm 

Gotujesz to po to żeby zabarwić felgi barwnikiem spożywczym, a oponę odkleja się od felgi wsadzając koło do piekarnika z tego co wiem.
Jak znajdę filmy na YT to dam linki. Być może i masz racje , że się gotuje koło...
Edit:
http://www.youtube.com/watch?v=6nyunQ_Omh4&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=EG9r3C_A ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=XbbZOM8p ... re=related
Edit:
Znalazłem , ale nie widać efektu końcowego
http://www.youtube.com/watch?v=pzYMQQ-c2j8

A tu barwienie :
http://www.youtube.com/watch?v=IPJCxjJW ... re=related

PostNapisane: So maja 15, 2010 6:46 am 

Jak zrobić, żeby z jednej strony go nieco obniżyć, a z drugiej żeby sprawnie lądował po skokach?

1. Rozkręcić amortyzator i na jego trzpień wewnątrz komory amortyzatora nałożyć krótki odcinek silikonowego wężyka paliwowego o długości, jaką uznacie za stosowną. Nie wyjaśnię tego szczegółowo bez zdjęć, ale po rozebraniu amortyzatora szybko zrozumiecie co mam n myśli.
Wężyk ma zapobiegać wysuwaniu się amortyzatora na jego max długość. W ten sposób skraca się skok (zakres pracy) amortyzatora, zachowując jednocześnie wszystkie jego walory.

Tylko pytanie - czy zbyt gęsty olej nie spowoduje, że podczas upadku ośki amortyzatorów będą się łamały kiedy nagle siła upadku zostanie zblokowana przez duży opór gęstego oleju? Tym bardziej, że jeśli usunę dystanse, to w początkowej fazie bardzo mała ilość energii pójdzie na sprężyny, bo te ledwo dotykają talerzyków kiedy model leci w powietrzu.

Savage Flux jest wyposażony w amortyzatory najnowszej konstrukcji.
Moim zdaniem nie warto nic kombinować z olejem i stosować gęstości zgodnie z zaleceniami producenta.
Nie robiłem innych prób w tym zakresie - nie było potrzeby.

(a przy okazji - czy jeżdżony olej z amortyzatorów - można zlewać i używać ponownie? - pytam bo już zastanawiam się ile i jakich gęstości na eksperymenty muszę kupić)

Jeśli jest w miarę czysty - jasny, to oczywiście można.
Jeśli czarny zużyty - proponuję dolać nowy.

Jak jesteśmy przy kołach - to słyszałem już kiedyś tę radę żeby podkleić oryginalne koła "super taśmą" ale pytanie jest - jak je zdjąć z felg? Oryginalne klejenie wydaje się niezniszczalne. (następne pytanie byłoby jak to potem tak porządnie skleić? )

Możliwe że gotowanie kół lub piekarnik to dobre metody – nie wiem tego.
Osobiście nigdy nie miałem potrzeby ich stosowania. Nie mam praktycznych doświadczeń w tej kwestii.
Zawsze udawało mi się odkleić oponę mechanicznie wspomagając się Cyano Cleanerem i nożykiem, skalpelem.
Do ponownego sklejenia używamy klejów typu Cyano THIN multi purpose

PostNapisane: So maja 15, 2010 8:57 am 

HPI Polska napisał(a):
Savage Flux jest wyposażony w amortyzatory najnowszej konstrukcji.
Moim zdaniem nie warto nic kombinować z olejem i stosować gęstości zgodnie z zaleceniami producenta.

Z jakimi zaleceniami producenta?

STRONA HPIEUROPE.COM napisał(a):
Pełen komplet olejów o różnej gęstości dostępny jest w naszej ofercie dla zapewnienia szerokiego zakresu regulacji pracy amortyzatorów.
Posiadając pełen komplet gęstości olejów masz pewność, że odpowiednio dopasujesz zawieszenie do toru !

HPI oferuje komplet olejów do idealnego dostosowania właściwości amortyzatorów do terenu.
(http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=86955), ba nawet wprowadza linię o gęstości regulowanej z dokładnością co 5wt:
(http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=86952), żeby dobrać je jeszcze dokładniej.

Wydaje się, że gęstość oleju jest ważnym elementem dostosowania zawieszenia do terenu i sposobu jazdy jaki planujemy powadzić.

Standardowa 30ka - pewnie jest najbardziej uniwersalna, ale zapewne nie jest najlepsza do wszystkiego.

PostNapisane: So maja 15, 2010 9:49 am 

... Standardowa 30ka - pewnie jest najbardziej uniwersalna, ale zapewne nie jest najlepsza do wszystkiego.

No właśnie :)
Reszta to rzecz bardzo subiektywnych opinii, typu konstrukcji amortyzatora, wagi modelu, zastosowanych opon.
Każdy będzie miał inną opinię w tej kwestii i będzie miał rację. Dla tego jest tak duży wybór gęstości olejków.
Najważniejsze aby olej był w amortyzatorze i nie wyciekał.
Model bez oleju w amorach będzie skakał jak piłka na każdej nierówności.