torque3 napisał(a):
jak moga byc zle wywazone?:)

haha ja nie lutuje na cyne i nie bije w nie mlotkiem

tuleja byla robiona na tokarce z dokladnoscia 0,02 mm

z nowym wrzecionem a poloski maja okreslona grubosc robisz tolerancje 1/10 mniej niz potrzeba i wchodza na wcisk!!! lutujeszna srebro i jest jak oryginal - pokazac Ci jak to wyglada? bo chyba niewiesz:)
a pozatym nadal niewiem jakie spustoszenie:D haha nawet jak bedzie bi to polos nie wazy 200 gram tlko kilkanascie i nie sa to ogromne sily - a moment skrecajacy jest tak samo przenoszony , jak jest niewywazona to inaczj sie w neij sily rozchadza , jest taki program jak soldis i w mozna w internecie znalezc nakldake naniego do mierzenia sil skrecajacych w stalowych konstukcjach zobacz:)
Dzięki kolego nie muszę nic oglądać.
Zważ że nie każdy ma dostęp do tak precyzyjnego sprzętu a o pojęciu o mechanice, obróbce skrawaniem itp nie wspomnę.
Nie chcąc obrażać Tomka zrobił by tą operację w warunkach domowych z pewnością nie tak fachowo jak ty to uczyniłeś
Dwieście gram oś na pewno nie waży niemniej nie wiem czy widziałeś jak się zachowuje w modelu choćby lekko zakrzywiona ośka zwłaszcza przy wysokich obrotach.
Jeśli komuś nie przeszkadza nie wyważone koło to z pewnością nie ma się co przejmować też i biciem od osi, niemniej bicie mniejsze czy większe od osi czy od koła ma wpływ zarówno na żywotność łożysk i na przyczepność koła do nawierzchni czy precyzję w prowadzeniu po torze. Dla jednego to banał dla innego istotna rzecz dzięki której można na okrążeniu urwać choćby "kilka" sekund

Mateyos napisał(a):
Nie miałem 8ighta w dłoni, ale moim zdaniem pewnie prześwit jest ustawiony na maxa i po prostu może się zdarzyć że ośki wypadną. Jeśli w tym losi masz w wahaczach takie małe robaczki to ustawienia maksymalnego dolnego położenia wahacza, to ustaw to tak by ośka nie miała opcji wypaść
Wszystko się zgadza ale nawet przy maksymalnym zwisie wahaczy (czyli do momentu wsparcia wahacza o płytę) pół oś nie wyskakuje w tym modelu.