Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 11:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Pt mar 16, 2012 2:59 am 

andro34 napisał(a):
(...)używanego LOSSI (...)

Nigdy nie słyszałem o tej firmie.

Do autora tematu - na początku warto się zastanowić, czy na pewno chcesz 1/8 truggy. Pamiętaj, że im większa skala, tym większe koszta utrzymania, no chyba, że należysz do grupy modelarzy, którzy zajeżdżają model, a potem sprzedają na allegro z opisem "wypalił 2.5 litra". Dobrze jest też wybrać model z łatwą dostępnością części zamiennych w Polsce, chociaż to też raczej temat do dyskusji (czasami mam wrażenie, że na forum w porównaniu modeli wygrywa gorsza konstrukcja tylko dlatego, że ma więcej części zamiennych w Polsce). Osobiście mam 3 modele ze stajni TLR, wszystkie części zamawiam w USA (o cło się nie martwię, dogadałem się ze sprzedającym,żeby opisywał wartość paczki na 18$), części dochodzą w ok. tydzień.

Co do mojego truggy - posiadam TLR 8ight-T 2.0 (kupiony od użytkownika tego forum), od samego początku chciałem, żeby wszystko było cacy. Niestety, okazało się, że pojedyncza wypłata nie starczy na wszystko. Model - ok 800 zł, combo - ok 580 zł (Ezrun 150A Pro + Leopard 4274 2000KV, miała być Mamba, ale nie widziałem sensu, żeby przepłacać), serwo Hitec HS-5955TG (250 zł), konwersja fabryczna od TLR (podzespoły LOSA4461,LOSA4462,LOSA3561,LOSA9198,LOSA9199,LOSA3505 - koszt ok 220 zł), pakiet 4S o wydajności 125A (chyba trochę za mało, no ale kosztował 80 zł), wyważarka do kół HUDY (żeby się łożyska zbyt szybko nie sypały, 140 zł), aparatura Fly-Sky GT3B (160zł, ogólnie może być), opony, felgi... W modelu wymieniłem jeszcze uszczelki centralnego dyferencjału, zmieniłem olej w dyfrach i amorkach na taki setup, jaki mi odpowiadał.

A na koniec - sam sobie policz, ile kosztował mnie ten zestaw, co więcej - część z nich to podzespoły używane - większość czasu zajęło mi siedzenie na necie i wyszukiwanie okazji. I jestem świadom, że NIGDY tych pieniedzy nie odzyskam, nawet jeśli model i reszta gratów będzie w perfekcyjnym stanie. Ogólnie kompletowałem cały zestaw ponad...3 miesiące ? Ale - mam sprzęt, który tam gdzie mu każę, to tam pojedzie, nie ma tak, że przy dużej prędkości serwo nie skręca bo za słabe, silnik staje, bo regulator się przegrzał, plastiki pękają, bo firma do d***. Więc - jeśli nie chcesz mieć dobry sprzęt, to przemyśl wszystko 3 razy, potem pytaj na forum, wyciągnij wnioski, jeszcze raz zapytaj, ponownie wyciągnij wnioski - zacznij kompletować sprzęt. Nie warto ładować kasy w półśrodki - jak w przysłowiu - biednego nie stać na tanie rzeczy. Cena - 1500 zł za zawodniczy (czyt. nie psujący się co 4 hopki), mocny model brushless RTR? Jest w ofercie na wyspach Bergamutach, tylko pamiętaj o ew. cle.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 16, 2012 10:30 am 

Zawsze można pójść ścieżką "ekonomiczną".
Ja tak sobie zmontowałem buggy Caster ZX1.5R z konwersją na elektryka. Przykład:

- podwozie buggy z serwami ok 250zł (po sezonie jest duży wybór, można dostać bardzo fajne modele). Truggy nie obserwowałem, pewnie trochę drożej... Mnie to kosztowało nawet mniej, bo sprzedałem wszystkie graty nitro za około 90zł, więc za podwozie ostatecznie wyszło mi 160zł
- konwersja 0zł (wystarczy kawałek aluminium, piłka do metalu, wiertarka i 2h wolnego czasu)
- mocowanie pakietów 40zł
- Combo - pełna dowolność. Na HobbyKing do dostania już od 250zł, 350zł za potężny silnik 4082 z 150A ESC
- aparatura już od 50zł na HK
- pakiet 4S 5Ah Turnigy nano-tech za 160zł na HK
- koszty przesyłek - załóżmy 100zł

W ten sposób można sobie złożyć model w skali 1/8 za 850zł (wliczając w to koszty wysyłek, będzie nawet mniej jeśli się dogadasz z kimś kto sprowadza z HK)
Jeśli macie ograniczone budżety to zachęcam do kombinowania, dorabiania części we własnym zakresie, szukania tańszych rozwiązań.
Z mojego doświadczenia - dużo przyjemniej jeździ się modelem w który włożyło się trochę pracy ;)

PostNapisane: Pt mar 16, 2012 10:52 am 

MasterB napisał(a):
- konwersja 0zł (wystarczy kawałek aluminium, piłka do metalu, wiertarka i 2h wolnego czasu)
- Combo - pełna dowolność. Na HobbyKing do dostania już od 250zł, 350zł za potężny silnik 4082 z 150A ESC

Oczywiście, o ile ktoś ma warunki do zrobienia konwersji, narzędzia i czas. Ja niestety nie miałem, a miałem przygotowane nawet profile aluminiowe/wiertła/tarczę (swoją drogą nadal mam, mogę odsprzedać za śmieszne pieniądze) Co do używanego podwozia - bardzo łatwo jest kupić zajechanego trupa opisywanego jako po 2 litrach, osobiście się spotkałem z taką sytuacją - oczywiście model od "zawodnika, który dbał". Zastanawia mnie Twoje podwozie za 250 zł - jakie serwa tam były? Jaki ogólny stan, łożyska, luzy itp. ? Co do Hobbykinga - jakoś nie ufam tej firmie (niby podobne konstrukcje co Hobbywing, ale jednak nie to samo).

MasterB napisał(a):
Z mojego doświadczenia - dużo przyjemniej jeździ się modelem w który włożyło się trochę pracy ;)

Tak, jest to fakt niezaprzeczalny :)

PostNapisane: Pt mar 16, 2012 11:15 am 

Nie wnikam - ja tylko chciałem zachęcić do robienia własnych części i szukania okazji jeśli ktoś nie ma na nie pieniędzy.

Podwozie które kupiłem było w stanie dobrym wizualnie i bdb mechanicznie. Wszystkie zębatki w porządku, amortyzatory zadbane, brak luzów na zwrotnicach. Płyta od spodu mocno porysowana. Łożyska ładnie się toczą, ale widać że nie są nowe.
Serwa były dwa (kierunek i gaz), oba towerpro i sprawne. Nie jeżdżę na nich, po rozbiórce crawlera wsadziłem mocniejsze 15kg.
Silnika nitro nie odpalałem więc nie wiem czy był na chodzie. Sprzedałem z całym osprzętem jako niesprawny na allegro.

Hobbyking to sklep, niektóre produkty firmują swoją nazwą ale większość części jest innych producentów... Niektóre rzeczy sprzedawane przez nich to buble, inne to perełki (w kwestii jakość/cena). Warto zasięgnąć opinii przed zakupem...

PostNapisane: Pt mar 16, 2012 11:25 am 

MasterB napisał(a):
Nie wnikam - ja tylko chciałem zachęcić do robienia własnych części i szukania okazji jeśli ktoś nie ma na nie pieniędzy.

Oczywiście, nigdy tego nie negowałem

MasterB napisał(a):
Hobbyking to sklep, niektóre produkty firmują swoją nazwą ale większość części jest innych producentów... Niektóre rzeczy sprzedawane przez nich to buble, inne to perełki (w kwestii jakość/cena). Warto zasięgnąć opinii przed zakupem...

No własnie, dlatego zrezygnowałem z tego sklepu (pakiety to co innego), wolałem poczekać i zaoszczędzić niż żałować widząc siwy dym (a o takich przypadkach z Hobbykinga się trochę naczytałem).

PostNapisane: So mar 17, 2012 8:49 pm 

Dzięki za tyle odpowiedzi :) To teraz się zastanowie na spokojnie i uzbieram kaski i w tedy napisze na co się zdecydowałem. Pewnie skończy się to konwersją tak jak mi doradzaliście :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2