Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 5:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N maja 03, 2009 5:58 pm 

Widze ze ósemki BL sa teraz w modzie wiec i ja postanowiłem sprubowac swoich sil.
Podstawa jest Jammin X1 CRT.

Już na samym początku było wielkie oczekiwanie na konwersje ze stronki rcmonster
Czekalem na nia ponad miesiąc tylko dlatego ze robia ta konwersje na zamowienie.
Ale jak już przyszla to radość była nieziemska, naprawde kawal klocka, chociaż po zamontowaniu mogla by być wieksza/dluzsza.
Konwersja prezentowala się bardzo ladnie.

Nastepnym zakupionym produktem byl aku(nie licze apki i serwa).
Aku wybrałem lipo 6S1P 5000 mAh firmy ZIPPY.
Oczywiście ciezko jest co kolwiek znalesc w naszym „pieknym” kraju, ale jednak się udalo.
Towar zostal zakupiony w sklepie Niestety znowu musialem czekac bo w sklepie nie było i musieli zamówić, okazalo się ze nie ma tych aku co ja chciałem wiec zamówiłem ZIPPY 6S 4900mAh Rhino.
Niby na stronie sa podane wymiary ale znowu było zaskoczenie jak przyszedł – jeden wielki klok, naprawde kawalek wielkiej baterii – teraz przyszlo mi myśleć nad mocowaniem tego klocka.

Długo siedziałem i myślałem nad tym jak je zamocowac, szukalem czegos co można byloby zrobic na wzor wanienki która na rc-monster kosztuje ok. 35$ $$.
Na pomysl wpadłem wsiadając do auta i włączając radio – dlaczego o tym mowie? bo ta wanienka jest etui na panel do radia które na allegro kosztuje 10zl do tego 3 mocowania na rzep i powinno być dobrze.

Ostatnia rzecza ktora mi zostala do kupienia i oczywiscie najdrozsza to zestaw: silnik + regiel .
Zestaw jaki wybrałem to MMM Combo 2200kv, zawsze jak niewyjdzie z Jamminem kupie sobie np.: e-revo i będzie elegancko.
No ale póki co razem z combo przyszly goldy 6mm i dwie zębatki 13T i 17T, chyba za wysoko mierzyłem ale to się zobaczy na testach.
Całość prezentuje się fajnie i obiecująco.

Kilka fotek

Szczegolne podziekowania dla:
Maciolus – za pomoc w wyborze sprzetu
Bartek76 – za pomoc w ściągnięciu potrzebnego sprzętu
Kravid – za pomoc w wyborze sprzętu, oraz podtrzymywanie na duchu podczas czekania na sprzet.
I wszystkim innym których nei wymienilem a przyczynili się do owego zestawu

To na razie tyle wiecej po testach.

x2 crt

Kupie Jammin x2 crt w dobrej cenie, samo podwozie.
GG: 4743873

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt maja 05, 2009 11:10 am 

Cześć,
gratuluje super projekt i wykonanie. Oglądałem twoje fotki i uważam że wszystko jest naprawdę super dopasowane. Wyadaje m i się tylko że max obroty powyżej 40.000 to trochę za dużo ( czytałem że silniki BL tak lubią - brak własnego doświadczenia , lektura rcmonster ) ale masz spore pole do manewru bo zawsze można z ilością cel pokombinować.

Ja jestem ciągle w drodze bo podjąłem się takiego samego zadania. Mam już prawie całość zamknięta tylko skleić koła i jakimś mocnym klejem śrubki złapać. Trochę to długo trwa ale ciągły brak czasu to moja zmora dla tego hobby.

Poszsedłem bardziej na łatwiznę i robie swojego na płycie podłogowej od TEKNO RC dedykowanej do Jammina X2CRT. Zrezygnowałem tylko na razie z opcji sprzęgła i hamulca na oddzielnym serwie. Do końca tygodnia zrobię kilka fotek jak to wygląda. Zmieniłem odbiór z orginalnego 48 od ofny na nylonowy 46 od Kyosho - pasuje do X2CRT bez przeróbek, a napęd od razau zrobił się przyjemny dla ucha - zobaczymy jak długo wytrzyma ? Na szybkości mocno mi nie zależy, wieć narazie trenuje takie przełożenia aby max był około 50km/h a motor obroty max. około 40.000.

Mój setup to :

Mamba monster v3 i goldy 5,5mm na połaczeniach z motorem, denas na LIPO
Medusa 36-60-2000KV-v2 ( super motor )
Dulasky GTS 4400/35C 4s ( śmiało można to nową rodzinę ładować 2C - już sparwdziłem jest ok jak na razie po kilkunastu razach)
Przełożenia dyfry 45/10, odbiór/ napęd 46/13 (nylon Kyosho mod) ( aha w dyfrach zębatki wymienione na metalowe od helfire'a)
Podłoga i trochę osprzętu na bazie TEKNO RC.

Wstępne jazdy na kółkach od blazera ( te wąskie ) już zrobiłem. Zarówno silnik jak i regiel kompletnie zimny po 2 minutach full speed. Więcej nie próbowałem bo wszystko jeszcze nie do końca dokładnie poskręcane było, gdyż czekałem na ten nylonowy odbiór od kyosho. Jak skleje orginalne kółka to zrobię dalsze testy z przełożeniami - może zastosuje zasilanie z 5s ale generalnie model i tak już jest ciężki według mnie, może silnik 2200-2600 zobaczę. Generalnie to wydaje mi się że trzeba strać się go "odchudzić" jak najwięcej ?? Ile waży twój w całośći bez budy, ważyłeś ?

OT tyle...
Z chęcią wymienie doświadczenia w ustawianiu mamby bo to chyba oddzielny temat przy tej okazji. Fabryczne ustawienia dają za dużo mocy i muszę trochę pomieszać aby ją ogrniczyć na początek.

OFNA ULTRA MBX COMP
Traxxas T-maxx 3.3 XL
Jammin X2CRT, BL TEKNO conversion

PostNapisane: Wt maja 05, 2009 8:10 pm 

Twoj projekcik tez bedzie nieziemski.
Jesli chodzi o max obroty to masz racje model jest troszke za szybki, troche glupio to brzmi bo chyba kazdy by chcial zeby jego model jezdzil jak najszybciej sie da, ale to jest troche za szybko.
Teraz mysle nad jakims mniejszym pakietem, ale poki co musze sie oswoic z tym, kolega Kravid troszke mnie przestraszyl tą wybuchowoscią lipo.
Nie wiem czyja to jest wina ale u mnie jest tak ze jak wcisne hamulec to pozniej nie moge dac odrazu gazu bo esc broni, musze chwile odczekac, nie wiem moze to ustawienia esc ale troszke mnie to wkurza dlatego chcialem dac "mechaniczny" hamulec. Trze by sie zapytac wielkiego wodza czyja to "wina".
Odglos metalowych zebatek jest niezaciekawy ale wazne ze smiga, wlasnie: ciekawe ile wytrzyma.
Ja musialem przykrecac hexy na klej do srub bo sie odkrecaly, no i zgubilem jedna zebatke atak. bo "robaczka" nie przykrecilem na klej, ida teraz do mnei trzy sztuki, zobaczymy jak wtedy bedzie smigal modelik.
Jesli sprawdza sie zebatki w dyfrach tez sobie wymienie.
Wazyc nei wazylem go bo jakos nie wpadlem na to ale kiedys go zwaze.
Ciekawy jestem jak zamontowales aku, ja zamocowalem na rzepy ale lipa, jeszcze dwie trzy jazdy i beda do wymiany, alu katowniki z obi/praktiker itp tez jakos nie pasuja, czekam na jakies bardziej oryginalne pomysly.
Jesli chodzi o ustawienia Mamby to ja narazie jezdze na ustawienia od Maciolus-a Macka.
To chyba tyle, jak by co, to moje gg w opisie.
P.S
Musze sie oswoic z lipo, mega szybkim motorem i nowiuska ladowarka Hyperiona, to moje nowe dziecko.

Pozdrawiam

x2 crt

PostNapisane: Wt maja 05, 2009 8:39 pm 

Piekne projrkty! Tak trzymac chlopaki!

Nie porownujmy motorka CC Neu do poczciwych Feigao. Od 40k RPM nic mu sie nie stanie. Tak czy siak 2200kv na 6S to troche duzo. Niedlugo bedzie motorek 1800kv i on bylby trafniejszy.

Mocy nigdy nie za wiele :P Jesli przeraza was autko zwiekszcie kontrole trakcji i zmniejszcie moc startowa. Potworek bedzie mniej narowisty.

Jezeli nie poelnicie glupiego bledu:
- brak cut-off
- ladowarka bez programu lipo
- uszkodzenie mechaniczne lipola
- za slabe lipo
to Wam i lipolowi nic nie grozi.

Po pierwszych smiganiach warto sprawdzic stan termokurcza na lipolu - pokaze ewentualne slabe strony wanienki oraz rozjechanie sie celek lipo - ewentualne zwiekszenie cut-off w reglu.

PostNapisane: Śr maja 06, 2009 6:50 am 

Macku dzieki za odpowiedz ale powiedz mi jeszcze co z tym hamulcem, czy tak musi byc, czy mozna cos zmienic?
Moj lipo po pierwszych jazdach trzyma sie elegancko a dzwonow bylo sporo.
Wkurzam sie tylko bo nie moge nic wymyslec na wanienke do lipo.
Ale burza muzgow trwa

x2 crt

PostNapisane: Śr maja 06, 2009 1:23 pm 

Dziwna sprawa z hamulcem :/ Ja mam 6 regli CC i z hamulcem nie mam takiego problemu.

PostNapisane: Cz maja 07, 2009 6:42 pm 

gelo napisał(a):
Ale burza muzgow trwa

Zamawiam sobie większe mocowanie na pakiet 5s-6s z tekno http://www.teknorc.com/product_info.php?products_id=1041&osCsid=6f66d98c1a44d5b5e5dd033640dcf368 jak chcesz mogę zamówić dwa.
Nawiązując do twoich kłopotów z hamulcem to u mnie nic takiego się nie dzieje, ale cały czas nie testowałem go przez dłuższy czas bo nie chce sklejać śrub jak nie uporam się z kilkoma drobiazgami. Może w tem weekend uda mi się wszystko ukończyć ?

Artur

OFNA ULTRA MBX COMP
Traxxas T-maxx 3.3 XL
Jammin X2CRT, BL TEKNO conversion

PostNapisane: Pt maja 08, 2009 9:15 pm 

troll napisał(a):
gelo napisał(a):
Ale burza muzgow trwa

Zamawiam sobie większe mocowanie na pakiet 5s-6s z tekno http://www.teknorc.com/product_info.php?products_id=1041&osCsid=6f66d98c1a44d5b5e5dd033640dcf368 jak chcesz mogę zamówić dwa.
Nawiązując do twoich kłopotów z hamulcem to u mnie nic takiego się nie dzieje, ale cały czas nie testowałem go przez dłuższy czas bo nie chce sklejać śrub jak nie uporam się z kilkoma drobiazgami. Może w tem weekend uda mi się wszystko ukończyć ?

Artur

dzieki za info ale ja musze cos innego wymyslec, sam jeszcze nie wiem co ale cos.......

x2 crt

PostNapisane: So maja 09, 2009 1:05 pm 

Zachecam do samodzielneej zabawy w tworzenie wanienki pod wymiar. Wlasnie odebralem zaprojektowane przeze mnie wanny na 6 cel A123 kazda.

Moj projekt http://picasaweb.google.pl/Maciej.Stapo ... 9535322098
Rezultat http://picasaweb.google.pl/Maciej.Stapo ... 9844382114

Calosc zaprojektowana w darmowym eMachineShop. To nie jest tak trudne jak sie wydaje :)

PostNapisane: So maja 09, 2009 9:07 pm 

Macku uwierz mi ze juz chyba naumialem sie wszystkich programow typu autocad itp. ale nie mam pomyslu na wanienke, nacyz pomysl mam ale nie wiem z jakiego tworzywa to zrobic, bo wiadomo z alu bedzie inna i z plastiku tez bedzie inna.
Myslalem nad tym co ty masz, to sie chyba nazywa poliamid czy jakos tak, ale powiedz kto takie wanienki wycina w CNC i gdzie taki material w miare rozsadnych cenach dostac.
P.S
Projekt wyszedl elegancko, tylko napisz jak masz zamiar zamykac te wanienke

x2 crt

PostNapisane: N maja 10, 2009 6:33 am 

To jest poliamid/boramid. Kupilem na allegro walek srednicy 11cm.

Nietstety forumwicz, ktory mi je wycinal grzecznosciowo pragnie zachowac anonimowosc.

Mam rzepy RC-Monster. Z przodu i tylu wanny jest zgrubienie zeby je przykrecic do wanny srubkami.

PostNapisane: N maja 10, 2009 2:06 pm 

Razem z kolega kravid-em uruchamialismy e-revo z MMM i doszlismy do wniosku ze problemy z hamulcem moim moga byc bo nie skalibrowalem CC z 3PM.

Macku poszedlem w twoim kierunku i wlasnie rysuje wanienke i wybieram poliamid na allegro.
Napisz tylko ile wazy ta wanienka i jakich wymiarow jest, bo ja sie boje zeby to nie zaciezkie bylo, juz i tak pakiet jest ciezki.
Dziekuje wszystkim za pomoc o wynikach bede informowal na bierzaco.

x2 crt

PostNapisane: N maja 10, 2009 4:24 pm 

Bywaja problemy z kalibracja ESC CC. EPA gazu i hamulca trzeba ustawic na max (u mnie 125 w JR).

Nie przesadz z gruboscia scianek. Ja zaprojektowalem 3 mm, wystarczy 2-2,5 mm. Mozesz porobic kilka otworow - zredukujesz wage.

Moja jedna wazy kolo 70 gramow. Wiekszosc programow cadowskich policzy CI ja.

PostNapisane: So maja 16, 2009 3:18 pm 

A oto moja wanienka, teraz szukam kogos kto by mi ja wykonal

x2 crt

PostNapisane: So maja 16, 2009 3:31 pm 

Piekna robota :D

O ostrych wewnetrznych brzegach zapomnij. Obracajacy frez jest okragly :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona