Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 21, 2026 12:41 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 01, 2009 5:55 pm 

Marcin Jeżak napisał(a):
adam smuk napisał(a):
To dac przy LIPO wieksza ilosc zwojów i zostawić wagę taka samą...

Ale może wypowiedzą się najlepsi, wiem że mają na ten temat większą wiedzę od "tatusiów" :wink:.
My (tatusiowie) możemy oceniać tylko ekonomię rozwiązania. Oni mogli by wnieść do tej dyskusji znacznie więcej.
Domyślam się tylko dlaczego nie piszą. Zaryzykujcie jeszcze ten jeden raz. Proszę.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 6:01 pm 

Panie i Panowie
Leszku klasa Modi to jak dla mnie i moich synów daleka przyszłość, ETS kieruje się własnymi przepisami a nie EFRy. Jak będę chciał pojechać na zawody do Czech, Niemiec lub Angli to się przystosuję tak jak to czyniłem do tej pory.
Interesuje mnie klasa SPEC i E 12, tu w tym pięknym kraju nad Wisłą , między Bugiem i Odrą. Jak nic się nie zmieni i w Polsce musi być
najdrożej, to nie pojadę nigdzie, bo podołam. Większość zawodników startuje w kraju.
Więc pytam jeszcze raz, Co lub kto stoi na przeszkodzie żebyśmy mogli używać różnych rodzaji zasilania w różnych klasach ?
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 6:15 pm 

Parę uwag ode mnie.
Zaczyna brakować na rynku zawodniczych selekcji NiMH, co wcześniej już Grzegorz Kopertowski zauważył.
W sprzedaży od paru miesięcy dostępne są LiFe, np:
LiFe-Akku V-MAXX 30C 2/3400 Car 6,6V G4
i
LiFe-Akku 20C 2/3600 Car 6,6V G4
W informacji o ww. pakietach jest wzmianka o ich żywotności.
Nie jest też tajemnicą, że są bezpieczniejsze od LiPo a przede wszytkim wygodniejsze i praktyczniejsze od nich w użytkowaniu.
Przeładowanie lub nadmierne rozładowanie nie grozi im żadnymi ujemnymi konsekwencjami.
Tu jest porównanie charakterystyk rozładowania pakietów 5 cel NiMH, LiPo 7,4V i LiFe 6,6V prądem 20A (uaktualniłem wykresy o znaczniki napięć i dodałem charakterystyki LiPo 7,4V 4800 mAh 35C oraz dodatkowych pakietów NiMH).
Znaczniki pokazują zakres napięć po włączeniu obciążenia.
Dla NiMH na wykresach jest to 6,24-5,6V (dla dobrego pakietu selekcji CS 1,28V), a dla LiFe - 6,2-5,64V, praktycznie więc nie ma żadnej różnicy napięć między pakietem 5-celowym NiMH a pakietem LiFe 6,6V, która by decydowała o wyższości jednych nad drugimi.
W płaskiej części charakterystyki pakiet NiMH ma napięcie 6,2-6,04V, a pakiet LiFe - 6,12-6,06V - program komputerowy pozwala na analizę napięć po zapisaniu danych na dysk.
Zauważony przez Pana Marcina Jeżaka "troszkę większy nominał NIMH 6V - LI fe 6,6V" nie ma znaczenia, gdyż ta nadwyżka napięcia jest natychmiast "konsumowana" po uruchomieniu modelu, w czasie jego trymowania i "rozgrzewki" przed wyścigiem.
Faktycznie natomiast pakiet NiMH ma zmierzony "nominał" 6,8V po naładowaniu i odbiega on od zwyczajowo podawanego nominału 6V.
Za dopuszczeniem pakietów LiFe 6,6V przemawia:
- ich ekwiwalentność z pakietami 5 cel NiMH i tym samym zbędność "handicap'u" wagowo-silnikowego w stosunku do obecnych przepisów w klasach z pakietami 5 cel,
- duża żywotność - wielokrotnie większa od NiMH,
- bardzo niskie koszty ich eksploatacji wynikające z ich obecnej ceny, żywotności i algorytmu obsługi,
- wygoda na zawodach - wystarczy jeden pakiet, który bez szkody dla niego można doładowywać nawet kilkunastominutowym prądem,
- bezpieczeństwo obsługi - potwierdza to praktyka zawodników, którzy swoje opinie wypowiedzieli już np. na tym forum, a przede wszystkim ładowarki, z których większość nowych zawodników wybiera te z obsługą LiPo/LiFe,
- pojawiające się w ostatnim czasie trudności z nabyciem zawodniczych pakietów NiMH,
- niższa waga - pakiet NiMH waży średnio 370g, pakiet LiFe - 260g - pozbawia konieczności doważania modelu - najczęściej modele ważą średno ok. 1420-1480g, co przy zmianie nominału wagi na 1350g rozwiązuje problem.
Sprawa dopuszczenia LiFe ma odbicie w propozycjach DMC do zmian w przepisach EFRA (str. 5).
Za niedopuszczeniem pakietów LiFe 6,6V nie znalazłem żadnych argumentów.

Pozostaje kwestia kontroli napięcia.
U "łódkarzy" kontroluje się napięcie przed i po wyścigu - zawodnicy stosują LiPo - kontrola po wyścigu ma głównie na celu spowodowanie by zawodnicy nadmiernie nie rozładowywali pakietów - chodzi o bezpieczeństwo.
W przypadki LiFe w modelach kołowych wystarczy kontrola przed wyścigiem - by pakiet LiPo nie udawał LiFe za pomocą "karteczki", co zauważył Abram.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 6:55 pm 

adam smuk napisał(a):
....
Czy mamy jakieś homologacje na NiMhy? Czy nie wala po głowach łądowane 10A cele nimhów?
Dodatkową zaletą wprowadzenia LiFe równolegle z Lipo jest taka, że to jest tania alternatywa dla NiMhów która pozwoli wejsc w ten sport wielu zawodnikom. Jeden pakiet + jedna ładowarka za mniej niż 300zł na cały sezon... Bezpieczeństwo i prostota użytkowania LiFe są nieocenione.

My nie mamy nic.Mamy za to zapis 5 cel w klasie 540 umotywowany zakupami od kals wyższych.
EFRA co roku określa jakie baterie są dopuszczone do zawodów.
Na jednych zawodach chyba Mistrzostw Europy Mark Rehnard został zdyskwalifikowany z biegu bo wymiary celek się nie zgadzały.Choć naklejki były OK,a bateryjki może troszkę podpuchły z wysiłku.Jeśli ma być prawdziwy sport to i zasady powinny być prawdziwe.Baterje kupione w bramie lub w krzakach powinny być daleko od tych zasad.Znam przypadki dziwnych zachowań celek Ni-Mh,takich bez napisów.
Pewne rzeczy powinny być rygorystycznie przestrzegane,żeby nie było sytuacji,że ktoś powie,nigdy tego nie wymagano,a teraz.(np.wymiary modelu).Chyba w Finlandii lub Norwegii zawieszono w swoim czasie zawody klas elektrycznych z powodu wybychów.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 7:05 pm 

Witam,
ponieważ czołowi zawodnicy zostali wywołani do tablicy, pozwoliłem sobie skonsultować poniższą propozycję z Łukaszem Kowalczykiem, który akurat dzisiaj nie ma dostępu do internetu. I tak:
- Modified - dopuścić LiPo i LiFe, zawodnicy i tak maja nadmiar mocy w silniku więc w zależności od zastosowanego zasilania i jego parametrów mogą dobrać taki silnik aby zrekompensować różnice w charakterystykach poszczególnych ogniw,
- Spec - dopuścić tylko LiFe, głównie ze względu na porównywalne charakterystyki obu ogniw, wybór jednego lub drugiego zasilania nie spowoduje przewagi jednych lub drugich i nie trzeba będzie nic zmieniać zarówno w wadze jaki i rodzaju silnika,
- 540 - w sezonie halowym nie zmieniać zasilania
- E-12 - w sezonie halowym również bez zmian
Pozdrawiam w imieniu swoim i Łukasza.
Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 7:07 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
.Znam przypadki dziwnych zachowań celek Ni-Mh,takich bez napisów.

Ale nimh nawet z krzaków (mam takie gówno z napisem Nosram FatCobra) mają sie ni jak do A123, a takie
cele są najpopularniejsze do zdobycia, sam GM pakował je w swoje pakiety (mam taki).

Zresztą, każdy argument za LIFE podważony będzie na zasadzie nie bo nie (bo efra cośtam).

m.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 7:11 pm 

"Na złość Morawskiemu odmroźmy zawodnikom uszy" tak to mniej więcej wygląda. Pewnie gdybym nie sprzedawał pakietów LiFe nie byłoby problemu. Ok, niech zawodnicy łaskawie czekają na homologowane ogniwa LiFe/LiPo i męczą się na NiMH. A kto chce iść z duchem czasu niech wybiera zawody na których nowoczesne ogniwa są dopuszczone. Tyle że jak na razie mamy kilka głosów za (głosy zawodników) i jeden przeciw (nie zawodnika).

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 7:17 pm 

LiFe nie wybucha, więc sprawa jest prosta. Poza tym musze wszystkich zmartwić, nie zdegradują ogniw ani przez jeden, ani przez dwa, ani też przez 4 czy 5 sezonów. Jeździłem w Pabianicach na pakietach które mają już kilka lat, badania potwierdzają, po 1000 cykli wciąż około 85% danych fabrycznych jest zachowane, przy 1500 ok. 70%. To są niemożliwe do osiągnięcia przez inne technologie cyfry.
Co do oszustw, każdy może, więc nie ma co zakładać że coś bardziej lub mniej temu sprzyjać, wyrywkowe kontrole napięcia PRZED biegiem załatwią temat, life naładowane może mieć max 7.2v, w praktyce 6.x po jakimś czasie od zdjęcia z ładowarki.
Od lat krzyczę wszędzie, że na wprost odpowiadają one 5 cel NIMH, niemcy też już do tego doszli i wnioskują o ich dopuszczenie, wpłyną na popularyzację sportu z powodu minimalizacji nakładów. Bo dzięki temu, uważny zawodnik na bezszczotce może na jednym zestawie napędowym przejeździć kilka sezonów, a nie jeden. I możemy raz być przed Europą, a nie za. LiFe wejdą, to tylko kwestia czasu, a jeśli któryś zawodnik chce jechać "w Europę" to stać go na drugi zestaw zasilający. Choć powtarzam, czuję że to tylko kwestia sezonu lub dwóch.
LiPo zostaną jako "śmietanka" do wyczynu ze swoją potężną mocą, ale też i coraz mniejszą żywotnością (40C trzyma parametry już niestety tylko ok. 50-80 cykli).
Cele life podrabiane są tylko słabsze, więc nic nei grozi nikomu z ich używania. Nie będzsie szybciej, nie będzie lepiej.

Co do uczestnictwa, ja i grupa zawodników z którą startujemy zaczęła jeździć na zawody tylko dlatego że są LiFe. I już jest kolejnych 3 chętnych. Do NIMH nie wrócimy, wszelkie takowe zawody bojkotujemy od 2 lat i będziemy nadal. Każdy powinien tak zrobić to się sprawa szybko wyklaruje.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 7:37 pm 

A ja jestem zdania, ze:

1. Modi- wszystkie chwyty dozwolone- LiPo, LiFe, wodorki, srorki i wszystko co się modelarzom podoba
2. Spec- dopuszczenie j.w - wystarczy określenie wagi modelu i silnika dla pakietów- ja jeżdżę na razie na wodorkach i będe na nich jeździł, ale w Czechach jeździ się też na LiPo, więc pewnie się zaopatrzę

Jak ktoś jeździ na zawody, to nie ma znaczenia jakich ogniw używa, niech używa, takich jakie ma- jeśli po ich założeniu model spełnia przepisy techniczne dla klas to nie powinno się robić z tego tytułu kłopotu. I tak wszyscy mamy ładowarki i różne "baterie" i prędzej czy później będziemy powoli dopasowywać sprzęt do przepisów i możliwości.
To prawda, że producenci powoli wycofują się z produkcji NiMh (Nosram już nie będzie miał Vteców) i to producenci rozwijając technologię i podążając za trendami i przepisami pewnie po mału zmuszą nas do przejścia na LIxx.

Jestem również za homologacją, żeby uniknąć używania pakietów "marki krzak" i nie trzeba do tego żadnej specjalnej komisji śledczej, wystarczy zaczerpnąć sprawdzone wzorce z za granicy lub dopuścić pakiety zgodnie ze standardami np. Efra- to zaoszczędzi kolejnych wydatków zawodnikom, którzy oprócz startów w RP będą startować w krajach gdzie jeździ się już na Lixx.

Przez ostatnie lata modelarze przeszli od NiCd do NiMh i jakoś nikomu korona z głowy nie spadła. Jest więc naturalną koleją rzeczy, że pewnie niedługo będziemy przechodzić z NIxx na Lixx i nie ma co kombinować. ja, np. wolę na dzisiaj Nixx bo je mam, nowe, dobre i będę je katował aż do ich śmierci a jak się skończą to przejdę na Lixx ityle.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 7:55 pm 

Michał Woszczek napisał(a):
dopuścić pakiety zgodnie ze standardami np. Efra- to zaoszczędzi kolejnych wydatków zawodnikom, którzy oprócz startów w RP będą startować w krajach gdzie jeździ się już na Lixx.

A ci co nie zamierzają jeździć za granicą (znakomita większość) będą musieli więcej za pakiet zapłacić bo taki z homologacją będzie kosztował 350-400zł. Czyli jednak ma być drogo i mniej dostępnie? Chyba nie tędy droga.

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:01 pm 

Szukasz taniego pakietu i ładowarki- zajrzyj do Przemka. TU masz prawie darmo, tak Przemku??? Już dostępne??? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:03 pm 

a już było tak pięknie...

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:11 pm 

Panie i Panowie
Dla mnie propozycja Łukasza jest dobra i jestem za. Reszta zależy od pozostałych zawodników.
Czy mogę prosić Piotra żeby z bazy danych rozesłał email do zawodników startujących w klasie Modi i SPEC, z krótkimi
dwoma pytaniami.
Czy jesteś za lub przeciw za dopuszczeniem pakietów LIfE do SPEC, i LiPo do Modi ?
Czy jesteś za zmianami od Lubawy (jak najszybciej ) czy od 01.01. 2010r.? ( nie trzeba odpowiadać w przypadku odpowiedzi NIE na pierwsze pytanie )
Jeśli zdecydowana większość szybko odpowie TAK mamy szanse wprowadzić zmiany już na Lubawę.
Potrzebuję kilku wypowiedzi ZA żeby uruchomić procedurę.
Czekam na waszą zgodę.
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:12 pm 

no było pięknie...

PostNapisane: Wt gru 01, 2009 8:15 pm 

Ja jestem za, tylko że w Modi jeszcze nie startowałem z uwagi na... brak możliwości Lixx. A jeśli się pojawią, to i ja się w klasie pojawię.

Wrocławianie, atakujcie ulubieńców na PW a nie zaśmiecacie wątki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona