Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 11:03 pm

Autor
PostNapisane: So cze 25, 2005 1:59 am 

Witam :)

Składam właśnie X-ray'a T1R i doszedłem do amorków, i tu się zaczęły moje wątpliwośći:

1. W instrukcji jest napisane aby wkręcić na dole końcówkę (ball joint) na gwint tak aby został widoczny 1mm gwintu, ale nawet po pełnym wkręceniu końcówki zostaje około 3-3,5 mm gwintu. I tu mam pytanie: czy powinienem przyciąć gwint tak aby końcówka wkręcała się do 1 mm ?

2. Jak powinien się zachowywać amortyzator z olejem po złożeniu ale bez sprężyny ? w instrukcji od x-ray'a jest napisane, że po ściśnięciu amortyzatora nie powinien sam się rozszeżać. Natomiast w innych instrukcjach (np. od AE TC4) jest napisane, że amortyzator po ściśnięciu musi sam wrócić do poprzedniej pozycji. i sam już nie wiem co powinien robić amorek... czy zostawać w miejscu jak go ścisnę, czy się rozszeżać.

Proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So cze 25, 2005 8:50 am 

Budowy X-ray'ow nie znam, ale jesli chodzi o punkt 2. to amorek nie moze powrocic do pierwotnej postaci bez sprezyny. Byloby to mozliwe jedynie gdybys nie mial otowrow w tloku amortyzatora. W moich zawsze jest tak, ze jak docisne do konca to amortyzator sa troche odbija, ale sa to milimetry, napewno nie cala dlugosc.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 25, 2005 11:01 am 

jeśli jest bardzo szczelny , i chodzi luźno to odbije sie na centymetr lub troszke mniej , ponieważ gdy ściskasz amorek to jest w nim większe ciśnienie niż jak jest rozpręzony , to wszystko przez pręt ktory wchodzi w obudowe amortyzatora(ma swoją objętośc) dlatego też stosuje sie takie male gumowe połkola ktore odgradzają olej z amortyzatora od kawałka wolnej przestrzeni zeby amortyzator mogl sie scisnac.

Tytuł:
PostNapisane: So cze 25, 2005 12:56 pm 

1.nie mialem nigdy xraya ale moze zobacz,czy nie ma calkowitej dlugosci amortyzatora,to jest najwazniejsze
2.nie zgodze sie z wami, tloczek powinien odbijac do samego konca,ale powoli i plynnie.jezeli skladacie tak,ze wraca tylko o milimetry to znaczy,ze w amortyzatorze macie powietrze,a tego trzeba unikac!

Tytuł:
PostNapisane: So cze 25, 2005 7:45 pm 

Złożyłem tak amorki, że po ściśnięciu odbijają powoli i płynnie do samego końca.... bawiłem się troszkę tym amorkiem i nie ważne jak go złożę ( czy ma 2 czy 4 dziurki na tłoczku) i tak zawsze zachowuje się tak samo.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 12:55 pm 

i wlasnie tak powinien dzialac.to,ze ty nie wyczuwasz roznicy to niewazne,jezeli bedziesz juz naprawdze dobrze jezdzil,bedziesz czul kazda zmiane w geometrii zawieszenia,czy zmianie sprezyn,olejow,tloczkow itd.(ale oczywiscie na torze).Mam nadzieje,ze juz niedlugo sam sie przekonasz :wink: