maddox4 napisał(a):
bez tłumika to może byc proble -nie bedzie kompresji aby podawać palowo
No tak, tam przy tłumiku jest rurka która jednym końcem wetknięta jest w tłumik a druga końcówka rurki jest wetknięta w zbiornik paliwa

Ale jak się dolewa paliwo to się otwiera zbiornik a silnik dalej pracuje, tyle ze na luzie, nie wiem jak jest po dodaniu gazu

Winczewski Radosław napisał(a):
w sklepie modelarskim kupuje się rurke gumowa i zaklada na wylot rury, jak dobrze pamiętam to jest fi 12mm i ona ma kszetałt lekko przekszywiony. i to załatwia plucie olejem na model, chyba że masz nieszczelniść na połączeniu kolanka z blokiem silnika
Już się napotkałem na takie rurki, ale wydają mi się trochę przy krótkie, może się mylę ale wydaje mi się że będzie dalej pluć na samochód

Rafał Piesio napisał(a):
na mój gust takich "przedłużek" nie powinno się zakładać - długość wydechu w silniku dwusuwowym (a takim jest przecież silnik w modelu samochodu) ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego opróżniania i napełniania się komory spalania świeżą mieszanką - fabryczne wydechy są z reguły chyba zoptymalizowane pod tym względem - nieumiejętnym "tuningiem" można co najwyżej osłabić silnik....
Tak też mi się wydaje, nie znam się za bardzo na silnikach dlatego wolałem się zapytać

Kamil Łuczak napisał(a):
bez wydechu jak bedziesz jezdzil to Cie ludzie wykastruja, albo dostaniesz w zeby od kogos. Ja wyjalem kiedys wydech z Terra Cruschera ktory jest 2 razy cichszy od sava to jak jezdzilem to kumpel mnie nie slyszal jak sie do niego darlem :/ W Savie to juz w ogole masakra bedzie, beda cie slyszeli w calym miescie
Zgadzam się z tobą

obecnie jak tylko się pokazuję na ulicy to wydaje się ze robie zamieszanie i ludzie krzywo na mnie patrzą
Savage niestety jest strasznie głośny i nawet jak jest z tłumikiem to stojąc obok samochodu trzeba do siebie krzyczeć, jak się doda gazu to uszy zaczynają boleć
Aha dla jasności dodam że mieszkam na wsi

tu ludzie jakoś ciepło przyjęli tego małego potwora
Ale staram się nie hałasować i zazwyczaj się gdzieś wybieram, na ogród lub na polną drogę albo po rowach
Dzięki wszystkim za wypowiedzi