Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 14, 2026 5:27 am

Autor
PostNapisane: Wt lip 14, 2015 2:17 pm 

Witam jako nowy użytkownik forum :)
Jakieś 15 lat temu bawiłem się amatorsko w modelarstwo lotnicze, a teraz przyszedł moment, gdy chciałbym się pobawić hobbystycznie samochodami RC.
Co mnie najbardziej interesuje:
- typ buggy albo truggy 1:8 lub 1:10
- napęd elektryczny bezszczotkowy
- na więcej niż dobrym poziomie wytrzymałość modelu (elementów zawieszenia).
Przyznam, że przez kilka dni udało mi się przejrzeć sporo ofert różnych modeli od gotowych zestawów po wersje KIT.
Mój budżet to ok. 2500zł (z możliwym plusem).
Z tego co udało mi się wynaleźć i przeczytać (różne przedziały cenowe) to warte polecenia są firmy: Associated, Mugen, Losi i pewnie wiele innych.
Zaznaczam, że nie skupiam się wyłącznie na nowych podwoziach ponieważ interesuje mnie zestaw w wersji KIT, który mógłbym dobudować wg własnych potrzeb i możliwości.
I teraz moje pytanie brzmi, czy warte zachodu jest podwozie w wersji KIT, np.
Associated RC8BE? Jest to wersja buggy, ale chyba da radę tym pojeździć nie tylko po ubitym szutrze, ale np. na jakiejś plaży? Jak z dostępem do części w PL?
Mam świadomość, że pewnie lepiej by się w tej roli sprawdził model truggy, ale cenowo wychodzi to sporo drożej, np. podwozie Losi to już koszt 2 tys. i w górę:/
Jak możecie podpowiedzcie może jakiś inny model (KIT) w rozsądnej cenie byłby godny uwagi, tak, żeby się po 5 min. zabawy nie zaczął sypać (zapłacę mniej a później będę co chwila dokładać w częściach).
Najlepiej jak by to był zakup w PL.
Dzięki.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 14, 2015 2:25 pm 

Osobiście proponuje skalę 1:8, truggy - większy z większymi możliwościami terenowymi.
A teraz zacznę od końca:
- ładowarka - 100-300zł
- pakiet 4s - 200-300/szt lub 2x2s
- apka 2,4GHz - 100-400zł
- serwo - 100-300zł
- combo - nowe od 700zł
- podwozie - po wyborze poszczególnych podzespołów możesz obliczyć ile zostaje

Czasami można trafić porządne podwozie w dobrym stanie za 700-800zł

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lip 14, 2015 3:23 pm 

Dzięki za podsumowanie z grubsza kosztów. Na oku mam podwozie RC8BE jest to skala 1:8 tyle, że buggy ale cena podobna do tej co podałeś, więc chyba warto. Wtedy mój budżet ma szansę się dopiąć:) trzeba iść na kompromis.

PostNapisane: Wt lip 14, 2015 4:01 pm 

Z tych firm co wymieniłeś to asso akurat najgorzej wypada. Mam znajomych, którzy po jednych zawodach wymieniali podwozia asso na inne firmy, bo łapały znaczne luzy.
W niedzielę sprzedałem buggy Mugena MBX6 za 580zł... Ale jak nie masz toru w okolicy to szukaj truggy. Po prostu daje więcej frajdy.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lip 14, 2015 5:35 pm 

Fakt, że o Asso czytałem iż lubi łapać luzy i przyznam, że podświadomie jednak bym chciał truggy, ale podaż na tego typu autka w rozsądnej cenie jest słaba:/
A przy okazji jak się ma ogólnie jakość modeli Caster względem np. Mugena? Podobno części pasują do nich wzajemnie.

PostNapisane: Wt lip 14, 2015 7:47 pm 

Caster to kopia Mugena, oczywiście gorsza kopia, ale wersja PRO już nie odbiega znacznie od oryginału :)
Nie musisz się spieszyć, lepiej poczekać i być zadowolonym niż kupić i później żałować.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lip 15, 2015 7:34 am 

Nie wiem czy jeszcze jest w ogóle możliwość zakupu RC8b w wersji KIT, jest to bardzo stare podwozie, które zresztą zebrało nie najlepsze opinie ze względu na kiepskie w stosunku do konkurencji prowadzenie. Dopiero następca, choć też już obecnie staruszek - RC8.2e dawał radę na torze.
Nie bardzo rozumiem też czy Ty zamierzasz złożyć nowy model w tym budżecie czy kupić już złożone, zawodnicze używane podwozie.

Generalnie każdy KIT buggy/truggy to model zawodniczy, a każdy model zawodniczy będzie nieporównywalnie trwalszy od dowolnego RTR. Nie widzę szansy że "coś się zepsuje" w dowolnym takim modelu przy jeździe "po szutrze czy na plaży".
Jeśli szukasz modelu do "pobawienia się pod domem" to te modele, o których piszemy to trochę jak kupować ferrari do jazdy po zakupy - ale przynajmniej będziesz miał pewność, że nic się nie zepsuje. Nie ma w takim przypadku większego znaczenia czy wybierzesz Mugena, Losi, Asso, Serpent, itd... - różnice odczuć można dopiero na torze, każdy z tych modeli ma trochę inny balans, inaczej skacze, skręca, itp.
Tak jak pisze Ralf do zabawy lepszy będzie truggy ze względu na większy prześwit i większe koła.

PostNapisane: Śr lip 15, 2015 9:26 am 

Nie zamierzam ścigać się w zawodach, ale i też nie jeździć tylko po placyku przed domem. Zgadzam się, że nie chodzi tutaj o posiadanie ferrari dla własnej satysfakcji, ale raczej bym to określił jako używanie mocnego subaru do zwariowanej jazdy :) I dla mnie zapewne cechy różniące poszczególne marki nie będą praktycznie zauważalne w przeciwieństwie do startujących w zawodach.
Poza tym dlaczego wolałbym KIT a nie RTR? Bo chciałbym móc więcej porobić przy sprzęcie - niejako namiastka większego auta, na które obecnie nie mam warunków, a poza tym świadomie wole więcej zainwestować w coś wytrzymalszego.
Na razie skupiam się na szukaniu jakiegoś podwozia, a jeżeli ma to być coś z wyższej półki to zapewne będzie to używka.
Jakby nie ryzyko cła to zapewne bym ściągał model z USA.
I tak jak doradziliście będę szukać czegoś w stylu truggy :)

PostNapisane: Śr lip 15, 2015 10:09 am 

Jeszcze gwoli wyjaśnienia - pisząc, ze szukasz kit należy rozumieć, że szukasz podwozia gotowego do złożenia, w częściach (czyli kompletnie rozmontowane, konieczność budowy od zera). Takie coś występuje w zasadzie jedynie jako nowy sprzęt. Więc o ile dobrze zrozumiałem, ty raczej szukasz używanego rollera, czyli złożonego podwozia bez elektroniki ;)

Jeśli Ci się nie spieszy poczekaj na jakąś okazję, ja ostatnio od znajomego kupiłem dla kumpla Mugena MBX6 eco w stanie niemal idealnym za 600zł. Zostaje wtedy kasa na zainwestowanie w dobre combo, odbiornik, apkę i lipole.

PostNapisane: Śr lip 15, 2015 10:21 am 

Tat, tak, zgadza się. Pisząc o KIT miałem na myśli całe podwozie + dołożenie reszty gratów :) Nówka byłaby poza zasięgiem mojego budżetu.