Witam,
Przymierzam się właśnie do zakupu pierwszego modelu i chciałbym jeszcze zasięgnąć opinii ekspertów

Wiem, że podobnych pytań jest wiele, więc jeżeli w jakimś stopniu mój temat kogoś zdenerwuje to z góry przepraszam

Oczywiście czytam forum od kilku tygodni i używam opcji "szukaj"

ale może komuś jednak będzie się chciało odpowiedzieć na moje pytania.
A więc jak wspomniałem zawsze chciałem zrealizować marzenie z dzieciństwa, a ostatnio mój syn uznał, że to również niezły pomysł, więc kupujemy auto!
Budżet jaki chciałem przeznaczyć na sam model to max 1000 zł. a po przeanalizowaniu setek tematów, stron i filmów na You Tube wybór ograniczył się do takich opcji:
- Firestorm 10T Nitro
- Maverick Strada XT Evo S (bezszczotka)
- Traxxas Rustler (szczotka)
- Firestorm (bezszczotka - 1200zł) ewentualnie mógłbym rozważyć, jeżeli odradzacie wszystkie powyższe opcje
Zawsze chciałem spalinówkę (cudo spaliny, silnik, benzynka, grzebanie w tym - piękna sprawa), ale czytając forum widzę, że obsługa tego to nie jest taka łatwa sprawa, a też wiem, że nie będę miał czasu po każdej jeździe biec do domu czyścić auto, spuszczać benzynę itd. dlatego pewnie na chwilę obecną bardziej skłaniam się ku elektrycznemu silnikowi, ale może Wasze odpowiedzi trochę temat rozjaśnią
A teraz pytania:
1. Czy obsługa spalinówki naprawdę jest taka wymagająca? Zdążyłem przeczytać już cała instrukcję Firestorm'a i byłbym w stanie z tym żyć, ale czytając tematy na forum, widzę, że większość z Was poświęca zdecydowanie więcej czasu swoim modelom. Kolejna rzecz jest taka, że generalnie mam mało czasu i auto pewnie będzie jeździć 1-2 w tygodniu max, czasami rzadziej, czy jak po jeździe wyczyszczę samochód i odstawię na półkę na 2-3 tygodnie trzeba wykonywać jakieś czynności w między czasie aby utrzymać silnik w dobrym stanie? Czy często zdarzają się Wam problemy z samochodami spalinowymi (nie chciałbym brać syna na przejażdżkę po to żeby nie móc odpalić auta)
2. O co chodzi ze Stradą? Wygląda na sensowny model za te pieniądze, ale wszędzie na forum jak ktoś tylko wspomina o Stradzie to wszyscy kategorycznie odradzają. Czy nowy model (Evo S) jest też aż tak zły? To auto wydaje się być najrozsądniejszym dla mnie wyborem (cena, osiągi, dostępność części), ale trochę mnie przestraszyliście. Jaki jest zatem problem z tym autem? Słaby silnik, jakość wykonania, a może usterki układu jezdnego? Proszę podzielcie się swoimi opiniami o tym modelu (zwłaszcza użytkownicy). Z góry mówię, że nie planuje skoków, ostrego męczenia sprzętu itp. model raczej będzie delikatnie używany (no chyba, że mój syn da czadu czasem).
3. Kolejną opcją jest kupienie dobrej szczotki - czy to ma sens? Czy nie okaże się, że po miesiącu będę już szukał nowego silnika? Czy może takie rozwiązanie jest lepsze na pierwszy model?
4. Czy może zacisnąć zęby i kupić Firestorm Flux bezszczotkowy?
Doradzcie mi prosze co wybrać. Najbliżej mi do Strady, ale jeżeli mam wydać prawie 900 zł na kupę złomu, którą będę ciągle naprawiać to nie widzę w tym sensu.
Wielkie dzięki !
PS: Używane modele nie wchodzą w grę, nie znam się na tym na tyle, żeby rozpoznać zajechany model.