Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 14, 2026 5:22 pm

Autor
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 12:34 pm 

Witam, przymierzam sie do zakupu modelu nitro mt 2. Prawde mowiac zakcohalem sie w nim :)
Do teraz jezdze elektrykiem i pojecia nie mam spaliniakach,m glownie o ich eksploatacji.
1. Czy jest mozliwa nagla zmiana kierunku jazdy przod/tyl? Glownie przydatne do ewolucji. W elektryku jest to bezproblemowe.
2. Analizujac cala intrukcje mt2 doczytalem ze sa tam tarcze hamulcowe. Aparatura jest dwukanalowa wiec jak te tacze dzialaja? Jak dziala taki hamulec?
3. Jak czesto zmienia sie grzalki do swiec i swiece ?
4. Na czym polega regulacja silnika? Jest to cos w stylu wieksze przyspieszenie/mniejsza max V i odwrotnie?
5. Na filmie prezentujacym ten model pokazane jest jak skaczac robi back flipa przez smietniki na wysokosci ponad 2 metrow po czym laduje i jedzie dalej. Jak sie to ma do wytrzymalosci wahaczow ktore sa plastikowe?
6. Co sie najczesciej psuje biorac pod uwage jazde nie extremalna, tylko bardziej rekreacyjna.
7. Jest mozliwe startowanie tym modelem w zawodach? Ni to buggy ni to monster.

To narazie wszystko :) Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 1:28 pm 

1. Jezeli chodzi Ci o to w czasie jazdy to raczej nie bo najpierw hamuje tarcza a potem wsteczny (o ile jest) a jezeli chodzi Ci o ewolucje w powietrzu to naciskasz hamulec:)
2. Jezeli dodajesz gazy serwo obraca się np. w lewo a jezeli chcesz zacisnąc tarcze to wciskasz do przodu drązek w sterowaniu i wtedy serwo obraca się np, w prawo zaciskając tarcze
3. Grzałek się nie wymienia ponieważ jest to uządzenie praktycznie nie eksplootacyjne prucz akkumulatorka ktury w nim się znajduje. Wymienisz jak cos się stanie np. złamie Ci się. Co do świecy to zalezy jedni jezdzą na nich 5l. jedno 1baczek a wymienia się je jak sie spalą.
4.Regulacja silnika polega na kręceniu srubkami ( w prostym tłumaczeniu) w celu uzyskania najlepszej mieszanki paliwa w stosunku do powietrza np. zeby silnik nie zalewało paliwo przykrecasz odpowiednią srubkę i juz nie zalewa. Czynność ta nie jest dos łatwa.
5. Na to cięzko odpowiedzieć nie miałem tego modelu ale nie słyszałem zeby sie one lamały. zależy jak skoczysz. jak na 4koła wporzo gorzej jak na jedno to wtedy jest większe prawdopodobienstwo jego pękniecia.
6. Mysle że takie modele są na tyle wytrzymałe że przy normalnej jezdzie nie będziesz miał większych kłopotów. A jezeli juz to nic poważnego zalezy też jak nazywasz jazde rekreacyjną. dla niekturych to extreme a dla niekturych to rozgrzewka.
7. na to nie znam odpowiedzi:) startować napewno mozna.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 3:42 pm 

Peo napisał(a):
1. Jezeli chodzi Ci o to w czasie jazdy to raczej nie bo najpierw hamuje tarcza a potem wsteczny (o ile jest) a jezeli chodzi Ci o ewolucje w powietrzu to naciskasz hamulec:)
2. Jezeli dodajesz gazy serwo obraca się np. w lewo a jezeli chcesz zacisnąc tarcze to wciskasz do przodu drązek w sterowaniu i wtedy serwo obraca się np, w prawo zaciskając tarcze

Ad1. To nie wiedzialem ze wsteczny jest opcją :/ Ale mam rozumiec ze ewolucje w powietrzu wykonuje sie w dalszym ciagu sterowaniem napedu kol wykorzystujac zasady zachowania kretu? Heh fajnie... Na jednym z filmow prezentujacych mt2 jest film wlasnie jak robi back flipa. Wyglada to dosc specyficznie. Wyskakuje... obraca sie, gdzies w polowie ma juz pozycje "na 4 lapy" i nie obracajac sie dalej spada na ziemie na 4 kola. Zastanawialem sie na tym jak on to zrobil no i teraz juz wiem.
Ad2. Wiec jesli dodaje gazu serwo obraca mi dzynglem np w lewo wpuszczajac paliwo do silnika, jesli serwo obraca sie wtedy w prawo to hamuje zaciskajac tarcze. Wtedy po zatrzymaniu i istnieniu biegu wstecznego jedzie do tylu? Nie wiem czy sie jasno wyrazilem, glownie chodzi mi o to czy uzywajac jednego kanalu jest mozliwe sterowanie serwem: <- gaz , hamulec ->, wsteczny -> (strzalki pokazuja kierunek drazka).

utaj sa linki do filmow z tym modelem:
http://www.tbs.cworld.pl/~marek/nitro_m ... 2_1617.mov
http://www.tbs.cworld.pl/~marek/nitro_m ... rby_01.mov
http://www.tbs.cworld.pl/~marek/nitro_mt2/mt2_jump.mov
A tutuaj caly opis:
http://www.hpi.pl/tlumaczenia_html/mt2.html

Nie doczytalem sie czy ma wsteczny bieg :/

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 5:46 pm 

W modelach skrzynie biegów są całkowicie automatyczne. Mt2 z tego co wiem nie ma biegu wstecznego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 6:39 pm 

na 99% nie ma wsteka....
sam sie czaje na jakiegos uzywanego :P

www.krc.prv.pl

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 8:18 pm 

Czyli wsteczny bieg to jest jakis luksus?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 10:00 pm 

wrzech napisał(a):
Czyli wsteczny bieg to jest jakis luksus?

Trochę pojeździsz i przekonasz się że jest zbędny. Sam tak miałem po przesiadce z elektryka na spalinę. Szybko się nauczy jak jechać żeby nie trzeba było wstecznego później używać :D

Swoją drogą jak tak patrzę na zdjęcia tego MT toż to normalnie moje EVO 3 tylko wachacze i amorki dłuższe reszta to samo, nawet silnik, więc wstecznego napewno nie ma. Jak mi się znudzi torówka to dokupie sobie kit terenowy :lol:

PS Radzę na początek podokręcać wszystkie dostępne śrubki oraz przymocować wężyk paliwa bo trze o koła zębate skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 19, 2005 7:10 am 

Lepiej dozbierać troche kasy kupić mt2 18ss

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 19, 2005 9:59 am 

No wlasnie, nigdzie nie potrafie znalezc modelu 18 ss.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 19, 2005 4:40 pm 

Najlepiej ściągnij sobie z usa model z akcyzą wychodzi ok 1100zł.
A jeśli dokupisz tam wszystkie potrzebne akcesoria to już to będzie "za pół darmo" :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 19, 2005 7:01 pm 

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... =LXFSK5&P= Jeżeli o ten model chodzi za cene 1100zł i jeszcze z niby tą twoją "akcyzą" to lepiej sie nie odzywaj smolik bo niepotrzebnie w ludzi w błąd wprowadzasz!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 19, 2005 8:28 pm 

za duzo fatygi na sprowadzanie modelu zza granicy, wole kupic cos w polsce. Nie wiem czemu ale boje sie wysylac kase za granice.
Tak jescze odnoegajac od tematu,

Czy w spalinowkach o road tez nie ma wstecznego? Jesli tak to jakim cudem robione jest 360 opisywane w wyzszych dzialach drift?
Kurde, nie wiem czy sie przyzwyczaje do jazdy bez wstecznego :/ Ale w sumie jakby tak zrobic mt2 naped tylko na przod z hamulcami tylko na tyl to ciekawie by sie jezdzilo :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 19, 2005 10:19 pm 

wrzech napisał(a):
Czy w spalinowkach o road tez nie ma wstecznego? Jesli tak to jakim cudem robione jest 360 opisywane w wyzszych dzialach drift?

Otóż cudem FIZYKI - wystarczy odpowiednia prędkość i odpowiednio wprowadzić auto w poślizg - wystarczy w zupełności do tego hamulec no i oczywiście odpowienie kierowanie modelem :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 20, 2005 6:08 am 

eee to analogicznie, zakladajac slicki na mt2 tez bede mogl driftowac :) Mysle ze jakos przezyje ten brak wstecznego ;p

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 20, 2005 4:32 pm 

przyzwyczisz sie bedziesz unikał zstawania przodem do murku heheh ja też sie obawailem a teraz nawet nie uwżywał bym. Owszem czasem by sie przydał ale da się przeżyć...pozdro.