Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 2:45 am

Autor
PostNapisane: Pt wrz 06, 2013 12:47 pm 

Witam,

kiedyś już tutaj pisałem chyba z moimi problemami, od tamtego czasu jakoś kurzył się mój Rustler XL-5. Czasem go zimą odpalałem, żeby z młodszym bratem pośmigać po placu. Ale do rzeczy, akumulatory, które były w zestawie prawie już wyzionęły ducha, ze względu że były ładowane pod prostownik :P Traxxas 8.4 v 3000 maH Power Cell mam w tym momencie. Ładowałem prostownikiem, bo nie miałem wtedy kasy na porządną ładowarkę. Jaki akumulator polecicie żeby auto miało dawną moc i w miarę długo jeździło? Bo dodam, że po naładowaniu auto nie ma już takiej mocy, rozpędza się może do 1/3 tego co kiedyś.

Następna rzecz - silnik. Myślę o silniku bezszczotkowym, tylko jakim? I ostatnie moje pytanie, nie chcę ładować kasy w ładowarkę, wolałbym przeznaczyć na akumulatorek i silnik, chciałbym przerobić zasilacz od laptopa, żeby móc ładować akumulator, tylko nie wiem czy takie coś zda egzamin. Widziałem taki patent u jednego gościa na forum, gdzieś w domu mam chyba stary zasilacz od laptopa z napięciem wyjściowym 20V. Mam nadzieję, że pomożecie i nie okrzyczycie mnie za prostownik :P

Aha, rozumiem, że do silnika potrzebny będzie też nowy regulator? Czy wystarczy stockowy, tyle żeby napięcie było to samo?

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt wrz 06, 2013 6:35 pm 

człowieku skończ z półśrodkami ładowanie pakietów prostownikiem to głupi pomysł.
po 1 jaki masz budżet?
po 2 Jak nie masz zamiaru kupić ładowarki mikroprocesorowej to odpadają pakiety lipo bo po co ryzykować pożar w domu podłączając pod prostownik <lol>
po 3 warto przejść na bezszczotkę bo auto ma więcej mocy, silnik dłużej wytrzyma, mniejszy pobór prądu porównując podobne moce silnika bezszczotkowego i szczotkowego.

Jak masz mało kasy to możesz tak jak ja robić zakupy za granicą np. w HobbyKing
- ładowarka Turnigy Accucel 6 to jakieś 100(zamówienie w HK EU)
- pakiet lipo 2S około 5000 mAh około 65-70zł
- zestaw bezszczotkowych zależy czego oczekujesz no ale trzeba liczyć co najmniej 190zł lepsze to jakieś 300zł

PostNapisane: So wrz 07, 2013 7:38 am 

Po to napisałem ten temat, żeby dowiedzieć się w jaki alternatywny sposób mogę ładować, bo zdaje sobie w 100% sprawę, że prostownik nie nadaje się ładowania pakietów Lipo. A co jeśli bym np. przerobił ładowarkę do laptopa 3,5A - 4,5A ? Co prawda będę musiał kontrolować co jakiś czas stan pakietu, ale przez godzinę powinienem mieć naładowany pakiet.

http://www.rc4max.com/leopard_combo_set ... 24079.html jakieś opinie na temat tego zestawu? Ponoć dobrze się sprawuje, na jednym forum sprzedaje gość po 300zł ten set.

Dlatego chcę zaoszczędzić na ładowarce, by móc kupić lepszy pakiet + silnik z regulatorem.

PostNapisane: So wrz 07, 2013 7:44 am 

Wpierw kupujesz ładowarkę później gadamy o czym kol wiek innym.
Ładowarka ma specjalny program który ustawia odpowiednie napięcie. Gdybyś podłączył baterii lipo napięcie co piszesz 20V to miał byś po 5 min piękny pożar.
Na ładowarce się nie oszczędza! Ona jest podstawą.

PostNapisane: So wrz 07, 2013 8:55 am 

Ok, dzięki za pomoc, wezmę to pod uwagę. Jak się uporam z naprawą auta w skali 1/1 to wezmę się za zakup poszczególnych rzeczy do autka. A co do tego seta, warto go kupić?

PostNapisane: So wrz 07, 2013 8:59 am 

Słaby silnik, to 380 w obudowie z radiatorem, będzie się grzał.