Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 14, 2026 3:49 pm

Autor
PostNapisane: Śr kwi 13, 2005 3:50 pm 

Od razu na poczatku powiem ze czytalem temat przyklejony o aparaturach i nadal mam niejasnosci. Przede wszystkim co oznacza termin "komputerowy"? albo "cyfrowy" czy mam rozumiec ,ze transmisja jest realizowana cyfrowo czy tak jak to dawniej mialo miejsce w przypadku monitorow komputerowych gdzie termin "cyfrowy" oznaczalo brak galek i zastapienie ich sensorami i innymi przyciskami.
Czy kazda aparatura FM jest cyfrowa? Jaka jest zatem namacalna korzysc z "komputerowej" i "cyfrowej" aparatury w porownaniu z takimi ktore tych przymiotnikow nie zawieraja?
Jaka aparature wybrac do 600 zl biorac pod uwage ze na razie mam zamiar jezdzic amatorsko po parkingach a jak ujawni sie ze mam niesamowity talent ;) to byc moze w przyszlosci zapragne wystartowac w jakis zawodach?
Acoms Hayabusa 4 kanalowa FM 40 MHz, Sanwa Blazer MX-3 40 MHz czy Fatuba 3PM-FM 75 MHz ?
A moze jeszcze cos innego?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 13, 2005 7:22 pm 

Polecam Sanwe MX-3 (posiadam taką) jest bardzo dobra. Futaba podobno jest lepsza (posiada możliwość ustawienia wychyleń EXP + kilka innych udogodnień). Ogólnie mam dobre doświadczenia z aparaturami firm FUTABA, Sanwa/Airtronics.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 13, 2005 7:26 pm 

Cyfrowa - dobre porownanie zrobiles do tego monitora, ustawia sie ja za pomoca komputerka (jak tak to mozna nazwac) wbudowanego.

Mowisz ze masz 600zl to kupa kasy jak na aparature do amatorskiego jezdzenia lepiej kupic sanwe blazer za 100-150 bo co bedzie jak sie okaze ze talent sie jednak nie ujawnil (żart)
Ale oczywiscie zawsze lepiej miec lepsza jak gorsza!

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 13, 2005 8:29 pm 

Witam!
Pozwolę sobie zacytować fragment z dobrego opracowania, czegoś w rodzaju ABC elktroniki modelarskiej. To tylko uwaga, która wyjaśnia różnicę pomiędzy nadajnikiem analogowym i cyfrowym:

...Koder to blok elektroniczny, który zamienia sygnały elektryczne odpowiadające położeniom manipulatorów i przełączników w standardowy sygnał. Do niedawna wszystkie aparatury miały kodery z wyjściem analogowym dając na wyjściu sygnał PPM (opis dalej). Obecnie bardziej zaawansowane nadajniki potrafią też kodować sygnał PCM, nie ma tu jednak ogólnie przyjętego standardu.
Między PPM i PCM jest taka różnica, jak między telefonami bezprzewodowymi analogowym i cyfrowym. W telefonie analogowym słyszymy rozmówcę dobrze, słabo (zakłócenia) lub prawie wcale. W telefonie cyfrowym słyszymy tylko albo bardzo dobrze albo wcale. W przypadku toru radiowego RC skutki całkowitego zaniku sterowania w systemie PCM mogą być znacznie bardziej niebezpieczne niż chwilowe lekkie zakłócenia w systemie PPM. Przy wyborze aparatury sterującej dobrze jest więc kierować się rozsądkiem niż sloganami reklamowymi...

Jak jesteś zainteresowany, to prześlę Ci cały tekst.
Ja bym wybrał Sanwe MX-3, inaczej Airtronics

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 13, 2005 9:00 pm 

Dlatego odbiorniki PCM często posiadają wbudowany moduł Fail Safe.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 14, 2005 3:06 pm 

Jesli chodzi o moje zdanie to bralbym Futabe 3PM. Jest to nowe radyjko z wystarczajaca iloscia funkucji, a przewaga nad MX-3 jest to, ze po dokupieniu odpowiedniego odbiornika aparatura ta moze nadawac w PCM.
Jesli chcesz kupic ja na 40mhz to zajzyj na www.rcmart.com .

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 10:29 am 

To rzeczywiscie bylby atut. Czy to znaczy ze 3PM moze pracowac i w FM i PCM mniej wiecej tak samo jak to jest w radiu 3PK? Szukalem czzegos o tym na stronie Futaby ale nie moglem znalezc. Jaki to musialby byc odbiornik?

Jeszcze pytanie o czestotliwosc. Wiem ze 75 MHz nie jest dopuszczone dla RC w Polsce ale powiem szczerze ze na zawodach w Warszawie sam widzialem ze kilka osob jezdzilo na 75 MHz. Radio na 40 MHz musialbym sciagac z usa , w Polsce natomiast moglbym kupic od reki nowa aparature 3PM na 75 MHz. Czy fakt ze polecacie jednak sprzet na 40 MHz oznacza ze kompletnie nie oplaca sie inwestowac w sprzet 75 MHz i oznacza , ze moglbym jezdzic nim tylko pod blokiem oczywiscie dopoki by nie przyjecala policja i nie zawinela mnie razem z tym radiem za zaglusszanie ich komisariatu?;)

Czytalem troche forum i wiem ze fachowcy maja slaba opinie na temat produktow Hitec ale widzialem ostatnio radio Hitec Aggressor SRX i jakosc wykonania, mnogosc funkcji (np mozliwosc pracy w Spectrum) byla bez zarzutu. Nie wiem jak to radio sie sprawuje w dzialaniu ale nie wygladalo na typowy peruwianski noname. Moze zatem Hitec robi low costowe i slabe aparatury w AM ale jego topowe produkty do czego sie nadaja?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 4:08 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
NaCoMiTo napisał(a):
... Radio na 40 MHz musialbym sciagac z usa , ...

w stanach z tego co wiem nie ma w sprzedazy 40 FM tylko 27FM i 75FM

PS. Mozesz podac swoje gg ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 5:17 pm 

a co sadzicie o tym radiu?? http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... HA7**&P=ML moze być?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 6:23 pm 

No to jest Sanwa MX-3 , ktora na amerykanskim rynku wystepuje jako Airtronics. Wczesniej rozmawialismy o tej aparaturze.
Tak zupelnie na marginesie moze ktos wie czym sie rozni model Sanwa MX-3 od MX-3S?

PS
Do Psvadek: Nie mam ani GG ani, Tlenu, ICQ, Jabbera , irca itd...wszystkie "pozeracze czasu" i "zawracacze d.." odinstalowalem,komorki tez sie pozbylem. Wolny od smyczy ;)
Maila zazwyczaj odbieram.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 18, 2005 6:38 pm 

MX-3S posiada synteze i może zapamiętać ustawienia dla większej liczby modeli.