Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 7:40 pm

Autor
PostNapisane: Pn lip 08, 2013 7:11 pm 

Witam jestem poczatkujacy i od miesiaca szukam czegos dla siebie czegos dosyc zrywnego,troszke szybkiego,z dostepnymi czesciami,mozliwoscia rozbudowy np. wymiany silnika na bezszczotke jakies inne amorki itp. Znalazlem cos tak do 900zl jak na razie tylko tyle mam bo nie wiem czy łapne Bakcyla :P Podam wam linki moze cos pomozecie wybrac doradzicie http://www.rctrax.pl/product/Maverick-S ... 09/?id=426 http://www.rctrax.pl/product/Traxxas-1- ... RTR/?id=19 http://rc-team.pl/samochody/40429-hpi-r ... 5845.html# http://rc-team.pl/samochody/24552-traxx ... 3605.html# to sa te modele co mnie zaciekawily i zastanawia mnie ta aparatura 27 czy to jest dobre chociaz na poczatek moge pozniej zmienic :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 09, 2013 9:20 am 

Jesli Mozecie to chociaz napiszcie co myslicie o tych moich modelach co tak wybralem i czy jest cos moze lepszego w tych cenach z monsterow z gory Dziekuje.

PostNapisane: Wt lip 09, 2013 9:46 am 

Jakościowo traxxas i HPI są lepsze od strady, ale strada jest 4x4, a pozostałe 2wd.
Apkę weź 2,4 GHz.
Rustler i Stampede to prawie takie same podwozia z innymi kołami. Firek jest bardzo podobny do rustlera.
Na forum powinieneś znaleźć sporo informacji na temat tych modeli, wystarczy poszukać.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lip 09, 2013 10:12 am 

Dzieki za objasnienie jeszcze bym sie chcial dowiedziec czy te modele sa spotykane bez aparatury w zestawie i co bym potrzebowal zeby ja zmienic. A jeszcze co do napendu 4x4 a 2wd jest to duza różnica czy da sie polatac z napendem na tył.

PostNapisane: Wt lip 09, 2013 10:43 am 

Kupujac np nowego firestorma masz apke 2,4 w komplecie. Jesli wezmiesz tansza wersje szczotkowa to jest tez pakiet 2000mah i ladowarka, ale obie te rzeczy mozesz smialo odlozyc do szuflady bo nadaja sie zupelnie do niczego. W wersji bezszczotkowej tych dwoch rzeczy nie ma w zestawie.
Naped 4wd jest podobno duuuzo latwiejszy do opanowania - szczerze mowiac nie wiem, bo nigdy nie mialem 4wd, ale i baja i firek ma 2wd i jakos nie narzekam, a wrecz przeciwnie jest wiecej zabawy z kontrowaniem, wychodzeniem z poslizgow i zakretow. Takze mi pasuje, ale o gustach sie nie dyskutuje.
Tez myslalem nad strada, ale w koncu kupilem firka i nie zaluje. Tez nie jest to jakis super model, tylko raczej srednia polka,ale wg mnie lepszy niz strada. Do niczego nie namawiam oczywiscie - to tylko moje zdanie a ty zrobisz jak uwazasz;-)
Wazne zeby ci sie podobal i wywolywal "banana" na mordzie podczas jezdzenia!!

Tapniete z Galaxy S3

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

PostNapisane: Pt lip 19, 2013 9:41 am 

Różnica między 2WD i 4WD jest duża, bo modele mają ogromny nadmiar mocy w stosunku do trakcji. Jak możesz - bierz 4WD, jakąś używkę z allegro, za resztę kasy ładowarka Accucell 6, 2 pakiety lipo ok 5Ah 2s(3s zostaw dla lotników i osób które lubią mielić dyfry w modelach), i zestaw bezszczotkowy w miarę możliwości. Silnik niech ma powyżej 9 zwoi - mocy i tak nie wykorzystasz w pełni a silniejszy albo spalisz, albo zmieli Ci przeniesienie napędu. Patrz też na dostępność części zamiennych - sprawdź czy są dostępne np dyfry i półosie do Twojego modelu.

W następnej kolejności kup jakiś porządny zestaw kół i zmień hexy na aluminiowe o ile w modelu był plastik, oraz kilka zębatek żeby dobrać odpowiednie przełożenie oraz radiator z wiatraczkiem na silnik i termometr do mierzenia temp silnika i regla. Nie zapomnij też o serwie bo staockowe są najczęściej kiepskiej jakości. Do skali 1:10 4WD najlepiej kupować o sile ok 8kg , szybkość wiadomo im mniejsza tym lepiej, ale przyjmuje się że 0.12s to dobry kompromis cena/jakość. Hitec, Sanwa, KoPropo (Futaba jest świetna ale kosztuje sporo) do tego koniecznie alu orczyk. Poza hexami to druga rzecz z alu którą warto mieć w modelu. W żadnym razie TowerPro gdzie producent parametry podaje z sufitu.

Pamiętaj też aby nauczyć się lutować, bo większość problemów bierze się z źle przylutowanych złączek - jak już opanujesz tą sztukę to włóż dean-t lub Xt-60 mędzy reglem i pakietem.

Odpuść sobie alu-tuning. W 95% nic nie daje, tylko uszczupla budżet. Jest naprawdę niewiele elementów w modelu które warto zmienić na alu, jeśli już to nylon RPM (w modelach traxxasa)

Konkretnego modelu nie polecę (omijaj jednak Stradę, Himoto i inne chińskie dziadostwa - Team Losi, Traxxas, HPI Team Associated - tych firm się trzymaj ) bo nie wiem jakie masz założenia budżetu, ale żeby czerpać przyjemność, prędzej czy później i tak wydasz ponad 1k. Na początek oczywiście :twisted:

Ostatnio edytowano Pt lip 19, 2013 12:03 pm przez oski84, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt lip 19, 2013 11:32 am 

Kolega oski bardzo dobrze sprecyzował temat i podpowiem ci ze miałem fajerka na bezszczotce i sie zawiodłem, model momentami nie jest do opanowania na prostej a co dopiero na zakrecie z tym ze zaznaczam iz to nie był moj pierwszy model RC, ale modele 2wd trzeba lubic a na poczatek na pewno bym ci polecił 4wd bo 2wd cie zniecheci do RC.

PostNapisane: Śr lip 24, 2013 8:36 pm 

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich!
Od paru tygodni interesuję się modelami i też przymierzam się do zakupu pierwszego modelu. Myślę nad 1:10, buggy, 4WD, może bezszczotkowy w podobnym budżecie co speed: ok. 900zł. Zastanawiałem się nad Maverick Strada XB, ale już mam mieszane uczucia. Z jednej strony czytam opinie, że ludzie sobie chwalą (zapewne sami początkujący) ten model, a z drugiej strony zarówno oski jak i inny doświadczony znajomy odradzają tą firmę.

@Oski czy do tych firm, które polecasz zalicza się HSP? Znalazłem jako zamiennik strady XB innego bagusa HSP XSTR http://www.gimmik.pl/xstr-24ghz-pro-bez ... -4693.html - pewnie to prawie to samo, ale diabeł tkwi w szczegółach.

BTW: Oski wielkie dzięki za konkretny post dla początkującego - od paru tygodni przeglądam kilka for w tym temacie i włąśnie takich postów najbardziej brakuje!

PostNapisane: Śr lip 24, 2013 9:12 pm 

HSP to też chińska zabawka, totalnie nierozwojowa. Za 900zł nie warto kupować nowego modelu.

W chińszczyznach do wymiany jest absolutnie wszystko - serwo, silnik, regiel, pakiet i ładowarka. Zostaje jedynie apka i odbiornik, o ile to 2.4Ghz. Mechanicznie podwozie pozostawia naprawdę wiele do życzenia - niby ma możliwość regulacji geometrii, ale luzy sprawiają że jeździ jak chce. Trwałość także jest niska. Na starcie dokładasz do zakupu 400zł tylko po to aby model jeździł jako-tako. Sumując, masz budżet ok 1k za który jak pisałem wcześniej naprawdę można trafić dobry model na allegro wraz z osprzętem i częściami zamiennymi.

Ostatnio edytowano Śr lip 24, 2013 10:16 pm przez oski84, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lip 24, 2013 9:53 pm 

Oski liczba swoi silnika nie ma nic wspólnego z jego mocą, alu hexy w 1/10 to też zbędny bajer, silnikiem do 800watt na pewno nie ukręcisz hexa w normalnym(nie chińskim) modelu.

PostNapisane: Śr lip 24, 2013 10:06 pm 

Tak nie ukręcisz, ale jak za mocno dokręcisz koło to może pęknąć, a w HSP nie trzeba nawet dużo siły :)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lip 24, 2013 10:08 pm 

Roni - czytałem twojego posta 3 razy i nadal nie rozumiem co wnosi w temacie nowego, poza naturalnie nabijaniem postów i zwyczajnym czepianiem się.

Celowo piszę o ilości zwoi bo ten parametr podają producenci silników samochodowych i to dużo lepszy punkt odniesienia niż rzeczywista moc silnika. Jak pójdzie do sklepu i powie że chce silnik ok 800W to sprzedawca mu nie pomoże, bo na opakowaniu widnieje tylko ilość zwoi....

Dopiero jak ktoś wejdzie głębiej w hobby to będzie wiedział czym dokładnie się kierować przy zakupie danego modelu.

Hexy alu - początkujący często mają problem z dokręceniem odpowiednią siłą i plastikowe hexy się wyrabiają bo są np niedokręcone. Ponadto odnosiłem się to także do alu tuningu jakże lubianego przez nowych.

Jeszcze mam coś Ci wytłumaczyć ?