Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 13, 2026 11:32 am

Autor
 Tytuł: Witam.
PostNapisane: Śr gru 05, 2012 5:12 pm 

Witam wszystkich :) Jestem nowy na forum więc zacznę od przedstawienia się, mam na imię Paweł i jestem z sosnowca. Od jakiegoś czasu zacząłem się interesować modelarstwem niestety narazie tylko teoretycznie :( Ale planuję coś kupić tylko potrzebował bym jakiejś pomocy.. Dosyć sporo czytałem Wasze forum i postanowiłem wybrać model elektryczny on road, aczkolwiek mam dosyć sporo pytań jak to na "żółtodzioba" przystało :) Tematów tego typu jest dużo, wiem o tym lecz chciałbym uniknąć komentarzy typu "było to tam i tam" bądź głupie docinki.. Co do funduszy to na początek chciałbym wydać +/- 500-600 zł na model(wiem jest to mało ale co jak mi się jednak to nie "wkręci"?) i raczej żeby był on nowy a nie używany (choć tego nie jestem pewien :P) A może lepiej jest złożyć go samemu z osobnych części i w tej kwocie wyjdzie coś lepszego?

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Witam.
PostNapisane: So mar 02, 2013 10:01 pm 

Witam,
ja radził bym kupić ci to http://www.rcbrum.pl/pl/o/STRADA-TC-EVO ... -skala-110 ponieważ ma przynajmniej łożyska(te modele to raczej najniższa półka).Owszem skompletowanie modelu to lepsze rozwiązanie ale napewno nie zmieścisz się w swoim budżecie.Także albo dozbierać na coś lepszego albo kupić tą strade.Podobnym modelem jest też Flying Fish 2 strada bazuje się na tym podwoziu.Osobiście radził bym ci uzbierać trochę kaski i kupić coś lepszego :).Ja mam takiego i jestem zadowolony http://www.nitrotek.pl/modele/samochody ... 24ghz.html :D .

Ostatnio edytowano N mar 03, 2013 8:32 am przez JakupczakProMajster, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So mar 02, 2013 10:46 pm 

Udało mi się wyrwać używke ff1 z ładowarką 2 pakietami ogólnie full wypas za 350zł, szukaj czegoś na rynku wtórnym, pamiętaj że musisz kupić ładowarke przynajmniej 1 dodatkowy pakiet, przydałyby sie też jakieś części zapasowe

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 3:01 pm 

Cześć. Jeśli nie jesteś pewien czy się wkręcisz, nie planujesz pierwszym autem brać udziału w zawodach itp. mogę polecić Ci autko, które ja wybrałem na pierwszy model:
1/16 Brushless 4WD Racing Buggy

Czy jest idealne? Na pewno nie. Ale ma kilka zalet.
Za autko plus dobrą apkę plus wysyłke z Chin dałem 440 zł. Reszta poszłaby Ci na ładowarkę typu imax-6 (lub jej odpowiednik) i kilka pakietów lipo.

Znajdziesz je na HobbyKingu. Nie musisz się obawiać wysyłki od Chińczyków, korzystam z tego sklepu kilka lat... :)

Tutaj znajdziesz mój opis plus kilka filmików:
http://rc-miruuu.weebly.com/116-brushle ... buggy.html
Więc nie będę się ropisywał.

Zalety:
- niski koszt zakupu (nawet całości z apką, pakietem, ładowarką)
- bardzo niskie ceny części zamiennych i duża dostępność (większość części to koszt kilkudziesięciu centów)
- mały jeździ całkiem szybko i zwinnie, pojedziesz nim bez problemu ok 60kmh...
- relacja cena/jakość
- wyjdzie Ci taniej niż przykładowo TT-01, którego jakość jest zdecydowanie gorsza

Wady:
- nie ma co się oszukiwać, jakością nie dorówna markowym (ale też kilkukrotnie droższym) modelom
- jeśli będziesz chciał pojeździć na zawody, pewnie będzie ciężko znaleźć kategorię, w którą się go podepnie, choć kolega coś tam znalazł...

Ja nie żałuje zakupu. Autko fajnie jeździ. Jest szybkie, nawet całkiem wytrzymałe. Wale nim o coś co chwilę, a szkody na razie niewielkie (i niekosztowne). Myślę, że to dobra alternatywa, żeby wypróbować, czy to hobby dla Ciebie, choć pewnie są też inne możliwości :)

Jakby Cię zainteresowało, to pytaj, uzupełnie info.