Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 6:31 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So kwi 07, 2012 10:48 pm 

Witam, to mój pierwszy post i chciałem się przywitać. Witajcie! :)

Dobra koniec żartów do rzeczy. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad modelem terenowym RC (najchętniej buggy) temat ogarniam. Lecz nie w tym kierunku, z bratem do tej pory tylko w powietrzu. :)

Najpierw padło na HSP xstr ale takie sobie opinie, więc wygrzebałem Maverick'a XB od HPI (większość powie że to to samo :) ) otóż dopatrzyłem się że wersja EVO ma podwozie w kształcie 'wanienki' :) co odbije się pewnie na mniejszej ilości piachu wpadającego do środka :) oraz poprawi przyczepność :). A że to HPI to może jakiś lepszy plastik? Nie wiem wyjdzie w praniu :)

Model ma posłużyć do nauki (może jakieś zawody?). zależy mi na możliwości tuningu (silnik, regiel, pakiet, (apka może na pierwszy model da radę 2,4)).

I teraz pytanie dla was :
1. Czy ten model wart jest swojej ceny? Czy może polecacie coś innego? (budżet 600-650)
2. Jakie modyfikacje proponujecie na początek?
3. Czy do wersji XB będzie można zamontować wahacze od XT(szersza wersja truggy)? Czy będą potrzebne dodatkowe przeróbki?

Linki do obydwu modeli XB i XT

http://www.rctrax.pl/product/Maverick-S ... R/?id=6940

http://www.rctrax.pl/product/Maverick-S ... 2/?id=2146

PS. Latałem na spalinach, na elektrykach słabo się znam

Z góry dzięki.

Pozdrawiam,
Karol Pietrzak

Ostatnio edytowano Pt kwi 13, 2012 10:57 pm przez RC_CooL, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 08, 2012 1:57 pm 

Nie miałem w rękach hsp więc nie powiem Ci czy są gorsze od strady. Mogą się różnić jakością wykonania.
Dobrze się zastanów czy nie warto dołożyć 200zł i kupić bezszczotkę, bo szczotkowym szybko się znudzisz a nie opłaca się potem zmieniać napędu.

Właściwie do ceny auta powinieneś doliczyć cene co najmniej dobrej ładowarki (chyba że już taką masz) i pakietu.

Przez dobrą ładowarkę rozumiem co najmniej accucella 6 i jej pochodne. Tzn. procesorówkę z możliwością ładowania lipoli. Doczytaj sobie na temat zasilania bo to bardzo ważna sprawa.

Jak chodzi o przeróbkę xb na xt, to oprócz wahaczy musiałbyś wymienić półośki, górne ramie, koła, popychacze zwrotnic, amortyzatory chyba są takie same, zwrotnice myślę że też. Nie wiem jak z przełożeniami i możliwe że różnią się czymś jeszcze.

Co do jakości wykonania strady... Generalnie jest ok. Jedyne co boli to cieknące amortyzatory od nowości. (przynajmniej w stradzie xt evo bl kuzyna) I to mocno cieknące. Więc to idzie do wymiany na pierwszy ogień. Powinno dać się dopasować jakieś innej firmy.
Na stockowym pakiecie ładowanym dobrą ładowarką masz ok. 15-20min jazdy. Na nimh nosrama 5000 jest ok. 40min jazdy.
Jednak nie ma sensu pchać się w nimh. Więcej powiem za jakiś czas bo będę miał ten model w rękach po pół roku katowania przez 8 letniego kuzyna.

Poprzeglądaj sieć w poszukiwaniu używanych modeli. Zwróć uwagę na stan półosiek, płyty (im bardziej porysowana tym więcej model przeszedł) i pytaj ludzi co o tym sądzą.

Czyli.
1. Tak, jest warty swojej ceny imo (w wersji brushless, szczotka to trochę strata pieniędzy)
2. Pakiety, ładowarka, amorki, nie wiem jak się sprawuje serwo.
3. Raczej tak.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 3:44 pm 

Dzięki za szybką odpowiedź :-)
Właśnie zastanawiam się nad bezszczotką bo kupno regla i silnika to nie mały koszt. Ale czy standardowy silnik to nie będzie jakaś lipa? Dozbierać to nie problem bo model zamierzam kupić po egzaminach gimnazjalnych żeby mnie narazie nie rozpraszał ;-)

Kupno ładowarki planuję na początek wakacji razem z jakimś lepszym pakietem/ami :-)

Pozdrawiam,
Karol Pietrzak

PostNapisane: N kwi 08, 2012 7:17 pm 

Jeżeli chcesz przerobić MAvericka na szybszego to looknij sobie jak ja to zrobiłem na SC
http://www.youtube.com/watch?v=XA8Bw_ZW ... re=channel
na innych filmach zobaczysz jak to szybko jeździ. Jak kupisz buggi to pewnie będzie i skakał na hopkach bo SC do tego się nie nadaje

PostNapisane: N kwi 08, 2012 10:58 pm 

Dobra decyzja zapadła na bezszczotce ;-) dołożę to 200 PLN'ów a na pewno nie będę żałował :-)

Czekam na jakieś info jak wygląda ten model po katowaniu :-)

Poza tematem

rctrax.pl/product/Ladowarka-Turnigy-Accucel-8-150W-7A-Balancer/?id=753

Ta ładowarka da radę?

Pozdrawiam,
Karol Pietrzak

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 1:02 am 

Zależy co rozumiesz przez "katowanie".
Ładowarka spokojnie da radę, musisz do niej dokupić zasilacz.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 9:04 pm 

Tak więc katowanie w tym przypadku polegało na bezobsługowej, ostrej jeździe przez 8 latka (niesamowicie szybko niszczy wszelkie zabawki :p)

a efekty są takie:
Półosie do wymiany, dwie są wygięte, większość poskręcana, wygięta oś kielicha i urwana zwrotnica po zaliczeniu dziury na wirażu, ale to akurat jest b. normalne bym powiedział. Wyrobiony atak przez źle ustawiony luz.

Poza tym śmiga. Na lipo model ma naprawdę dużą moc jak na początek i powinien to wytrzymać przy rozważnej jeździe.

W razie czego części i tak są w miarę tanie i dostępne.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 9:51 pm 

Jak tylko zobaczyłem że kuzyn ma 8 lat to wiedziałem jak będzie katowany :D

Zapytam tak:
1. Czy w twoim przypadku to wersja BL?
2. Czy wszystkie elementy przeniesienia napędu są metalowe?
3. Jakie jest ogólne wykonanie modelu? (jakość części (z bardziej fachowej perspektywy(ja nie wiem na co patrzeć))

[na powyższe pytania na pewno dostał bym odp. w sklepie lecz wolę dostać obiektywną opinię modelarza]

Cytuj:
W razie czego części i tak są w miarę tanie i dostępne.

W twoim przypadku dobrze że części są dostępne i w miarę tanie :)

Pozdrawiam,
Karol Pietrzak

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 8:30 am 

1. tak
2. tak, z wyjątkiem zębatki odbiorczej, ale ona jest wytrzymała całkiem, mimo złego ustawienia luzu nie widać po niej żadnego zużycia, a metalowy atak jest już do wymiany.
3. co do jakości wykonania... nie jestem w stanie Ci dużo powiedzieć, na pewno półosie powinny być grubsze.
W sklepie zwróć uwagę na to czy amortyzatory nie ciekną i czy są wypełnione olejem.

Co do ceny części to ofc pojęcie względne, posprawdzaj sobie ceny na wszelki wypadek.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 9:17 am 

Ja co prawda mam SC (przerobiony na tragusa) ale przeniesienie napędu praktycznie takie same. Odnośnie zębatek - ta osłona przed zabrudzeniem (piachem i innymi badziewiami) to jedna wielka pomyłka- jak coś tam wpadnie a piasek na 100% wpadnie to już nie wypadnie i będzie mieliło te zębatki jak pieprz w młynku. Ja po dopiero po założeniu nowych zębatek i dokładnym uszczelnieniu silikonem mam spokój (link do filmu wcześniej podałam)
Moim też jeździ syn 8 letni jak na tą cenę jest wytrzymały. Półosie faktycznie lubią się wyginać jak w coś się przywali.
Amortyzatory ori. są słabe - polecam takie jak ja założyłem są o niebo lepsze pod względem tłumienia= nie ciekną w ogóle i są nawet tańsze niż ori z tworzywa.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 9:41 am 

Dobra dzięki za odpowiedzi :) kase na model już mam. Zamówię go po egzaminie bo jak przyjdzie to od niego nie odejdę :D
Myślę że na początek to będzie dobry model. Pod moje wymagania :)

Zastanawiam się jaki silnik tam będzie można później wsadzić :). Na pewno jakąś bezszczote. Chodzi mi o duży zapas mocy i moment obrotowy :).

znalazłem fajny zestaw:

http://www.rctrax.pl/product/Turnigy-Tr ... 8/?id=1000

http://www.rctrax.pl/product/Regulator- ... -8/?id=752

Tylko jak by się to tam zmieściło to dyfry na starcie ukręcone, a o oponach już nie wspomnę :D

Proponujecie jakieś combo do tego moelu? [Cena max 600]

PS Lub ten regiel[ http://www.rctrax.pl/product/Regulator- ... C/?id=4573 ] + jakiś silnik

Pozdrawiam,
Karol Pietrzak

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 11:39 am 

Karol co do silnika to niech się wypowie ktoś kto się na tym zna.
Ja najprawdopodobniej niedługo będę chciał się pozbyć zestawu BL od mojej Strady po planuję zakup dla syna Vorzy
mam wsadzone jak pewnie już widziałeś na filmie:
http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=101279 oraz regulator #101278 Flux Reload Brushless (nie jest już dostępny w HPI)
zestaw jest w stanie idealnym.
Jeżeli planujesz zmienić silnik to kupujesz zwykły silnik szczotkowy ???

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 12:21 pm 

JerzyM73 napisał(a):
Jeżeli planujesz zmienić silnik to kupujesz zwykły silnik szczotkowy ???

W wersji bezszczotkowej

Widziałem jak twój model na tym silniku się zachowuje szczególnie gdy za kierownicą siedzi Antoś ;p

Lepszy silnik z reglem kupił bym dopiero w wakacje. Teraz kupuje Strade w wersji BL bo bardziej się to opłaca na początek niż szczota.
a na początku wakacji ładowarka z lepszymi pakietami.

Silnik na mojej liście jest ostatni i zostanie zakupiony jeżeli nie wystarczy mi ten z zestawu, bo mi jest ciągle mało :twisted:

Taki mam plan. Zobaczy się jak to wyjdzie w praktyce.

[niech wypowie się ktoś ogarnięty w sinikach :) czy ten zestaw upchnę do Strady :)]

Pozdrawiam,
Karol Pietrzak

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 12:50 pm 

Nie upchniesz, to combo do skali 1/8.

GG: 10157876

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 1:16 pm 

A poza tym, jak wepchasz tam coś mocniejszego to półośki rozsypią się w drobny mak. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Nie ma sensu pakować kasę w ten model. Jak znudzi Ci się strada to pewnie kupisz coś większego i mocniejszego. Po drodze będziesz miał pięć różnych pomysłów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona