Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 8:19 am

Autor
PostNapisane: So lis 26, 2011 4:53 pm 

Witam.
Na następny sezon zdecydowałem się na zmianę bagusa na jeden z wyżej wymienionych. Rozmawiałem już z kilkoma osobami i byłem przekonany do Mugena, natomiast pojawiło się nowe Asso. Jest ono w tej samej cenie. Pod uwagę nie brałem poprzedniej wersji, ponieważ zależy mi na małej masie modelu, a RC8Be zbyt lekkie nie było. Producent mówi, ze poszedł właśnie w stronę zmniejszenia masy, ale na ile jest to prawdą? Podwozie napędzane będzie Xerunem 2000kv SL. Proszę was w takim razie o opinie na temat obu podwozi.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 26, 2011 6:18 pm 

Zamiast pisać ten temat powinieneś zajrzeć na rctech'a. Tam byś się czegoś konkretnego dowiedział bo w Polsce wątpię, żeby ktoś miał już rc8.2e. Co do samego asso to jest to bardzo 'wyluzowany model', bardzo łatwo łapie luzy. Nie wtajemniczałem się, czy w USandA bawią się w likwidowanie owych luzów. Wagowo z tego co widzę po fotkach i danych to lekki napęd, przednie zwrotki CNC, wieże nowe. Pełną listę zapewne masz na amainie i tak jak wspominałem szperaj rctecha na pewno znajdziesz temat Team Asso RC8.2e Thread ;) Aha i jeszcze jedna dosyć ważna kwestia. Asso jest robione pod amerykańskie tory (!). Mugen w Polsce o wiele lepiej się prowadzi. Z asso na większości torów trzeba się dłużej pobawić z dobrym ustawieniem niż w przypadku mugena.

PostNapisane: So lis 26, 2011 9:26 pm 

Szukałem już trochę inormacji na temat Asso na Rctechu, ale nawet tam nie można dużo się o nim dowiedzieć. Chyba będę musiał poczekać i śledzić oficialny temat. Oglądałem też kilka filmików ze starszą wersją i faktycznie wydaje mi się, że model jest tak, jak mówisz pod amerykańskie równe i przyczene tory. A jak wygląda sprawa eksploatacji przeniesienia napędu w mugenie? Czy na przeniesieniu będą robiły się duże luzy (oczywiście regularnie wymieniają piny)?

PostNapisane: So lis 26, 2011 10:44 pm 

Napęd ten sam co w nitro więc Ci powiem jak to jest. Z centralnych wałków najszybciej wyrabia się przedni, mi po ok 15L pasowało wymienić pin w CVD. Razem z pinem oczywiście zmieniasz dziurkę i ja zawsze zmieniałem tą tulejkę w środku bo tam też się luz robi. Z tyłu zmieniłem po zeszły 2010 sezonie profilaktycznie :D bo luz był bardzo mały ale zmieniałem we wszystkich wałkach więc i tam to zrobiłem. W CVD w zwrotnicach także zmieniłem profilaktycznie po 2010. Tam także bardzo wolno się zużywają dziurki. Jeśli chodzi o piny w dogbone to po 1,5 sezonu zmieniłem centralne a te co są w kołach to w ogóle, są jak nówki praktycznie. Kielichy są dosyć masywne ale za to baaardzo wytrzymałe. Centralne po 2 latach widać, że są wyrobione ale dosyć mało a te w dyfrach przód/tył? Jak nowe ;) Zębatki atak/odbiór na dyfrach przednim i tylnym po 2 latach także jak nowe to samo zębatek wewnątrz dyferencjałów.

PostNapisane: N lis 27, 2011 11:39 am 

No to w takim razie wszstko wygląda bardzo fajnie. Piny w CVD zwłaszcza w środku tak, jak mówię zmieniam regularnie, więc z tego, co mówisz jakieś większe luzy szybko mi się nie zrobią. Bardziej bałem się o piny w tych końcówkach dog-ów. Na kożyść Mugena przemawia jescze ułożenie elektroniki i prowadzenie kabli w modelu. Myślę, że wybór padnie na niego.