Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 6:23 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz maja 19, 2011 7:20 am 

Witam
Jestem początkującym użytkownikiem, potrzebuje wsparcia w wyborze modelu. Być może taki wątek jest już gdzieś na forum natomiast wierzcie nie mam czasu wszystkiego szukać)
Przeznaczenie zabawa z dzieciakami - model przeznaczony dla dzieciaków i ja też sobie od czasu do czasu (4 i 6 lat) , jazda wokoło domu no i jak czas się znajdzie to gdzieś na wyrobiskach po żwirowni.
Budżet do 3000~3500 max na wszystko (model, pakiety)
Zależy mi Aby model był bardzo wytrzymały w końcu dzieciaki będą większość czasu się tym bawić - Tata tylko będzie Pit-stopy robił i śrubki dokręcał.
Posiadam już Model HPI Savage Flux HP - i jestem Mega zadowolony - świetna zabawa.

Będę wdzięczny za rady
Laki37

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 7:43 am 

Jak masz taki budżet i sprzęt ma być mocny to szukaj firm HB, Ofna, Kyosho, itp. Vorza jest dobra, ale na pewno nie tak dobra jak zawodnicze podwozia.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 8:00 am 

w vorzy jest ten sam naped co w twoim fluxie..czyli świetna zabawa na wysokim poziomie, Może sama vorza na zawodach nie występuje, ale występuje HB D8, którego vorza jest nieco uboższym bliźniakiem z napędem elektrycznym-wszystkie części zawieszenia są identyczne więc wg mnie super maszyna. Jeśli chodzi o e-revo to wg mnie sens ma tylko z napędem bezszczotkowym. e-firestorma dla dzieciaków sobie odpuść-za dużo mocy na jedną oś, modelem bedą kręcić w kółko bączki i z racji kiepskiej sterowności szybko rzucą go w kąt :P

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 8:11 am 

To czemu nie kupić dzieciakom drugiego Sava Fluxa, mysle, że najlpeij sobie poradzi z dzieciecą wyobraźnią. Vorza jest zrobiona na bazie zawodniczego modelu, którym jest D8, ale po co sie rozglądać za bardziej zawodniczym podwoziem typu Mugen ECO, czy Hyper 9e, skoro i tak ma jeźzić po trawie. Raczej sensu w tym nie ma.
Do zabawy bralbym monstera, dzieciaki pewnie bęą chcieli wjechać co jakis czas na jakąś górke, więc buggy odpada.

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 1:40 pm 

Chyba że nie chcesz już monsera z HPI to weż załóżmy z Traxxasa Stampeda 4x4 BL? E-maxxa? ? Wiadomo ze będziesz musiał zamawiać części osobno do każdego ale zawsze to jakaś odmiana:)

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 2:33 pm 

Dzieki za tak szybka reakcje!

Odnosnie waszy wypowiedzi to jeszcze raz podkreślam że nie pretenduje do miana Modelarza, traktuje to jako zabawę i nie zamierzam startować w zadnych zawodach, no chyba że z ciekawości jak coś bedzie organizowane w Poznaniu.

Biorę pod uwagę również E-REVO BEZSZCZOTKOWE.

Mam dwóch synów i nie chce kupować drugiego takiego samego modelu, jak juz to coś podobnego o podobnej mocy i charakterystyce jazdy.
Oczywiście w przyszłości może odkryja sie większe zainteresowania i może jakieś hopki bedą.
Z drugiej strony podałem równiez tańszy model E-FIRESTORM FLUX - z uwagi na fakt iż panowanie nad modelem takich małolatów jest na razie kiepskie!

Doradzcie Panowie coś co Bedzie MOCNE, BEZAWARYJNE i DAWAŁO MASĘ FRAJDY!!!!

Z góry dzieki

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 2:44 pm 

Co jakiś czas są zawody w Murowanej Goślinie :) A co do modelu to chyba każdy 1:8 na bezszczotce i zasilaniu lipo daje masę frajdy. E-revo jest jak najbardziej dobre, sam mam, ale żeby było bardzo mocne to trzeba wymienić przynajmniej wahacze na RPM i ew. wały i półosie na CVD. A co do panowania nad modelem to im większy tym lepiej się prowadzi. Ale 6s na początek bym odradzał.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 3:28 pm 

Jeśli posiadasz już jeden dobry model to kup drugi taki sam ze względu na częśći. Osobiście nie wiem jak jest w savie, ale niektóre modele mają inne części z prawej strony i inne z lewej (odbicia lustrzane). Np. jeśli w jednym modelu złamie się prawy wahacz, a w drugim lewy to wystarczy kupić jeden komplet. Podobnie może być ze śróbkami i innymi pie..rdółkami - jeden coś zgubi, a drugi będzie miał zapas to się wymienią częściami. Kup sava i karoserię w innym kolorze i będzie git. Mi osobiście w oko wpadł ostatnio Jammin SCRT 10.

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 6:19 pm 

BassTek napisał(a):
Jeśli posiadasz już jeden dobry model to kup drugi taki sam ze względu na częśći

Laki napisał już przecież, że drugiego takiego samego modelu nie chce.

Z modeli wymienionych w temacie wybrał bym E-Revo, które do zabawy moim zdaniem jest super, ma ogromne możliwości regulacji zawieszenia. Możesz zobaczyć też E-Maxxa. Oba modele mają takie same bezszczotki co Sav Flux.

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 9:57 pm 

Gensior
A czy ten E-Rewo na bezszczotce - będzie trwałą zabawką tak jak mój Savage Flux HP?
To musi być "Twardziel" - bo nie jestem za dobrym mechanikiem w zakresie modelarstwa.
Jaki sklep polecasz? najlepiej Poznań lub wielkopolska!
A twoim zdaniem Hpi Vorza nie pojeździ po trawie, piachu i w żwirowni???

PostNapisane: Pt maja 20, 2011 10:37 am 

E-revo jak i inne modele traxxasa są wg mnie taki modelami do dawania maksymalnej frajdy z jazdy, ciężko je zaszufladkowac do konkretnej klasy, w zawodach tez ich nie doświadczysz, takie fun-cary po prostu. ale jak nie jestes dobrym mechanikiem to e-revo może sprawic troche problemu, nie chodzi tu o zawodność tylko o skomplikowanie konstrukcji, nie będzie to savage czyli model, w którym człowiek właściwie intuicyjnie wie co jak odkręcić. za to revo odpłaci się świtnymi właściwościami jezdnymi(w porównaniu do sava), to tak jakby mieszanka truggy i monstera, wg mnie najbardziej uniwersalny model jaki mozna kupić-i na asfalt i w teren, trawe itp.

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Pt maja 20, 2011 11:01 am 

Laki37 napisał(a):
A czy ten E-Rewo na bezszczotce - będzie trwałą zabawką tak jak mój Savage Flux HP?

Jeżeli będzie mocno katowany, to na pewno nie będzie tak, że będziesz śmigał bez żadnej usterki. Ale jeżeli wymienisz kilka rzeczy, np półośki jak Ci się połamią na CVD, lotka nie jest za mocna, wahacze (tylko raz udało mi się jeden złamać - po rąbnięciu w kamień na pełnej prędkości :mrgreen: ) dobrze jest jeszcze dołożyć pushrod wzmacniający podwozie. No i koła obowiązkowo.
Może napisze usterki jakie miałem:
-płyta i bulkhead tylni - przy skokach w zimę, więc nic dziwnego, że poszło. Wzmocnienia płyty nie miałem.
-lotka - też przy skokach i też w zimę
-jedna półośka
-jeden wahacz
-jeden plastik od amorka
I to chyba wszytko. Masz zamiar jeździć na 4 czy 6s?
Mateyos napisał(a):
e-revo może sprawic troche problemu, nie chodzi tu o zawodność tylko o skomplikowanie konstrukcji, nie będzie to savage czyli model, w którym człowiek właściwie intuicyjnie wie co jak odkręcić.

Nie wiem czy miałeś obydwa modele, ale ja mam E-Revo i Sava X4.6 i nie powiedział bym, że Revo jest trudniejsze w obsłudze (nie piszę tu oczywiście o obsłudze silników spalinowych i elektrycznych).
Ale bez przesady, każdy z instrukcją w łapie powinien poradzić sobie z rozkręceniem i skręceniem modelu.

PostNapisane: So maja 21, 2011 2:25 pm 

Hm... Powiem tak nie mam pewności co do tego ze jeden z nich za 2-3 lata będzie chciał jeździć savem mając reviaka w domu (choćby nawet dlatego ze sav kładzie sie na boki jak chce(niestabilny) co po pewnym czasie nawet zeusa by zdenerwowało) 2 spraw to to ze gdy zobaczą potęgę reviaka na asfalcie czy też hopach będziesz miał w domu MMA.... To tak pokrótce a co do modeliku to finezja,miód i schabowy!!! Jednym słowem nie do zaje...żdżenia

PostNapisane: Wt maja 24, 2011 6:54 am 

No to poszukam E-Revo na bez-szczotce, odezwę się jak już modelik będę miał w domku.
Pytanie techniczne na przyszłość, czy trzeba regulator napięcia regulować, po zmianie na pakiety lipo 5000/ 7.4 czy regulator ma już ustawione odcięcie?

PostNapisane: Wt maja 24, 2011 12:59 pm 

Nie wiem, jak ustawiony jest regiel standardowo, ale najlepiej jest kupić od razu Castle Linka, wtedy zaprogramujesz sobie wszytko tak jak chcesz. Chyba, że już masz programator, bo w Savie Flux bezszczotka jest taka sama jak w E-Revo.

A tym:
Szczurek16 napisał(a):
To tak pokrótce a co do modeliku to finezja,miód i schabowy!!!

i resztą postu kolegi wyżej bym się nie sugerował :|

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona