Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 8:18 pm

Autor
PostNapisane: Wt gru 21, 2010 9:13 pm 

Witam wszystkich.

Po długiej przerwie chce wrócić do modelarstwa i proszę o poradę w wybraniu można powiedzieć pierwszego modelu.
Budżet 1600zł max na wszystko(czyli około 1200-1300zł na model) model buggy lub truggy spalinowy.
Ma być to model w miarę bez awaryjny, do którego części są łatwo dostępne(żebym nie musiał czekać miesięcy) i łatwy w ustawieniu.

Rozglądałem się za HPI Trophy lub Lughtning, bo części praktycznie mówiąc od ręki.

Proszę o doradzenie co najlepiej wybrać.
Pozdrawiam Mazur.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:56 pm 

jak bym drugi raz wybierał to na pierwszy model wziął bym elektryczny , mam spaline i trochę z nią zabawy (regulacja silnika i takie tam .) wydaje mi się ze trochę mniej zabawy by było z elektrycznym modelem a więcej czasu na jazdę . no ale elektryk nie dymi i nie robi tyle hałasu :D

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 11:03 pm 

http://www.rcworld.pl/product-pol-82336 ... azdy-.html
Brał bym pod uwagę jeszcze GS XUT lub Caster Racing.
Ja zaczynałem od nitro i uważam, że to dobra droga. Człowiek wtedy bardziej docenia zalety napędu Brushless :D

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 12:36 am 

To musi być spalina kocham ten hałas i zapach.
Jak z częściami do niego?? dużo się psuje, prosze o jeszcze kilka propozycji i bardziej szczegółowo opisanych tzn. jaki dostep do czescil, co sie psuje najczesciej itd.

Słyszałem o tych Jamminach że są dobre i normalnie jeźdzą nie to co savage.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 9:09 am 

mój XUT sam z siebie się nie psuje ... no chyba że mu w tym pomogę :wink:
Z częściami do mojego modelu niema problemu mam dwa sklepy stacjonarne we wro co maja graty do xuta , a w Poznaniu też pewnie coś znajdziesz żeby było na miejscu .

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 12:55 pm 

a co myślicie o tym
Kod:
http://intermodel.pl/product_info.php?products_id=1048

jak z częściami do niego?? Ma w standardzie apke 2.4Ghz a to duży plus.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 1:50 pm 

http://sklep.casterracing.pl/product_in ... cts_id=366
Tu masz go taniej i oficjalnego dystrybutora.

a tu masz watek, w którym był poruszany temat dostępności części do Castera
viewtopic.php?f=7&t=53048

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 2:51 pm 

ok no to mamy faworyta a carson i inne takie dziwne odpadają. Powiedz który byś wybrał ty, który ma najlepsze właściwości trakcyjne itp.(sory że tak pytam ale dawno w tym nie siedziałem)
Powiedz mi tylko co to jest za silnik GO???taki chyba jest we VRX-1, popraw mnie jeśli się myle.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 4:35 pm 

Oba podwozia XUT jak i Caster, przednie zawieszenie mają oparte na pivot ballach. Oba mają też wszystkie części alu wykonane z tej samej klasy stopu. O ile sie orientuję, nie będzie problemu, żeby Castera RTR z czasem ztunningowac do wersji PRO (chodzi mi o części, które są w PRO wykonane z alu 7075). Nie wiem natomiast, czy w wersji PRO XUT'a nie ma małych różnic konstrukcyjnych w stosunku do wersji RTR, które by to uniemożliwiały.
Wiem natomiast, że satelity w dyfrach GS są dobrej jakości, bo mam je u siebie.
Ja szukałbym, XUT'a w wersji PRO, nawet używanej, co nie znaczy oczywiście, że XUT wersji RTR jest złym wyborem. Uważam wręcz, że jest dużo lepszym niż dla przykładu Trophy.
To samo tyczy sie Casterów. Ale ja już tak mam w tej chwili, że nie biorę pod uwagę wersji RTR (posiadam aparaturę, napęd, serwa)
GS i Caster to modele podobnej klasy, więc jeśli chodzi o właściwości trakcyjne, to tak na prawdę wszystko zależy od set'upu. Jak model ustawisz, tak też będzie jeździł. Jeśli są gdzieś dane dotyczące wagi, to warto zobaczyć, który jest lżejszy.
Zaleta Castera to tez amortyzatory BigBore 16mm
Brałbym tez pod uwagę to, że Caster ma u nas w kraju oficjalnego dystrybutora, więc z częściami na pewno nie będzie problemu.

No chyba, że pójdziesz w cos takiego:
http://allegro.pl/podwozie-truggy-1-8-k ... 58216.html
Tylko w tym przepadku musiałbyś mieć większy budżet, żeby skompletować cały zestaw.

Co do silnika. GO Engins robią typowe rtr-we silniki, jak i te lepsze, kosztujące ok. 200 euro.
Rzeczywiście silniki GO były montowane w VRX-1, ale były w nim tez montowane SH P3.
z informacji, jakie udało mi się kiedyś znaleźć, to te SH sprawowały się gorzej od GO.28.
Jeśli ni trafimy na jakiś „lewy” egzemplarz, to myślę, że powinien pracować OK., oczywiście przy odpowiednim dotarciu, regulacji itp. Ja niestety nie mam za miłych wspomnień odnośnie tego silnika. Po przesiadce na LRP czułem się prawie tak jak po przesiadce z nitro na BL. GO lubił np. gasnąć po lądowaniu z hopy, trudno go było wyregulować, i osiągał dość wysokie temperatury. Ale przyczyna tego mogło być to, że był to mój pierwszy silnik, jeździłem na BigBangu, a o regulacji wiedziałem dużo, dużo mniej, niż wiem teraz. Dlatego, tez jestem zdania, że początkujący nie powinni zajmować się oceną modeli, czy silników, bo duży wpływ na to jak się one zachowują, mają oni sami.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 6:57 pm 

Dziękuje bardzo za tak wyczerpującą wypowiedz, bardzo mi pomogła. Chyba już zdecydowałem.
Podaj mi na pw swoje gg jak bym miał jakieś wątpliwości nie będę zaśmiecał forum.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Mazur.