Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 16, 2026 11:13 pm

Autor
PostNapisane: Wt lis 16, 2010 7:45 pm 

Witam!

Mam model Himoto EMXT-1 (to samo co Strada MT, HSP Brontosaurus itp itd) - wiem,że to nie jest "super" model, ale mi na razie wystarcza :wink: . Obecnie mam zestaw Combo NOSRAM Evil Brushless Reverse + Dragon 15.5T, ale wkurza mnie w nim to,że jest w pełni automatyczny (nie można ustawić np. startu silnika na bardziej agresywny, albo ustawić hamulca tak,żeby zaraz po zatrzymaniu modelu nie włączył się wsteczny :x ). Chcę zmienić zestaw. Szukałem w RCMarkt'cie i znalazłem zestaw:
http://www.rcmart.com/catalog/rc-motor- ... h=293_1301
ale nie wiem czy ten EzRun jest w ogóle czegoś wart? Jak to w ogóle jest z tymi EzRun'ami - opłaca się je kupować, czy to po prostu zwykły "szajs"?
Możecie mi, "bracia modelarze" :wink: , podać jakieś warte wydania kasy zestawy (lub nie koniecznie zestawy). Dodam,że nie chcę robić z modelu "rakiety". Chcę tylko dobrego sprzętu na długi okres użytkowania...
Nie mam za dużo kasy (na razie), ale przemyślę każdą Waszą sugestię.

Jakie firmy oprócz Castle Creations, GM'a i Novak'a są warte polecenia (nie licząc Nosram'a i LPR, bo to to samo)?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 5:56 am 

Widzę po opisie, że masz zdecydowałeś się na Nosram. Jak jeździ to zestawienie? Zadowolony jesteś?

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 8:28 am 

Ezrun to chyba najlepsza oferta z zestawów nisko budżetowych. W sieci jest sporo ludzi za, jak i przeciw tym reglom i silnikom. Jednak więcej jest chyba na tak. Te silniki mimo wielkości 380 czy 400 są dość mocne i radzą sobie nieźle. Ale do monsterka bym nie założył. Typowa 540 zawsze bedzie miała większy moment obortowy potrzebny w monsterach.
Mam w tej chwili dwa regle ezruna i je sobie chwalę. Do śmigania po polu wystarczą. Są proste w programowaniu a z kartą to już bajka. Jak chcesz PRO to kup Xeruna, jest prównywalny do CC.
Ja bym kupił ezruna 60A lub ezruna SC10 (70A) i założył do tego silnika, który masz.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 12:13 pm 

Ja moge polecić Ci zestaw Hsp . Mianowice regiel 75a i silnik 13t . Ogółem spisuje się bardzo dobrze , w lato na lipo nie odcieło mi go ani razu przez temp więc nie osiągał wielkim temperatur tzn nie przegrzewał się . Silnik ma dość dużo mocy , regulator operuje aż 75a więc więcej niż ez-runy . I chyba jeest tańszy . Na ataku 19t leciał jakieś 60 km/h nie wiem dokładnie . Silniczek ma 3300kv , więc myśle że jak do monstera będzie ok . Osobiście używam go w B44 a ten model to piórko :wink: Ale widziałem ludzi którzy montowali go w MT :P Jedyna wada , nie można programować regla . Ja programuje go Tyklo ustawieniem EPA w apce , ale jak by nie patrzeć , jeżeli można samemu ustawić wszystkie dane jest to duży plus . Myśle że Koledzy dobrze doradzają , Xeruna . Co do ez-runa kolega go ma , Śmiga ładnie , nie grzeje się , ogółem git Tylko ostatnio coś się stało i silnik nie ma siły ciągnąć modelu . Charcze , szarpie i nie jedzie . Miałem tak , przez źle przylutowane kable w bl , przelutowaliśmy kable w ezrunie na nowo jednak to nic nie dało , myśle że to już głębsza wada . :D Ma zestaw z reglem 35a , wiatrak się spalił i popsuło się jeszcze albo coś w reglu albo w karcie programatora bo nie da się go już programować . Gwinty w silniku były tak słabe że się zerwały , wał wykonany z miekkiego materiału , przy lipo został uszkodzony przy zębatce , podczas jazdy . Mój silnik możesz obejrzeć w galeri w podopisie :wink:

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 12:39 pm 

Kolega adikx5 właśnie chce wywalić Nosrama, bo nie ma możliwości programowania.
Zestaw HSP jest jak najbardziej ok, ale ma tą podstawową wadę, jest nieprogramowalny.
Co do ezruna, silnik 9,5t miałem w onroadzie i spisywał się świetnie na 3s. poprostu burza. Ja do MT bym go nie włożył, chociaż testowałem go krótko w w Bonzerku, też na 3s. Autko nie do opanowania, taki nadmiar mocy. Ale to było krótko.
Nie zauważyłem efektu miękkich osi tych silników. Może źle dokręcona była śruba w zębatce i wtedy żadna oś nie wytrzyma.
Natomiast staram sie w modelach typu MT czy ST stosować silniki z osią 5mm. Wiem, że nie zawsze się to da. Dlatego ja buduję modele pod siebie i żadko korzystam z gotowych zestawów.
Z reglami ezrun nie miałem nigdy problemów. Teraz nawet będę używał ezruna 80A z silnikiem Flux Tork 120A. Na 4s powinien dać radę :)
Wracając do tematu.
Silnik zostawić Nosrama, regiel ezrun 60A lub SC10 70A to najtańsza opcja z w miarę dobrą opinią.
Jak chcesz wymienić silnik to ten z zestawu HSP będzie OK. Na pewno mocniejszy niż ten z combo ezrun.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 2:21 pm 

http://www.shop.rcmodelsport.pl/index.p ... d_id=15721
Bardzo dobry silnik, reg 35A wystarczy do niego. No i bardzo dobra cena. Na 3s będzie latać.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 5:38 pm 

Hmm Śruba była przykręcona, COMBO na lipo 3s . Biorąc pod uwage to że Xstr nie ma sprzegła nie dziwie się :wink: Silnik wolałbym zmienić 15t troche dużo . Wolałbym Kupić wlaśnie ezruna powyżej 60a i mieć zabawe :wink:

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 6:31 pm 

Są dostępne silniki ezrun 3000kv, 3300kv i 4000kv pełnowymiarowe 540-stki. Ale nie pamiętam ile zwojów i mało tego jest.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 7:57 pm 

To możne zapytam o konkretne rozwiązanie.
Wersja 1.
REGULATOR BEZSZCZOTKOWY HSP 75A XSTR BRONTOSAURUS
http://allegro.pl/show_item.php?item=1387762813
Silnik bezszczotkowy do modeli HSP 1:10 3300KV - Brushless Motor
http://rc.susco.pl/index.php?page=shop. ... irtuemart&
Itemid=65&vmcchk=1&Itemid=65

Wersja 2
NOSRAM BL COMBO Evil Power Reverse + Dragon 10.5 t (lub z innym silnikiem 9,5t lub 13t)
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=9506

Wersja 3
Inny zestaw z programowalnym regulatorem...???

Nie ukrywam, że jak mam coś wydać to wolę np zamiast 400zł wydać 500-600zł i mieć coś na dłuższą zabawę (powołując się na zaura, iż brak programowania jest znaczną wadą).
PS:mam nadzieje, że

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 8:03 pm 

Witam wszystkich :D

Jeśli chodzi o EZruna, to zamówiłem go z Chin (5,5T + ESC 60A). Czekałem 3 miesiące, a i tak skończyło się na tym, że oddali pieniądze. Później kupiłem go w Polsce nieco drożej i bez gwarancji. Nie wiem, czy tylko ja mam takiego pecha, ale po dosłownie chwili używania zepsuł się wsteczny i niestety nie jest to wina złego programowania. Piszę już od jakiegoś czasu do pomocy technicznej Hobbywinga, ale niestety dają mi nieskuteczne rady.
Poza tym musiałem kupić LiPo, bo NiMH Orion Teama nie dawał rady silnikowi.
Podsumowując to polecam Ezruna, ale radzę kupować (nawet jeśli trochę drożej) w Polsce i na gwarancji. Napiszę jeszcze jak się skończy sprawa z tym niedziałającym wstecznym. :)

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 8:13 pm 

Grzesiek, napisz jakie są objawy. Co i jak sprawdzałeś?
I rzeczywiście masz pecha. Moja ostatnia paczka z chin przyszła w tydzień. Standardowo idą 2 tygodnie, nawet w okresie świąt :)

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 10:53 pm 

Hej,
No więc na początku wszystko działało, a po krótkiej chwili jeżdżenia silnik kręci się tylko w jedną stronę (w tym przypadku samochód jedzie do przodu). Pomimo ustawień na karcie silnik/regulator nie działa prawidłowo. Gdy wciskam wsteczny, na regulatorze zapala się zielona dioda (czerwona się praktycznie cały czas świeci). Mogę dać filmik.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt sty 14, 2011 3:38 pm 

Tak jak mówiłem kolgea ma podobny przypadek , tylko u niego szarpie i jedzie 2 na godzine ... Polecił bym Ci Regiel Xerun 60a blue spirit edition dodatkowo jakiś silniczek , albo twój Nosram albo kup Combo http://www.aliexpress.com/fm-store/4002 ... C-Car.html :wink:

PostNapisane: N sty 16, 2011 3:23 pm 

Czyli rozumiem, że wsteczny już raczej nie będzie działał? :?