Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 8:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: CEN CT-5
PostNapisane: N lis 14, 2010 4:56 pm 

Witam.
Jestem zdecydowanie początkującym modelarzem i chciałbym zakupić sobie spalinowy model samochodziku RC.
Oglądałem, przeglądałem i bardzo spodobał mi się tytułowy model lub też Ansmann ARN-1. Co bardziej doświadczeni w fachu koledzy sądzą o tych firmach i o tym modelu?

Liczę na pomoc i fachowe porady a nie jałową gadkę weź to czy może lepiej tamto.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Cz lis 18, 2010 10:01 pm przez multi, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 14, 2010 5:19 pm 

Ok, powiedz tylko czy zastanawiałeś się nad elektrykiem i czy coś o nich wiesz, coś czytałeś itp.
Bo po prostu niektórzy myślą, że elektryk to taki samochodzik na cztery paluszki, pojeździsz nim 10min z prędkością 10km/h i wszystko, za to spalina to już prawdziwy model.
A można powiedzieć, że jest zupełnie odwrotnie, teraz już elektryki zaczynają prześcigać spaliny do do osiągów, coraz więcej ludzi się na nie przesiada.
Nie to, żebym jaja sobie robił, jeżeli tow wiesz to ok, ale sporo ludzi zaczynających z RC którzy wcześniej nie mieli z nim styczność właśnie tak myśli, zresztą sam na początku tak myślałem ;)

PostNapisane: N lis 14, 2010 6:45 pm 

Nie, nie myślę w ten sposób. Oglądałem jakieś mistrzostwa świata i tam właśnie modele el. zasuwały i to strasznie szybko i na prawdę super to wyglądało :)
Mimo wszystko chciałbym spalinę! Bardziej mi przypomina po prostu w charakterystyce jazdy prawdziwy samochód - no i ten dźwięk wydechu :D
A tak na serio to dalej nic nie wiem :)

PostNapisane: N lis 14, 2010 7:10 pm 

tak Serio dzwiek silnika Nitro jest taki sobie , gorzej niż Kosiarka :? Więc jeżli chodzi Ci tylko o dzwięk :D Ale za to faktycznie regulacja gaźnika , rozbieranie silnika , itp dają dużo przyjemności . Jeżeli chodzi o ten model to w prost mówiąc chinczyk pełną gębą i nie radził by Ci go brać , bo zacznie Ci się psuć i zraźisz się do modelarstwa :wink: Radził bym dozbierać 300 zł i kupic Firka 8) Model ma być off road czy on ?

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

Ostatnio edytowano Pn lis 15, 2010 8:11 pm przez Stacek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N lis 14, 2010 7:51 pm 

Po pierwsze Stacek, widziałeś te filmiki, które podesłał kolega?
Po drugie. Nie widzisz, że to ON-Road?
Po trzecie. Ansmann to nie jest Chińska firma.
Po czwarte. Silnik NITRO ma tyle wspólnego jesli chodzi o dźwiek, z kosiarką, co elektryk. Chyba, że chodzi Ci o petrole, to juz bardziej.

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 2:38 am 

Stacek napisał(a):
tak Serio dzwiek silnika Nitro jest taki sobie , gorzej niż Kosiarka :? Więc jeżli chodzi Ci tylko o dzwięk :D Ale za to faktycznie regulacja gaźnika , rozbieranie silnika , itp dają dużo przyjemności . Jeżeli chodzi o ten model to w prost mówiąc chinczyk pełną gębą i nie radził by Ci go brać , bo zacznie Ci się psuć i zraźisz się do modelarstwa :wink: Radził bym dozbierać 30 zł i kupic Firka 8) Model ma być off road czy on ?

Błysnąłeś.

Samo podwozie jest dobrej jakości, zwłaszcza w stosunku do ceny. Ansmann jest firmą niemiecką, a nie chińską. Kiedy swego czasu szukałem informacji o wersji elektrycznej (ARE-1), to jedynym słabym punktem, o jakim słyszałem - i to w dodatku w wersji buggy - są ośki/półośki napędowe. Konstrukcyjnie podwozia Ansmanna są do siebie bardzo zbliżone, ale w buggy ośki mogą być bardziej podatne na pękanie niż w on-road, więc myślę, że nie powinno to być aż takim problemem w ARN-1, zwłaszcza przy umiejętnym operowaniu gazem.

Co do wyboru spalina vs. elektryk, to nie zamierzam odciągać Cię od nitro, ale jeszcze zastanów się, czy przede wszystkim będziesz miał względnie dużą powierzchnię płaską, gdzie głośny dźwięk silnika nie będzie przeszkadzał tubylcom tejże okolicy. Warto byłoby mieć też z kim jeździć, bo jazda on-road w pojedynkę szybko się znudzi. Chyba że masz możliwość jazdy na torze, to co innego.

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 12:03 pm 

Bardzo dziękuję Panowie za odpowiedzi :)
Właśnie zdziwiłem się srogo tym, że to firma Chińska bo obiło mi się o uszy, że właśnie jest Niemiecka i robią dość dobre produkty w stosunku cena-jakość!
Jestem mieszkańcem Zabrza i na tor do Rudy Śląskiej mam około 10 minut jazdy samochodem także nie ma źle! A w miejscu gdzie mieszkam też znajdą się fajne i płaskie powierzchnie :)
Kolega już też odkłada pieniążki na taki samochodzik także na pewno będę miał wsparcie, a myślę że na torze w rudzie będzie nas więcej niż dwóch :P
Udało mi się u polskiego dystrybutora utargować cenę 599 zł. To chyba nieźle! Jak myślicie? :) Ogólnie mam zamiar na to przeznaczyć około 1000 zł. Sprzedałem komórkę, rower nieco odłożyłem i mniej więcej tyle uzbierałem. Starczy? :D

P.S. Mnie bardziej się podobają takie torowe samochodziki :) Każdy jeździ czym lubi, nieprawdaż? :D

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 12:27 pm 

multi napisał(a):
P.S. Mnie bardziej się podobają takie torowe samochodziki :) Każdy jeździ czym lubi, nieprawdaż? :D

Prawdaż.

A co dostajesz w zestawie w tej cenie 599 zł? RTR czy ARTR/KiT? Napisz, co jeszcze musisz do tego zestawu dokupić.

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 2:39 pm 

Niestety, do postów, które niczego nie wnoszą do tematu, a do tego zawarte są w nim zupełnie błędne informacje musisz sie przyzwyczaić na tym forum. Gdyby takie mądre posty jak ten od kolegi Stacka, był nagradzany banem lub warnem, to myślę, że następnym razem 5 x się zastanowi zanim zacznie wypisywać takie głupoty. Niestety jest, jak jest, więc mamy, co mamy.
Na szczęście jest na tym forum wiele osób, które są bardzo pomocne i będą odpowiadać konkretnie, i na temat. Tu akurat był to Gzza.

Wracając do tematu. Na torze w Rudzie Śl, jeśli oczywiście pogoda na to pozwala, organizowane są małe spotkania (przeważnie w weekendy). Jak już będziesz miał model, to przyjedź na któreś, pochwal się, a jeśli będziesz miał jakieś pytania lub problemy z regulacją, to na pewno chętnie Ci pomożemy. Odwiedź też rcauto.feen.pl, zarejestruj się, a będziesz na bieżąco, jeśli chodzi o spotkania na Śląsku.
I tak jak napisałeś. Nie każdy musie jeździć na Paryż-Dakar, skoro ciągnie go do F1.
Pozdrawiam.

Aha, no i sprawdź to o czym pisze Gzza, bo według informacji na różnych stronach, za taką kwote o której piszesz dostajesz wersję NON RTR, czyli bez aparatury, serw i chyba nawet budy. Jeśli natomiast jest to wersja RTR, to myslę, że to dość atrakcyjna oferta. No i wersja NON rtr, ma dwuklockowe aluminiow sprzęgło, RTR z tego co widać na zdjęciach ma trzyczęściowe plastikowe.

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 7:55 pm 

http://allegro.pl/ansmann-arn-1-ready-t ... 70637.html

To jest link z allegro z opisem tego co do autka dają a co nie.

Gzza wydaje mi się że ono jest poskładane i gotowe do jazdy... To przynajmniej można wywnioskować z tego co jest tam napisane. No ale tak to wygląda na moje niefachowe oko :)

Wiem, że na pewno muszę kupić 12 akumulatorków, paliwo NITRO (chyba 16%), grzałkę do świecy i chyba jakieś oleje do silnika po jeździe (na tym się kompletnie nie znam więc liczę na dobre rady). Co jeszcze muszę mieć niezbędnego? Należy pamiętać przy tym wszystkim, że kasa z nieba sama nie leci - jestem ograniczony kwotą 1000 zł. Przynajmniej na razie :D

Oczywiście bardzo chętnie skorzystam z waszych porad bo nie mam zamiaru zepsuć autka i patrzeć jak gnije na półce! Coś niecoś czytałem o docieraniu silnika ale teoria z praktyką często niewiele ma wspólnego.

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 8:46 pm 

Więc tak. Faktycznie to RTR, w bardzo fajnej promocji. Normalna cena tego RTR-a to ok 1000zl.
Ja do aparatury wsadziłbym normalne AA, jakieś dobre. Nadajnik zuzywa bardzo mało prądu, więc koszta na wymiane co jakis czas nie są ogromne. Akumulatory wsadziłbym tylko do modelu. Olej do filtra powietrza - obowiązkowo. Możesz sobie kupić zapasową świecę, bo po docierce lubia padać.
Aha, no i na dotarcie juz za wiele czasu Ci nie zostało, bo bezpieczne do tego celu temperatury powoli sie kończą.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 9:14 pm 

Już zakupiłem 12 akumulatorów na Allegro 3800 mAh :) Najwyżej wykorzystam je do czego innego :P

No promocja jest fest :) Więc już jutro albo pojutrze zakupię!
Gdzie tanio taki olej do filtra zakupić? Ile takie coś kosztuje bo chciałbym nie przepłacić oczywiście?
I ile kosztuje świeca w ogóle?
Jeśli bylibyście w stanie podać orientacyjny koszt tych części wszystkich niezbędnych do jazdy samochodem to byłbym zobowiązany! :)

http://allegro.pl/modeltechnics-big-ban ... 91379.html

Czy to paliwo nada się do autka? Przyznam że cena jest tu dla mnie dość istotna. Za 2,5 litra Jet'sa lub TORNADO płacę niemal 2x więcej...

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 10:06 pm 

Nie chce Cie straszyć, a raczej uświadomić, że kupno modelu w przypadku spaliny to dopiero początek wydatków. Olej do filtra AFO (Ait Filter Oil) kupisz w kazdym sklepie modelarskim, koszt to jakieś 18zł. BigBang to paliwo większości początkujących modelarzy. Częsćprzy nim zostaje, ale myśle, że zdecydowana większość przechodzi na coś lepszego. Bradzo często silniki mają problem z utrzymaniem właściwej temperatury pracy, przeważnie za bardzo sie grzeją. Są też tacy, którzy bardzo sobie chwalą te paliwa i jeżdzą na nich cały czas bezproblemowo.
Obowiązkowo kup termometr - srednio ok 100zł, można kupić Turnigy za ok 50-60 zł.
Koszt świecy zależny jest od firmy - od 15zł w górę.

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 10:36 pm 

Ojć no to zacznę się rozglądać :D
W takim razie wezmę te paliwo. Musze studzić swój entuzjazm cały czas bo to wszystko cholernie drogie :(

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 11:04 pm 

multi napisał(a):
to wszystko cholernie drogie

Niestety jest.
Ja wolałem nie liczyć pieniędzy jakie pochłaniało utrzymywanie nitro, bo co sobie, przez chwilę o tym pomyśłałem to od razu nasuwało się jedno "chyba mnie pojeb..." Jeszcze gdyby było tak, że wydajesz i jeździsz, to byłoby by OK (człowiek wie za co płaci). Przy nitro ,okresy bezawaryjnej jazdy są naprawdę krótkie. Niestety częściej człowiek się boryka z tym, że cos jest nie tak i 50 zł wydane w sklepie goni nastepne 50z,ł i tak w kółko. Ale co tam, w chwilach kiedy wszystko jest OK człowiek ma naprawdę sporo frajdy i czuje, że w końcu dorwał najlepszą zabawkę w swoim zyciu :D :D
Kupuj, zamawiaj, może sie jeszcze w tym roku spotkamy w Rudzie.
Pozdrawiam.
P.S. jeśli nie musisz modelu miec "na wczoraj" to rozglądnij się za uzywkami. Często sprzedający dodaje w gratisie wszystkie te duperele, które sporo pieniędzy na początku pochłaniają. Czasami to najlepsze wyjście, kiedy jest ciasno z kasą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona