Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 3:58 am

Autor
PostNapisane: So sie 28, 2010 11:43 pm 

Ponieważ to mój pierwszy post na forum chciałem się przywitać, tak więc: witajcie!
Moja przygoda ze światem rc zaczęła się dwa miesiące temu od pojawienia się klona Strady SC. Zaliczyłem wymianę silnika, dołożenie łożysk do kół (oryginalnie były panewki), zjechane tryby przeniesienia napędu (wszędobylski piasek). I tak po niedługim czasie zacząłem się zastanawiać - czy pakować dalsze pieniądze w ten model (np. silnik bezszczotkowy) i w dalszym ciągu omijać kałuże, a każdą jazdę po piasku kończyć wybieraniem kamyczków z zębatek, czy może zmienić model.
Najbardziej widzę się w jeździe po nieutwardzonej powierzchni z możliwością skoków (np. plaża przy pobliskim jeziorku). Nie jestem fanatykiem prędkości - około 50km/h wystarczy (no może troszkę więcej). Chętnie bym kiedyś spróbował swoich sił w zawodach (choć przy tych funduszach będę się raczej ścigał z samym sobą, a i modele które chodzą mi po głowie raczej nie mieszczą się chyba w żadnej kategorii).
Myślę, że będę w stanie wydać około 1500 zł. W tej chwili dysponuję dodatkowo pakietem nimh 3300 i ładowarką procesorową.
Z początku zastanawiałem się nad e-maxxem jednak trochę obawiam się kosztów eksploatacyjnych (w razie konieczności wiele rzeczy trzeba by było liczyć razy dwa: pakiety, bezszczotki).
Pomyślałem sobie też, a czemu nie e-firestorm (2WD też może być miłe). Tylko czy ten model wytrzyma moje wyskoki, piach itp.
No a teraz doszedł jeszcze Slash 4x4 - wygląd bardzo podobny do mojego modelu, ale za to bebechy znacznie się różnią. Dodatkowo w środku tylko jeden silnik i pakiet więc i koszty trochę mniejsze niż przy e-maxxksie.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam Leopold.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sie 29, 2010 12:29 am 

Tutaj znajdziesz 95% odpowiedzi na twoje pytanie viewtopic.php?f=24&t=51124 Temat z przed dwóch godzin.
I tutaj viewtopic.php?f=24&t=50594

Pozdrawiam

Nie cierpię ę, ą, ż, ć, ś itp.

PostNapisane: N sie 29, 2010 1:03 am 

Zdecydowanie polecam Slasha 4x4 z bezszczotką + lipo + ładowarka accucell 6 i masz piękny zestaw który posłuży ci długo i na pewno będziesz zadowolony. Mam slasha 2wd od roku i polecam.

GG:5569666

PostNapisane: N sie 29, 2010 7:41 am 

grani: oba tematy przewałkowałem do znudzenia, a dylemat pozostał.
verona: Ładowarka mi na szczęście już odpada ;).
Wiem, że to dziwnie zabrzmi, ale najmniej w slashu odpowiada mi jego podobny wygląd w stosunku do modelu, który mam w obecnej chwili. To będzie tak jak by się prawie nic nie zmieniło (ale to oczywiście tylko poczucie estetyczne). Reszta jak najbardziej przemawia za tak. Wiem, że tragusy to najbardziej uniwersalna konstrukcja.
Czy ktoś z was katował ten model skacząc?

PostNapisane: N sie 29, 2010 11:20 am 

No ja polecam również to, co w temacie wcześniejszym - Slash 4x4 ;)
Chociaż nie wiem czy do jakiś wielkich skoków się nadaje, ale to niech ocenią użytkownicy modelu. Gdzieś w temacie z filmikami modeli był jakiś filmik skaczącego Slasha 4x4.
Z taki budżetem starczy Ci jeszcze na ładowarkę i może na jakiegoś LiPolka.

PostNapisane: N sie 29, 2010 12:44 pm 

Leopoldos napisał(a):
grani: oba tematy przewałkowałem do znudzenia, a dylemat pozostał.
verona: Ładowarka mi na szczęście już odpada ;).
Wiem, że to dziwnie zabrzmi, ale najmniej w slashu odpowiada mi jego podobny wygląd w stosunku do modelu, który mam w obecnej chwili. To będzie tak jak by się prawie nic nie zmieniło (ale to oczywiście tylko poczucie estetyczne). Reszta jak najbardziej przemawia za tak. Wiem, że tragusy to najbardziej uniwersalna konstrukcja.
Czy ktoś z was katował ten model skacząc?

Czy katowałem? Nie oszczędzałem go ani troche, rozpędzony na bezszczotce do 80-100km/h przywalał na czołówkę z oponą samochodu, krawężnik i co? i nic! Owszem niezniszczalnych nie ma i musiałem wymieniać różne części, ale zawsze przy kraksie nic się nie stało lub tylko jedna cześć nawalała, a konstrukcja tak prosta że naprawiałem w pare minut. mam jeszcze e-savage i też jest mocny ale już nie tak wytrzymały i prosty jak slash. Jak masz jakieś pytania konkretnie co do niego to możesz na gg też.

PostNapisane: N sie 29, 2010 1:07 pm 

Slash 4x4 królem skoków to może nie jest, z racji bardzo miękkiego zawieszenia którego zadaniem jest wierna symulacja prowadzenia pojazdu jak w skali 1:1, ale i tak dzielnie znosi upadki, nawet te przykre... zależy o jakich wysokich lotach mówimy... osobiście skaczę nim często ze schodów, ponad 1,5m wysokości, prosto na asfalt i nic sie nie dzieję, jedynym drobnym mankamentem, jest fakt iż wyjątkowo głośno ląduje, trochę jest to nieprzyjemne, biorąc pod uwagę iż jest to twarde podłoże należy mu to wybaczyć, ostatnio do skakania utwardziłem i podniosłem zawieszenie, oraz wyciszyłem miejsca które dobijają za pomocą dędki, kultura skoków obrazu o niebo lepsza ;) w lesie to juz zupełnie inna szkoła jazdy ;) i można sobie nim pozwolić na naprawdę ostrą jazdę... i długie loty.... największym wrogiem dla konstrukcji Slasha są dość duże kamienie, itp, otóż można łatwo uszkodzić (skrzywić) przedni amortyzator, tragedii nie ma ;) to bardziej moja wina, niż konstrukcji... ;)

TC5 + FLUX- drift

http://picasaweb.google.com/tytus180
YOUTUBE - tytus180
Michał Śmigiel
Dąbrowa Górnicza
Android! i wszystko masz pod kontrolą

PostNapisane: N sie 29, 2010 11:54 pm 

Jeśli nie chcesz Slasha to sprawdz to http://modelsport.co.uk/?CallFunction=S ... emID=34888 . Uwziełem się na znalezienie czegoś podobnego go do Efirka tylko 4WD i jest :) Czy ktoś słyzał o tym modelu? Jest plastikowy - ale tak samo jak Efirek - a cena podobna (w stanach 200$ na amain)

Pozdrawiam

Edit. Oczywiście wymnieniasz elektrykę na coś lepszego.

PostNapisane: Pn sie 30, 2010 12:32 am 

Lepiej HPI lub Traxxas bo łatwiej z częściami a nie nie wiadomo co, a slash będzie dobry i tani, firek tez ale niestety tylko 2wd.

PostNapisane: Pn sie 30, 2010 6:31 pm 

Bardzo wam wszystkim dziękuję za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami i wiedzą. Dzięki temu mój wybór padł na Slasha. Tak teraz tylko trzeba nagromadzić odpowiednie fundusze, co niestety zajmie trochę czasu.
Przeglądając ofertę sklepu rc4max natknąłem się na wersję Slasha ultimate. Co o tym myślicie, czy to dobry pomysł. Jest oczywiście sporo droższy, ale sporo tam zmian w porównaniu ze standardem. A może lepiej tą ewentualną nadwyżkę pieniędzy dołożyć dobezszczotki?
Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn sie 30, 2010 6:39 pm 

Kurde, Ty na prawdę nie spojrzałeś nawet na dopiero co zaczęty długi temat, identyczny jak Twój?
Jeżeli byś go przeczytał to na pewno nie było by pytań jak:
Leopoldos napisał(a):
Przeglądając ofertę sklepu rc4max natknąłem się na wersję Slasha ultimate. Co o tym myślicie, czy to dobry pomysł. Jest oczywiście sporo droższy, ale sporo tam zmian w porównaniu ze standardem. A może lepiej tą ewentualną nadwyżkę pieniędzy dołożyć dobezszczotki?

Bo o tym samym było właśnie w tamtym temacie.
Dlatego przeczytaj to:
viewtopic.php?f=24&t=51124
na pewno niektóre Twoje wątpliwości się rozwieją i jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania i nie znajdziesz satysfakcjonującej odpowiedzi w forumowej szukajce, śmiało pisz ;)

Poza tym, co chcesz dokładać do bezszczotki? :)

PostNapisane: Pn sie 30, 2010 8:45 pm 

Spojrzałem tylko po łebkach. Czasami trudno jest, przy trójce dzieci, znaleźć chwilkę czasu na dokładne przeczytanie tematu :wink:
Spokojnie nie masz się co martwić - raczej nie należę do ludzi, którzy zadają pytania nie sprawdzając najpierw czy odpowiedź na nie nie padła wcześniej. Ot tak się po prostu przytrafiło tym razem. Na adres tego sklepu o którym wspomniałem, natrafiłem właśnie w tym temacie, o którego nieprzeczytanie mnie posądzasz.
Co do tej nieszczęsnej bezszczotki to zawsze wydawało mi się, że wersja sklepowa slasha posiada silnik szczotkowy. Stąd też moje stwierdzenie o jej dokupieniu.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn sie 30, 2010 8:51 pm 

Ok, rozumiem.
Moje zdanie jest taki: bierz podstawową wersję Slasha 4x4.
Po więcej szczegółów zapraszam do w/w wątku i radzę przeczytać cały i dokładnie, chyba warto wiedzieć o swoim przyszłym modelu jak najwięcej? ;)
Z tego co wiem Slash 4x4 występuje tylko w wersji bezszczotkowej.

PostNapisane: Pn sie 30, 2010 8:59 pm 

ewentualnie pytaj posiadaczy tego pojazdu na PM ;) postaram się odpowiedzieć na wszystkie Twe pytania odnośnie tego modelu :)

TC5 + FLUX- drift

http://picasaweb.google.com/tytus180
YOUTUBE - tytus180
Michał Śmigiel
Dąbrowa Górnicza
Android! i wszystko masz pod kontrolą

PostNapisane: Pn sie 30, 2010 9:05 pm 

Leopoldos - Slashe 2WD są na szczotkach a 4WD na bezszczotkach. Ty przy wyborze musisz zwrócić uwagę na to żeby był 4WD

Pozdrawiam