Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 10:38 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lip 12, 2010 10:17 pm 

Cześć.

Chciałem się zapytać jakie autko wybrać(używane, model, rodzaj itp.) chciałem kupić sobie autko zwracając uwage na obroty i moc nie na prędkość. Dokładnie chodzi mi o drift, czytałem troche coś o modelach "podwoźi" tak to zrozumiałem [TT-01 1:10 i FF 1:16] nie jestem wybredny chcę sobie po prostu pojeździć/podriftować jak coś załapie.(po sztucznej trawie). Cena też nie może być załamująca samo autko w granicach ~250zł NIE MUSI BYĆ NOWE.

I czy ktoś może się oriętuje czy jest jakiś sklep modelarski lub coś w tym stylu w Szczecinie.

Auta modele i wszystko może być, obojętnie jestem nowy chcę byście mi coś doradzili.

edit@ przeglądając allegro wpadło mi coś takiego w oko. http://allegro.pl/item1140753001_nissan ... aczyc.html

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 11:48 pm 

Najlepszy do driftu będzie dla Ciebie na początek właśnie to co podałeś w linku, czyli flying fish. Jest to chiński model, ale naprawdę, daje sporo frajdy z latania bokiem, jak za te pieniądze :D Wiem co mówię, bo sam go miałem (sprzedałem go w sobotę). Ma on dużo mniejsze luzy na układzie kierowniczym niż kosztujące dużo więcej podwozia takie jak TT-01 czy HPI E10 i posiada sporo aluminiowych części (a TT-01 i E10 to full plastik). Na standardowym silniczku spokojnie możesz driftować po asfalcie i wykładzinie, ale niestety po sztucznej trawie nie ma szans :D Wpisz w googlach "sklepy modelarskie szczecin" i po sprawie :mrgreen:

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 11:59 pm 

czyli dobrym pomysłem jest FF, a przy dobrej zabawie zmienić silnik oraz części na mocniejsze?

i co myślicie o tym:
http://allegro.pl/item1140753001_nissan ... aczyc.html

i czy ten FF, to wasnie ten o ktorego mi i wam chodzi.
http://www.strefahobby.pl/hsp-drift-fly ... cd1c105e05

oraz z tego co wiem to 1100mAh(standardowa) bateria starczy na około 1h wydajności czy po zmianie na około 5000mAh(widziałem taką na allegro) baterie zmieni się jazda moc itd?.

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 8:44 am 

Yelen napisał(a):
czyli dobrym pomysłem jest FF, a przy dobrej zabawie zmienić silnik oraz części na mocniejsze?

i co myślicie o tym:
http://allegro.pl/item1140753001_nissan ... aczyc.html

i czy ten FF, to wasnie ten o ktorego mi i wam chodzi.
http://www.strefahobby.pl/hsp-drift-fly ... cd1c105e05

oraz z tego co wiem to 1100mAh(standardowa) bateria starczy na około 1h wydajności czy po zmianie na około 5000mAh(widziałem taką na allegro) baterie zmieni się jazda moc itd?.

Zmienić silnik i części możesz model będzie szybszy, mocniejszy itp.

Model z pierwszego linku jak i z drugiego się domyślam choć nie działa [link] to to samo może inna buda ale podwozie to samo.

Na akku 1100mAh pojeździsz ok 5min a na 5000mAh ok 30 40 min zależy co masz "włożone" do modelu.

Team Associated TC4
Kyosho TF-5
NANDA NRX-18
Mad fighter Tamiya

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 8:58 am 

No nie do końca to to samo podwozie, bo jedno jest w skali 1/10 a drugie 1/16. Napewno mają wiele wspónego, ale to nie to samo :D

Ja na twoim miejscu zainwestowałbym w baterię lipo http://allegro.pl/item1126084395_lipo_t ... lacja.html
Na takim pakiecie twoja jazda będzie dłuższa niż godzna (mam taki pakiecik). Opłaca się w niego zainwestować, bo modelik będzie miał mocnego kopa na starcie :D Ale do tych baterii jest jeszcze potrzebna specjalna ładowarka http://allegro.pl/item1147441696_ladowa ... up_gw.html
To taka jedna z lepszych za przystępną cenę. Jeśli chcesz kupić tego małego w skali 1/16 to niestety taka bateria którą podałem w linku nie wejdzie, bo ona jest prawie takich rozmiarów co ten model :D

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 1:42 pm 

a są jakieś modele 1:10 za mniej więcej taką cene jaką podałem? czy raczej nic interesującego nie znajde? oczywiście wszystko może być używane byle by działało.

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 4:50 pm 

Raczej nic nie znajdzesz, a jeśli tak, to z pewnością te modele obrzydzą Ci to piękne hobby jakim jest modelarstwo RC :D :D :D

Kup tego flying fisha, bo to jest najlepszy model za takie pieniądzie :)

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 5:44 pm 

a czy coś trzeba zmienić w standardowym autku? bo baterie napewno zmienie tylko nie wiem na jaką bo z tego co widać to standardowa jest słaba troche.

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 8:11 pm 

Jak napisałem wcześniej na lipo, którą podałem w linku. Ewentulanie możesz zainwestować w life. Nie wiem jak z nią, bo nigdy na takiej nie jeździłem (nikt z moich znajomych też). Jeżeli zdecydujesz się na tą lipo z linku to najlepiej do regulatora przylutuj sobie inne końcówki GOLD 1 męski i 1 żeński 4mm, aby wtyczki przy uderzeniu nie wypadały. Jak na początek w modelu nie musisz nic wymieniać, ale jeżeli naprawdę chcesz, to możesz zmienić sobie silnik na mocniejszy. Np. Saturn 20T (wtedy nie musisz wymieniać regulatora). Jeżeli będziesz chciał i fundusze Ci na to pozwolą to zainwestuj w jakiś system bezszczotkowy (regulator + silnik bezszczotkowy). Są to wydajniejsze, lepsze i mniej awaryjne silniki

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 9:54 pm 

Na początek nie kupuj LiPo jeśli jesteś początkującym zacznij od słabszego modelu na zasilaniu LiFe a potem stopniowo go tuninguj bo co z tego że będziesz miał model super szybki jak go nie będziesz w stanie opanować

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 9:59 pm 

Trafne spostrzenie Panie Jarku. Kup jakieś LiFe, ale czy opłaca się tuningować flying fisha? Ewentualnie w części które będziesz mógł potem przełożyć do lepszego modelu typu silnik, regiel, serwo, aparatura, serwo itp.

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 10:11 pm 

lecz ta bateria lipo którą Pan Ryba wymienił jak sam pisał jest zbyt wielka na model 1:16.

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 10:17 pm 

Z tego co wiem rozmowa tyczy sie FF 1:10

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 10:29 pm 

odpuść sobie skalę 1:16 do drift'u

sens ma skala 1:10.

rzeczy które warto dokupić to:
- akumulatory;
- koła z oponami do driftu na różne nawierzchnie;
- ładowarkę dobrą;
- aparaturę lepszą;
- serwo szybsze;
- zestaw napędowy BL

Z rzeczy które wchodzą w zakres tunning modelu to:
- nie wiem w jakiej konfiguracji ten FF przychodzi ale do driftu potrzebujesz dwie sztywne osie lub tył sztywna oś - przód one-way.

Generalnie warto mieć w zasobach obie konfiguracje.

Robert

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 1:15 am 

Cytuj:
[TT-01 1:10 i FF 1:16]

więc chodzi mi o model 1:16, a skoro taki do driftu mam sobie odpuścić to trudno najwyżej się cos kiedys pokombinuje z 1:10

@up

lecz myślałem też coś na polne drogi, łąki coś w stylu buggy czy jak to się nazywa. Coś byście doradzili?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona