Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 3:15 am

Autor
PostNapisane: Pt cze 18, 2010 12:32 pm 

Witam,

w najbliższym czasie zamierzam zakupić podwozie, od którego rozpocznę ambitniejszą przygodę z modelarstwem RC.
Sporo czytałam, ale cały czas mam wątpliwości.

Skłaniam się ku TT-01, ale proszę o pomoc: które podwozie najlepiej wybrać?
Mam do wydania na ten cel ok. 500zł.

Liczą się dla mnie: dostępność części, łatwość sterowania, szeroka gama możliwości tuningowania, wytrzymałość, brak problemów z późniejszą sprzedażą.
Czekam na sugestie.

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N cze 20, 2010 9:47 pm 

Mogę odpowiedzieć jako użytkownik tt-01.
Ogrom części tuningowych i zamiennych w naprawdę niskich cenach to ogromna zaleta - nie pójdziesz z torbami po kilku stłuczkach. Możesz wymienić na alu praktycznie wszystko - chyba jedynie nie ma odpowiednika wanienki :). Model jest faktycznie bardzo dobry na początek zabawy z on-roadem - zarówno do driftu jak i do ścigania z kumplami. Naturalnie zaraz znajdzie się chmara krzykaczy-kierowców np TC-5 piszących o wadach modelu - luzach w układzie kierowniczym itp. Owszem model ma swoje wady - ale nie oczekuj cudów po modelu który nowy kosztuje 400-500zł.
Swoje tt-01 mam od nowości - obecnie z silnikiem BL i pomimo tych 'luzów' w układzie kierowniczym model w niczym nie ustępuje np tc-5 podczas towarzyskich wyścigów.

Jeśli byłbyś zainteresowany kupnem podwozia tt-01 - odezwij się na PW.
W ogólnym skrócie jako że nie jest to dział sprzedaż - praktycznie full alu, nowe łożyska, zderzak tylny, buda do testów oraz buda pokazowa a także sporo części zamiennych.

PostNapisane: Pn cze 21, 2010 1:00 am 

oski84 napisał(a):
Możesz wymienić na alu praktycznie wszystko - chyba jedynie nie ma odpowiednika wanienki :).

Jest konwersja na podłogę karbonową do TT-01, ale tak samo jak większość alu-błyskotek - kasa w błoto.
oski84 napisał(a):
Naturalnie zaraz znajdzie się chmara krzykaczy-kierowców np TC-5 piszących o wadach modelu - luzach w układzie kierowniczym itp.

Tylko ta "chmara krzykaczy" w większości zaczynała od TT-01 i z powodu jego wad już do niego nie wróciła. Żeby nie było - ja również zaczynałem od TT-01 i nigdy więcej, choćby mi go za darmo dawali.
oski84 napisał(a):
Owszem model ma swoje wady - ale nie oczekuj cudów po modelu który nowy kosztuje 400-500zł.

No właśnie, kupisz nowy model za 400-500 zł (i to nie RTR), a używany będzie warty 100-150 zł. Przy obecnej podaży używanych modeli z nieco wyższej półki po prostu nie warto kupować nowego TT-01. Najwyżej kupić tanio jeszcze niestyraną używkę i jeździć, nie przejmując się jego wadami. I nie pakować kasy w tuning, bo to studnia bez dna, a jeździć będzie nadal jak TT-01.
oski84 napisał(a):
Swoje tt-01 mam od nowości - obecnie z silnikiem BL i pomimo tych 'luzów' w układzie kierowniczym model w niczym nie ustępuje np tc-5 podczas towarzyskich wyścigów.

Nie porównuj tego modelu z TC5. Jeśli TT-01 nie ustępuje, to tylko świadczy o umiejętnościach kierowcy TT-01 (na +) lub kierowcy TC5 (na -).
oski84 napisał(a):
Jeśli byłbyś zainteresowany kupnem podwozia tt-01 - odezwij się na PW.
W ogólnym skrócie jako że nie jest to dział sprzedaż - praktycznie full alu, nowe łożyska, zderzak tylny, buda do testów oraz buda pokazowa a także sporo części zamiennych.

Typowa sytuacja - najpierw wywód o tym, jaki to dany model nie jest dobry - tańszy, a daje radę modelom zawodniczym, a potem mało subtelna wzmianka o chęci sprzedaży. Podważasz tylko swoją wiarygodność. Załatwiaj takie sprawy przez PW i dział Giełda i nie mydl oczu. Alu-tuning nic nie daje, więc ja bym na pewno nie żądał z tego powodu wyższej ceny - tylko tak uprzedzam.

A teraz do założyciela tematu: po jakich nawierzchniach masz zamiar jeździć i czy 500 zł dotyczy samego podwozia czy całego zestawu RTR? Jeśli samego podwozia, to do 500 zł możesz szukać dużo lepszych podwozi niż TT-01. Chyba że jak napisałem wyżej - tanią używkę. Ale jeśli chcesz zacząć nieco ambitniejszą przygodę z RC, jak sam napisałeś, to celuj wyżej. Jeśli ma być RTR, to wtedy może być problem ze skompletowaniem czegoś lepszego niż TT-01. Ogólnie w budżecie 500 zł za zestaw RTR nie będzie "ambitnie", ale może coś zaradzimy.

PostNapisane: Pn cze 21, 2010 10:35 am 

Cena 500 zł tyczy się jedynie podwozia.
Oczywiście nie kupię od razu wszystkiego, ale zamierzam kompletować stopniowo i, z moich obliczeń finansowych, do końca września powinnam mieć model gotowy do jazdy.

Co do nawierzchni; parkingi, puste szosy, ewentualnie kostka brukowa.

Aktualnie zamierzam kupić podwozie, bo to przecież baza modelu. Potem karoserie i pobawić się z malowaniem.

Nie mam doświadczenia, a Sprzedawca w sklepie modelarskim polecił mi na początek TT-01, wcześniej słyszałam, że TL-01 jest idealnym modelem dla początkującego. Po zagłębieniu się w tematy na forum doszłam do wniosku, że ich zakup jest bezsensowny. Dlatego zastanawiam się również nad TA-04 i TA-05. Podobno to dobre podwozie. Sprawdzałam w sklepie i TA-05 kosztuje 800 zł, ale może warto odłożyć jeszcze trochę pieniędzy i zakupić coś lepszego?

Nie wykluczam zakupu innej bazy modelu.
Może ktoś poleca jeszcze inne podwozie?
Czekam na wszelakie sugestie.

Pozdrawiam!

PostNapisane: Pn cze 21, 2010 11:59 am 

500 zł za samo podwozie to już przyzwoita kwota. Możesz w tej cenie poszukać właśnie TA-04/05, Team Losi XXX-S, Team Associated TC4, Hot Bodies Cyclone S. Możesz też poszukać podwozi karbonowych - Team Associated TC5, Hot Bodies Cyclone (bez "S"), Xray T2. Z tym że te podwozia to już raczej wyłącznie na gładki asfalt, więc wybór należy do Ciebie. Oczywiście mowa tu o podwoziach używanych, warto rozejrzeć się po allegro czy po giełdzie na forum. Sprawdź jeszcze ceny części zamiennych do poszczególnych modeli i przelicz, eksploatacja którego modelu mniej puści Cię z torbami - a puści ;) W model będziesz pakować kasę - mniejszą lub większą, ale będziesz.

Części do Cyclone'a
Części do Team Associated
Części do Xray
Części do XXX-S
Części do Tamiya

Co do osprzętu, czyli napędu, aparatury, pakietów: jeśli zamierzasz zbroić się stopniowo, to też warto przeglądać co jakiś czas allegro i giełdę, można trafić dobre okazje. Szukaj od razu jakiegoś zestawu bezszczotkowego, nie musi być szatan - są tanie zestawy Sidewinder (również pod nazwą HPI Flux) czy Nosram, kwestia wyniuchania czegoś w sieci. Pakietów szukaj też LiPo lub LiFe, pakowanie się w NiMH nie ma sensu. Aparaturę można poszukać tanio na allegro, ale jest też taki sprzęt. Z opinii użytkowników słyszałem, że przyzwoita aparatura, ale lepiej niech jeszcze ktoś tu potwierdzi, jeśli ktoś takową apkę ma. Jeśli okaże się, że nie ma z nią problemów, to na pewno lepiej zacząć z tym niż z równie ubogą i podstawową aparaturą AM 27 MHz w podobnej cenie. Na tej samej stronie możesz rozejrzeć się za pakietami i ładowarką, mają b. dobre ceny. Jeśli nie masz możliwości zamawiania części zza granicy samodzielnie, skontaktuj się z Bartkiem (GG 2170939), robi paczki zbiorowe, dowiesz się szczegółów od Niego. Części zamienne do Tamiya można zamówić dużo taniej na rcmart.com - w tej sprawie również odsyłam do Bartka.

Ogólna uwaga: od Ciebie zależy, czy wolisz kupić sprzęt nowy czy używany, w Polsce czy za granicą. Tu musisz przekalkulować sobie sama, czy dużą przewagą dla Ciebie jest polska gwarancja i jako taka pewność, że kupujesz bliżej.

PostNapisane: Pn cze 21, 2010 1:18 pm 

Gzza: z podanych przez Ciebie propozycji podwozi spodobał mi się Xray T2. Jednak nowy kosztuje ok. 1500PLN, a używanych jakoś nie widziałam.
Gdyby ktoś znalazł to byłabym wdzięczna za namiary.

Zastanawiam się który model, TA-04 czy TA-05, byłby lepszy? Jakie są wady i zalety jednego i drugiego, jak się nimi jeździ?

Szukając modelu patrzę również na firmę. Polecano mi Tamiya, Traxxas, Kyosho oraz HPI. Ta ostatnia ma stosunkowo wysokie ceny, natomiast do Kyosho ciężko o części.
Nie wiem jak jest z pozostałymi firmami i czy mój pogląd na tą kwestię jest słuszny. Nie chcę trafić na jakąś chińską podróbkę lub włożyć w beznadziejny model masę pieniędzy. Wiem, że jeśli tak się stanie zwyczajnie się zniechęcę.

Cały czas szukam, nie chcę pospiesznie kupować; odłożone na ten cel fundusze nie uciekną.
Czekam na dalsze sugestie.

PostNapisane: Pn cze 21, 2010 1:50 pm 

Oczywiście, że nowego nie kupisz w założonej przez Ciebie cenie. Dobrze, że jesteś uzbrojona w cierpliwość, po prostu trzeba przeglądać rynek, w końcu coś się znajdzie.

Wspomniałaś o Kyosho. Rzeczywiście, zapomniałem dodać do listy model TF-5. Jest on dostępny w wersji wanienkowej (plastik) i karbonowej oraz z napędem paskowym i wałkowym (wersje Kardan i Stallion). Części są w sklepie http://www.sklep.rcmodelsport.pl/ a jeśli czegoś nie ma bezpośrednio na stanie, napisz do nich maila, ściągną potrzebne części w razie potrzeby.

O TA-04/05 wiem tylko pobieżnie, że to przyzwoite modele, więcej powiedzą ich właściciele, nie chcę tu zgrywać speca.

Traxxas z modeli on-road miał taki model 4-Tec, jeśli dobrze pamiętam nazwę, ale to chyba stara konstrukcja, nie wiem jak jest z dostępem do części.

HPI z elektrycznych modeli on-road ma w swojej ofercie Sprint 2 i starszą konstrukcję RS4 oraz PRO4. Jednak HB Cyclone ma części zawieszenia wymienne z Pro4, więc jeśli znajdziesz któreś z tych podwozi, to łatwiej będzie coś dopasować. Nawet ostatnio dostałem do rąk zwrotnice i c-huby od RS4 i pasują do wahaczy Cyclone'a, więc wymienność części HPI-HB jest spora, trzeba tylko je namacalnie przypasować.

PostNapisane: Pn cze 21, 2010 6:55 pm 

Kyosho TF-5 wydaje mi się jakiś zbyt tani. W sklepie RTR kosztuje 890 zł. Więc wydaje mi się, że nie ma sensu w to inwestować.

Czatuję na HB Cyclone i Pro4, żeby zobaczyć jakąś orientacyjną cenę używanego modelu.
Nadal rozważam między TA-04 a TA-05, ewentualnie Xray T2 jeśli znajdę w przyzwoitej cenie.

oski84 zaproponował mi model, o którym pisał za 520 zł. Uważam, że to przesadzona cena, ale proszę o informację osoby, które znają się bardziej ode mnie.

PostNapisane: Pn cze 21, 2010 8:35 pm 

Nie no, proszę Cię... o TT-01 zapomnij. W tej cenie TT-01 musiałby być full RTR, czyli z silnikiem, reglem, aparaturą, serwem, ładowarką (nie zwykłą sieciówką) i paroma niezajechanymi pakietami. Ale uwierz mi, że jeśli nie masz wygodnych bieżących dochodów, to taka sumka wydana na TT-01 zaboli, kiedy chwilę pobawisz się takim modelem.

Cyclone w wersji S (plastik) w dobrym stanie powinien oscylować w okolicach 300-400 zł, podobnie Tamya TA-04. Karbonowe podwozia typu Cyclone, T2 czy TC5 krążą w okolicach 400-500 zł. Z Pro4 może być problem, bardzo mało tego na rynku, w Polsce chyba nie znajdziesz. Na Allegro jest na sprzedaż podwozie HPI RS4 na fajnym wyposażeniu, może tym się zainteresujesz. Tylko tam wchodzą pakiety typu saddle pack, ale są też i takie LiPo do dostania, więc nie ma problemu. Sam myślałem, czy się nie zakręcić przy tej aukcji, ale chyba zrezygnuję - za mało miejsca na 5. podwozie.

PostNapisane: Pn cze 21, 2010 10:05 pm 

W takim razie zapominam o wszelakich TT-01 i TL-01.
Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć jakąś ciekawą bazę.

Znalazłam na aukcji podwozia Xray M18 oraz Tamiya TRF415 MSXX MRE, co o nich sądzicie?

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie - chętnie poczytam i przemyślę.

Pozdrawiam!

Prawie zdecydowałam się na nowe podwozie TA-04 za 499zł.
To właśnie: http://allegro.pl/item1082467037_audi_t ... serie.html.

Sądzicie, że to dobry wybór?

Pozdrawiam!

PostNapisane: N cze 27, 2010 5:16 pm 

Na Allegro są lepsze, używane podwozia w tej cenie. Zobacz np. na TRFa.