Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:45 pm

Autor
PostNapisane: Cz paź 22, 2009 6:36 pm 

Mam dylemat. Niewiem czy mam pozostac przy swoim samochodzie:
http://www.rcwroblik.pl/Model+elektrycz ... 01,i2.html
czy może przesiąść się na
http://www.rcwroblik.pl/Model+e-firesto ... 01,i2.html

Pytania
1.Co w każdym modelu należałoby wymienić.
2.Jakie są wady i zalety obydwu modeli.
3.Jaką ładowarke i pakiet polecacie na początek.

Ps.Proszę o szybką odpowiedź

Wiktor Jaruga 8)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz paź 22, 2009 8:19 pm 

Witam
Co do samochodu z pierwszego linka niczego powiedzieć nie mogę.
Samochód z drugiego linka powinien być już w drodze do mnie:) używany, w bardzo dobrym stanie z ładowarką Turnihy Accucell 6 i zasilaczem za 670PLN. Jak już do mnie dojdzie, podzielą się wrażeniami z jazdy.

Ładowarkę Accucell 6 poleci Ci pewnie sporo forumowiczów, bardzo popularna, tania i dobra:) cyba że ma być na zawody, to już nie wiem :roll:
Pakiet też już w drodze powinien być taki:
http://allegro.pl/show_item.php?item=787818134 - gdybym miał więcej kasy, kupił bym Yeah Racing 5000mAh ale niestety funduszy nie straczyło.
Więc jeżeli będziesz chciał, wrażeniami się podzielę z pierwszych jazd :wink:

PostNapisane: Cz paź 22, 2009 8:32 pm 

z tego co mogę od siebie napisać to że truggy jest 4wd jeżeli potem włożysz np. ez runa 540 lipo to będzie latał.(zębatki się zmielą) a e-firestorm to tylko 2wd ....zależy co cię kręci :)

Lama V3 , Shark 1:18 /EZ Run 5200 kv/ 3s lipo/

PostNapisane: Cz paź 22, 2009 9:34 pm 

Gensior napisał(a):
http://allegro.pl/show_item.php?item=787818134 - gdybym miał więcej kasy, kupił bym Yeah Racing 5000mAh ale niestety funduszy nie straczyło.

lepiej kupić 11,1V niż 7,4 przy 11,1 będziesz miał więcej obrotów co przekłada się na efektywność,ale 5000 mAh dłużej pojeździsz :)

PostNapisane: Cz paź 22, 2009 9:40 pm 

Wiktor Jaruga napisał(a):
Mam dylemat. Niewiem czy mam pozostac przy swoim samochodzie:
http://www.rcwroblik.pl/Model+elektrycz ... 01,i2.html
czy może przesiąść się na
http://www.rcwroblik.pl/Model+e-firesto ... 01,i2.html

Pytania
1.Co w każdym modelu należałoby wymienić.
2.Jakie są wady i zalety obydwu modeli.
3.Jaką ładowarke i pakiet polecacie na początek.

Ps.Proszę o szybką odpowiedź

Wiktor Jaruga 8)

Ja bym pozostał przy truggim/truckiem. TO JEST KWESTIA GUSTU!!!!!!!!!!

1.Najsłabsze punkty,a najlepiej wszystko na aluminium :lol: :P
2.truck ma napęd na 4 a firestorm tylko na 2... jak już kolega wspomniał zależy co Cię kręci,inaczej się prowadzą,zapewne każdy będzie lepszy w innym terenie.
3.ładowarkę,kolega wspomniał a baterię LI-PO najlepiej 11,1V powyżej 2000mAh ale przy 1300mAh jeżdżąc sobie w miarę szybko i spokojnie to starczy na grubo ponad 30 min <---pesymistyczne rozwiązanie,jeżeli mówimy o słabszym silniku.

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 12:41 pm 

trzcina napisał(a):
Gensior napisał(a):

lepiej kupić 11,1V niż 7,4 przy 11,1 będziesz miał więcej obrotów co przekłada się na efektywność,ale 5000 mAh dłużej pojeździsz :)

I tak już za późno :) Pakiet zamówiony.
I nie wiem czy standardowy regiel wytrzyma 3S, a na takim właśnie będę na razie śmigał, bezszczotkę planuję zakupić z przyszłości.

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 2:21 pm 

trzcina napisał(a):
3.ładowarkę,kolega wspomniał a baterię LI-PO najlepiej 11,1V powyżej 2000mAh ale przy 1300mAh jeżdżąc sobie w miarę szybko i spokojnie to starczy na grubo ponad 30 min <---pesymistyczne rozwiązanie,jeżeli mówimy o słabszym silniku.

Przestan pisac bzdury jeszcze ktos sie zastosuje do twoich sugestii i wtedy bedzie albo kasa w bloto albo pozar. 1300mah i 30min ?? Jak nie spales na fizyce to policz jakia moc wytwarzalby silnik pomijajac jego sprawnosc.

Odnosnie tematu to 2 rozne modele zupelnie innej klasy bez porownania ciezko ci bedzie znalesc obiektywna opinie bo watpie zeby na forum byl posiadasz obu podwozi.
Jesli chodzi o ladowarke i pakiet to wszystko zalezy ile masz funduszy oraz czego oczekujesz.

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 3:11 pm 

luke napisał(a):
trzcina napisał(a):

Przestan pisac bzdury jeszcze ktos sie zastosuje do twoich sugestii i wtedy bedzie albo kasa w bloto albo pozar. 1300mah i 30min ?? Jak nie spales na fizyce to policz jakia moc wytwarzalby silnik pomijajac jego sprawnosc.

nie wiem co Tobie wyszło na papierze ale mi w praktyce wychodzi tyle,czasem więcej :o

pokaż mi jak to obliczyłeś tutaj :)

nie robię tego z ironii czy coś tylko może się mylę,bądź stosowałeś mocniejszy silnik,wcale się nie kłócę każda dobra rada to jest krok do przodu,jeśli odebrałeś to inaczej,przepraszam.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano Pt paź 23, 2009 3:45 pm przez trzcina, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 3:28 pm 

trzcina moglbys powiedzioec jaki posiadasz model oraz regulator i silnik oraz jakiej sa firmu i jakie te pojemnosci(domyslam sie z gory ze te 1300mah i 7.4v ale napisz jeszce).Ja tez jestem bardzo ciekaw tego co tutaj mowisz.

Co do tematu tak jak napisal luke,to lwetsia gustu i tego co oczekujesz od modelu.Ja np wolabym zostac przy tym tugy,jesli sa do niego czesci zamienne oraz tuningowe....

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 3:38 pm 

dubik napisał(a):
trzcina moglbys powiedzioec jaki posiadasz model oraz regulator i silnik oraz jakiej sa firmu i jakie te pojemnosci(domyslam sie z gory ze te 1300mah i 7.4v ale napisz jeszce).Ja tez jestem bardzo ciekaw tego co tutaj mowisz.

Co do tematu tak jak napisal luke,to lwetsia gustu i tego co oczekujesz od modelu.Ja np wolabym zostac przy tym tugy,jesli sa do niego czesci zamienne oraz tuningowe....

ja napisałem,że to kwestia gustu ale nic :lol:

Proszę bardzo już mówię ;) 1300 mAh 11,1V

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 4:29 pm 

Ewentualnie jaki inny model polecacie. Ma być off-road raczej truggy lub buggy. Monster też mi odpowiada.

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 5:05 pm 

trzcina napisał(a):
luke napisał(a):
trzcina napisał(a):

nie wiem co Tobie wyszło na papierze ale mi w praktyce wychodzi tyle,czasem więcej :o

pokaż mi jak to obliczyłeś tutaj :)

nie robię tego z ironii czy coś tylko może się mylę,bądź stosowałeś mocniejszy silnik,wcale się nie kłócę każda dobra rada to jest krok do przodu,jeśli odebrałeś to inaczej,przepraszam.

Pozdrawiam.

Kolego ja chcialbym zobaczyc jak te 1300mah napedza model 1:10 wazacy prawie 2kg przez 30min.
A z prostych obliczen wychodzi ze twoj silniczek pobiera 28,8W co przy optymistycznej sprawnosci na poziomie 90% daje 26W na wyjsciu rzeczywiscie porazajaca moc.
Pokazywac niebede google lub podrecznik do fizyki pewnie z podstawowki.
Moze masz mikrusa?? Jesli tak to znowu wychodzi klepanie postow jak popadnie bez zaznajomienia sie z tematem.

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 9:12 pm 

Cytuj:
Kolego ja chcialbym zobaczyc jak te 1300mah napedza model 1:10 wazacy prawie 2kg przez 30min.
A z prostych obliczen wychodzi ze twoj silniczek pobiera 28,8W co przy optymistycznej sprawnosci na poziomie 90% daje 26W na wyjsciu rzeczywiscie porazajaca moc.
Pokazywac niebede google lub podrecznik do fizyki pewnie z podstawowki.
Moze masz mikrusa?? Jesli tak to znowu wychodzi klepanie postow jak popadnie bez zaznajomienia sie z tematem.

mikrus hehe sorry,za moje niedopatrzenie :roll: fail :P

dzisiaj nie uczą fizyki w podstawówce,a jak już to mało :cry:

PostNapisane: Pt paź 23, 2009 9:14 pm 

Wiktor Jaruga napisał(a):
Ewentualnie jaki inny model polecacie. Ma być off-road raczej truggy lub buggy. Monster też mi odpowiada.

ale Twój wcale nie jest zły,już lepiej kupić nowsze pakiety,bezszczotkę,aluminiowe części,jakąś budę samemu zrobić. i naprawdę dobrze wyjdzie,niż pakować kasę w następny model,chyba,że chcesz nowy model na 100% i nie masz co robić z kasą. :)

a co to za model,daj jakieś swoje foty lub do youtuba :)