Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 7:32 am

Autor
PostNapisane: N lip 26, 2009 7:41 pm 

Witam,
nadszedł czas, aby pożegnać mojego Lightning'a i kupić coś innego/mocniejszego. Stworzyłem ten temat, ponieważ na forum nie ma informacji, których potrzebuję. Pytałem już wiele osób, ale żadna opinia nie była obiektywna. Chciałbym się zapytać jak to jest z Bają... Czy jest bardzo awaryjna? Czy opłaca się ją kupować na następny sezon? Przede wszystkim chodzi mi o zdredukowanie kosztów, które ponosiłem w nitro, dlatego pytam czy petrole są tańsze :) Tak btw. czytałem temat o poradach dot. baji, ale nic się nie dowiedziałem oprócz tego, że szybko pada sprzęgło :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lip 26, 2009 11:11 pm 

Kup Baje, napewno bedzie tansza w eksploatacji nawet z samej racji paliwa, czesci z tego co widze nie sa duzo droższe niz czesci do nitro , nie wiem jak z silnikiem w baji sam mam carsona blastera wyjezdzilem juz jakies 6 litrów i sprzeglo jest jak nówka , reszta z reszta tez, jedyne rzeczy w silniku / układzie napedowym które sie zuzyly to zebatki atak+odbiór i swiece musialem wymienic a tak to lata az milo, sam niedawno stalem przed tym problemem co ty no i jednak wybór padł na petrola i nie zaluje nawet chwili, zadnych ARO, zadnego bawienia sie z silnikiem, jezdze kiedy chce i jak chce , po ostatniej jezdzie po prostu zgasilem silnik i wlozylem model do kartonu teraz po 2 tygodniach wyjelem z kartonu dwa razy podpompowalem paliwo , odpalil za drugim razem :) wybór nalezy calkowicie do ciebie , ja osobiscie modelu NITRO nie mialem, ale mam kolegów którzy maja, do tego mialem taki sam problem jak ty i troche tematów i for przewałkowałem, jednak moge sie mylic co do niektórych rzeczy wnitro bo nie mialem nitro, ale polecam petrola, jezeli mialbys jakies pytania , pisz na PM :)

PostNapisane: Pn lip 27, 2009 6:03 am 

Ja ze swojej strony jako użytkownik SSki dodam ,ze do jazdy petrolem trzeba mieć dużo miejsca,nie wszędzie da sie nim pojexdzić ze względów na gabaryty ,jak ktoś chce pośmigać pod blokiem to polecałbym raczej coś mniejszego w nitro,ja osobiscie petrola używam w weekend bo praca ogranicza wyjazdy w tygodniu gdzieś za miasto.A jak nachodzi mnie chcec pośmigania wieczorkiem to biore nitrusa i śmigam pod domem :wink: Nitro to taki mój złoty środek na nudne wieczory a Baja robi spustuszenie w weekendy :lol:
Co do ceny to nitro jest droższe w utrzymaniu to prawda,ale i ceny cześci są nizsze,połamanie jekiejś drobnej częsci w Baji to koszt od 100zł w górę :roll:
Moją najwieksza bolączką w Baji jak narazie jest notorycznie padjace łożyska w clutch holderze,jest na to sposób na który trzeba wyłożyć 200zł a mianowicie aluminiowy clutch holder,takze mozesz na to odrazu sie psychicznie przygotować :wink:

PostNapisane: Pn lip 27, 2009 8:21 am 

no to widze ze baja jest strasznie nie poręczna i strasznie droga w utrzymaniu :) , ja jak pisalem wyzej mam carsona gas blastera, cena części nie różni sie wiele od cen czesci nitro, do tego nie jest on az taki wielki zeby nim za miasto jezdzic :) (długość Savage XL 570mm; Baja 5B 920mm; Carson gas blaster 720mm) i jak narazie siadły mi zebatki Atak+odbiór(100 zł) oraz zwrotnice (40zł) reszta hula aż miło

PostNapisane: Pn lip 27, 2009 9:26 am 

Przemo mógłbyś mi powiedzieć ile takie łożyska kosztują i ile kosztuje aluminiowy clutch holder?
Chodzi o to? http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXUUV8
Co ile padają Tobie te łożyska?

PostNapisane: Pn lip 27, 2009 10:47 am 

Petrol na pewno jest droższy jeśli chodzi o części np komplet kół 300-400zł więc nijak to się ma do cen kół do nitro.Na baje również wyłożysz więcej kasy na sam zakup modelu.Tak jak już ktoś wspomniał na petrola musisz mieć miejsce.Jest głośny i duży co oznacza że lepiej trzymać go z dala od ludzi.Niekoniecznie za miasto ale jakiś opustoszały park lub coś podobnego.Utrzymanie samego modelu petrol to zupełna bajka w porównaniu do nitro.Żadnych ARO i ustawiania silnika względem pogody.Hpi akurat jest najdroższą opcją na petrola bo nie od wczoraj wiadomo że HPI ceny za części ustawia na wysokim poziomie.Jednak do żadnego petrola nie dostaniesz tyle tuningu i różnych części jak do Baji.Możesz pomyśleć nad czymś od FG to może zredukujesz koszty.Nitro jest dla tych co lubią sobie podłubać a Petrol jest do bez obsługowego jeżdżenia.Pamiętaj jednak że petrol mimo tańszej benzyny będzie Cię więcej kosztował(model+części+porządna apka).Zależy też jak się z modelem obchodzisz.Jeżeli nie będziesz go jakoś katował to długo będziesz czekał aż się rozleci.W końcu to kawał auta.Pozdrawiam

PostNapisane: Pn lip 27, 2009 4:32 pm 

Czekuś napisał(a):
Przemo mógłbyś mi powiedzieć ile takie łożyska kosztują i ile kosztuje aluminiowy clutch holder?
Chodzi o to? http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXUUV8
Co ile padają Tobie te łożyska?

Łożyska nie są drogie http://www.lrp.pl/sklep/advanced_search ... &x=61&y=19 bo koszt to 16 zł jednak padają przynajmniej u mnie strasznie szybko, ostatnio przejeździły 2 litry a teraz wewnętrzne te od starony kielicha posypało sie po jednym zbiornicznu :evil: Jedyne wyjście to własnie coś takiego jak wkleiłeś ewentualnie mozesz poszukać odrazu z osłoną sprzegła co powinno troszke przedłużyć jego zywotnosć,ewntualnie coś takiego z lrp http://www.lrp.pl/sklep/advanced_search ... 5+&x=0&y=0 .

Co do niektórych cześci to np świece mozna kupić w zwykłym sklepie z kosiarkami lub sklepie motoryzacyjnym za 15 zł a nie za 47zl z LRP. :wink: :wink: Takze przerzyj sobie liste cześci i popatrz na cześci dodam z własnego doswiadczenia ,ze np zestaw naprawczy tylnich amorków to 161zł ,a same szafty to ponad 80zł a lubią pękać ich plastikowe główki przy skokach :wink:
Niektóre rzeczy mozna też zrobić samemu typu osłona na szarpanke ,czy skarpety na amory i zaoszczędzić parę groszy na coś innego :mrgreen:
Nalezy też co jakieś 5 litrów sprawdzać łożyska na wale silnika bo potrafią sie posypać ,mozesz popytać Maćka Ostrego bo miał taki problem .
Pozdro

PostNapisane: Pn lip 27, 2009 5:27 pm 

Cena dobrego nitro jest równa ceny baji ;) Mógłby mi ktoś podrzucić fotkę tej osłony? ponieważ mam znajomego tokarza i myślę, że powinien takie coś zrobić :) Jeżeli chodzi o plac/teren to mam go w nadmiarze bo mieszkam na obrzeżach Szczecina, a sąsiedzi nie są problemem :twisted: Aparaturę już mam MX-3 powinna wystarczyć . O silnikach jakieś tam pojęcie mam ;) Jak kupie te trzymanie sprzęgła to łożyska nie będą tak leciały?

PostNapisane: Wt lip 28, 2009 1:03 pm 

Jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy znajdę gdzieś w Polsce farby Spaz'a?