Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 11, 2026 4:29 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:05 pm 

Witam
Dzisiejsza sytuacja gospodarcza sprawiła że złoty bardzo stracił na wartości, wiec się pytam jak to może wpłynąć na ceny modeli. Interesuje mnie hpi E-Firestorm, albo traxxas bandit, ceny około 600-650zl. Może się zdarzyć że te modele mogą kosztować nawet około 800zl??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:07 pm 

Ja bym poczekał do wiosny... Teraz i tak za zimno na jeżdżenie.
A dolar nie ma zamiaru spadać.

https://picasaweb.google.com/ZIP18PL/OF ... 1274863186

PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:08 pm 

szyss1 napisał(a):
Witam
Dzisiejsza sytuacja gospodarcza sprawiła że złoty bardzo stracił na wartości

A co takiego dziś wydarzyło się w gospodarce?

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:17 pm 

Dolar doszedł do punktu krytycznego :D Dzisiejszy kurs z dnia: 2,97 zł, a w między czasie doszedł do 3,11 zł. A ja chciałem zamówić model :(

PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:33 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
szyss1 napisał(a):
Witam
Dzisiejsza sytuacja gospodarcza sprawiła że złoty bardzo stracił na wartości

A co takiego dziś wydarzyło się w gospodarce?

Wig20 stracił 3,94% na zamknięciu co dało wskaźnik -3,94 % i jest na poziomie 1602, 56 Tylko akcje PGING i CEZ wzrosły na warości pozostałe 18 spółek spadło. Tak nisko WIG20 nie był od 2004 roku!

W czwartek sejm uchwalił nowelizację ustawy o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym i podwyższył gwarancje dla depozytów bankowych do 50000 Euro co zkolei odbiło się na TFI. w ostatnim czasie notuje się masowe wypływy środków z TFI, co dla kupujących jest dobrym znakiem, ale sprzedający są stratni.

Kryzys na świecie,zwłaszcza w USA może bezpośrednio nas nie dotknie, ale pamiętaj, że prawie wszystkie banki są w jakiś sposób powiązane kapitałowo z USA.

Podwyżka stóp procentowych i zablokowanie przez banki łatwości otrzymania kredytu spowodowało dzisiaj niespotykany ruch na Forexie i Futuresach.

Specjaliści domniemają, że jest to celowe wypuszczenie ze strony spekulantów (grube ryby) z za granicy, żeby osłabić złotego.

Wczoraj na Węgrzech zdecydowano, że w celu ratowania gospodarki trzeba podnieść stopy procentowe o 300 Bipów !!!! to spowodowało panikę na polskiej giełdzie, ponieważ Węgry i Polska mają podobne tempo rozwoju i te rynki uważa się za bliźniacze.

Dlatego dzisiaj USD jak i inne waluty stanowczo się umocniły (3,39 in plus dla USD) i na razie nie jest przewidywana tendencja spadkowa a linia wsparcia z ostatnich 30 dni pokazuje, że wysokie kursy walut się utrzymają.

Do tego dochodzą jeszcze spekulacje i masz odpowiedź. W sumie nic wielkiego.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:43 pm 

O dziękujemy p.Michale za objaśnienie. Według mnie wypłynie to na ceny modeli, ponieważ jeśli skończą się zapasy magazynowe w Polsce, to przyjdzie sklepom zamówić modele, i zapłacą trochę więcej co odbije się na nas modelarzach(podwyżka cen modeli). Oczywiście jest to moja teoria. No i sprowadzanie modeli z USA powoli zaczyna się nie opłacać. Jeszcze jak cło i VAT złapie to totalna porażka. Pamiętam te czasy (lipiec 2008), wtedy dolar stał 2,04, i wtedy było trzeba wsiąść kredyt i zakupić dolary.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:46 pm 

Przecież już Hpi ogłosiło wzrost cen związku z tym

edit: http://www.lrp.pl/index.php?lang=pl&mor ... _aktywna=1
Ceny lecą 10% w górę :(

Ostatnio edytowano Cz paź 23, 2008 6:59 pm przez Bartek Koźbielak, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:54 pm 

Bartku, nie wiedziałem że HPI podnosi ceny, dzięki za uwagę.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:57 pm 

A widzisz Piotrek, nie zgodze się. To tak jak z ceną ropy: Była po 130$ - na stacji po 4.60, jest po mniej niz 100, cena ta sama.

Tak samo będzie z modelami. Nie jest to aż tak wieelki skok. Poza tym nie było obniżek przy zawyżonym(nie bójmy się tego słowa) kursie złotówki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 7:02 pm 

Obniżenie ceny baryłki ropy zmotoryzowani odczują dopiero po pewnym czasie, miesiącu lub dwóch. Z nami będzie tak samo. Za miesiąc lub dwa ceny się ustabilizują i wtedy zobaczymy na jaki model nas będzie stać a na jaki nie.

GRP PARK & MICRO
Aluminium Theaded Shock Set

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 7:05 pm 

No tak Andrzej, no tak cena ropy wzrastała do tych 130$ to w Polsce cena benzyny wzrosła do 4,60zł/l. Teraz mówisz że jest 100$. Więc na stacji po prostu mają dużo marżę, więc po co obniżać cenę benzyny w Polsce, jak ludzie kupują. Ja tak to rozumiem, może źle, ale taka jest moja opinia.

adzinek: Ale i tak już sprowadzanie się nie opłaca, przynajmniej na niektóre modele.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 7:22 pm 

Michał czy zajmujesz się finansami?? Mam trochę gotówki, trzymam na koncie więc raczej tracę niż zyskuję, może wsadzłby je w jakieś akcje, obligacje, fundusze, lokaty, tylko ja się na tym kompletnie nie znam, więc może podpytał bym :wink:

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 7:31 pm 

Michał jest doradcą finansowym ...

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 7:44 pm 

Gieroll napisał(a):
Michał czy zajmujesz się finansami?? Mam trochę gotówki, trzymam na koncie więc raczej tracę niż zyskuję, może wsadzłby je w jakieś akcje, obligacje, fundusze, lokaty, tylko ja się na tym kompletnie nie znam, więc może podpytał bym :wink:

Miesiąc temu otworzyć krótką pozycję na kontraktach na WIG20 i dziś liczyć napływającą kasę :) Zlecieliśmy na WIG20 prawie 1000pkt a to oznacza 10 000zł zysku z jednej otwartej pozycji przy depozycie zabezpieczającym coś koło 3 000zł. Ładny zysk? :)

Michał, jaka linia wsparcia na walutach? Na USD/PLN? Jeśli tak to linią wsparcia sprzed roku, która zamieniła się w opór był poziom 2,4 za USD. Przeszliśmy przez ten opór praktycznie bez walki tworząc na rocznym wykresie formację odwróconej głowy z ramionami gdzie zasięgiem wybicia był poziom nieco ponad 3 za USD. Dziś ten poziom rynek przetestował tworząc krótkoterminowy opór na poziomie 3,10 za USD. Teraz powinniśmy spaść w dół w poszukiwaniu lokalnego wsparcia gdyż wiele czynników świadczyło o panice na rynku nawet HPI podniosło swoje ceny :) co wedle zasady "kiedy wszyscy sprzedają złotego bądź głupi i kup" może dać troszkę wytchnienia naszej walucie. Oczywiście w krótkim terminie.

No ale nikt nie odpowiedział mi na pytanie co takiego wydarzyło się w naszej GOSPODARCE że złoty tyle stracił. Co wydarzyło się na RYNKU to wiem ale w gospodarce? Chyba nic szczególnego co usprawiedliwiałoby taka przecenę złotego, no nie?

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 8:11 pm 

Gieroll napisał(a):

W kaczki synu, w kaczki:)

Przepraszam, musiałem:D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona