Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 11:34 am

Autor
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 10:15 am 

Witam

Oto Filmik który udało mi się nakręcić w dniu 08.08/2007r

Film ten prezentuje możliwości modelu Cyclon S Oraz moje umiejętności po około 22 godzinach treningu. ( nie jest to idealna jazda bo sam jestem dla siebie bardzo krytyczny w tej kwestii ) ale bardzo bym był wdzięczny za opinię na temat mojej jazdy.

Prosił bym nie zwracać uwagi na jakość oraz precyzje nagrywania gdyż było to nagrane aparatem cyfrowym. No i szanowny kolega Łukasz który to kręcił czynił to po raz 1 :)

http://www.rckonin.neostrada.pl/drift/DC1.wmv
http://www.rckonin.neostrada.pl/drift/DC2.wmv

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 11:10 am 

Nie no kozak, naprawde fajnie, tylko te filmiki były ciutke zbyt długie. Fajnie, ze w Polsce poziom rc driftingu jest coraz wyższy :twisted: Może sie coś wreście ruszy.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 11:14 am 

Rzeczywiście fajnie. Jakie masz opony? Co do jazdy nie mam zastrzeżen ale mógłbyś dać jakiś fajny podkład muzyczny :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 11:20 am 

Witam

Miło mi słyszeć pozytywną opinję Planuje nakrecić jeszcze kilkanaście krotkich ujęć takich jak drift do okoła pachołka jazda w ósemke

Oraz parkowanie między pachołkami z poślizgu co jest tez całkiem efektowne

jesli chodzi o filmiki te wstawiłem tak na szybko wszystkie kolejne będą z muzyką i będą obrobione.

Oto moje Opony: http://cgi.ebay.com/12-R-C-DRIFTING-TIR ... dZViewItem

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 11:39 am 

no stary fajne :D

tylko to co powiedzieli koledzy zbyt długie i bez muzyczki :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 12:26 pm 

Ja tylko dodam od siebie że kolega Drinek nie używa żadnych D-Boxów czy innych "wspomagaczy".
Cieszę się że poziom Twoich umiejętności rośnie, mam nadzieję że wkrótce będziesz miał konkurencję na naszym "podwórku"
a także, że następnym razem dotrę na czas na tajny plac manewrowy ;)i nakręcę kilka interesujących scenek.

Mały OT: Moje buggy miało sobie mały wypadeczek,
jechało sobie spokojnie i nagle betonowy mur uderzył w prawe przednie koło.
W ciągu kilku dni powinien wyjśc ze szpitala ;)

...---===***\ TL-01b /***===---...

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 13, 2007 2:59 pm 

Filmiki fajne i opanowanie modelu też już niezłe. Jeżeli jednak chciałbyś brać udział w zawodach, których w Polsce jeszcze nie ma, ale jak będą to z pewnością według zasad na wzór tych, które odbywają się choćby w Niemczech, to zainwestuj w gumowe opony, a nie z PCV i ćwicz opanwanie przy większych prędkościach.
Zawody w drifcie rządzą się trochę innymi prawami niż zabawa na podwórku.
Ponadto zrób jakiś tor z barierami, albo chociaż go namaluj i dopiero ćwicz jazdę, aby znać możliwości modelu i swoje.

TRF 501X - były 2
TRF-511 :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 13, 2007 4:32 pm 

Domyślam się ze mówisz o gumowych oponach masz na myśli takie jakie dostarczył organizator na zawody w niemczech ??

Mam do Ciebie jedno pytanie widziałeś te opony jeździłeś na takich lub choć trzymałeś w ręce ??

Tego gumą nazwać nie można są to tak twarde opony że bardziej są zbliżone do plastiku niż do gumy.

jeśli chodzi o zawody to powiem tak spoko te twarde opony hpi będę testował i na nich też trenował nie ma problemu choć ja bardziej jestem fanem Opon a ABSu gdyż według mnie jest większa frajda niż na gumowych

Nie powiem bo przygotowując się do zawodów na pewno będę na takich oponach jak proponuje HPI jeździł

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 13, 2007 7:58 pm 

Gambit napisał(a):
Filmiki fajne i opanowanie modelu też już niezłe. Jeżeli jednak chciałbyś brać udział w zawodach, których w Polsce jeszcze nie ma, ale jak będą to z pewnością według zasad na wzór tych, które odbywają się choćby w Niemczech, to zainwestuj w gumowe opony, a nie z PCV i ćwicz opanwanie przy większych prędkościach.
Zawody w drifcie rządzą się trochę innymi prawami niż zabawa na podwórku.
Ponadto zrób jakiś tor z barierami, albo chociaż go namaluj i dopiero ćwicz jazdę, aby znać możliwości modelu i swoje.

Testowałem obydwie wersje "ogumienia", tylko ze posiadałem opony Tamiya i powiem, że PCV jest o niebo lepsze.

A tak pozatym. Mam pytanie. Dlaczego w USA, w Zachodniej części Europy (orócz Niemiec), Japonii (domem i miejscem narodzin driftu) używają właśnie nakładek PCV (z tego też są zrobione "opony" Yokomo) ?? Poprzeglądaj sobie troche zagranicznych for.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 13, 2007 8:37 pm 

Moim zdaniem dlatego ze jazda na tego typu oponach pozwala na efektowną jazdę nie wymaga mocnego silnika i jest latwo dostepne.

Dlatego ja jestem fanem PCV i ABSu

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 10:43 am 

Drinek napisał(a):

Mam do Ciebie jedno pytanie widziałeś te opony jeździłeś na takich lub choć trzymałeś w ręce ??

Widziałem, trzymałem w dłoniach i jeździłem na takich oponach http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=en&partNo=4406
, które są już dostępne w Polskim sklepie http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id/6768 . Mam również opony robione przez Yokomo, Shimizu, jakieś RP (najbardziej miękkie) oraz Type D Tamiya. Wszystkie te opony sa wykonane z tworzywa, które owszem może i nie wygląda jak guma tylko jak miękki plastik, ale jest elastyczne w przeciwieństwie do nakładek PCV i nie zdziera się tak szybko. Łatwiej się na nich łapie przyczepnośc i wyprowadza model z poślizgu.
Nie jestem specem od Driftu jak Wy. Bawię się w driftowanie modelem dopiero od jakiegoś czasu i dlatego myślałem, że mogę coś doradzić.
Sprawadzałem różne opony jak i nakładki z PCV z różnymi silnikami. Niestety mam tylko TT-01 trochę przerobioną (szpery, amory itp) , więc raczej nie umywa się ona do waszych modeli.
Owszem, nakładki z PCV sprawdzją się przy słabszych silnikach, ale załóżcie do modelu 15 zwojowy silnik Yokomo D1M albo 18 Drift Machine Oriona ( o 11 nawet nie wspominam ), a przekonacie się jak się jeździ na nakładkach z PCV. Tego nie można nazwac driftowaniem, bo model porusza się jak poduszkowiec. Ja próbowałem driftować nawet na 7 zwojowym Orionie sygnowanym przez Oscara Jansena, ale moje umiejętności są zbyt małe, aby jeździć na silniku mniejszym niż 15 zwoi. Nie panuję wówczas nad modelem i często wypadam z założonej trasy.
Każde z posiadanych opon są trochę inne i inaczej się zachowuje na nich model na różnych podłożach. Na dywanie najlepiej Mi się jeździ na Yokomo i Tamiyowskich, na nawierzchniach, które są na podziemnych parkingach ( np w Fort Wola, na podziemnym parkingu, gdzie są wymalowane 8 i trasa ) najlepiej się sprawdzają Shimizu i Yokomo, a na zapiaszczonym betonie i asfalcie wystarczają standardowe slicki z utwardzeniem wewnętrznym zrobionym z 2 warstw gąbki z podkładki pod myszkę.
Poprzedni post nie był atakiem, ironią, czy szyderstrwem, ale skoro został tak odebrany to przepraszam .

TRF 501X - były 2
TRF-511 :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 11:19 am 

Witam

Ja nie mam zamiary nikogo atakować i kłócić się kto ma racje.

Jeśli chodzi o opony to niech każdy zakłada jakie chce i driftuje na nich jak chce.

Jeśli chodzi o silnik ja mam bezszczotkowca Vectora X11 13.5 zwoi może wydawać się że to jest mocy silnik ale w brew pozorom ma zaledwie 180 Watów i podczas mojej jazdy na obręczach a ABSu gaz mam wciśnięty na 1/3 1/2 do maxa wciskany jest tylko wtedy gdy zależy mi na wykonaniu długiego łuku.

Moj wniosek jest taki każdy powinien pojeździć na równych oponach gdyż w momencie organizacji zawodów na pewno rodzaj opon będzie narzucony przez organizatora.

Jeśli chodzi o jazdę na PCV czy ABS z moich obserwacji wywnioskowałem im mocniejszy silnik tym gorzej. Ja polecam zastosować silnik max do 12-15 zwoi bo mocniejszy to przesada a przełożenie dobrać tak aby max speed był mniejszy niż 40Km/h tym bardziej że na tego typu oponach ciężko uzyskać choćby 30km/h.

Może ktoś będzie się śmiał ze ja zamontowałem w swoim modelu bezszczotkę i wydałem na nią sporą kasę ale za to nich ktoś na silniki szczotkowym 12-15 zwoi i pakiecie 3300 GP po driftuje 30 minut

Ja nie uważam się za speca do driftingu staram się wysłuchać każdego i sam w miarę możliwości testować różne warianty.

A i jeszcze jeden szczegół uważam że poślizg nazywany driftem ma sens tylko wtedy gdy jest on wykonany na: asfalcie lub torze wyścigowym do on-roadów.

Osobiście nie uważam na drift jazdę po dywanie parkiecie panelach wykładzinie betonie piaski i tego typu nawierzchnia.

Jeśli ktoś sądzi że modelem driftować powinien na normalnych gumowych oponach ( bo tak driftuje się autem 1:1 ) to ja od razu radzę dane osobie odpiąć przedni napęd i driftować tylko i wyłącznie z napędem na tył bo ( tak się to robi autem 1:1 )

Nie neguje stosowania specjalnych opon do driftu hpi tamiya yokomo.

Moim zdanie do driftu najlepsze jest PCV, ABS stwierdzam tak gdyż koledzy drifterzy z Japonii na zawodach driftują albo na nakładkach albo na oponach Yokomo z plastikowymi nakładkami.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 5:08 pm 

Cytuj:
Łatwiej się na nich łapie przyczepnośc i wyprowadza model z poślizgu.

Gambit - No właśnie

Cytuj:
Może ktoś będzie się śmiał ze ja zamontowałem w swoim modelu bezszczotkę

Drinek - To w cale nie jest śmieszne, całe USA "ślizgają" się na Novakach.

http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=en&partNo=4406
- z opisu wynika, że to są opony z plastiku (czyli tak jakby HPI idzie w stronę Yokomo)

Niech każdy jeździ na tym co chce. Drinek, Ja i jescze paru innych RC drifterów woli PCV i ABS. A niektórzy wolą twarde opony od HPI czy Tamiyii.

Co do driftu z PCV i ABS'em na mocnych silnikach poniżej 11T. Umiejętne opanowanie manetki gazu i jest już git.

p.s. dla tych którzy wolą aby drift modelem bardziej przypominał ten z 1:1. Odłączcie przedni napęd, załóżcie normalne opony, do nich najtwardsze wkładki, twarde spręzyny, zablokujcie tylni dyfer i próbójcie. Ciekawe jak wyjdzie.