Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:01 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lip 22, 2007 9:34 pm 

Witam, jestem totalnie początkujący, ale b. podoba mi się drifting samochodzikami RC i chciałbym zacząć się w to bawić. Prosiłbym o rade, jakie autko kupić na początek abym był zadowolony. Dodam tylko, że bardziej chyba będę gustował w spalinowych niż elektrycznych. No i skala która wchodzi w gre to raczej ta najbardziej popularna czyli 1:10.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lip 22, 2007 10:15 pm 

JA na początak radzil bym ci kupic elektryka, np tl-01. Sam takim smigam i sprawdza sie w drifcie rewelacyjnie.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 22, 2007 10:57 pm 

Witam

Wszystko zalerzy od tego ile chcesz na model przeznaczyć

Jesli masz troche kasy to polecił bym zakup HPI Sprint 2 niezłe auto dobre na poczatek wytrzymałe wiem że tanie nie jest bo ma swoją cene alę urzywane kupisz nie drogo.

Zaletą Sprinta jest to że na seryjnych ustawieniach jest całkiem dobry ładnie wywarzony i do tego ma możliwość regulacji zawieszenia itp dlatego jak byś się trochę mocniej zainteresował modelem po kilku jazdach to masz możliwość coś pozmieniać lekko tuningować itp.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 22, 2007 11:34 pm 

Jeżeli jesteś totalnie początkujący, czyli jak rozumiem nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z modelarstwem RC to raczej odradzam zakup spaliny.
Koledzy w postach powyżej zaproponawali Ci słusznie jakiegoś elektryka.

TL-01 to jedna z tańszych możliwości. Nawet na standardowym silniku (popularnie zwany "blaszak") da się driftowac, parę stopni wyżej stoi proponowany przez Drinka Sprint, który jest już oczywiście droższy ale też zarazem lepszy. Pomiędzy tymi modelami (a raczej podwoziami) jest też kilka modeli.
Pamiętaj, że do każdego możesz wstawic inny silnik, zmienic zawieszenie, koła o różnej przyczepności itd...
Możesz kupic nawet Cyclone, ale z żle dobranymi parametrami będziesz miał mniej zadowolenia niż z dobrze ustawionego np. TT

EDIT: Nie wspominając oczywiście o kosztach, to są setki a nierzadko powyżej tysiąca złotych koszty samego tuningu. A apetyt rośnie w miarę jedzenia :/

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 9:08 am 

To w takim razie zdecyduje się chyba na elektryka, choć myślę, że ciągłe ładowania akumulatorów jest trochę męczące. W spalinie wystarczy dolać "benzyny" i jezdzi sie dalej, a tu jednak trzebaby zmarnować czas na łądowanie baterii. A w którym sklepie najlepiej zaopatrzyć się w takowy model?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 9:36 am 

Co do ładowania to z dobrym pakietem i ładowarką zajmie ci to godzinę, a tak przy okazji to paliwo też kosztuje i to niemało. Co do sklepu to zależnie od tego co chcesz kupić (jaki model). A tak w ogóle to ile masz na to kasy?

Pozdro Michoxx :mrgreen: .

Time Edge (klik)
GG: 11304258

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 9:45 am 

Driftowanie nie pożera tyle energii co np. jazda w terenie. Dużo zależy od pojemności pakietu (czyli akumulatora). Ale na jednym pakiecie myślę że można 15-20 min jeździc. Bdb rozwiązaniem jest posiadanie 2-3 pakietów na zmianę. Czas ładowania nie jest strasznie długi.

Poprzeglądaj forum, znajdziesz kilka linków do sklepów (niekoniecznie najtańszy zakup jest w polsce), ponadto można znaleźc ciekawe oferty na aukcjach internetowych ale to zawsze jest większe ryzyko.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 9:45 am 

Jeżeli nie masz żadnego sklepu we własnym mieście to trzeba wybrać jakieś sklepy internetowe np:

rojna.pl
rcworld.pl

będą dla Ciebie dobrym wyborem. Napoczątku powiedz sobie ile chcesz na to przeznaczyć, bo modelarstwo RC nie jest tanie, tak jak chłopaki radzili żeby kupić TL-01 RTR (ze wszystkim do jazdy) trzeba wydać około 500 zł, ale od razu do wymiany idzie akumulator i ładowarka, i później praktycznie wszystko. Lepszym wyborem jest od razu zakup TT-01 którego cena dochodzi nawet do 700 zł które trochę od TL się różni i jest bardziej popularny wśród początkujących drifterów. Co do tankowania spalinek, to nie jest benzyna tylko nitrometanol z dodatkami który za 2,5L kosztuje około 100zł, na baku 100ml wyjeździsz jakieś 20 min max co daje 1L = 200 minut, 2,5L = 500 minut = około 8 godzin. Ale do tego trzeba jeszcze liczyć koszty serwisowania, a przecież do spalinki też idzie pakiet (akumulator) tylko że nie do napędzania silnika, ale do innych części korzystających z elektroniki - różne regulatory itp. A w spalinówce sam dobry silnik to koszt 600 zł a tu za to masz cały model, i gdy dopiero będziesz go rozbierał i składał z zamkniętymi oczami bierz się za spalinke :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 10:30 am 

Mam do przeznaczenia na model około 1000zł i tak przeglądałem sobie te 2 sklepy.
Coś takiego np. http://rojna.pl/index.php?p620,as30111- ... ed-tc4-rtr jest ok?
Ewentualnie prosiłbym o podanie konkretnego linka/-ów do konkretnego, najlepszego dla mnie modelu :D
Dziękuję za dotychczasową, niezmiernie szybką pomoc i z góry dziękuję za kolejne wskazówki :)
ps. sklep w mieście mam, ale sprzedaje w nim taki facet, który za bardzo nie potrafi doradzić i jak u niego byłem, powiedziałem, że jestem kompletnie zielony to chciał mi wcisnąć na początek model za 2000zł (spalinowy), mówiąc, że jest wspaniały dla początkujących. Nie był RTR i jak zobaczyłem ile w środku jest części to zwątpiłem i wyszedłem :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 10:53 am 

Asso TC4 jest jak najbardziej OK, 870zł zostaje 130 na pakiet i ładowarkę. Podwozie wanienkowe - wszystko dobrze zabezpieczone. Dobry wybór jak na początek zabawy z RC. Ja jednak bardziej był bym za Sprint 2 Drift, zwykła wersja od tej drift różni się serwem, i ogumieniem.

http://www.lrp.pl/sklep/index.php/cPath/46_183_829

Tutaj wchodzi inny aspekt bo oba modele są w wersji KIT i nie wiem czy do 1000 zł wyrobisz się z dokupieniem wszystkiego do modelu.
Do Asso powinien podejść D-Box czyli: http://www.hpieurope.com/show_video.php ... ideoID=111 który pomoże w drifcie. Nie jest drogi a efekt murowany. Jednak o tym czy podejdzie niech wypowie się ktoś bardziej zaawansowany, bo nie testowałem, na pewno podejdzie do wszystkich modeli HPI.

@edycja:

Poczytałem troche o D-Boxie i podejdzie do każdego modelu, drugi filmik: http://www.youtube.com/watch?v=gOEkYOHoeac
Cena sklepowa 303 zł, używki kupisz za 200zł.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 11:13 am 

http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=27713 - tutaj mam taką ofertę :wink: ( http://www.teamxray.com/teamxray/produc ... TORY%20KIT ) . Model konkurujący z asso, jego plusy to to ze jest z węgla, a także ma dobre wywazenie, lepiej niż w asso tc4. Do driftu nadaje się jak najbardziej, a jak większość wie na tym forum jestem zapalonym drifterem, wiec coś niecoś o tym wiem, a sprzedaje go ponieważ potrzebuje troche kaski na inne zajawki (deskorolka, fotografia).

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 11:33 am 

Model jest bez kół, elektroniki i silnika. Za 400 zł nie wiem czy by się wyrobił =] No ale xRay jest modelem bardzo dobrze wyważonym. Dzięki czemu łatwiej się nim jeździ. Decyzja należy do bLinQ'a, jednak od siebie dodam, że warto rozważyć ofertę Lorda :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 11:51 am 

w cenie 50 zł moge jescze dożucić praktycznie nowe (po 2 jazdach) opony Tamiya Type-D przeznaczone do driftu, które są na takich felgach: http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... da59fde586

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 12:19 pm 

Spalinowka dla poczatkujacego to strata kasy niepotrafiacy kierowac takimi brykami moze ja szybka skasowac. Ja polecam Elektryka. Przy drifcie okropnie sie niszczy silnik spalinowy.ODRADZAM SPALINOWKE DLA NEWBIE.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 23, 2007 12:47 pm 

A masz spalinę?? widziałeś ją kiedyś?? Jak nie to nie pisz jak nie wiesz. MI się podobają i spaliny i elektryki:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona