Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 12:24 pm

Autor
PostNapisane: So lut 25, 2006 11:16 am 

Witam często spotykamy się z tym problemem z czego zrobić pakiet odbiornika. Mam dwie propozycje akumulatorów o porównywalnych cenach na budowe aku 6V czyli 5 cel. Wypowiadajcie się co waszym zdaniem lepsze.

Pierwsza opcja:

http://www.allegro.pl/item86815220_akum ... mocja.html

Druga opcja:

http://www.allegro.pl/item87953709_aku_ ... _12m_.html

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 25, 2006 11:47 am 

Zdecydowanie te drugie, jeżeli masz na to miejsce w modelu oczywiście.

PostNapisane: So lut 25, 2006 12:37 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Zdecydowanie te drugie, jeżeli masz na to miejsce w modelu oczywiście.

Miejsca duzo nie potrzeba podaje wymiary tych drugich ogniw w porównaniu do baterii AA

AA - 50mm wys; 14mm średnica.
Solaris- 28mm wys; 17mm średnica.

PostNapisane: So lut 25, 2006 12:48 pm 

Zrobiłem mały test. Wziołem orginalny boks Traxxxas do którego mieści się ledwo koszyczek na 4 aku AA i włozyłem tam ogniwa solaris. Co mnie zdumiło?? Do boksa luzem weszło 5 takich ogniw a jak by się trochę pobawić to nawet 6 ogniw wejdzie na bank jeszcze luz na kabelki zostanie. Jestem początkujący i proszę wypowiadać się dlaczego te ogniwa są lepsze?? aby pomóc takim jak ja i nie tylko!!!!!!

PostNapisane: So lut 25, 2006 2:32 pm 

Zwlaszcza do modeli off-road potrzebne jest dobre zasilanie. Serwa w tych modelach pobierają bardzo dużo prądu przez co trzeba to dobrze dobrać. Różne są wersje akumulatorów, są wersje konsumenckie, przemyslowe itd. Większość dostępnych na rynku akusów niestety nie nadaje się do naszych celów, zwlaszcza te AAA, bardzo szybko tracą pojemność i nie dają rady prądowo. Jeżeli ktoś musi stosować ten rozmiar to polecam wersje przemyslowe stosowane w modelach slow-flayer. poznać je można po tym że plus jest bardzo duży i nie wystaje tak bardzo ( czyli ma dużą średnicę)
Mam przykre doświadczenia z tymi akusami które podaleś , może pechowo trafilem , podobne zdanie mam o KAN-ach, przy pierwszym ladowaniu potrafily wyciec. Dalem sobie spokój z wynalazkami i stosuję tylko GP. W tym rozmiarze 2/3AA są do wyboru dwie wersje. Takie z zieloną otuliną i kolorową.Obie są wystarczająco dobre, te kolorowe mają wyższe prądy rozladowania i podobno wyższe napięcie. Są to akusy wysokoprądowe. Do nadajników nie powinno się stosować takich ogniw. Nadajnik ma pobór prądu na stalym i nie dużym poziomie więc nie wykożystamy możliwości tych akusów a nawet mogą nas spotkać przykre niespodzianki. Napięcie rozladowania akusów wysokoprądowych jest w miarę stabilne i przy końcu pojemności drastycznie spada i może to spowodować wylączenia nadajnika. Zresztą samorozladowanie tych cel jest znacznie większe.
Do modelu musisz polutować ogniwa, nie stosuj koszyków a dlaczego to poszukaj na forum , już o tym pisalem .

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 2:43 pm 

CHARLIE napisał(a):
Zrobiłem mały test. Wziołem orginalny boks Traxxxas do którego mieści się ledwo koszyczek na 4 aku AA i włozyłem tam ogniwa solaris. Co mnie zdumiło?? Do boksa luzem weszło 5...

no ameryki to ty nie odkryłeś.

też mam pakiet odbiornika zlutowany właśnie z tych ogniw.

lepsze są od AAA bo mają wiekszą pojemność i prąd i oddają większy prąd.

wyjmowanie za każdym razem akusów do ładowania w T-maxie to może nie jest tak upierdliwe jak w savie, ale polecam wyprowadź sobie na zewnątrz puszki z aku wtyczkę do ładowania.

pozdro