Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 9:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
PostNapisane: Śr sty 14, 2009 9:51 pm 

Wszak 30-40zł ktoś może jeszcze przeżyć, w końcu będzie taniej niż w legalnym polskim sklepie :D
Ale warto zwrócić uwagę na czas, nie wiem jak to wygląda w przypadku Poczty Polskiej, ale przypuszczam że waha to się w granicach 7-10 dni.
Przyjmijmy wariant optymistyczny(wysyłamy w poniedziałek), 7 dni wysyłka do Chin, powiedzmy że 2 dni zajmuje rozpatrzenie reklamacji i powrót kolejne 7 dni, daje nam łącznie 16 dni. A przyjmując wariant pesymistyczny może to nawet trwać miesiąc.

Domeny modelarskie na sprzedaż:
gsracing.pl robitronic.pl etamiya.pl corally.pl castlecreations.pl duratrax.pl

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 10:00 pm 

Może zginąć i masz plecy. Tak mi zginęła paczka z Quarkiem SSB MK03 (choć amerykanie twierdzą że quark tak unika napraw), dowód nadania tez mi zginął i 600 w plecy.

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 10:09 pm 

Na koniec mogę dodać że jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim zmieni się mentalność polskich konsumentów i tok rozumowania z chwilowego na bardziej perspektywiczny. A co do wszelkich obliczeń opłacalności prywatnego importu, trzeba brać pod uwagę wszelkie możliwości, warianty, komplikacje i dodatkowe koszty aby obliczenia były jak najbardziej obiektywne i oddające rzeczywistość. Ale myśląc chwilowo nadal polskie modelarstwo będzie na etapie raczkowania, albo popadnie w śmierć kliniczną, nie wspominając już o stracie czasu i pieniędzy.

Domeny modelarskie na sprzedaż:
gsracing.pl robitronic.pl etamiya.pl corally.pl castlecreations.pl duratrax.pl

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 11:22 pm 

Mentalność konsumentów powiadasz... A ja myślę że jeszcze trudniej będzie zmienić mentalność rodzimych sprzedawców, szczególnie tych którzy na proste wyliczenia alergicznie reagują wytykając konsumentom niedojrzałość. Wtedy widać czy szczególnie wyraźnie czy traktują ich jako partnerów czy jako target. Zresztą wystarczy wpisać słowo gwarancja w dowolne forum modelarskie i wiele ciekawych postaw wobec tego tematu (wskazywanego nawet w tym wątku jako niesamowita przewaga rodzimego handlu) lokalnej dystrybucji wyłowić... ciekawa lektura, też pokazuje mentalność ale drugiej strony. Naprawdę korzystanie z gwarancji w kraju to może być never-ending-story. Nawet nie poruszając tak drażliwego tematu można by przytoczyć sporo przykładów jak ciężko zapracować na brak zaufania, drugiej strony. By to dostrzec to wystarczy średnio pilnie czytać to forum :)

Co do przesyłki... paczki giną na trasie rodzima sortownia - odbiorca. Źródło paczki czy krajowe czy zagraniczne nie ma tu znaczenia. W obu przypadkach należy zadać sobie proste pytanie biorę przesyłkę ubezpieczoną czy nie. Płacę za to bo warto czy nie. Polecam przesyłanie sobie na adres firmowy, zamiast domowego, przed instytucją poczta czuje większy respekt. Paradoksalnie przejście paczki przez cło daje jej ochronę, bo jest przesyłką rejestrowaną i jej poczta nie zgubi.

Co do czasu wysyłki... kupuję w rcmart płacę kartą wysyłka rusza w drogę w czasie 12-24h godziny od chwili gdy kliknę w "płacę". Po jakim czasie zobaczysz przelew ile jest sesji eliksiru dziennie, jak często Twój bank księguje wpływy na konto? Jak często sprawdzasz czy doszedł przelew, bo jakoś na opcję za zaliczeniem to zabrakło chęci jak przeglądałem aukcje skoro już rozmawiamy o oszczędności czasu klienta. Ostatni moja transakcja z Kanadą zamknęła się w 7 dni. Ostatnia w kraju w 10, bo sprzedający uważał, że jak coś jest niejasne w moim zamówieniu to przecież to mój interes aby zadzwonić nie jego. Ciekawe ile by szło jakbym nie zadzwonił.

Ja rozumiem, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i jak się patrzy na różnicę to dla jednego wynosi ona niepełne 60zł dla drugiego przeszło 200zł. Ja kupowałem dolary jak były po 2.44 by mieć na głupoty. Dla mnie ta różnica jest jeszcze mniejsza, a jak będzie rozliczana z karty to i tak będzie z dniem rozliczenia karty kredytowej a nie dniem zakupu więc dzisiejszy kurs jest dla mnie mało istotny. Zobaczymy po ile wystawisz kolejne zestawy :). Każdy sprawdza swoje korzyści i ocenia własne ryzyko.

Czytając Twoje wypowiedzi (i szczerze mówiąc nie są one wyjątkiem na tle innych osób z branży) to sobie myślę, że naszą cechą narodową jest szukanie zmiany postawy w nie swoim postępowaniu. Tak więc z punktu widzenia dystrybutora/sprzedawcy to klienci są niedojrzali, z punktu widzenia klientów to druga strona nie wykazują elastyczności, ślepy zaułek. Na szczęście są wyjątki, które nie muszą się zasłaniać złymi klientami i faktycznie jakoś wkoło nich też gromadzą się świadomi klienci. Chińczycy też się już nauczyli, że klient zawsze ma rację a zadowolony wraca co gorsza zatraca czujność. My jeszcze musimy tę sztukę opanować.

Patrząc całkiem z boku, ciekawe kto przeżyje to starcie... zły klient robiący zakupy tam gdzie im się bardziej opłaca, czy dystrybutor zżymający się na mentalność liczącego opłacalność klienta. Szczęśliwie ja mam do tego obojętny stosunek bo nie ja na tym zarabiam, stąd może dystans do sprawy i inna wrażliwość na wyniki pokazywane przez kalkulator.

Chyba się spory off-topic robi...

P.S. Kurs który podałeś oznacza, że należy unikać MBanku tylko grzać do kantoru bo tam jest 3.18-3,20 i rozliczyć kartę z subkonta dolarowego. Ach te budowanie zaufania podawanie informacji korzystnej z punktu widzenia klienta, trudna sztuka :)

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4