Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 9:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 13, 2009 12:27 pm 

Mówisz o cenach polskich czy zachodnich i chińskich. Nie wiem ile kosztuje Mamba Max w Polsce. Na zachodzie MM kosztuje dwa razy więcej niż eZRun. Sam regiel. Z silnikiem jest podobnie. Pewnym rozwiązaniem jest Sidewinder. A podobno produkty CC uchodzą za te "tańsze". A polskie ceny to już zupełnie inna bajka.
Ale chętnie zobaczyłbym markowe combo w cenie 450-500 zł.
Tylko, że wydaje mi się, że z zestawu kupionego w Chinach za 200 - 250 zł robi się dwa razy więcej.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 2:44 pm 

Wydaje mi się że cena 380zł za zestaw KV4300 jest skalkulowana na przyzwoitym poziomie. W końcu to jest sklep, nie fundacja i też musi odnieść korzyść z tego że zapewnia natychmiastową dostawę i serwis gwarancyjny na swój koszt. Pozatym przy tak wysokim kursie dolara trudno zaoferować niższą sumę. Oczywiście czasami trafiają się oferty prywatnych importerów na allegro w niższych cenach, ale jednak firma to legalne przedsięwzięcie i ma swoje koszty stałe, których osoby prywatne importujące nielegalnie nie posiadają(ZUS, podatki, księgowość, itd).

Dodatkowo uważam że produkty firmy HobbyWing nie odstają znacząco od światowych marek tj. Castle Creations itd. myślę że mity i stereotypy o lichej jakości chińskich produktów można powoli wkładać między bajki poprzedniego wieku, o czym świadczą chociażby certyfikaty jakościowe które posiadają wszystkie firmy z Azji od których sprowadzamy towar.

Ale tak jak powiedział Kajman, jeśli polscy modelarze nie będą kupować w polskich sklepach to modelarstwo nigdy się nie rozwinie, bo instytucje państwowe nie palą się do organizacji zawodów i wspierania tego hobby, a przedsiębiorcy tak, tylko muszą mieć za co ;)
Myślę że ceny w naszym sklepie są kompromisem pomiędzy importem prywatnym a pozostałymi sklepami w Polsce.

Dla Ciebie ważniejsza jest oszczędność pieniędzy, dla innych oszczędność czasu. Sam wiele razy się przekonałem że czas wart jest więcej od mamony ;)

Pozdrawiam

Domeny modelarskie na sprzedaż:
gsracing.pl robitronic.pl etamiya.pl corally.pl castlecreations.pl duratrax.pl

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 3:02 pm 

Mateusz Kwiatkowski napisał(a):
Dodatkowo uważam że produkty firmy HobbyWing nie odstają znacząco od światowych marek tj. Castle Creations itd. myślę że mity i stereotypy o lichej jakości chińskich produktów można powoli wkładać między bajki poprzedniego wieku, o czym świadczą chociażby certyfikaty jakościowe które posiadają wszystkie firmy z Azji od których sprowadzamy towar.

Tzn podczas podróży do Chin nauczyłem się, że jeśli coś się kupuje najtaniej, to jest to zło. Jakościowe. I wciąż jest pełno gniotów stamtąd. Jednak ezrun wydaje się (nie jeździłem) być rozsądnym rozwiązaniem jeśli ktoś nie ma więcej kasy na zestaw BL.

zaur napisał(a):
Mówisz o cenach polskich czy zachodnich i chińskich. Nie wiem ile kosztuje Mamba Max w Polsce. Na zachodzie MM kosztuje dwa razy więcej niż eZRun. Sam regiel. Z silnikiem jest podobnie. Pewnym rozwiązaniem jest Sidewinder. A podobno produkty CC uchodzą za te "tańsze". A polskie ceny to już zupełnie inna bajka.
Ale chętnie zobaczyłbym markowe combo w cenie 450-500 zł.
Tylko, że wydaje mi się, że z zestawu kupionego w Chinach za 200 - 250 zł robi się dwa razy więcej.

Wybacz,ale MM nie jest dla mnie wyznacznikiem, jednakże jest 2x mocniejszym reglem niż exrun. Jest spoko, ale serwis ma tak samo daleko. I zestaw ezrun 35A można wprost porównywać do sidewindera, który ma takie same parametry. Nie wiem jak cena SW obecnie.
A co do markowego combo za 500zł:
http://www.rojna.pl/index.php?p2468,716 ... -genius-50
do tego:
http://www.rojna.pl/index.php?p2149,972 ... speed-4-5t
lub
http://www.rojna.pl/index.php?p2150,972 ... speed-5-5t

I za 480zł masz znacznie bogatszy w ustawienia, markowy, europejski wyrób z 2 letnią gwarancją.

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 3:45 pm 

Tyle że wszyscy patrzą na zestawy firmy HobbyWing poprzez pryzmat zestawu KV4300 z regulatorem 35A/190A, a nie można zapominać że jest to stockowy zestaw do amatorskich zastosowań. HobbyWing ma również w swojej ofercie regulator 60A/380A i silniki z których najmocniejszy ma KV6000 5.5T. Oczywiście to jest tylko seria eZRUN. W sprzedaży są również zestawy zawodnicze XERUN gdzie są regle 60A/360A i 120A/720A i najmocniejszy silnik 3,5T KV9100. Uważam że jeśli porównywać Mambe to albo z najmocniejszym zestawem z serii eZRUN albo z zestawami z serii XERUN. Wydaje mi się że wyniki mogłyby nie jedną osobę zaszokować ;) HobbyWing odcina się od taniego chińskiego syfu i według mnie prezentuje przyzwoity światowy poziom jakości produktów i obsługi klientów.

A SideWinder KV4600 czyli odpowiednik eZRUN'a KV4300 kosztuje 510zł, więc w tym przypadku różnica wynosi 130zł.

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 4:34 pm 

Mateusz: masz rację mówiąc o coraz lepszej jakości chińskich wyrobów. Zgadzam się jak najbardziej z Tobą. Podobnie jest w branży motoryzacyjnej: konkretnie skutery. Są coraz lepsze i zaczynają dorównywać europejskim i japońskim. To nie ten sam badziew co kilka lat temu. Dodam, że za parę lat będziemy jeździć ich samochodami. Chyba, że ich gospodarka nie wytrzyma tempa rozwoju i padnie. Ale uważam, że robią coraz lepiej. Chciałbym właśnie sprawdzić jak się ma Xerun i jak się tym jeździ.
Co do cen, nie jest najważniejsza dla mnie. Ale nadal nie mógłbym sobie pozwolić na kupno zestawu BL za 380 zł. Takie realia. A dać 500. Żona by mnie z domu wygnała.

Kajman, jak chcesz jeździć silnikiem 70A na reglu 50A. Wiem, że lubisz GM ale to chyba nie zadziała a zestaw tego silnika z reglem 80A to już chyba 600-700 zł.
Z innej strony, ciekawe czy zachodni producenci obniżą ceny w walce z chińską konkurencją.
Pozdrawiam i życzę wielu klientów, niskich cen i wysokiej jakości. :) Combo MMM+2200 za 300zł. Bajka. :twisted:

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 4:56 pm 

zaur napisał(a):
Co do cen, nie jest najważniejsza dla mnie. Ale nadal nie mógłbym sobie pozwolić na kupno zestawu BL za 380 zł. Takie realia. A dać 500. Żona by mnie z domu wygnała.

Pozdrawiam i życzę wielu klientów, niskich cen i wysokiej jakości. :) Combo MMM+2200 za 300zł. Bajka. :twisted:

Rozumiem Cię doskonale, poprostu Ciebie interesują rozwiązania budżetowe, na których można jak najwięcej zaoszczędzić ;) Wiem że takich osób nie da się przekonać na jasną stronę mocy :D

Mam nadzieję że za jakiś czas będziemy mogli zaoferować jeszcze lepsze ceny zestawów firmy HobbyWing, być może najlepsze w Europie, jeśli będą ku temu sprzyjające wiatry ;)

Dziękuję i pozdrawiam
Mateusz

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 5:19 pm 

Mam nadzieję, że ceny bedziesz miał dobre bo za jakiś czas (może na lato) będe szukał zestawu do mojego motocykla 1/5. Myślę właśnie o eZRunie 5.5T. Wtedy pogadamy :)
Jezeli chodzi o mnie to szukam tanich rozwiązań, owszem. Jak powiedziałem, ceny polskie są dla mnie za wysokie. Ale.. może się to zmieni.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 6:20 pm 

zaur napisał(a):
Kajman, jak chcesz jeździć silnikiem 70A na reglu 50A. Wiem, że lubisz GM ale to chyba nie zadziała a zestaw tego silnika z reglem 80A to już chyba 600-700 zł.
Z innej strony, ciekawe czy zachodni producenci obniżą ceny w walce z chińską konkurencją.

Widzisz, GM ma pewną prawie niepowtarzalną zaletę- płynna regulacja prądu pobieranego przez regiel. Z tego powodu 40A reglem jeździłem na silniku 2.5T, kolega do dziś na nim śmiga jeden na 4.5T a drugi na 9.5T :) Odcięciem amper regulujesz ile mocy chcesz z regla wydobyć.
A europa już reaguje na ceny z dalekiego wschodu, jednak widzą że jeśli ich produkt jakościowo jest lepszy, nie drgną z ceną. Odpowiednik Ezrun w GM to seria R, regiel 80/160A już od 400zł. Ale celowo go nie podałem, bo ma uboższe nastawy. I niemcy też wolą wydać więcej na lepszy sprzęt. A u nas na razie stosunek zarobków do cen jest wciąż gorszy, więc idziemy po taniości, jak to w zwyczaju mamy. Ale oszczędny czasem 2x traci. Ja już nie zaryzykuję.

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 10:13 am 

Już przypomniałem sobie za co lubisz regle GM. Fakt przydatna funkcja. Nie ma jej Mamba, szkoda. Z niemcami masz rację oni zawsze woleli swoje, i tu podziwiam ich patriotyzm gospodarczy. A my.. szukamy taniości.
Kiedyś sporo kupowałem u Rojny jak miałem Asso TC3. Dobry i dość tani sklep. Ale np. wanienki do TL-ki nie ma już kilka miesięcy a kupiłbym oryginalną tamiyowską.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 10:46 am 

osobiście wolałem dozbierać trochę kasy i kupić coś "markowego" sprawdzonego co będzie działać dobrze w każdych warunkach i kupiłem Sidewindera 4600 i nie żałuje. Jak czytam wypowiedzi użytkowników ez runa i piszą ze do tego i tego sie nie nadaje. Lepiej wywalic nacos duzo kasy ( np MM albo SW) i mieć potem spokój z wydatkami niż co jakis czas wydawac np 350 zł na silnik regiel itd

Bobek

GG 4145124

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 6:22 pm 

wyznacznikiem jakości jest cena nie miejsce pochodzenie wyrobu. Silniki CC robią w Chinach, śmiem twierdzić, że 85% komponentów modelarskich sprzedawanych pod różnymi markami na świecie tam jest wytwarzana.

Jest nawet odwrotna proporcja. Coś co kosztuje $100 w Chinach będzie lepsze niż coś co kosztuje $100 w Niemczech a jeszcze lepsze niż coś co kosztuje $100 w kraju.

Jedyny rynek który potrafi się w tej sytuacji odnaleźć to USA... ale też nie jestem pewien czy długo to potrwa...

Robert

Ostatnio edytowano Śr sty 14, 2009 7:03 pm przez KiT, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 6:44 pm 

Mateusz Kwiatkowski napisał(a):
50$+23$ razem daje 73$, do tego 22% Vat'u i 4% Cła z tego co pamiętam, daje nam już sumę 99$, przy kursie sprzedaży dolara na PayPal'u czyli ok. 3,10 zł wychodzi w granicach 310zł :)

Ponadto nie ma gwarancji, w sumie może i jest, ale koszty wysyłki przewyższą wartość zestawu, czyli reklamacja nie opłacalna.
Do tego nerwy zszarpane z Urzędem Celnym, jeśli to idzie przez pocztę polską. Suma sumarum wychodzi tylko 60zł różnicy pomiędzy importem prywatnym a naszą ceną. Wiadomo 60zł na ulicy często sie nie trafia, ale gwarancja i brak oczekiwania na towar, tylko wysyłka tego samego dnia co wpłata myślę że niwelują tą niewielką różnicę w cenach ;)

Pozdrawiam
M.Kwiatkowski

Lubię lokalne inicjatywy ale nie lubię manipulacji informacją. Wręcz dodam, że jestem na nią uczulony:
- do kwoty 50 euro urzędy skarbowe nie naliczają cła i VATu przy imporcie indywidualnym
- nie zszargałem sobie jeszcze nerwów z urzędem celnym, natomiast kilku lokalnych dystrybutorów je stanowczo za często nadwyręża, czyli nigdy nie wiadomo gdzie klient nerwy straci...
- Ja płacę kartą to paypal obciąża mnie w dolarach zaś przeliczenie jest dokonywane przez mój bank po kursie sprzedaży walut międzybankowym więc jest on korzystniejszy.

Reasumując fakty daje to $73 po 3,04 czyli 222zł a względem 393 zł daje 171 zł różnicy bo ktoś tu "zapomniał" doliczyć po jednej stronie koszty przesyłki, takie tam kolejne pooootknięcie (a czarny wariant 3,12 x $73 daje 227 zł). Ale nawet jeśli to nie jestem w stanie zrozumieć jak 380 - 310 daje 60 zł.... lokalna dystrybucja i lokalna matematyka...

A w ramach podpowiedzi jak ciąć koszty ciekawe w jakiej cenie wysyła kilka zestawów kupionych razem :)

EDIT: Po 390zł to ja MM 4600 zestawie kupowałem

Robert

Ostatnio edytowano Śr sty 14, 2009 9:51 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 7:24 pm 

Brawo KiT, mnie nie chcialo się liczyć.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 9:36 pm 

KiT napisał(a):

Lubię lokalne inicjatywy ale nie lubię manipulacji informacją. Wręcz dodam, że jestem na nią uczulony:
- do kwoty 50 euro urzędy skarbowe nie naliczają cła i VATu przy imporcie indywidualnym
- nie zszargałem sobie jeszcze nerwów z urzędem celnym, natomiast kilku lokalnych dystrybutorów je stanowczo za często nadwyręża, czyli nigdy nie wiadomo gdzie klient nerwy straci...
- Ja płacę kartą to paypal obciąża mnie w dolarach zaś przeliczenie jest dokonywane przez mój bank po kursie sprzedaży walut międzybankowym więc jest on korzystniejszy.

Reasumując fakty daje do $73 po 3,04 czyli 222zł a względem 393 zł daje 171 zł różnicy bo ktoś tu "zapomniał" doliczyć po jednej stronie koszty przesyłki, takie tam kolejne pooootknięcie (a czarny wariant 3,12 x $73 daje 227 zł). Ale nawet jeśli to nie jestem w stanie zrozumieć jak 380 - 310 daje 60 zł.... lokalna dystrybucja i lokalna matematyka...

A w ramach podpowiedzi jak ciąć koszty ciekawe w jakiej cenie wysyła kilka zestawów kupionych razem :)

Bardzo mnie to raduje ;)
Mam spore doświadczenia z urzędem celnym i swoją wypowiedź oparłem na wcześniejszych inicjatywach związanych z importem akcesoriów modelarski z USA i Azji, możliwe że miałem za mało szczęścia ;)

Dzisiejszy kurs sprzedaży dolara w mBanku wynosi 3,24 zł.
Reasumując fakty za sam zestaw wychodzi 236zł.
Z tego co pamiętam Vat i Cło jest naliczane powyżej 50 $$$, ale ręki uciąć nie dam, ale jeśli tak jest wychodzi w granicach 92$.
Co do obliczeń różnicy, fakt moja pomyłka matematyczna, przepraszam.

Rozumiem każdy szuka oszczędności, tylko potem będzie kłopot z gwarancją i straconym czasem ;)

Co do Twojej podpowiedzi to może nie być tak kolorowo jak mogłoby się zdawać, chińczycy nie dokońca przestrzegają regulaminu eBay i po pierwsze zawyżają przesyłkę a po drugie, jeśli cena na aukcji jest dużo niższa niż pozostałe ceny takich samych produktów to na 99% za każdy zakupiony produkt trzeba płacić oddzielnie przesyłkę, oczywiście robią to po to aby trochę ogłupić klienta i płacić mniejsze prowizje. Sam miałem taką sytuację na eBay'u, że kupiłem sporo rzeczy od jednego sprzedawcy po bardzo niskich cenach i kitajec zaczął kręcić z cenami za produkty i za przesyłkę, napisałem mu że to nie uczciwe itd. ale nic nie poskutkowało.

Pozdrawiam
M. Kwiatkowski

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr sty 14, 2009 9:42 pm 

Nie usprwiedliwiam,ale w wypadku gwarancjyjnej wymiany ok. 30-40zł zjada wysyłka na daleki wschód.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona