Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 5:31 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 12:14 pm 

w taki model

http://www.ansmann.de/pdata/MTI0MDAwMDA1/picture1.jpg

obecnie wymieniam plyte na alu i zmeniam mocowanie silnika bo na standarcie leca zebatki przy mocnym silniku

generalnie to moj pierwszy model tzw pogladowy co i jak sie je w RC auto
docelowy juz kupiony Mantis bedzie przerabiany z nitro na bezszczotke
i lipo ale to w zimie narazie schowany w garazu zeby zony nie draznilo kolejne moje hobby (a jest ich wiele)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 11:10 am 

Witam jestem generalnie nowy na forum czekam na ostatnia czesć zestawu czyli na rygla.. no ale nie o tym chciałem :) Generalnie forum czytam sobie od jakiegoś czasu i zaciekawiło mnie w tym temacie co to jest ten "one way" .

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 11:17 am 

One way to taki jakby dyfer który działa w jedną stronę. Napęd jest do niego przenoszony a koła kręcą tak jakby nie było tam nic oprócz łożysk. Dzięki temu na zakrętach zewnętrzne koło kręci bardzo szybko a wewnętrzne o wiele wolniej i możesz brać zakręty ciaśniej. One way uczy także jazdy bez hamulca, najczęściej stosuje się go z przodu co sprawia że jeśli zahamujemy to model wykręci tzw.,,bączka".

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 11:26 am 

Co za szybka odpowiedz :) Mam xraya 008 i z przodu jest sztywny dyfer ( czy jak to sie tam nazywa fachowo ) a z tyłu mam taki no chyba taki jak piszesz mianowićie jedno koło mozna krecic w przod a 2 w tył i albo 2 do przodu naraz albo 2 do tylu w zakretach powinno byc tak jak piszesz ????

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 11:55 am 

To z tylu masz zwykly dyfer.
Kolega napisal to troche skomplikowanie one way to dyfer jedno kierunkowy do przodu oba kola kreca sie razem a do tylu sa luzne i nienapedzane czyli wsteczny i hamowanie masz tylko na tylna os. Sztywna os tzw spool to dyfer zablokowany na stale.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 12:52 pm 

no własnie ten z tyłu nie jest zwykly tylko jakis taki dziwny mowie jednym kołem moge obracać w przod drugim w tyl albo dwoma jednocześnie do przodu badz do tyłu. z Przodu na to wychodzi ze mam sztywną oś bo oba koła sa napędzane zarówno w przod jak i w tył czy tam na hamowaniu.

o ile sie nie myle to z tyłu mam takie coś http://www.sklep.rcracing.pl/product_in ... ts_id=4127

a z przodu

http://www.sklep.rcracing.pl/product_in ... ts_id=4314

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 1:08 pm 

No to jest
http://www.sklep.rcracing.pl/product_in ... ts_id=4127
wlasnie zwykly dyfer kulkowy dziala tak samo jak zebatkowy tylko mozna go regulowac.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 1:34 pm 

chudej napisał(a):
nic a nic
jestem mocno tym faktem zdziwiony, poniewaz teoria wskazuej na to,ze powinien byc mocno cieply
temperatura silnika nie przekracza saturna 20t na przelozeniu 5.9, aktywnie chlodzony regiel jest w ogole chlodny
najcieplejszy jest pakiet :)

nie wiem czy to fenomen silnika, czy tez moze chlodzenia T1R ( patent Inline - Flow Cooling System ) , ale pr0oblemow nie ma zadnych

czas sie szykowac na liFe / liPo :)

Teoria mówi, że silnik bezszczotkowy zawsze będzie zimniejszy od silnika szczotkowego.

W przypadku Twojego zestawu limitem są ogniwa, które pewnie są w stanie oddać jak dobrze pójdzie 20A prądu ciągłego. Czyli moc elektryczna jaką dysponujesz to 140W :), góra 200W.

Mocna beszczotka będzie miała sprawność 85-90% przy tych prądach. Ten silnik EZ- RUN który masz ma wbudowany radiator i przyznam, że za tę cenę to bardzo uczciwie wykonana konstrukcja. Regulatora nie znam. Ale spodziewam się po nim sprawności około 84%. Co oznacza, że do rozproszenia masz 20W góra 30W. Przy tej powierzchni czynnej silnika, jeśli jest zapewniony ruch powietrza, nie będzie się grzał.

Silnik szczotkowy przy tych samych parametrach i braku wbudowanego radiatora pewnie osiągnie sprawność rzędu 65% i temperatura około 70C.

Jak chcesz driftować na dowolnej nawierzchni i dowolnych oponach to zainwestuj w Mambę i zasilanie A123. Przy 5700 i 13V zasilania rzeczy niemożliwe zaczynają się udawać.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 1:46 pm 

Co do pytania wyspiarza. Jeżeli kręcisz jedno koło i drugie kręci się wtedy w drugą stronę to masz zwykły dyfer.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 2:09 pm 

Aha to oki juz wiem więcej :) Z racji ze moje możliwości na forum sa jakos ograniczonwe ze moge pisac w kilku działach, to moze zapytam tutaj czy ktos zna sie na ryglu NOVAKA GTB, generalnie kupilem go po to zeby mieć możliwość podłączenia kazdego silnika szczotkowego i bezszczotkowego z myslą w przyszłości o tych drugich. W instrukcji podłaczenia silnika szczotkowego widze przylutowane do niego 3 kondzie 0.1 i jakas dioda ( nie ma modelu ) czy to konieczne ?? czy to tylko zabezpieczenie silnika ( saturn 20T )

to ten rygiel

http://www.teamnovak.com/password/nov_p ... 1200px.jpg

chodzi mi o to podłaczenie

http://www.teamnovak.com/password/nov_p ... 1000px.jpg

czy ta dioda i te 3 kondzie sa koniecznie czy nie ??

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 2:15 pm 

W saturnie nie trzeba, chodzi tu głównie o tłumienie zakłóceń.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 2:33 pm 

no saturn to silnik ze tak powiem do nauki i niczego wiecej :) wiec jak go zajeżdze tez nic sie nie stanie:)

czyli moge to odpalić juz dzis co mnie cieszy :)

pzdr. Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 4:13 pm 

BARDAS napisał(a):
Co do pytania wyspiarza. Jeżeli kręcisz jedno koło i drugie kręci się wtedy w drugą stronę to masz zwykły dyfer.

ja tak mam i mam kulowy, to niestety nie jest wyznacznik rodzaju dyferencjału. Na drugiej osi kręcę kołami jednocześci (maksymalnie skręcony)

W jednym z buggy kręcę kołem i drugie kręci się w tą samą stronę (zwykły zalany olejem 100 000).

Sam widzisz, że to nie jest takie proste :)

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 4:29 pm 

No rzeczywiście jeśli skręcisz tak mocno. Ale można też w prostszy sposób, np. pokręcić jednym kołem w jedną a drugim w drugą stronę. Jeśli oś była by sztywna lub gdyby był one-way nie da rady tak zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 4:51 pm 

Kondki w szczotkowych reglach tez pomagaja fakt przy saturnie tak duze prady niepoplyna ale przy mocniejszym silniku zalecalbym GM sugeruje stosowanie kondkow zawsze a chodzi glownie o wygladzenie szpilek padu plynacych z pakietu do regla.
Kit maksymalnie skrecony dyfer wkoncu sie rozleci lepiej zrob go porzadnie albo wcale ;)
Wyspiarz "rygiel" to jest w zamku w drzwiach a w modelach jest regulator.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona