Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 1:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 421 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sie 30, 2011 9:03 pm 

"zainwestować w xstr" :D Śmiesznie to zabrzmiało, bo xstr to jeden z najtańszych modeli, ale nie ma złych opinii, troian pro to 1:16, miałem i nie poleciłbym. O blade coś tam możesz poczytać na forum, ale hsp chyba lepszy.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr kwi 25, 2012 9:20 am 

Ja tu czegos nie kumam. W temacie widnieje "do 500" i jest to temat dla poczatkujacych modelarzy. W wiekszosci takich ktorzy jeszcze nie wiedza czy sie wkreca, czy to tylko kaprys bo kolega ma. A wiekszosc doradzajacych probuje ich naklonic do kupna modelu przekraczajacego budzet. A co jak sie nie spodoba? Nic bo placi niedoszly modelarz.
Przekonywanie w stylu "zamiast taniego hsp, kup uzywke bedziesz mial mniej problemow" tez mnie nie przekonuje, to jak z uzywanym samochodem, "panie, nie bity" a koszt doprowadzenia go do sprawnosci to nowe tanie hsp w najlepszym wypadku.
Mam nadal taniego meteora nitro i nie moge sie w nim dopatrzec tych wszystkich wad. I ma zalete. Jest tani w obsludze. Jedna awaria za 15 zl na 1,5 litra.

PostNapisane: Śr kwi 25, 2012 9:34 am 

photokrzys napisał(a):
Ja tu czegos nie kumam. W temacie widnieje "do 500" i jest to temat dla poczatkujacych modelarzy. W wiekszosci takich ktorzy jeszcze nie wiedza czy sie wkreca, czy to tylko kaprys bo kolega ma. A wiekszosc doradzajacych probuje ich naklonic do kupna modelu przekraczajacego budzet. A co jak sie nie spodoba? Nic bo placi niedoszly modelarz.
Przekonywanie w stylu "zamiast taniego hsp, kup uzywke bedziesz mial mniej problemow" tez mnie nie przekonuje, to jak z uzywanym samochodem, "panie, nie bity" a koszt doprowadzenia go do sprawnosci to nowe tanie hsp w najlepszym wypadku.
Mam nadal taniego meteora nitro i nie moge sie w nim dopatrzec tych wszystkich wad. I ma zalete. Jest tani w obsludze. Jedna awaria za 15 zl na 1,5 litra.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jedna awaria za 15 zł na 1,5 ltra to zalezy cze te 1,5 l wyjezdzisz w dzień czy rok i jak jezdzisz mój akurat bronek co jazda to awaria a jazda 2-4 rzy na tydzień. XSTR 0 awarji a ta sama jazda pamietaj model modelowi nie jest równy i jak ktos jezdzi bo twój meteor w rekach zawodowca by jednego startu nie wytrzymał takie realia meteor to narawde jeden z najgorszych modeli nawet tryby w dyfrach plastik to dobre koło domu pojezdzic.

PostNapisane: Śr kwi 25, 2012 9:43 am 

Te opinie nie są wyssane z palca tylko wynikają z doświadczenia. Moim zdaniem lepiej uczyć się na czyiś błędach.
Jak od początku kupi się coś co się będzie psuło to od razu można się zrazić do modelarstwa.
Wszystko zależy od użytkownika i od terenu po jakim jeździ. Jeśli Tobie meteor się nie psuje to znaczy, że mało jeździsz lub baaardzo ostrożnie się z nim obchodzisz, bo ja miałem huntera (to samo tylko elektro) i po kilku jazdach pękł wahacz, zjechały się zębatki atak/odbiór, atak dyfra oraz serwo.
Najszybciej dostrzeżesz różnice jak przejedziesz się lepszym modelem. Oczywiście do 500zł jedyne co można kupić to HSP, Reely i może ansmann-a.
Miałem 3szt modeli HSP (himoto to to samo) i mogę dużo powiedzieć o ich wytrzymałości oczywiście jeżdżę tak, żeby czerpać jak najwięcej frajdy z zabawy, a nie uważać na każdy kamień czy dziurę i podczas takiego użytkowania widać za co się płaci w droższych modelach, pomijam fakt precyzji prowadzenia.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr kwi 25, 2012 11:04 am 

Nie mowimy o konkretnym modelu tylko o cenie "za 500". Skoro nie ma takich modeli to o czym jest 20 stron?
I powiedz komus kto juz zbieral jakis czas te 500 ze powinien dozbierac drugie tyle, albo niech zacznie zbierac znaczki.
I co wezmiesz za 500? Hsp, relly, czy "moze" ansmanna? Moze wyeksploatowane "cos lepszego"?
Zaproponuj!

Edit
nie watpie ze meteor jednego startu moze nie wytrzymac. Ale to nie temat dla zawodnikow tylko dla poczatkujacych.

PostNapisane: Śr kwi 25, 2012 11:13 am 

photokrzys napisał(a):
Nie mowimy o konkretnym modelu tylko o cenie "za 500". Skoro nie ma takich modeli to o czym jest 20 stron?

zmień hobby np szachy kupisz jedne za 500 zł i masz ho ho i wnuki też
jak to nie ma rozgladnij sie po sklepach i o co wogule ci chodzi bo juz nie wiem

PostNapisane: Śr kwi 25, 2012 11:29 am 

photokrzys napisał(a):
I co wezmiesz za 500? Hsp, relly, czy "moze" ansmanna? Moze wyeksploatowane "cos lepszego"?
Zaproponuj!

Jeśli nowe za 500zł to HSP. Jeśli "wyeksploatowane" to szukałbym Firestorm, bandit, slash, blitz, bo są to zdecydowanie lepsze modele.
To nie jest tanie hobby i nie każdy musi bawić się w modelarza, jeśli kogoś nie stać to niech "zbiera znaczki"

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr kwi 25, 2012 11:43 am 

Juz uzyskalem odpowiedz na to co bardziej zniecheca do modelarstwa.

PostNapisane: Cz maja 10, 2012 7:57 pm 

Witam !
Wiem że temat jest do 500zł ale nie chce śmiecić i zakładać nowego więc może tutaj ktoś odpowie mi jaki model RTR polecacie do 600-700zł RTR . Model spalinowy , używany . Do użytku własnego "na podwórku" . Najlepiej skala 1:10 , 1:8 . Auto z przeznaczeniem w teren i górki . Bardzo zależy mi na dostępności części w przyzwoitych cenach .

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 12:51 pm 

themali52 napisał(a):
Witam !
Wiem że temat jest do 500zł ale nie chce śmiecić i zakładać nowego więc może tutaj ktoś odpowie mi jaki model RTR polecacie do 600-700zł RTR . Model spalinowy , używany . Do użytku własnego "na podwórku" . Najlepiej skala 1:10 , 1:8 . Auto z przeznaczeniem w teren i górki . Bardzo zależy mi na dostępności części w przyzwoitych cenach .

prosze :)
viewtopic.php?f=13&t=61957

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 4:32 pm 

themali52 napisał(a):
Witam !

Tu znajdziesz nowe modele posortowane cenowo.
Zapewniam że każdy jest wart swojej ceny.
Nie będziesz miał też problemu z częściami standardowymi i tuningiem.
Możesz również startować nimi w zawodach jak przyjdzie ci taka ochota.
Reszta zależy od tego co ci się podoba i jaki masz budżet na to hobby.
Kupując nowy model sam od początku dbasz o niego jak umiesz i nie będziesz miał do nikogo pretensji że sprzedał ci złom albo że kupiłeś kiepski model.
Używkę może kupować doświadczony modelarz który zna się na temacie i potrafi właściwie ocenić co kupuje.

PostNapisane: Pt maja 11, 2012 4:43 pm 

HPI Polska napisał(a):
Kupując nowy model sam od początku dbasz o niego jak umiesz i nie będziesz miał do nikogo pretensji że sprzedał ci złom albo że kupiłeś kiepski model.
Używkę może kupować doświadczony modelarz który zna się na temacie i potrafi właściwie ocenić co kupuje.

Kupując nowy model przy małym budżecie sam szybko sie przekonujesz ile pieniędzy zmarnowałeś.
Uzywke może Ci tez polecić doświadczona osoba, która osobę sprzedającą zna osobiście.
Nowego RTR-a przewaznie poleca sprzedawca...

PostNapisane: So lip 21, 2012 10:09 am 

Uwaga ze znaczkami to co najmniej gruby nietakt... Modelarstwo jest drogie ale bez przesady, znaczki też potrafią kosztować swoje. Jak zaczynacie mówić o zawodowcach to od razu na myśl przychodzi mi analogia z zawodowymi kierowcami, rajdowcami oni też by wam powiedzieli, że większość aut nie nadaje się do rajdów (a przecież w Polsce organizowało się nawet amatorskie wyścigi maluchów...) bo się wszystko rozleci po pierwszej jeździe, nawet każdy świeżo upieczony kierowca chciałby jakieś bezawaryjne Audi lub Mercedesa, ale kasa... I gdyby wszyscy tak by patrzeli to większość dzisiaj nie myślałaby o zrobieniu prawa jazdy.

Osobiście uważam, że zabawę można spokojnie zacząć za 500 zł nawet dokupując dodatkowy pakiet i ładowarkę. Ale oczywiście ze wszystkimi możliwymi konsekwencjami tego wyboru. Nie mniej da się zacząć jeśli ktoś jest jeszcze niezdecydowany.

Jeśli ktoś ma konkretne wymagania to musi się liczyć już z kosztami. Jeśli chce zacząć zabawę od zawodów nawet w skali micro to niestety rzeczywiście 500zł to za mało i nawet 4 razy więcej będzie mało... wszystko zależy od potrzeb. Jeśli komuś się marzy po prostu własny model i pośmiganie to nawet przeklinane przez niektórych HSP się nada (FF jako on-road lub Hunter/Troian jako off-road). Jak ktoś w dodatku kupi nówkę to przynajmniej będzie wiedział na czym stoi i za co zapłacił, zamiast jeszcze się stresować i zastanawiać czy używka jest zajechana czy po prostu ten typ tak ma. A jak ktoś jest modelarzem z prawdziwego zdarzenia to prawdopodobnie sam sobie zbuduje model od zera i jeszcze coś mu zostanie z tej kasy. ;)

Poza tym. Panowie, kasa, którą trzeba wydać na naprawdę porządny model to równowartość używanego, zadbanego, prawdziwego auta, a nie zabawki. Ciekawe ile trwało u was uświadamianie sobie, że rzeczywiście kawałek plastiku, stali, aluminium, miedzi i krzemu jest wart takiej kasy? I jak myślicie jak długo trzeba przekonywać rodzica/samego siebie żeby taki wydatek uzasadnić i nie mieć wyrzutów sumienia? Trzeba się po prostu w coś wciągnąć...

Sam też wolę polecić RTR, rzadko się trafia naprawdę dobry używany model, który przetrwa bez dodatkowych inwestycji co najmniej kilka pierwszych jazd i jego cena jest na tyle atrakcyjna aby opłacało się rezygnować z nówki i chociażby podstawowej gwarancji (tak, to też kosztuje swoje). Największe grzechy główne modeli używanych to: w 100% sprawny ale kilka rzeczy klejonych (długo takie elementy nie trzymają), ręczne modyfikacji (np. zaklejanie dyferencjałów, w modelach do driftu tak, że później nic się już nie da z tym zrobić), ukręcone gwinty, nieoryginalne śruby, zniszczone końcówki na elementach zaciskanych, brak odpowiedniej konserwacji i rdza na łożyskach, która dość szybko "zabija" model, przegrzane regulatory i silniki (pierwszy model, który kupiłem wytrzymał dwa pakiety, potem w silniku wysypało się łożysko i niezbędna była wymiana), dobite pakiety. Długo można jeszcze wymieniać. Przecież też nikt nam używki nie sprzeda za pół darmo tylko dlatego, że jest używana... to powinno również dawać do myślenia.

PostNapisane: Wt lip 24, 2012 10:34 am 

A mógłby ktoś zaktualizować te linki bo niestety stronka nie działa :/ żadna...

PostNapisane: Wt lip 24, 2012 12:05 pm 

kozacs87 napisał(a):
A mógłby ktoś zaktualizować te linki bo niestety stronka nie działa :/ żadna...

http://www.hpi.pl/sklep/index.php/cPath/1674

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 421 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona