Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 4:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:04 am 

Dzięki za informacje. Wychodzi na to, że 20C będzie optymalne. Teraz trzeba poszukać jakichś w miarę niedrogich bateryjek.

Co do części RPM - są dostepne lokalnie? Może jakieś namiary na sklepik, hm?

HUBertPL - człowieku, nie jeździj na pakietach ładowanych na STORAGE. No, chyba że chcesz zajechać pakiety. Tryb storage, jak nazwa wskazuje, służy do przechowywania pakietów w sposób bezpieczny kiedy ich nie używasz dłuższy czas. A mocy nie czułeś, bo pakiety prawie puste były.

OK. Teraz chyba już wiem co i jak. Biorę Slash'a 4x4. Już nawet mam upatrzony sklep gdzie dają najtaniej. Teraz tylko baterie i skonfrontować z budżetem. Raz na jakiś czas można zaszaleć i kupić sobie coś fajnego. Heli brałem po taniości, chiński "shit" :lol: i dokompletowywałem elektronikę. Teraz zupełna odwrotność - glebołaz wersja markowa, rtr. A co.

Heh - z uzupełnieniem profilu to spoko. Jak tylko wyczaję gdzie są te opcje :roll:

Traxxas Slash 4x4 VXL 1:10
CopterX 450 SE v2

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:06 am 

Pakiety 5Ah wzwyż wystarczą 30-40C, więcej już nie ma sensu, bo i tak tego nie wykorzystasz w takim modelu.
Miałem kiedyś w brontosaurusie velineona i na 5Ah jeździł ok 40-45min.
Na 3s trzeba już pilnować temperatur, bo silnik będzie się grzał. Owszem w 2wd nie ma sensu wkładać 3s, ale w 4x4 można, jeśli ktoś lubi nadmiar mocy :)

Z której strony Poznania jesteś ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Ostatnio edytowano Wt sie 27, 2013 9:08 am przez Ralf2107, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:08 am 

Faktycznie... nie pomyślałem i wyjeździłem "storage"... Dobrze że mam odcięce ustawione, to chyba im nie zaszkodziłem.
A 20C to chyba szłu nie robi, ponoć im więcej C tym mniejsza szansa że w jakiś sposób przeciążymy pakiet.
A jeśli chodzi o pakiety - to napisz mi PW ;) Coś tam może mam...

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:11 am 

W temacie ba(k)teryjek, tak mnie naszło. Mam pakiety 3s do heli i się zastanawiałem, jak by się sprawdzały w Slash'u. Trochę małe, bo tylko 2200mAh ale za to 20-30 i 25-35C. Teoretycznie będzie MOC, ale krótko. Dobrze myślę?

Ralf2107, dzięki za podsumowanie. Teraz już mam dokładne widełki dla bateryjek.

---edit---
Heh, powitać sąsiada. Ja to Rokietnica dokładnie. Zobacz gdzie S11 się kończy (lecąc od Obornickiej), ten węzeł w Starzynach to prawie z okna widzę (ale mi górka zasłania :lol: ).

---edit 2---
HUBertPL, akurat blisko nie mieszkamy, ale jest nadzieja. Kilka razy w roku wizytuję twoje okolice bo mam rodzinę prawie pod lotniskiem Pyrzowice (teściową i szwagra). Więc jak już się ogarnę z zakupem autka i kiedyś się będę wybierał to jest szansa na jakieś spotkanie.
I dzięki za ofertę pakietową. Na razie rozejrzę się za nówkami. Jakby wypadło źle to wtedy się zgłoszę :)

CopterX 450 SE v2

Ostatnio edytowano Wt sie 27, 2013 9:22 am przez Sabaot, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:22 am 

Sabaot napisał(a):
Wychodzi na to, że 20C będzie optymalne

No nie wiem czy optymalne. na takim pakiecie jazda szybko się nudzi. ( wiem z doświadczenia)
Popatrz na pakiety z hobbyking. Są tanie więc możesz poszukać z większą ilością C.
Jak Ci zależy na czasie to polecam pakiet powyżej 6000 mah. Ja zakupuiłem Tornado power 6200 mah 2s 30c i jazda jest bardzo długa ale gdybym miał jeszcze raz brać to kupił bym z większą wydajnością prądową czyli 40 C.

rax90 napisał(a):
Przy 5000 mah na lipo pojeździsz około godziny więc jeśli jest więcej mah = dłuższy czas jazdy.

No jak się ktoś wybiera na spacer :wink:
Przy dosyć szybkiej jeździe taki powinien starczyć na 35-45 min.

HUBertPL napisał(a):
wersję Platinium, tylko że nie wiem czy jest w Polsce dostepna

Owszem jest w rc4max są takie modele. Zadzwoń, może będzie w magazynie.
RPM również w tym sklepie dostaniesz.

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:24 am 

To "C" jest uzależnione od pojemności. 25C przy 2200mah to tylko 55A, a to za mało. 25C przy 5000mah to już 125A i to jest ta dolna granica, bo na Chińczycy zaniżają te wartości i bezpieczniej dla pakietów brać z pewnym marginesem.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:32 am 

No ba, wiadomo że im więcej mAh'ów tym fajniej, a jak duże C tym jeszcze lepiej. Tylko, że duże mAh i C to i duża cena. Aż takich możliwości na chwilę obecną nie mam. HobbyKing znam ale jakoś nie mogę się przełamać na zakupy. Chyba za bardzo się naczytałem jak to PayPal rżnie ludzi na kursie $.

Wiesz, te 35-45 min per pakiet to mnie bardzo satysfakcjonuje. Moim helikiem latam max 8 min więc bez komentarza.

A dostepnością RPM w rc4max to mnie zabiłeś. Ten sklep u mnie jest na czarnej liście i ma minus jak stą do nieskończoności. Never again. Dwa razy tam kupowałem i dwa razy się naciąłem. Przzy czym ten drugi był gorszy. Kasę wzieli, towaru ni ma. Na stronie onfo że dużo, w potwierdzeniu zamówienia, że czekać 2 tyg bo dostawa idzie. A jak zrezygnowałem ze względu na niezgodność oferty ze stanem faktycznym (sami dali taką możliwość) to na kasę czekałem ponad 3 tyg. Moje maile mieli głęboko. Dopiero jak ostrzej postawiłem sprawę to łaskawie oddali. Jak dla mnie bardzo niepoważny sklep, personel niezorientowany i generalnie olewczy w stosunku do klienta.

---edit---
Aha, jeszcze 2 słowa o rc4max. Kilka dni temu dostałem od nich maila z info o kodzie rabatowym bo promocje mają. Jakieś 3h później nowy mail z nowym kodem, bo poprzedni był zły. Taki pro sklep, że nawet prostego mailingu nie potrafią przeprowadzić...

CopterX 450 SE v2

Ostatnio edytowano Wt sie 27, 2013 9:38 am przez Sabaot, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:35 am 

Sabaot - ja ci linka chciałem dać do sklepu :) Mam co prawda 2 pakiety do sprzedania, ale nie zależy mi na tym. Czuję że zostawimy sobie z kumplem te pakety, bo moje używki powoli tracą pojemność.

Do Pyrzowic mam 20 km, świetna drogą, więc nie ma problemu ze spotkaniem.

Mi dostępność wersji Platinum sprawdzał zaprzyjaźniony sklep Boble.pl, wyszło że dystrybutor go nie ma, wiec to jest duża trudność.
W ww. sklepie nie byłem, ale prowadziłem rozmowy. Weryfikacja dostępności - zazwyczaj negatywna :) A na stronie niby jest. Przecież nikt nie magazynuje modeli, oni zamawiają w hurtownii. Dostępność dopiero wtedy sie potwierdza.

Ostatnio edytowano Wt sie 27, 2013 9:38 am przez HUBertPL, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:37 am 

A linka to ja przygarnę z chęcią. Jak dobre i tanie :wink: Zapodawaj i "siem nie krempuj " :)

CopterX 450 SE v2

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:41 am 

Już nie zapodam, bo to HobbyKing którego nie lubisz. Ja lubię, bo mam pakiety wiele taniej niż w sklepie. Do tego wg. mojej (w sumie nikłej) wiedzy lepsze. Ja kupuję hardcase, bo miałem przypadki wypadnięcia pakietu z modelu (!). Miękki już byłby rozwalony na 100%, bo hard rozwalił sie na 2 części.
A że PayPl nie wiadomo jak przelicza, to fakt, ale i tak wychodzi taniej.
Aha - upewnij się czy pakiet 6000 fizycznie mieści siew modelu !

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 9:58 am 

Hm, nie tyle nie lubię, co raczej jest dla mnie niewygodny. Fakt - ceny mają nieporównywalne. Ale pierwsze schody to dostepność towaru, często backorder i pozamiatane. Jak już zamówisz, przeliczysz to i tak nie wiesz ile zapłacisz bo cię PayPal wy*** na kursie z sufitu. Potem czekasz tygodniami na przesyłkę. I na końcu dostajesz liścik z UC.

Summa summarum cena wyjdzie niewiele niższa niż w PL. A nie daj co trafisz na felerną partię i pakiet ma padniętą celkę... Reklamacja w CHRL? Koszty przesyłki cię zjedzą więc machasz ręką na straconą kasę. I ewentualnie zostawiasz pakiet na przeszczepy, jak umiesz lutować pakiety.

A przy okazji, jakich używasz? Turnigy, Nanotechy, Rhino czy zupełnie jakieś inne? Ja mam Turnigy, używam od dwóch lat i dopiero niedawno zaczęły lekko puchnąć więc w sumie jestem zadowolony bo trafiłem na dobre egzemplarze.

CopterX 450 SE v2

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 10:17 am 
Administrator forum

Polecam Nanotechy jak chodzi o lipole, A-Spece się już nie opłacją, celują już w zawodników ale mają za wysoką cenę, w tej cenie można kupić coś markowego. Do Zabawy, wystarczą już Zippy bo są tanie, trwałe jadnak mają kiepskie parametry prądowe, ale poza mniejszym kopem są przyzwoite. Jak już jesteż z okolić Poznania to zapraszam też na nasze lokalne forum http://www.rcclubpoznan.pl co prawda mamy parcie na zawody i ściganie do czego serdecznie zachęcamy (i znając kolegów zrobią wszystko by Ciebie zachęcić z takim budżetem do jakiejś godnej wyczynóweczki), bo nie ma to jak jeździć w dużym gronie. Na swoja obronę powiem, że warto też tam zapytać, ponieważ jako rasowi Poznaniacy obniżając koszty i szukając alternatyw dla juniorów sprawdzaliśmy w warunkach bojowych różnoraki sprzęt (pakiety/silniki/regulatory) hobbykingowy z półki ekonomicznej i mamy, że tak powiem "obcykany" ten temat. Chociażby na sobotnim finale mistrzostw WLKP off-road gdzie kolega jechał dla testu w 4WD na regulu za 25$ i dojechał na 1 miejscu (biały model startujący z 1 miejsca): http://www.youtube.com/watch?v=GeMw2nHL ... b_pnkn_f9A

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 10:18 am 

Część tych niedogodności (znowu miałem te same przemyślenia) zniwelowałem zamawiając z magazynu europejskiego. Drożej, ale bez vatu i cła.
Reklamacje - wysyła sie do magazynu europejskiego, wiec jest problem, ale nie taki jak przy wysyłaniu do Chin.

Pakiety mam Turnigy hardcase - 2 są używane przez poprzedniego właściciela pakietu, a jeżdę na nich tak długo, jak kumpel na markowych Tornado 6000 20-30C !
Więc... akurat pakiety polecam z Turnigy i z HK.

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 10:26 am 

Ja akurat mam dobre wspomnienia po zakupie w rc4max. :)
co prawda z autem zamówiłem sprężynki które dosłali później bo nie było na stanie ale przesyłka była na ich koszt
A sprzedawca do mnie zadzwonił z informacją.

turningy i nano są ponoć dobre
Pakiet z pojemnością 6000 mah się zmieści.
A taka rada odemnie: jak chcesz kupić tego slasha i pojeździć tak z co najmniej 40 min. to radzę kupić wentylator chłodzący na silnik bo taki velineon przy szybkiej jeździe robi się ciepły a z tego co czytałem to skraca jego żywot ;)
Przy reglu już będzie wtyczka na wentylator.
Właśnie się rozglądam za takim chłodzeniem, mam zamiar kupić do swojego modelu.

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: Wt sie 27, 2013 10:39 am 

Odnośnie sklepu - zawsze będzie ktoś zadowolony z obsługi i taki, który nie będzie. Ty miałeś szczęście, że dobrze cię potraktowali. Ja miałem pecha. Zresztą na moim forum od helików swego czasu rozgorzała dość gorąca dyskusja na temat tego sklepu - raczej w negatywach i z konkluzją, nie polecam, omijać. Sporo ludzi miało podobne przejścia i ktoś szykował nawet pozew sądowy. Ale jak mówię, sklep działa to i pewnie ma klientów, którzy sobie chwalą. Nie wnikam, swoje zdanie i doświadczenia mam.

tak123, dzięki za tip'a z wentylatorkiem.

@Maciej Nowak - a zajrzę na forum, zajrzę. Ale na ściganie nie dam się namówić. Nie jestem typem zawodnika, nie lubię zawodów i konkurowania. Samotny wilk i te sprawy. Pośmigać na luzie w większym gronie - czemu nie. Ale oficjalnie zawody? Podziękuję. Za to z chęcią skorzystam z wiedzy i rad kolegów. Zakup jeszcze nie zaklepany więc wszystko możliwe.

CopterX 450 SE v2

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona