Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 12:52 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 9:50 am 

Z góry mówie, że nie jestem zachłanny :wink: . Wiadomo w kilku pierwszych zawodach nie ma co liczyć na jakąkolwiek wygraną. Lecz zawodnicy już obeznani w temacie (np. Ty Rafale) jakie odnoszą korzyści materialne? Jakoś nie wyobrażam sobie, że Krzysztof Trella jedzie z Gdańska do Kłodzka tylko po to by wygrać torebke z upominkami od sponsora zawodów. W sportach takich jak deskorolka zawodnicy za wysokie miejsca otrzymują całkiem okaźne sumki. W takim razie czy ten wkład w zawody kiedyś się zwróci (w sensie materialnym, bo duchowo zwaraca się szybko :P )?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 11:56 am 

no to będziesz musiał zmienić swoje wyobrażenia. korzyści materialnych nie ma praktycznie żadnych. nikt na pewno nie bierze ich pod uwagę wybierając się na zawody - wierz lub nie, ale sama frajda z jazdy, ścigania się i spotkania ze znajomymi - to wszystko co nas napędza...
zdarza się czasami, że zawody mają hojnego sponsora - np. GP Warszawy sponsorowane było m.in. przez firmę ATA, która rzeczywiście ufundowała konkretne nagrody - zwycięzcy w poszczególnych klasach dostali po modelu, ja np. za II miejsce dostałem silnik Tamiya RS540 Sport Tuned. Takie przypadki to jednak wyjątki, a nie reguła.

chociaż dostawanie czegoś jest zawsze przyjemne, to jednak osobiście wolę nawet, że na zawodach nie ma żadnych nagród materialnych (poza dyplomami i pucharkami) - dzięki temu nadal jest to HOBBY - czyli coś, w co się kasę pakuje, a nie ZAWÓD - czyli coś, z czego kasę się czerpie. piszę tak, bo sam starty na zawodach traktuję właśnie jako hobby. dzięki temu sport ten skupia prawdziwych pasjonatów ludzi, którzy sobie bezinteresownie pomagają i przyjaźnią się ze sobą, a nie łowców nagród, skupionych na zdobywaniu nagród, zamkniętych w sobie i skoncentrowanych na wygrywaniu za wszelką cenę, od których nie uzyskasz żadnej pomocy - więcej - musisz uważać, żeby ci jakieś świni nie podłożyli. kiedy/jeśli do tego dojdzie - wówczas się chyba wycofam z zawodów...

i jeszcze jedno: otóż właśnie atmosfera zawodów jest tym, co najbardziej zachwyca nowego zawodnika - fakt, że możesz w serwisie zostawić wszystko na wierzchu - czasem jest to sprzęt wart parę tysięcy złotych - i nikt tego nie ukradnie, fakt że tak szybko nawiązujesz tam znajomości, że tak łatwo jest uzyskać pomoc i radę - jest to niesamowite i to wciąga...
boję się, że jeśli zawody miałby się skomercjalizować, wówczas prysłby ten czar i ludzie już nie byliby tacy fajni... no bo walczyliby o kasę, o nagrody, a nie o przyjemność zrobienia o jedno okrążenie więcej niż w poprzednim biegu...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 3:33 pm 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
no to będziesz musiał zmienić swoje wyobrażenia. korzyści materialnych nie ma praktycznie żadnych. nikt na pewno nie bierze ich pod uwagę wybierając się na zawody - wierz lub nie, ale sama frajda z jazdy, ścigania się i spotkania ze znajomymi - to wszystko co nas napędza...
zdarza się czasami, że zawody mają hojnego sponsora - np. GP Warszawy sponsorowane było m.in. przez firmę ATA, która rzeczywiście ufundowała konkretne nagrody - zwycięzcy w poszczególnych klasach dostali po modelu, ja np. za II miejsce dostałem silnik Tamiya RS540 Sport Tuned. Takie przypadki to jednak wyjątki, a nie reguła.

chociaż dostawanie czegoś jest zawsze przyjemne, to jednak osobiście wolę nawet, że na zawodach nie ma żadnych nagród materialnych (poza dyplomami i pucharkami) - dzięki temu nadal jest to HOBBY - czyli coś, w co się kasę pakuje, a nie ZAWÓD - czyli coś, z czego kasę się czerpie. piszę tak, bo sam starty na zawodach traktuję właśnie jako hobby. dzięki temu sport ten skupia prawdziwych pasjonatów ludzi, którzy sobie bezinteresownie pomagają i przyjaźnią się ze sobą, a nie łowców nagród, skupionych na zdobywaniu nagród, zamkniętych w sobie i skoncentrowanych na wygrywaniu za wszelką cenę, od których nie uzyskasz żadnej pomocy - więcej - musisz uważać, żeby ci jakieś świni nie podłożyli. kiedy/jeśli do tego dojdzie - wówczas się chyba wycofam z zawodów...

i jeszcze jedno: otóż właśnie atmosfera zawodów jest tym, co najbardziej zachwyca nowego zawodnika - fakt, że możesz w serwisie zostawić wszystko na wierzchu - czasem jest to sprzęt wart parę tysięcy złotych - i nikt tego nie ukradnie, fakt że tak szybko nawiązujesz tam znajomości, że tak łatwo jest uzyskać pomoc i radę - jest to niesamowite i to wciąga...
boję się, że jeśli zawody miałby się skomercjalizować, wówczas prysłby ten czar i ludzie już nie byliby tacy fajni... no bo walczyliby o kasę, o nagrody, a nie o przyjemność zrobienia o jedno okrążenie więcej niż w poprzednim biegu...

Święte słowa Rafale. Nic dodać , nic ująć

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 3:47 pm 

I to jest właśnie najpiękniejsze w tym wszystkim :D - bezinetesowna pomoc. Dobrze, że nikt nikomu nie podkłada świń. Sorry, że nudze ale musze przytoczyć jeden przykład: mój kolega startował w biegach, a do wygrania był jakiś firmowy ciuch i buty do biegania. Jeden "zawodnik" tak bardzo chciał wygrać, że na odcinku gdzie nikt tego nie widział podstawił mojemu kumplowi noge i nawet nie go przeprosił; tylko śmiał się jak przygłup :x .

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 4:30 pm 

KubiB takie zachowanie niesety jest norma, bralem udzial w zawodach kolarskich, to praktycznie na kazdych musialo sie cos wydazyc, o krzykach typu "Lewa kur.., lewa spier..." nawet nie warto wspominac.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 1:08 am 

Ja właśnie tak jak Rafał napisał zafascynowałem się autkami, wcześniej widziałem tylko samoloty, troche pośmigałem modelem Kuby Stolarskiego - ale to jeszcze nie było to.
Potem pojechałem razem z nim na zawody do Rudy Śl. , tydzień później miałem juz swojego micruska :P

Teraz niewyobrażam sobie pożucić takie hobby, tym się porostu żyje :wink:

RC WORLD TEAM KATOWICE

http://www.rcteamkatowice.pl/

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 1:46 am 

Dokłądnie tak jak to opisali koledzy wyżej,,, aktualnie wszystko wszystko się dla mnie zmieniło :) więcej siedze przy kompie poznaje nowych ludzi, nowe żeczy ciągle kąpletuje kase na model (wzesniejtrzymałem ze 300zł i kupowałem myche za 100zł a teraz wole kupic taka za 30 i miec na model :D )

ogolnie to bardzo fajna sprawa miec HOBBY :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2