Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 09, 2026 9:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Ile kosztuje używany RC z prędkością max > 50km/h
od 0zł do 200zł 5%  5%  [ 1 ]
od 201zł do 350zł 16%  16%  [ 3 ]
od 351zł do 500zł 79%  79%  [ 15 ]
Liczba głosów : 19
Autor
PostNapisane: Pn sie 15, 2005 9:27 am 

Witam wszystkich
Jestem początkującym w tym temacie a nawet bardzo początkującym bo czytam o tym od jakiś 2 dni:) Ale nie w tym problem.
Planuje zakup jakiegoś autka w skali 1:10
Mam do dyspozycji ok. 400zł i wiem, że jak na te hobby to bardzo mało ale może na początek wystarczy.
Autko chce tak kupić aby nie w całości tylko samemu poskładać za jak najmniej zł:)
Jaki części byście mi polecili w przyzwoitych cenach?
Z tego co czytam to lepiej kupywać firmowe używane niż nowe noname.
Zna kto adres jakiegoś komisu części? Jak tak to niech poda.
Ja w sklepie widziałem silnik za 46zł na http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... 4bdd9939c7
co możecie o nim powiedzieć??? Miał go może ktoś z was?
Jaką karoserie tanią ale w miare dobrą znacie??
A jaszcze bo nie wiem:
Czy karoseria to tylko ta góra czy też podwozie to takie czarne???
Sorki, że tak o wszystko pytam ale bardzo mnie to wciąga i też chciałbym sobie sprawić jakiś samochodzik a jak nie spytam to kupie jakieś byle co za dużo pln

Dziękuje z góry za odpowiedzi!
Pozdrawiam
MARCIN

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 15, 2005 9:13 pm 

Siemka, witam nowego maniaka :) Modeli RC

Moge ci pomoc w wyborze twojego pierwszego modelu, tak żebyś się zmiescił w 400zł

Nie złożysz z częsci modelu za mniejszą cene niz kupisz w pudełku - nowy. Prawdą jest że za kupno modelu w częsciach zamiennych kupisz 2 takie same, nowe w kartonach.
Jeśli chcesz sam złożyc model (tak jak w w radiocontrol - taka gazetka- :wink: ) musisz kupic model w wersji KIT czyli wersja do samodzielnego montarzu. Sam skręcasz śrubka po śrubce.

Silnik Carson ten za 46zł - jest lepszy i kręci wiecej obrotów niz standardowe, jesli zadowolisz sie prędkością modelu ok 30km/h (model na łozyskach !) To w zupełności ci wystarczy :)

Karoseria - jeśli chcesz kupic tania, uzywana, pomalowana to dostaniesz ją u nas na forum, ale musisz sie zorientowac w danych modelu czy potrzebuje karoseri 190 czy też 200mm szerokości (rozstaw kół)

Karoseria jest to OBUDOWA wykonana z poliwęglanu o grubości 1mm / My nazywamy to LEKSAN. Potocznie nazywana karoseia to NADWOZIE, przyczepia się je spcjalnymi spinkami do słupków na podwoziu.
Podwozie to "miejsce" mocowania wszystkich elemrntów samochodu, np. silnika, elektroniki, wahaczy, zwrotnic, dyfrów, wału lub paska kół itd.

Na początek polecam modele TAMIYA, większosc osob z forum potiwerdzi moje zdanie. Każdy kto zaczynał od modeli firmy TAMIYA takich jak :
TT-01 - bardzo dużo częsci tuningowych !
TL-01 - modelu chyba juz nieprodukują lecz częsci do tuningu nadal są :)
Napewno nie żałuje swojego wyboru...
Ja sam miałem już :
ACADEMY SP3
ACADEMY STR-4
TYCH MODELI NIE MOPLECAM !!! Jest to moje zdanie, inni może sądzą co innego.
Osobiście jeżdze HPI RS4 MICRO - jak masz ulice głądką jak stół to mozesz zbierac na to. Nowy w sklepie to jednak koszt 500zł, używany lub prawie nowy kupisz na forum za 300-400zł (bez elektroniki)
TAMIYA TT-01 Jest w drodze do mojego domku :)
bez elektoniki z nowa karoserią kupiłem od pana Bartka_ss (chyba dobrze napisałem) za 200zł

Zeby jeżdzic modele m potrzebujesz : (wymienie WSZYSTKO niezbędne)

- Model :wink:
- Silnik (jeżeli nie ma w modelu)
- Aparature (Nadajnik, odbiornik, minimum 1 serwo, komplet kwarcy)
- Akumulator (pakiet 7,2V)
- REGULATOR - Według mnie rzecznajważniejsza, polecam dobrze przemyslec jaki regulator będzie na m potrzbny, najlepszy jest ELEKTRONICZNY. Może byc 1 lub 2 kierunkowy, z hamulcem lub bez. Prawie każdy reiel posiada ogranieczenie uzwojenia silnika. Powinnismy kupić regulator z myślą o przyszłości, ja kupiłem regiel ACME 200/100A w-kierunki, hamulec i ABS o ograniczeniu 13T, chociaż ze jezdze jeszce na standardowej 540, kto wie, moze kupie sobie kiedyś silnik 13T oriona ?
Uzwojenia silnika : 5-xxT (t- zwoje) Ograniczenie np. 10T oznacza ze mozemy wadzic silnik xx-10T a nie 5-10T :) xx-nie wiem ile najwiecej zwoi moze miec silnik.
- Ładowarka - polecam zakup ładowarki ULTRAMAT 5 - ładule pakiet prądem od 0.1 do 4A (czas ładowania 120 minut)
- Zasilacz - opcjonalnie jeżeli chcesz łądowac akumulatory w domu. Ja ładuje w samochodzie i mi to wcale nieprzeszkadza, miałem zasilacz sieciowy - przeróbka od kompa i mi sie nieco zpalił :?

To chyba wszystko, Ale sie rozgadałem :wink: Jak by co to wal do mnie na GG : 4944220

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 1:28 pm 

Yuri- Dzięki za dokładny opis ale ja wiem, że radiocontrol to gazetaWidziałem dzisiaj w EMPIKU
Tylko, że widziałem nr. 22 z zjkąś zembatką i chyba 40 z nadwoziem takim niebieskim.
Czy tego nr z nadwoziem ni opłaca się kupić??? Bo nowe chyba droższe.
Ile stoi komplet kwarcy i najakiej częstotliwości najlepiej kupić tak aby naj mniej narodu miało.

Kupując nadajnik dają 2 serwa "gratis" czy więc nie taniej jest zrobić regulator mechaniczny???
Ale w sumie to Pan cugi pisł kiedyś, że zrobił kiedyś regulator jednokierunkowy samemu i na pm napisał mi, że jak coś to schemat regulatora prześle a sobie raczej poradze z jego złożeniem więc kolejne pare groszy można przeznaczyć na lepszy silnik:)
Na ile min jazdy wystarczy pakiet 3000mAh firmy GP przy tym TAMIYA TT-01 od Bartka_ss?
Czy tym TT-01 można wystartować w zawodach klasy Top-Stock???

Wiem, że zawody rozgrywane są w różnych miastach ale czy jest coś w okolicach Zielonej Góry czy wogóle gdzieś w woj. Lubuskiem bo by przyjechał i zobaczył jak to wygląda.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 2:00 pm 

ja bym pozbieral jeszcze troche kasy i kupil HPI RS4 MICRO. na www.hpi.pl nowy kosztuje 396zl do tego dokupisz silnik za 50zl jakas aparaturke za oklo 250zl i masz calkeim niezly model. jest on w czesciach wiec tak jak chciales bedziesz musial troche przy nim pogrzebac a TAMYIA tt-01 jest juz zlozona (o ile sie nie myle) jak sie myle to mnie poprawcie.
pozdro Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 4:34 pm 

A zna ktoś adres jakiś innych sklepów abym ógł porównać ceny?? Najlepiej jakić polski bo "tania" przesyłka.
A z tym radiocontrol to ktoś to kupuje?
Jaki model z tego wyjdzie?
Poszukał bym na forum ale z moim modemem otwarcie jakiejś strony to dużo czasu a tpsa sobie słono liczy :(

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 4:35 pm 

Tamiya TT 01 jest w częściach ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 6:07 pm 

Z jaka predkoscia jezdzi taki micro rs4.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 6:18 pm 

Wszystko zależy jaki włożysz silnik. Są dostępne konwersje na silnik 540. Model wtedy zachowuje się jak rakieta.
http://www.danmarx.org/micro/hopups.html#540

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 6:37 pm 

Zalozmy taki za 100 zł. Ilu zwojowy kupic silnik do micro rs4 ? Wieksza predkosc jest gdy jest mniej czy wiecej zwoi ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 6:42 pm 

Wystarczy zwykły silnik Mabuchi 540. Nie potrzeba innych silników. Im mniej zwoi tym silnik mocniejszy ale pobiera większy prąd co oznacza krótszą jazdę na pakiecie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 7:10 pm 

Na Twoim miejscu kupil bym cos uzywanego. Nigdy nie kupilem i nie kupie nowego modelu, chyba ze nie bede mial co robic z pieniedzmi ; ))

Kupno samego modelu to nie wszystko. Prawde mowiac po juz po kilku jazdach taki model ma luzy rysy pekniecia i rozne drobne usterki, i praktycznie niczym nie rozni sie od tego co mozesz kupic z drugiej reki.
Wiec placac w polskich sklepach ciezkie pieniadze fundujesz sobie tylko te pare jazd na nowce ktora i tak nie jest dotarta.
Nie mowiac o tym ze za te ciezkie pieniadze masz model stock czyli jak sie po kilku tygodniach przekonasz - slaby i wolny woz, w ktory musisz ciezka kase wpakowac zeby on jezdzil z ikra.
I znow idziesz do tego samego sklepu, a sprzedawca smieje sie od ucha do ucha bo bedzie mial z Ciebie znow na chlebek dla dzieci.
Jesli chcesz zeby model stal efektowny na polce, to kupuj tylko w sklepie.

Ale jak chcesz wycisnac z wozu ostatnie soki, to zapomnij. Za cene nowego kupisz 2 uzywane, zwykle stuningowane, wiec masz z nich 1 i worek czesci. Tak, czesci, sam model to tylko polowa sukcesu, no chyba ze rajcuje Cie pauzowanie kilka tygodni po 15 min niefortunnej jazdy.
A te modele stocki sa mocne i trwale tylko do momentu kiedy nie wlozysz mocnego pakietu i konkretnego silnika. Wtedy zebatki scieraja sie w oczach, wszystko peka co chwila, wychodza usterki wynikajace z przeciazenia fabrycznych mozliwosci modelu, i budzisz sie z reka w nocniku gdy okazuje sie ze po miesiacu Twoja maszyna nowka za kosmiczne pieniadze jest rozwalona i nadaje sie tylko na czesci bo nie oplaca sie inwestowac w naprawe.

PS. W sklepie oplaca sie tylko kupowac nowki takie jak szczotki, zebatki, opony, itp, czyli rzeczy ktore sie po prostu nieuchronnie i regularnie zuzywaja.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 7:53 pm 

Macku do kogo to napisales :?: Co sadzicie o tt-01 u Rojny. Wystarczy dokupic aparature i pakiecik i mozna smigac.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 8:14 pm 

A gdzie można kupić jakieś niedrogie używane???
Oprucz allegro oczywiście 8) Bo tam to naprawde używane :D
I co z tym regulatorem własnej produkcji :?:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 9:45 pm 

Na pewno nie kupisz super maszyny za 50 PLN. A juz na pewno nie na allegro. Polska to maly kraj, w Polsce nic nie kupisz, modelarstwo RC drogie i malo popularne.
Na ebay chodza swietne modele. Takie jakich na allegro nie zobaczysz.
Koszt zakupu za granica jest spory, przelew i przesylka kosztuja duzo.
Wiec czesci za 20zl sie nie kupuje ; ))
Ale model jak najbardziej, ja tam swoj kupilem ten ktory mam w podpisie.
Razem mnie to wynioslo 650zl, czyli tyle ile kosztuje w Polsce taki sam tylko ze RTR stock. Razem z modelem dostalem tez prawie wszystkie czesci z drugiego takiego samego, elektroniczny regler, odbiornik fm40, serwo na lozyskach.
Swego czasu jeden taki model, bez dodatkowego tuningu, kosztowal 250 USD.
Takiego modelu nie kupilbym w Polsce.
I jestem happy, bo taki rtr w sklepie gdybym chcial stuningowac do tego poziomu to bym padl na grubo ponad 2000, glownie ze wzgledu na plyty podwozia ktore sa bardzo drogie - bo juz nie produkowane i rzadko spotykane. BTW, w Polsce - w ogole nie spotykane ; ))

A jazda? Bylem zszokowany ze model moze byc tak precyzyjny, cichy, i trzymajacy sie drogi. Sama przyjemnosc!
W ciagu kilku dni mialem juz 3 powazne awarie - zlamania, i z wszystkimi sobie poradzilem wykorzystujac zapas ktory dostalem w pakiecie.
Czekam na pierwsze zawody offroad : )) Czyli 2006 :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 10:24 pm 

Nie mowily tu o modelach za 700zł tylko do 400zł - taki jest budzet kolegi :)
JA BARDZO polecam model TT-01 jak na początek.
Dziś doszła do mnie paczka od pana brtka i na pierwszy i kolejrne "rzuty" oka jest poprostu super. Można w nim wymienic ponad połowe na alu,carbon itd.
Nie wiem ile moze pojechac czasu ale to zalezy od silnika (tak jak to pan Krzysiek Jaskot powiedział)

Pozatym jeszcze nie kupiłem sobie akusa i silnika wiec nie ma anrazie o czym gadac :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona