Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 5:24 pm

Autor
PostNapisane: So lis 16, 2013 9:06 am 

Dzień Dobry,
Mam na imię Tomasz, mieszkam w Wlkp. i nie mam żadnego doświadczenia modelarstwie. Trafiłem na forum po decyzji o zakupie elektrycznego modelu rc za około 500 zł. Najpierw wybór padł na Stradę MT/XT w wersji szczotkowej, później bez szczotkowej. Teraz, kiedy mam trochę obeznania dzięki temu forum, postanowiłem wydać na model więcej pieniędzy, maksymalnie 1500 zł. Dlatego proszę Was o pomoc w wyborze. Kryteria to: elektryk rtr, wymieniony wyżej budżet , ze względu na budżet raczej 1/10, model mt/xt, raczej 4wd – chociaż nie upieram się przy tym, dostępność/cena części zamiennych, możliwość tuningu. Gdybym miał wybierać sam to byłby to Savage XS lub Bullet, oba wiadomo od HPI, tylko który z nich? Jestem również otwarty na propozycje modeli innych producentów spełniających wymienione kryteria.
Dziękuję i pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 16, 2013 10:18 am 

Bulleta nie warto. Savage to dobry wybór. Jest dosyc wytrzymały, ma 4x4 i bezszczota.
W tej cenie jeszcze są modele 2wd firestorm czy traxxas rustler. Polecam dokupić ladowarke koszt 140 zł. Redox alpha v2 lub imaxb6.
I pakiet lipo np. Zippy 2s 5000 mah 40c.

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: So lis 16, 2013 9:09 pm 
Administrator forum

Zapraszamy do nas na forum klubowe http://www.rcclubpoznan.pl, facebook klubowy: https://www.facebook.com/pages/RC-Club- ... 0117347721 i na najbliższe zawody w niedziel 24.11- wpadnij to sobie pooglądasz wozy i możesz popytać co i jak, zawsze chętnie pomagamy obejrzysz zawodnicze konstrukcje do ścigania a na forum pomożemy dobrać sprzęt do rozpoczęcia zabawy w tym budżecie, coś na tyle uniwersalnego by łapało się do kategorii wyścigowych, ale by dawało też się ujeżdżać pod domem :).

PostNapisane: N lis 17, 2013 5:34 pm 

Witam,chciałbym się dopiąć do tematu elektryków do 1500zł,żeby nie zakładać nowego tematu.Czy można prosić jeszcze o jakieś propozycje co by fachowcy proponowali wybrać?Mnie osobiście interesował by model w skali 1:10,terenowy z silnikiem bez szczotkowym no i z dobrą dostępnością do części zamiennych.Kolega wyżej podał trzy modele,czy nie znajdzie się jakiś większy wybór?

PostNapisane: N lis 17, 2013 5:59 pm 
Administrator forum

Zazwyczaj jak ktoś planuje by sobie pojeździć w zawodach a nie tylko wkoło domu to polecamy kupić dobre 2WD/4WD. Coś jak TC02 EVO, DEX210, 410R (te się mieszczą w budżecie) i doposażyć na początku w osprzęt z hobbykinga/kupić używany sprzęt od znajomych którzy "wyrośli" już z niego a początkującemu w sam raz się nada (ważne by ze sprawdzonego źródła, np: od kogoś z klubu bo wiadomo, że kitu nie wciśnie). Takim modelem buggy nie pojeździ się po lesie i wysokiej trawie ale szutrowe kamieniste ścieżki, asfaltowe odcinki, tory wykładzinowe, gliniaste itp. to ich żywioł, no i są z założenia szybsze bo lżejsze i aerodynamiczne. W każdym razie u nas ukierunkowujemy raczej na platformy uniwersalne umożliwiające ściganie a przynajmniej modele z możliwością pościgania jak znudzi się śmiganie samemu po podwórku :) . Z Barlinka jest piękna trasa do Szczecina a także latem/zimą można się zabrać po drodze z chłopakami ze Szczecina jak jadą do Poznania na zawody.

PostNapisane: Pn lis 18, 2013 8:51 am 

Savage Xs ss kit + osprzęt do tego - poskładasz go sobie, poznacz buudowę i inne szczegóły, dodatkowo fajna sprawa takie składanie. Zakłądam ,że masz już jakąś ładowarkę i nie będziesz musiał wydawać. Bo jeśli założyłes 1500 na auto, pakiety, ładowarkę - moze być ciężko...

PostNapisane: Pn lis 18, 2013 9:03 am 

Savage XS
Kyosho Inferno VE Race Specs- ebay
Traxxas Slash 4x4
HPI Trophy Buggy Flux- ebay

Savage XS proponuję zobaczyć przed zakupem gdyż wg. mnie nie robi on specjalnego wrażenia wizualnego :) jak to mawia mój znajomy co tym jeździ- Takie gów....ko.

PostNapisane: Pn lis 18, 2013 11:35 am 

Gó...o - ale tylko jeśli chodzi o skalę. :mrgreen:

IMo wizualnie lepiej się prezentuje od tych co dałeś.
Ale kwestia gustu - ma jeździć, a nie wyglądać . Ja po przesiadce z Recona zauważyłem sporą różnicę. Alke faktycznie Savek Xs to 1:12, a skoro gość jeździł stradą, to Savek bedzie od niej mniejszy - to fakt.

PostNapisane: Cz lis 28, 2013 1:55 pm 

Dzień Dobry, więc pomysł jest taki, budżet prawie zamknięty, jakieś 5 dyszek górki:

HPI Savage XS SS KIT - z niemieckiego ebaya za 710 zł z przesyłką do PL - http://www.ebay.de/itm/HPI-Savage-XS-SS ... 5af799fb1b, swoją drogą ciekawa sytuacja, w Polsce taki kit kosztuje około 1000 zł z przesyłką, a ofert w ebay.de w okolicach 700 zł jest więcej, więc nie jest to jakaś wyjątkowa oferta tylko normalna cena,

Z HobbyKing, wszystko magazyn EU więc bez obaw o cło i VAT:

Combo Turnigy - http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... ouse_.html - 71,83$, cena w linku jest inna ponieważ na HK wyskakują okienka z discountem,
Serwo Blue Bird - http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... ouse_.html - cena z discountem 17,40$ zamiast 33,09$!
Pakiety 2x: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh ... duct=32708, cena z discountem 33,98$ za szt., 67,96$ za dwie,
Ładowarka: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... ouse_.html za 40$

Przesyłka z HK 18$, razem towar+przesyłka z KH to 215,19$

Niestety w HK w europejskim magazynie nie ma aparatur więc z Rcecho: - http://www.rcecho.com/FLYSKY-RC-FS-GT3C ... TS896.html za 42,90$ + 15$ za przesyłkę.

Razem 1551 złotych. Co o tym myślicie Panowie, proszę o ewentualne sugestie i propozycje zmian w ramach budżetu.

Pozdrawiam!

PostNapisane: Cz lis 28, 2013 2:40 pm 

Jeśli zadowoli Cię skala 1:12 to dobry wybór. Jeśli jednak chciałbyś coś większego to ten, o którym rozmawialiśmy jest lepszym wyborem, ponieważ w budżecie zmieścisz się z 2 kpl. pakietów i jeszcze zostanie na jakiś serwis, a 1:8 robi duuużo większe wrażenie od 1:12.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 2:40 pm 

dobra, koniec gonienia zajączka, kupiłem na Tajwanie jak w podpisie, pozdrawiam!