Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 11:04 pm

Autor
PostNapisane: Śr lip 24, 2013 3:32 pm 

Witam, chcę zacząć przygodę z RC ale jak to nowicjusz nie za dużo wiem. NA forum przeczytałem dużo informacji lecz dalej nie wiem jaki model byłby odpowiedni. PRosze o pomoc . INteresuje mnie napewno spalinowy OFF-Road,, fajnie jakby był podatny na modyfikacje oraz duża dostepność części, raczej obstawał bym przy nowym, nie musi być to wyczynowa maszyna, lecz solidna, budżet na sam RTR to gdzieś około 700 zł, mile widziane tańsze propozycje, nie chcę na pierwszy model wydawać wiecej pieniedzy dopuki nie nauczę sie dobrze prowadzic. Nie wykluczam również zaufanej używki. Proszę o konkretne linki jeżeli to nie problem oraz odrazu co tak naprawde bedę jeszcze potrzebował do danego modelu, mam namyśli standardowy serwis przez kilka miesieczy chociaż.

Mam jeszcze pare pytań:
1. Ile paliwa zużywa się średnio na godzinę zabawy? ( nie wiem ile zamówić paliwa)
2. Jakie przełożenia bedą najlepsze dla początkujacego
3. JAk wygląda docieranie silnika ?? ( wiem ze pewnie bedzie opis tego w instrukcji ale z czystej ciekawosci pytam zanim kupie )
4. Po jakim okresie / zużytym paliwie powinno się gruntownie czyścic silnik ?( pomijając konserwację po każdym użyciu )
5. Jak długo przeważnie są dostepne częsci do danego modelu ? ( np. czy za 2, 3 lata nie znikają z rynku)
6. Do czego jest ten termometr zbliżeniowy ? wszędzie piszą żeby go kupic.

Jeżeli nie chce się wam odp na te pytanie to nie ma sprawy, dla mnie najważniejsze teraz są wasze linki z propozycjami
z góry dziękuję :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 24, 2013 7:08 pm 

Cześć :)
Jeśli chcesz się dopiero uczyć to może kup coś łatwiejszego w obsłudze.
Model spalinowy jest tani przy kupnie ale droższy przy eksploatacji.
Może na razie kup jakiś elektryczny, zobacz czy to jest twoje hobby i dopiero inwestuj coraz wyżej? ;)
Bo szkoda by zmarnować te 700 zł na spalinę której byś nie umiał utrzymać prawda? :)
Wiem że spalina jest może lepsza bo wydaje fajny dźwięk i miły smród paliwa ale myślę że lepiej kupić za niewielkie pieniądze elektryka a jak Ci się to spodoba to idź o poziom wyżej a przy okazji załapiesz trochę rzeczy. Jeśli na serio kręci Cię spalina to dalej Ci nie będę mógł pomóc (obecnie się jeszcze uczę na elektrykach). :(

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: Cz lip 25, 2013 8:58 am 

Żeby zacząć przygodę ze spalinami trzeba przeznaczyć więcej pieniędzy, bo za 700 zł nic nie kupisz lub kupisz jakiegoś wraka. Jak kupisz coś dobrego co się łatwo reguluję to poradzisz sobie ze spaliną, poczytasz na forum, popytasz i będziesz wiedział co i jak

PostNapisane: Cz lip 25, 2013 8:19 pm 

jeżeli mowa o 1/8, to zapewniam że elektryk wyjdzie dużo drożej przy zakupie.. Sam jeden dobry pakiet to minimum 400zł